X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    Dziewczyny a może zrobimy wspólnymi siłami listę wyprawkową dla naszych maluchów?
    Wiem że są tu dziewczyny które już mają dzieci i napewno wiedzą co się przydaje a co jest kompletnie bez sensu tym bardziej ze jak będziemy rodzić to bedzie zima. Jest też wiele dziewczyn (tak jak ja) które zostaną mamami po raz pierwszy i pewnie też mają mętik w głowie.

Później Flakonik by wrzuciła tą listę do pierwszego posta i każdy by mógł zajrzeć. Co wy na to ?
    Super ja tez bym chciala wiedziec ile bodziakow i spioszkow starczy i co nie warto kupowac bo tych rzeczy co by mozna to jest sporo

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    Cześć dziewczyny! jak tam Wasze brzuszki? rosną?

My tak się prezentujemy :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08986bf026bbc65f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c98b160bdec0231b.html

Madzia piękny brzuszek! I bardzo ładna jesteś i wyglądasz na 19 lat!:):):)

Madzia890722 lubi tę wiadomość

• lips Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maya34 wrote:
    Super ja tez bym chciala wiedziec ile bodziakow i spioszkow starczy i co nie warto kupowac bo tych rzeczy co by mozna to jest sporo

To w takim razie jeśli jakaś doświadczona mama znadzie chwilkę to niech wypisze rzeczy które sie przydają przy dziecku (nieważne czy ktoś to ma z wcześniejszego dziecka czy bedzie musiał kupić). Ja sie postaram oragnąc i spisywać wszystkie te rzeczy o których będziecie pisały a później jakoś to fajnie pogrupuje i zrobimy listę niezbędnych rzeczy. W końcu po to tu jesteśmy żeby sobie wzajemnie pomagać :)

I jeśli macie jakieś sprawdzone typy np. model wanienki albo rady jakie rzeczy kupować to też napiszcie bo niedoświadczone mamy chętnie skorzystaja z waszego doświadczenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 18:24

Nadulka, iNso87, MeGi2986 lubią tę wiadomość

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lips chyba wlasnie,ze poukladac na rzeczy ktore trzeba miec taki must have:p,i ktore sa przydatne ale bez przesady nie trzeba ich koniecznie miec. To co do domu,to co do szpitala.

Bella ja sama nie wiem juz jak sobie pomoc,bol gardla,teraz ten bok kluje i mam afte od srodka usta na dole bo przez pare dni niefortunnie jak jadlam to gryzlam sie w to samo miejsce;/ u mnie jak wszystko to naraz..

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    kwiatakacji- a czym się zajmujesz zawodowo?
    Geodezją.

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wozek,lozko,posciel+zabezpieczenie na szczebelki(stelaz+zaslonka nad lozko nie jest konieczne i zbiera niepotrzebnie kurz)laktator(dla tylko naszej wygodny elektryczny,choc i recznym sie da;) ),podgrzewacz do butelek,termometr dla dziecka,termometr do wody(nie jest koniecznoscia bo ciepla wode mozna polac se tak jak mleko na wewnetrzna strone nadgarstka i bedziemy wiedzialy czy nie jest za goraca;) )
    Hmm potem dopisze co jeszcze,bo musze isc do Malej;)

Nadulka lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso to tak jak u mnie - jak cos mnie dopada to potem przechodzi z jednego w drugie.

Wlasnie odebralam wyniki z laboratorium i hemoglobina ciagle w dół niestety, mocz ciągle z bakteriami. Na szczęście tarczyca ok i toksoplazmoza też się nie zaraziłam .
    Ja za ogarnianie listy i zakupow wezme sie w sierpniu.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Wozek,lozko,posciel+zabezpieczenie na szczebelki(stelaz+zaslonka nad lozko nie jest konieczne i zbiera niepotrzebnie kurz)laktator(dla tylko naszej wygodny elektryczny,choc i recznym sie da;) ),podgrzewacz do butelek,termometr dla dziecka,termometr do wody(nie jest koniecznoscia bo ciepla wode mozna polac se tak jak mleko na wewnetrzna strone nadgarstka i bedziemy wiedzialy czy nie jest za goraca;) )
    Hmm potem dopisze co jeszcze,bo musze isc do Malej;)
    -pościel chociaż 2 komplety,
    -prześcieradełka ze 3-4 szt,
    -przewijak plus prześcieradełka na przewijak też min. 2-3 szt,
    -wanienka - polecam większą, bo dziecko szybko rośnie, ja kupiłam też stojak pod wanienkę, ale przydatny był do jakiegoś 4-5 miesiąca życia, potem przeszliśmy z wanienką do wanny bo Olek chlapać wszędzie,
    -nie kupowałam żadnych leżanek do wanny, podkładałam tetry 2-3 pod głowkę i po każdej kąpieli szły do prania,
    -do kąpieli ja polecam na początek oilatum, bo skóra maleństwa jest wrażliwa, ale każda w sumie pewnie i tak sobie wybierze co tam uważa, ale coś do wody warto dodać, żeby skóra była nawilżona
    -termometr do wody do kąpieli, zwykły wrzucany na wodę, żeby miał zaznaczone czy temp. jest ok
    -ręczniki - ze 2 z kapturkiem na głowę, i ze dwa zwykłe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 18:50

