Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Wyników z kwi jeszcze nie znam- muszę jechac po nie do kliniki( przez tel mi nie podadzą). A jesli chodzi o ryzyko z USG było takie :
maluch A NT- 1,6
t21: 1:3495
t18: 1:5587
t13: <1:20000
maluch B NT- 2,1
t21: 1:2006
t18: 1:5587
t13: <1:20000
Bliźniaki są z nami :* -
Zai ja bym przede wszystkim opierała się na wyniku USG. Też mam dzisiaj wyniki testu pappa i też trochę przezywam stres. Wiecie co zastanwiam się jak te testy Pappa mają wychodzić dobrze przy bliźniakach jak to wszystko jest pomieszane?
Z tego co pamiętam Mama Mai pisała że ryzyko miała 1:6!! a przezierność 3,5 (może cos lekko przekręciłam) i mój lekarz ostatnio tez mi tak powiedział , że przy wynikach właśnie 1:6 to jest wtedy właśnie duże prawdopodobieństwo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 09:57
-
nick nieaktualnyWitajcie dziewczyny, hej Ala milo ze wrocilas
Zai nie martw sie na zapas, musi byc dobrze! Tak jak dziewczyny mowi umowcie sie z genetykiem.
Ala ja czuje ruchy i jestem pewna ze to to, dzidzia dotyka mnie od wewnatrz, jakby musniecie ryby, super uczucie
Ja wlasnie sie dowiedzialam ze bede musiala lezec do min 24-25 tyg wtedy przy ewentualnym przrdwczesnym porodzie spore prawdopodobienstwo uratowania dzidzi. Mam lezec na plasko, wstawac tylko do wc, nie skulac nog za blisko brzucha, nie moge kucac. Nasze zycie bedzie przewrocone do gory nogami, ale wszystko zrobimy dla dobra dzidzi. Tak sie bojew nocy dostalam strasznych skurczy, kroplowka dopiero pomogla.
alicja_, MeGi2986 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAcikk - Dziewczyny na innym forum pisały, że jest w internecie jakiś kalkulator który przelicza właśnie na MoM.
Płeć potwierdzona - będzie księżniczka
zai2014 - USG faktycznie ładne. A w którym tygodniu było wykonywane dokładnie?zai2014 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Usg na przełomie 13/14 tydzień. U mnie to jest trochę pokręcone bo moje dzidzi są młodsze wg USG o kilka dni od tego co wylicza się na podstawie miesiączki z tego względu ze ja przy ostatniej procedurze szłam długim protokołem (jeśli się orientujesz o co chodzi).Bliźniaki są z nami :*
-
No własnie, ja mam wyniki w IU i niestety nie umiem znaleźć jak to przeliczyć bo jak przeliczam to co dziewczyny piszą ile IU odpowiada jakiemu MOM to u każdej wychodzi jakaś inna proporcja
a lekarz powiedział tylko że są dobre.
No nic więc będę sie tego trzymać -
Jeżeli chodzi o pappa to jednostek IU/L nie można samemu przeliczać na MoM. Każdorazowo liczy się to inaczej biorąc pod uwagę inny przelicznik, zależny od tygodnia ciąży, crl czy jakoś tak... To nie jest taka prosta matematyka.
Zoi masz bardzo dobry wynik, nie martw się. Generalnie jest taka zasada, że gdybyś ryzyko z usg miała większe, a z krwi mniejsze np. te 1:450, to by Ci powiedzieli, że doskonały wynik - w drugą stronę strasząAle wynik na pewno nie na amnio i ja bym była spokojna.
Ja wynik pappa mam od czwartku, ale jeszcze opisu ryzyka nie dostałam. Trochę się martwię, bo wolna bhcg za wysoka, heh.
Przykro się trochę czyta, kiedy dziewczyny, które poprzestały na usg, komentują krytycznie pappę. Jest nas na forum pół na pół, a nie przypominam sobie żeby któraś od pappy napisała, że samo usg jest takie czy siakie. A badania z krwi są w Europie obowiązkowe, w Polsce też od 35 roku życia lub przy podwyższonym ryzyku, to nie jest niczyja fanaberia.
Warto pamiętać, że pappa działa tylko albo aż jak sito. Dla mnie aż.
JATA, Kava lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-71898.png
https://www.maluchy.pl/li-72950.png -
Pchełka współczuję leżenie, ale warto, dzidzia wynagrodzi Ci wkrótce ten trudny czas
iNso jestem tego samego zdania co Ty jeśli chodzi o testy genetyczne. Ponadto uważam, że decydując się na dziecko, przyjmujemy na siebie odpowiedzialność za nie, bez względu na to czy będzie zdrowe czy chore. Kiedyś nasze matki testów nie robiły, może dlatego dziś jesteśmy tu w takim składzie a nie innym, bo nikt nas "nie zabił".
