Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyania- ustawioną mam na średnią twardość, ale nie wydaje mi się (chyba że się mylę) że nabłyszczacz i sól ma związek z brudem na talerzach. Już sama nie wiem, zgłupiałam. Jak wrócę do siebie to popróbuję inne programy, może ten jest zbyt delikatny do większych zabrudzeń.
-
nick nieaktualnyania14 wrote:
byłam na wizycie... już mi się wydawało że coś za długo mnie gin bada... ;/
za dużo chodze, główka napiera na szyjke i jak nie przystopuje to szpital
asmag 3x2, glukoza za 3 tyg w 28t, Marysia ma 800g, tp wg usg 1 grudnia
nastepna wizyta 17 września
A właściwie, powiedzcie czy Was lekarz zawsze bada? Dostajecie skierowania na morfologię/mocz? Jak często wizytujecie? O czym rozmawiacie/jak wygląda Wasza wizyta? Ciekawi mnie czy tylko ja tak szybko z gabinetu wychodzę jak nie mam dolegliwości czy większość z Was;) -
Mnie bada na każdej wizycie, a na co drugiej sprawdza usg dopochwowo długość szyjki.Skierowania na morfologie i mocz dostaje co dwa miesiące, a wizyty mam co 4 tygodnie zawsze.
U mnie wizyta trwa z 20min zazwyczaj, najpierw lekarz cos tam wpisuje w karte ciazy, pyta czy wszystko w porządku czy nic sie nie dzieje, pozniej wskakuje na wagę
a pozniej na fotel ginekologiczny, następnie usg przez brzuszek, mierzenie ciśnienia, rozmowa z lekarzem i to w sumie tyle
Alicja.
''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...''
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZieloneOliwki kurcze no wlasnie watpie zeby na zamkniety kompleks mnie wpuscili w takim stroju. Jak jezdzilismy gdzies na plaze to tak jak mowisz, cokolwiek aby wygodne i umozliwiało relaks.
Jesli chodzi o wizyty to ja chodze co miesiac do swego gina. Na kazdym robi usg, szyjke badal raz. Mocz ostatnio czesto robilam bo mialam zle wyniki i jesli kontrolne wychodzily dalej zle to musialam przyjsc na wizyte dodatkowo. Wtedy tez zawsze sprawdzal czy z malym ok. Takie dodatkowe wizyty mialam 2. Teraz mialam usg polowkowe u innego gina bo moj na urlopie wiec odstep miedzy wizytami jest 2 tyg bo kolejna mam w wrzesnia i na nia mam przyniesc wyniki moczu, glukozy i krwi. Ogolnie to na kazda wizye co mac musze robic mocz i krew plu te dodatkowe jak sie zdarzyly w trymestrze. A chodze prywatnie, tylko np jak mialam wizyty dodatkowe to nie liczyl za konsultacje a tylko za recepte dzieki temu 140 zl mielismy w kieszeni.Ostatnio tez nie wliczal usg tylko sama konsultacje wiec w sumie zaoszczedzilismy juz z pare stówek:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 14:43
-
nick nieaktualnymnk wrote:I jeszcze przytyłam 7 kg! I przez to dostałam ochrzan że to za dużo bo w ciągu całej ciąży powinnam przytyć maksymalnie 10 kg. I jeżeli waga mocno skoczy mi do góry do następnej wizyty za miesiąc to będzie musiała mnie wysłać na glukozę. Bleh
A dlaczego tylko 10kg? -
nick nieaktualnyMeGi2986 wrote:ZieloneOliwki kurcze no wlasnie watpie zeby na zamkniety kompleks mnie wpuscili w takim stroju. Jak jezdzilismy gdzies na plaze to tak jak mowisz, cokolwiek aby wygodne i umozliwiało relaks.
Powiedziano nam, że tak, mogą być krótkie szorty, tylko bez żadnych kieszeni. Więc wydaje mi się że możesz spróbować z jakimś topem i szortami bardziej przylegającymi do ciała -
Poziomka ja przez dwa miesiace przytylam 7 kg ;/
ZieloneOliwki no wlasnie nospa to na mnie nigdy nie dzialala, poza tym nawet jej nie mam:D nie przywiozlam ze soba wiec musi sie obejsc bez tego...