Nadulka, MeGi2986 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Kurde miala Ktoras bol w lewym boku pod zebrami? ;/ dwa dni temu po tym prenalenie co to mial mi pomoc,umieralam wlasnie bo zoladek mnie bolal caly,sciskal,klul,skurcze co chwila i teraz przenioslo sie na lewy bok wlasnie:( nie wiem czy to trzustka czy co? Poboli,pokluje odpusci i znowu to samo.. pomyslalam,ze chyba zaczne pic herbatke z kopru wloskiego tak na zas na zoladek ale nie wiem co z tym biednym bokiem robic:(

Inso, ja mam z prawego boku, czasem lewy też. I mam na to trzy teorie:
    1. Rozciągająca się macica (bardzo podobnie mnie bolała jak teraz)
    2. Dzidziuś uciska na coś
    3. Mam bakterie w moczu i może to być bolący pęcherz... a boli mnie przy sikaniu, więc całkiem możliwe

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Madzia piękny brzuszek! I bardzo ładna jesteś i wyglądasz na 19 lat!:):):)

Dziękuję :) zawsze wyglądałam młodo i każdy mi daje dużo mniej niż mam. Nie zawsze to lubię, bo no lekarze zazwyczaj traktują mnie jak dziecko i zwracają się do mnie na ty. No,ale wiadomo, są też tego plusy ;)

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatakacji najgorzej jak w ciazy brac za bardzo nic nie mozna,bo ja to zaraz jakis gripex bym lyknela,oslone na zoladek walnela itp i w jedna noc by bylo jak reka odjal,ja tak mam albo polopiryna s i z rana wstaje mokra jak szczur i po chorobie..a teraz niestety.. ;/

Madzia u mnie to na 100% nietoleracja pewnie prenalenu a raczej moze mieszanki czosnku z malinami i stad te bole ale najgorzej,ze nie wiem jak temu zaradzic...w aptece dla Meza powiedziala,ze to moze byc nerwobol i Ona na odleglosc nie moze nic poradzic a ja nie mam sil juz isc do apteki bo od rana pojechalam do gina,wrocilam kolo 13 i znowu doprowadzilam do tego,ze bylam glodna i mdlilo mnie i znowu dzien dobry toaleto...;/ ja to sie mam z mdlosciami i wymiotami od poczatku tej ciazy.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    -pościel chociaż 2 komplety,
    -prześcieradełka ze 3-4 szt,
    -przewijak plus prześcieradełka na przewijak też min. 2-3 szt,
    -wanienka - polecam większą, bo dziecko szybko rośnie, ja kupiłam też stojak pod wanienkę, ale przydatny był do jakiegoś 4-5 miesiąca życia, potem przeszliśmy z wanienką do wanny bo Olek chlapać wszędzie,
    -nie kupowałam żadnych leżanek do wanny, podkładałam tetry 2-3 pod głowkę i po każdej kąpieli szły do prania,
    -do kąpieli ja polecam na początek oilatum, bo skóra maleństwa jest wrażliwa, ale każda w sumie pewnie i tak sobie wybierze co tam uważa, ale coś do wody warto dodać, żeby skóra była nawilżona
    -termometr do wody do kąpieli, zwykły wrzucany na wodę, żeby miał zaznaczone czy temp. jest ok
    -ręczniki - ze 2 z kapturkiem na głowę, i ze dwa zwykłe
    Frida do nosa(lepiej mi sie spisala niz zwykla gruszka dla dzidziusia szczegolnie jak katar dopadl Mala),

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, wszystko notuję i proszę o więcej przydatnych rzeczy dla noworodka.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso, jak masz to po prenalenie to go odstaw! ja mam uczulenie też na prenalen, wymiotuje po nim i mam wysypkę. I lekarz prywatnie i ta moja z nfz kazali mi odstawić. Nic się nie stanie jak nie będziemy brać, lepiej nie brac niż źle się czuć, tym bardziej, że masz bóle po nim, a one nie są dobre dla dziecka. Moja lekarka mówiła, że prenalen nie jest dobry i, że ona w ciąży też na niego źle reagowała. Powiedzieli, że w owocach i warzywach są te wszystkie witaminy ;) a jak już bardzo chcesz brać te witaminy to zmień sobie (ja próbowałam kilka róznych) teraz mam MAMA DHA i po nim nie jest mi niedobrze, tylko wysypkę mam, chyba też go odstawie jak jutro mi nowa wysypka wyjdzie. Przez neta można tą mame dha kupić już za ponad 40 zł, bo w aptece ceny sa kosmiczne

Chyba, że ten prenalen to coś innego, nie witaminy dla kobiet w ciąży :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 19:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    a ja bym chciała żeby mój chodził za mną i mi tak gadał, a niestety boi się ruszyć mnie, że maleństwu coś zrobi :(
    No i mój stary ma tak samo! Kurde jak tak to odpędzić nie mogłam, a teraz to jak z jajkiem się obchodzi, a mi się chce!! ;)

Fajnie dziewczyny, ze tworzycie tą listę, ja niedoświadczona na pewno skorzystam :)
    Ale za to dotarło do mnie, że jutro zaczynam 5 mąc, jak to szybko zleciało, a teraz to już wogóle będzie z górki.

