X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania- ustawioną mam na średnią twardość, ale nie wydaje mi się (chyba że się mylę) że nabłyszczacz i sól ma związek z brudem na talerzach. Już sama nie wiem, zgłupiałam. Jak wrócę do siebie to popróbuję inne programy, może ten jest zbyt delikatny do większych zabrudzeń.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania14 wrote:

byłam na wizycie... już mi się wydawało że coś za długo mnie gin bada... ;/
    za dużo chodze, główka napiera na szyjke i jak nie przystopuje to szpital
    asmag 3x2, glukoza za 3 tyg w 28t, Marysia ma 800g, tp wg usg 1 grudnia
    nastepna wizyta 17 września
    Nie bada Cię na każdej wizycie?

A właściwie, powiedzcie czy Was lekarz zawsze bada? Dostajecie skierowania na morfologię/mocz? Jak często wizytujecie? O czym rozmawiacie/jak wygląda Wasza wizyta? Ciekawi mnie czy tylko ja tak szybko z gabinetu wychodzę jak nie mam dolegliwości czy większość z Was;)

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie bada na każdej wizycie, a na co drugiej sprawdza usg dopochwowo długość szyjki.Skierowania na morfologie i mocz dostaje co dwa miesiące, a wizyty mam co 4 tygodnie zawsze. :P U mnie wizyta trwa z 20min zazwyczaj, najpierw lekarz cos tam wpisuje w karte ciazy, pyta czy wszystko w porządku czy nic sie nie dzieje, pozniej wskakuje na wagę :P a pozniej na fotel ginekologiczny, następnie usg przez brzuszek, mierzenie ciśnienia, rozmowa z lekarzem i to w sumie tyle :P

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i czy wizytujecie prywatnie czy na NFZ oczywiście:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki kurcze no wlasnie watpie zeby na zamkniety kompleks mnie wpuscili w takim stroju. Jak jezdzilismy gdzies na plaze to tak jak mowisz, cokolwiek aby wygodne i umozliwiało relaks.

Jesli chodzi o wizyty to ja chodze co miesiac do swego gina. Na kazdym robi usg, szyjke badal raz. Mocz ostatnio czesto robilam bo mialam zle wyniki i jesli kontrolne wychodzily dalej zle to musialam przyjsc na wizyte dodatkowo. Wtedy tez zawsze sprawdzal czy z malym ok. Takie dodatkowe wizyty mialam 2. Teraz mialam usg polowkowe u innego gina bo moj na urlopie wiec odstep miedzy wizytami jest 2 tyg bo kolejna mam w wrzesnia i na nia mam przyniesc wyniki moczu, glukozy i krwi. Ogolnie to na kazda wizye co mac musze robic mocz i krew plu te dodatkowe jak sie zdarzyly w trymestrze. A chodze prywatnie, tylko np jak mialam wizyty dodatkowe to nie liczyl za konsultacje a tylko za recepte dzieki temu 140 zl mielismy w kieszeni.Ostatnio tez nie wliczal usg tylko sama konsultacje wiec w sumie zaoszczedzilismy juz z pare stówek:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 14:43

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    I jeszcze przytyłam 7 kg! I przez to dostałam ochrzan że to za dużo bo w ciągu całej ciąży powinnam przytyć maksymalnie 10 kg. I jeżeli waga mocno skoczy mi do góry do następnej wizyty za miesiąc to będzie musiała mnie wysłać na glukozę. Bleh

A dlaczego tylko 10kg?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986 wrote:
    ZieloneOliwki kurcze no wlasnie watpie zeby na zamkniety kompleks mnie wpuscili w takim stroju. Jak jezdzilismy gdzies na plaze to tak jak mowisz, cokolwiek aby wygodne i umozliwiało relaks.
    Kiedyś na basenie pytałam o to czy mąż może wejść w szortach (nie chodzimy, więc nie posiada kąpielówek;)
    Powiedziano nam, że tak, mogą być krótkie szorty, tylko bez żadnych kieszeni. Więc wydaje mi się że możesz spróbować z jakimś topem i szortami bardziej przylegającymi do ciała :)

• mnk Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka ja przez dwa miesiace przytylam 7 kg ;/

ZieloneOliwki no wlasnie nospa to na mnie nigdy nie dzialala, poza tym nawet jej nie mam:D nie przywiozlam ze soba wiec musi sie obejsc bez tego...

