X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie najpotrzebniejsze rzeczy:

Mama:

Wkładki laktacyjne
    Rogal (przydatny przy karmieniu piersią)
    Melisa w saszetkach do picia
    Lampka nocna ze słabą żarówką

Noworodek:

Pieluszki tetrowe ok. 20 szt.
    Oliwka Bambino-super i nie uczula
    Sudocrem
    Nivea na każdą pogodę- do buźki (szczególnie do smarowania przed spacerem, ok. 30 minut)
    Frida do noska
    Termometr
    Przewijak + prześcieradełka
    2-3 komplety pościeli
    Kocyk
    Smoczek-na wszelki wypadek
    Oilatum do kąpieli
    Coś do pępuszka-ostatnio stosowałam fiolet-teraz jest wiele innych, lepszych
    Chusteczki nawilżane
    Nożyczki z okrągłymi końcówkami
    Mięciutka szczoteczka
    Można kupić patyczki do uszu-nimi fajnie się smaruje pępuszek

Na początek warto mieć ok. 10 par bodów, ok. 6-7 par śpioszków, 8 kaftaników, ciepłe skarpetki i w zależności od temperatury w domu-czapeczkę.

Rożek-fajna sprawa dla noworodka ;-)

Nadulka lubi tę wiadomość

• mnk Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zaraz sobie pospisuje, dzięki wam!
    A ja jak narazie bezobjawowo ciąże przechodzę, na początku tylko bywało mi niedobrze i zwalniałam się z pracy ale minęło po 2 czy 3 tygodniach:D

Wiecie co poczyniłam właśnie rogaliki i je zepsułam :( zrobiłam z dżemem i z serem i szynką i położyłam je obok siebie. I dżem wypłynął i serowo szynkowe są z dodatkiem dżemu :(

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym takie zjadla :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Ja tez zaraz sobie pospisuje, dzięki wam!
    A ja jak narazie bezobjawowo ciąże przechodzę, na początku tylko bywało mi niedobrze i zwalniałam się z pracy ale minęło po 2 czy 3 tygodniach:D

Wiecie co poczyniłam właśnie rogaliki i je zepsułam :( zrobiłam z dżemem i z serem i szynką i położyłam je obok siebie. I dżem wypłynął i serowo szynkowe są z dodatkiem dżemu :(

O kurcze :-D To typowo ciażowe Ci wyszły ;-)

• mnk Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serowo szynkowo dżemorowe? Oddam wszystkie:D

Pchełka i to nie pierwszy raz :(

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Hashija Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do sprzetu wyprawkowego:
    -wkladki laktacyjne u mniesie nie sprawdzily totalnie, mega szybko przeciekaly i mialam mokre oklady na piersiach. Za to cielam podpaski na pol i to dawalo rade

- sopelek czy frida totalna klapa. Najprostsza gruszka swietnie dawala rade.

-na przewijak nie mialam przescieradelek- przescielalam tetrami i bylo ok.

- jesli smoka bedziecie uzywac to pomyslcie o tasiemkach albo klipsach na lancuszkach do smoków.

Evka, Nadulka lubią tę wiadomość

• Hashija Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i u synka ciemieniucha nie chciala schodzic przy mieciutkiej szczoteczne ale zwykla miekka szczoteczka do zebow dala rade :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2015, 22:20

• Evka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

To i ja przesyłam swoją listę.

Ubranka
    Śpioszki
    Body z dł. Ręk.
    Body z kr. Ręk.
    Pajacyk grubszy
    Pajacyk cieńszy
    Czapeczka na dwór
    Czapeczka po kąpieli
    Skarpetki
    Niedrapki
    Kombinezon
    Rękawiczki+szalik
    Buciki

Transport
    Wózek
    Fotelik samochodowy

Sen
    Lóżeczko
    Materac
    Pościel
    Obleczki
    Rożek
    Koc cienki
    Koc gruby
    Prześcieradła (takie z ceratką od spodu)
    Śpiworek

Ochr.na szczebelki

Higiena
    Emulsja do kąpania
    Maść na odparzenia
    Sól fizjo.
    Oliwka po kąpieli
    Chust nawilż.
    Pieluchy newborn
    Pieluchy tetrowe
    Szczoteczka do wł.
    Aspirator do noska Frida?
    Nożyczki
    Pałeczki hig.
    Ręczniki do kąpieli
    Termometr bezdotykowy
    Wanienka
    Myjka
    Przewijak
    Proszek do prania
    Płyn do płukania

Inne
    Monitor oddechu
    Smoczki

Do szpitala
    Koszula nocna
    Szlafrok
    Skarpetki
    Koszule z rozcięciem
    Majtki jednorazowe
    Podpaski poporodowe 20 szt.
    Stanik do karmienia
    Wkładki laktacyjne kpl.
    Kółko poporodowe?
    Podkłady na łóżko kpl

Od wczoraj czuję małą nie tylko jak leże ale jak np. siedzę i słucham muzyki - puściłam wczoraj Maleńczuka i sie młodej spodobało - cieszy mnie jej gust ;) Kopie aż miło :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 06:31

Nadulka, Flakonik lubią tę wiadomość

wnidzbmhunwbroqa.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    test

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 06:32

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co zaczynam mieć ochotę na kupowanie tego wszystkiego, ale wstrzymam się choć do momentu poznania płci ;)

Asiowa, Evka lubią tę wiadomość

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!
    czy wybieracie się na szkołę rodzenia? Jesli tak to w którym tygodniu planujecie rozpocząć kurs?