Dziecka się nie wybiera, to dar który otrzymujemy!
Rozumiem, jeśli w rodzinie są jakieś wady genetyczne, lub ktoś już miał problemy z ciążą, albo lekarz po usg po prostu skierował, ale w innym wypadku? nie wiem po co to robić, serio.
I któraś napisała, że o dzieci walczyli 5 lat, chyba Zai właśnie, i co? jak wyjdzie statystycznie dużo prawdopodobieństwo że dzieci mogą mieć jakieś problemy zdrowotne to co? bo rozumiem, że u Ciebie testy są wynikiem nienaturalnego poczęcia.iNso87, Suerte lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
Niania czytaj ze zrozumieniem posty! a potem komentuj i wypowiadaj się,juz mi się nawet nie chce cofac do tego co JA napisałam i O CZYM i O KIEDY POWINNA robic te badania... i wlasnie PRZYKRO się czyta jak ktoś bez zrozumienia czyta..
Ja już wrocilam,szybka akcja u dentysty z Mala,zaprowadzilam jeszcze do przedszkola nawet i sama mogę zajac się sobą i chyba pojde wlosy pomaluje bo wyglądam jak nie wyglądam z tymi odrostami ;p a w sobote Tesciowa robi pierwsza rocznice po śmierci Meza to jak szałaput nie wyjde do ludzi..justyna14 lubi tę wiadomość
-
iNso87 wrote:Niania czytaj ze zrozumieniem posty! a potem komentuj i wypowiadaj się,juz mi się nawet nie chce cofac do tego co JA napisałam i O CZYM i O KIEDY POWINNA robic te badania... i wlasnie PRZYKRO się czyta jak ktoś bez zrozumienia czyta..
Ja już wrocilam,szybka akcja u dentysty z Mala,zaprowadzilam jeszcze do przedszkola nawet i sama mogę zajac się sobą i chyba pojde wlosy pomaluje bo wyglądam jak nie wyglądam z tymi odrostami ;p a w sobote Tesciowa robi pierwsza rocznice po śmierci Meza to jak szałaput nie wyjde do ludzi..7w3d 💔 -
Zrobiłabym te testy nawet gdyby moje dziecko zostało poczęte naturalnie, co niestety nie było możliwe. Chodzi o to że mój wynik nie jest ani dobry ani zły i stąd moje rozterki Gdyby wynik był fatalny napewno zdecydowałabym się na amnio. A co by było dalej to juz by zależało od wyniku.
niania.ogg lubi tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :* -
nick nieaktualny
-
Justyna o to mi dokładnie chodzilo,kazda je zrobi jeżeli lekarz zaleca po usg z 12tyg bo jeżeli jest jakas nieprawidlowosc to jak najbardziej,ale skoro Ktos ma wyniki dość dobre albo bardzo dobre to na cholerę se szukac na sile choroby dla dziecka? po co to Komu? tego ja tylko nie rozumiem. Jeżeli przy usg w 12tyg wychodzi wieksza przezierność zrob dodatkowe badania jeżeli masz możliwość. Nie bierzecie tez pod uwagę tego,ze kogos może nie stać na takie badania i co tez zle zrobi,ze nie zrobil?
Z reszta nie ma co polemizować na ten temat,bo rozne sa historie ale ja osobiście najczęściej slysze,ze lekarz naciagna na to badanie albo,ze miało być zle z wynikow a jest dobrze,albo,ze to sucha statystyka,no same tak piszecie Dziewczyny:) przecież nie wyssalam tego z palcawiec po co dalej robicie?
-
zai2014 wrote:Zrobiłabym te testy nawet gdyby moje dziecko zostało poczęte naturalnie, co niestety nie było możliwe. Chodzi o to że mój wynik nie jest ani dobry ani zły i stąd moje rozterki Gdyby wynik był fatalny napewno zdecydowałabym się na amnio. A co by było dalej to juz by zależało od wyniku.7w3d 💔
-
I ciekawa teraz jestem co powiedzą przeciwniczki badań po wpisie Mama_Mai o jej ryzyku. Co? Jednak testy działają, prawda? I to nie chodzi o to czy zabić czy nie bo akurat tą decyzję kazdy podejmuje sam i kiedyś zostanie z niej rozliczony. Chodzi o to żeby się przygotować, lub ewentualnie uratować (wyleczyć) to co się jeszcze da.
Kava lubi tę wiadomość
Bliźniaki są z nami :*