Alicja nie mam pojecia. Tak mi powiedziała. Aż sama byłam w szoku, że tylko 10 kg i koniec. A jak u was? Jak się czujecie?:)

Tak czytam i czytam was. I powiem wam ze ja ani razu nie mialam badanej szyjki ;/ i juz mnie zaczyna lupac kregoslup. Wiedzialam ze sie kiedys obudzi :p
    Ja sie zas napalilam na adamex york, mialyscie z nim stycznosc? Warto go kupowac? Bo ja niestety nie mam nawet pozliwosci zobaczyc go na zywo a co dopiero pojezdzic:p

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Alicja nie mam pojecia. Tak mi powiedziała. Aż sama byłam w szoku, że tylko 10 kg i koniec. A jak u was? Jak się czujecie?:)

Ja słyszałam, że książkowo to 14 kg dla kobiety która nie ma nadwagi/niedowagi.
    Dlatego jestem zdziwiona tymi 10kg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki, chodzę do gina co 4-5 tyg. 20-30 min. trwa wizyta. Badania krwi i moczu normalnie co dwa miechy. USG przez pochwę zawsze bo lekarz sprawdza ruchliwosc, czy dobrze bije serce, sprawdza czy wszystko rozwinęło się od ostatniej wizyty. Wsiadam na kozła czasami. Połówkowe i badanie w 13 tyg. żeby pomierzyć dziecko to USG przez brzuch. To prywatne wizyty. Cieszę się że ma takie podejście, w końcu za to płacę ;-) A poza tym to przemiły człowiek :-)
    Na kasę byłam dwa razy. Pierwszy raz badanie przez pochwę drugi raz przez brzuch i biorę skierowania. Rzadko robię badania prywatnie.
    Różnica jest przeogromna. Zwłaszcza w sprzęcie :-D
    Niektórzy lekarze co prywatnie przyjmują nie robią co wizytę USG, to zależy od lekarza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Kiedyś na basenie pytałam o to czy mąż może wejść w szortach (nie chodzimy, więc nie posiada kąpielówek;)
    Powiedziano nam, że tak, mogą być krótkie szorty, tylko bez żadnych kieszeni. Więc wydaje mi się że możesz spróbować z jakimś topem i szortami bardziej przylegającymi do ciała :)

Oooo pewnie ze sprobuje, uwielbiam pływać :)

• ania14 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    ania- ustawioną mam na średnią twardość, ale nie wydaje mi się (chyba że się mylę) że nabłyszczacz i sól ma związek z brudem na talerzach. Już sama nie wiem, zgłupiałam. Jak wrócę do siebie to popróbuję inne programy, może ten jest zbyt delikatny do większych zabrudzeń.
    my mamy najtwarsza jaka jest, odkad mamy to ustawione to u nas myje lepiej

• ania14 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

A właściwie, powiedzcie czy Was lekarz zawsze bada? Dostajecie skierowania na morfologię/mocz? Jak często wizytujecie? O czym rozmawiacie/jak wygląda Wasza wizyta? Ciekawi mnie czy tylko ja tak szybko z gabinetu wychodzę jak nie mam dolegliwości czy większość z Was;)

bada na każdej, czy jak gdzieś napisałam że nie?
    tylko dzisiaj badał mi szyjke dłużej jak zawsze i przeczuwałam że zaraz coś nie dobrego powie ;/
    u mnie wizyta tak jak dziewczyny opisują
    na NFZ
    co 4 tyg
    co 2mc krew cukier mocz
    wizyta 20-30min
    wchodze i chwile rozmawiamy, jak sie czuje, czy mam żylaki, dzisiaj pytał czy czuje wyraźne ruchy?
    ide sie rozebrac i bada szyjke, ide się ubrać i usg (na każdej wizycie)
    po usg powiedział że mam umówić się za 4 tyg, odpoczywać, brać asmag...
    przed wizytą ciśnienie mierzy mi pielegniarka i waży

• gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielone Oliwki
    Moja typowa wizyta u lekarza wygląda tak, sprawdzenie wagi i ciśnienia, uzupełnienie karty ciąży, wywiad ( dolegliwości itp.), sprawdzenie wyników badań ( morfologia i mocz raz na miesiąc) inne badania w zależności od dolegliwości i terminu ciąży, badanie ginekologiczne na fotelu i usg ( tylko krótsze niż to trymestru I i II), potem jeszcze czas na moje pytania. Ja chodzę prywatnie do lekarza.
    Raz byłam na nfz, ale już nie wróciłam. To był trymestr I, miałam straszne problemy z wymiotami, schudłam ponad 5 kg, lekarz nie zlecił żadnych badań, nawet mnie nie zważył, ogólnie bardzo pobieżnie potraktował mój stan zdrowia.

tb73hdge49irrilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Poziomka ja przez dwa miesiace przytylam 7 kg ;/

Tak czytam i czytam was. I powiem wam ze ja ani razu nie mialam badanej szyjki ;/

To ile w sumie przytyłaś od początku? Bo ja sześć. A 7\2 miesiące to dużo... Niby teraz możemy jeszcze raz tyle przytyć co do tej pory, ale ja wątpię że u mnie stanie na dwunastu.

A badaną szyjkę musiałaś miec tylko może nie wiesz bo ważna jest jej twardość i długość. Nie musi to być tylko badanie na koźle, ale przez pochwę bo lekarz wie na jaką głębokość "weszła" glowica :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiammr, moja koleżanka też bardzo schudła na początku i to bardzo, a lekarz chciał położyć ją nawet do szpitala, ale się nie zgodziła.

Też częściej chodzę prywatnie i jestem bardziej zadowolona z tych wizyt. Tak to jest: płacisz - wymagasz - i masz dobrą opiekę. Nie twierdzę że lekarzom z NFZ nie zależy, ale jednak ograniczają ich przepisy i sami za dużo nie mogą zrobić podczas jednej wizyty.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

Chodzę na NFZ. Lekarz bada mnie na każdej wizycie ;) Zawsze mam usg, mierzona szyjkę na fotelu i przez usg i sprawdzaną twardość i czy jest zamknięta. Mam mierzone ciśnienie przed wizytą przez położną i sprawdzaną wagę. Wizyty mam teraz co 3-4 tygodnie i na każdą wizytę mam do zrobienia jakieś badanie, mocz zawsze i morfologia chyba co drugi raz ;) Jestem u niej zazwyczaj z 20minut ;) zawsze pamięta, co jej mówiłam na poprzedniej wizycie i pyta jak się czuję ;)

gosia mmr lubi tę wiadomość

• mnk Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama julka, ja ogolnie od poczatku przytylam 7 kg. Ale ostatnim razem jak bylam pod koniec czerwca u poloznej to moja waga stala w miejscu. Dlatego napisalam ze w dwa miesiace ;)
    Nie no szyjke napewno mialam badana przy potwierdzeniu ciąży u gina ale później już nie. Źle się wyraziłam moze. Bo jak tak czytam to wy macie przy kazdej wizycie a u mnie nic. Nawet glukoza nie jest obowiazkowa (z czego sie ciesze) :p
    A najlepsze jest wytlumaczenie jak cos moze byc nie tak. 'Boli cie? To napewno nic groznego' i tyle. Nawet o bolu plecow dzis jej nie wspomnialam bo jeszcze by sie przyczepila ze zwolnienie chce wydebic :p i zwatpilam. Najwyzej bede sie meczyc

Mama-julka lubi tę wiadomość

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia890722
    To fajnie, że trafiłaś na dobrego lekarza na nfz.

Madzia890722 lubi tę wiadomość

tb73hdge49irrilb.png
  • gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie wagi w ciąży, to nie wiem do końca jak do tego podchodzić. Ja na początku, od 6 tc zaczęłam chudnąć jak nigdy w życiu, 5 kg w ciągu niecałego miesiąca.A teraz prawie wróciłam do swojej wagi wyjściowej.

tb73hdge49irrilb.png
‹‹ 817 818 819 820 821 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