Inso oddałabym Ci zdrówka żeby Ci wkońcu odpuściło. No męczy Cie te choróbsko jak cholera.

Bella super że się zdecydowałaś. Na pewno będziesz zadowolona i będą Ci dobrze mebelki służyły :)

bella88, iNso87 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie ja mam mdlosci wieczorem :-( masakra jakas :-(

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722 wrote:
    Inso, jak masz to po prenalenie to go odstaw! ja mam uczulenie też na prenalen, wymiotuje po nim i mam wysypkę. I lekarz prywatnie i ta moja z nfz kazali mi odstawić. Nic się nie stanie jak nie będziemy brać, lepiej nie brac niż źle się czuć, tym bardziej, że masz bóle po nim, a one nie są dobre dla dziecka. Moja lekarka mówiła, że prenalen nie jest dobry i, że ona w ciąży też na niego źle reagowała. Powiedzieli, że w owocach i warzywach są te wszystkie witaminy ;) a jak już bardzo chcesz brać te witaminy to zmień sobie (ja próbowałam kilka róznych) teraz mam MAMA DHA i po nim nie jest mi niedobrze, tylko wysypkę mam, chyba też go odstawie jak jutro mi nowa wysypka wyjdzie. Przez neta można tą mame dha kupić już za ponad 40 zł, bo w aptece ceny sa kosmiczne

Chyba, że ten prenalen to coś innego, nie witaminy dla kobiet w ciąży :D
    Hehe tak Kochana ja wzielam prenalen na gardlo,syrop;) i on jest z malin i czosnku,raz go wzielam dwa dni temu i juz do ust nie wezme,jakos sie przemecze.
    Megi dzieki bardzo;) ale zachowaj Je dla siebie,zeby Dzidziulka Twoja byla zdrowa i Ty :) ale milo uslyszec takie slowa:* Powiedzialam dla Meza wlasnie,ze Kolezanka z forum mi swoje zdrowko by oddala i mowie a Ty co..?! Nic nie powiesz..:p hehehe to mi odp..Kochanie to pisz pisz tam dalej,nie przeszkadzaj se:D hehehe to jest Czort;D
    Pchelka skad ja to znam.. ;)

MeGi2986 lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Frida do nosa(lepiej mi sie spisala niz zwykla gruszka dla dzidziusia szczegolnie jak katar dopadl Mala),
    zgadzam się, frida na katar, ale gruszka do wyciągania "żabek" też potrzebna :)
    -nożyczki zaokrąglone do paznokci - na początku się nie obcina, bo one się wykruszają same a są podrośnięte skórą, więc mogłaby się krew pokazać, ale zaraz trzeba będzie, więc lepiej od razu zakupić
    - czapeczkę cienką na głowę po kąpieli i jedną na wypadek ciemieniuchy - do zabrudzenia olejkiem
    - leki: paracetamol dla noworodka w czopkach, woda morska do nosa, woda do oczu w takich małych ampułkach jest, gaziki nie jałowe do przemywania oczu, wit D i K najwygodniej w tych "stripsach" - odrywana góra a reszte wciskamy do buzi dziecka bezpośrednio, octanisept do pępka i pałeczki najwygodniej takimi jak do uszu, ja też spirytusu używałam bo 7 tyg nam się pępek trzymał aż.
    - kosmetyki:
    - do tyłka ja używam linomagu a na ew odparzenia sudokremu,
    - oilatum emulsja do kąpieli i balsam do smarowania całego ciała
    - mąka ziemniaczana :) - w razie jakiś potówek czy innych nie zidentyfikowanych wysypek wykąpać dziecko z garstką mąki - pomaga, można też w rumianku

-olejek w razie ciemieniuchy

niby jestem na bieżąco ale jednak te 10 msc minęło, trochę i ja się cykam czy dam rade z taką kruszyną.... jak coś sobie jeszcze przypomnę to napiszę, oczywiście powyższe to wynik jedynie mojego doswiadczenia z jednym synem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 20:39

7w3d 💔
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso z Podlasia jesteś, czy może wschodnie Lubelskie?

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • jagoodka Koleżanka

Wysłany: 13 lipca 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do sprzedania spodnie ciążowe H&M - rozmiar 38.

http://allegro.pl/show_item.php?item=5540556526

2qwo8j4.jpg

zem3i09k4whxuchc.png
‹‹ 660 661 662 663 664 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