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marik mam to samo. Ja chcę jeszcze namalować parę obrazów do pokoju bąbla, ale nie wiem w jaką tematykę uderzyć. czekam niecierpliwie...

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wybieram na szkołę rodzenia z mężem bo w szpitalu gdzie mam rodzić jest warunek że jeśli mąż chce być przy porodzie to para musi mieć zrobiony kurs I myślałam żeby pójść na spokojnie jak już będę na zwolnieniu bo praca zmianowa by mi uniemożliwiała Czyli tak od września pójdę Tylko trzeba się zapisać wcześniej bo podobno u nas jest dużo chętnych
    Asiowa a Ty też nie wiesz co u Ciebie mieszka?

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marik wrote:
    Ja się wybieram na szkołę rodzenia z mężem bo w szpitalu gdzie mam rodzić jest warunek że jeśli mąż chce być przy porodzie to para musi mieć zrobiony kurs I myślałam żeby pójść na spokojnie jak już będę na zwolnieniu bo praca zmianowa by mi uniemożliwiała Czyli tak od września pójdę Tylko trzeba się zapisać wcześniej bo podobno u nas jest dużo chętnych
    Asiowa a Ty też nie wiesz co u Ciebie mieszka?
    hej :) ja na szkołe rodzenia chodziłam własnie z mezem i miło wspominam, duzo tez sie dowiedzielismy o pielegnacji dziecka bo o samym porodzie to nie bardzo.

7w3d 💔
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja własnie pod katem pięlęgnacji, noszenia w chuście i tego typu przydatnych rzeczy. Chciałabym aby Maz troche się oswoił z podstawowymi zagadnieniami dotyczacymi "obsługi" malucha bo nigdy w rodzinie nie miał noworodków ani małych dzieci.
    Pomimo, ze po mojej stronie dzieci często się rodziły też chetnie przejdę szybki kurs bo własne to jednak coś innego niż chwila opieki nad dzieckiem cioci czy kuzynki.

Marik- niestety nie, ostatnio Bąbel nie chcial pokazać. Mam nadzieję dowiedzieć się 3 sierpnia na połówkowym. Idę z Mężem:D

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to ledwo zyje dziecko od 2 nocy goraczkje, płacze, nie spi, chyba zeby górne idą... ile to jeszcze potrwa? bo jestem u kresu sił

7w3d 💔
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna- wytrwałości!!

justyna14 lubi tę wiadomość

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • puli27 Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Wczoraj bylam na wizycie jestem szczesliwa bo okszalo sie ze bede miala dziewczynke. Mam juz synka wiec ta coreczka to wspanialy prezent. Niestety nie jestem w pelni spokojna po wizycie gdyz okazalo sie ze lekarka u malej nie mogla dojrzec zoladka. Twierdzi ze byc moze wtedy akurat nie napila sie wod i ma to sprawdzic za miesiac. Ja juz panikuje bo co jesli dziecko nie ma zoladka???? Druga sprawa to okazalo sie ze mam bardzo bardzo nisko lozysk, mozliwe ze jest ono przodujace ale to rowniez ma potwierdzic na kolejnej wizycie. Dziewczyny zalamka totalna. Co myslicie o tym wszystkim?

puli27
    hchy9n7333pwomwk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wybieram do szkoły rodzenia:) u mnie w szpitalu jest bezpłatna i można zapisywać się od 24tc:), ale zapiszemy się tak we wrześniu pewnie:)

alicja_ lubi tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna trzymaj się mocno :* dasz radę. Moja na szczęście zęby przechodziła praktycznie bezobjawowo.

Jeżeli mogę coś doradzić w kwestii szkoły rodzenia to zapisujcie się już. Pani przy zapisie zawsze będzie pytała, w którym tygodniu ciąży jesteście i zapisze was na odpowiedni termin. Ja przy pierwszej ciąży niestety się zagapiłam, zapisałam się dopiero we wrześniu (termin porodu na 31 grudnia)i zajęcia zaczęliśmy dopiero w grudniu przez co nie zdążyłam jej ukończyć ale i tak bardzo dużo dała więc ja jestem zdania, że naprawdę warto i mój mąż był ze mną za każdy razem :)

1usap07w9hybl9h9.png
‹‹ 661 662 663 664 665 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