Alicja nie mam pojecia. Tak mi powiedziała. Aż sama byłam w szoku, że tylko 10 kg i koniec. A jak u was? Jak się czujecie?
Tak czytam i czytam was. I powiem wam ze ja ani razu nie mialam badanej szyjki ;/ i juz mnie zaczyna lupac kregoslup. Wiedzialam ze sie kiedys obudzi :p
Ja sie zas napalilam na adamex york, mialyscie z nim stycznosc? Warto go kupowac? Bo ja niestety nie mam nawet pozliwosci zobaczyc go na zywo a co dopiero pojezdzic:p -
nick nieaktualnymnk wrote:Alicja nie mam pojecia. Tak mi powiedziała. Aż sama byłam w szoku, że tylko 10 kg i koniec. A jak u was? Jak się czujecie?
Ja słyszałam, że książkowo to 14 kg dla kobiety która nie ma nadwagi/niedowagi.
Dlatego jestem zdziwiona tymi 10kg.
-
nick nieaktualnyZieloneOliwki, chodzę do gina co 4-5 tyg. 20-30 min. trwa wizyta. Badania krwi i moczu normalnie co dwa miechy. USG przez pochwę zawsze bo lekarz sprawdza ruchliwosc, czy dobrze bije serce, sprawdza czy wszystko rozwinęło się od ostatniej wizyty. Wsiadam na kozła czasami. Połówkowe i badanie w 13 tyg. żeby pomierzyć dziecko to USG przez brzuch. To prywatne wizyty. Cieszę się że ma takie podejście, w końcu za to płacę
A poza tym to przemiły człowiek
Na kasę byłam dwa razy. Pierwszy raz badanie przez pochwę drugi raz przez brzuch i biorę skierowania. Rzadko robię badania prywatnie.
Różnica jest przeogromna. Zwłaszcza w sprzęcie
Niektórzy lekarze co prywatnie przyjmują nie robią co wizytę USG, to zależy od lekarza.
-
nick nieaktualnyZieloneOliwki wrote:Kiedyś na basenie pytałam o to czy mąż może wejść w szortach (nie chodzimy, więc nie posiada kąpielówek;)
Powiedziano nam, że tak, mogą być krótkie szorty, tylko bez żadnych kieszeni. Więc wydaje mi się że możesz spróbować z jakimś topem i szortami bardziej przylegającymi do ciała
Oooo pewnie ze sprobuje, uwielbiam pływać -
ZieloneOliwki wrote:ania- ustawioną mam na średnią twardość, ale nie wydaje mi się (chyba że się mylę) że nabłyszczacz i sól ma związek z brudem na talerzach. Już sama nie wiem, zgłupiałam. Jak wrócę do siebie to popróbuję inne programy, może ten jest zbyt delikatny do większych zabrudzeń.
-
ZieloneOliwki wrote:Nie bada Cię na każdej wizycie?
A właściwie, powiedzcie czy Was lekarz zawsze bada? Dostajecie skierowania na morfologię/mocz? Jak często wizytujecie? O czym rozmawiacie/jak wygląda Wasza wizyta? Ciekawi mnie czy tylko ja tak szybko z gabinetu wychodzę jak nie mam dolegliwości czy większość z Was;)
bada na każdej, czy jak gdzieś napisałam że nie?
tylko dzisiaj badał mi szyjke dłużej jak zawsze i przeczuwałam że zaraz coś nie dobrego powie ;/
u mnie wizyta tak jak dziewczyny opisują
na NFZ
co 4 tyg
co 2mc krew cukier mocz
wizyta 20-30min
wchodze i chwile rozmawiamy, jak sie czuje, czy mam żylaki, dzisiaj pytał czy czuje wyraźne ruchy?
ide sie rozebrac i bada szyjke, ide się ubrać i usg (na każdej wizycie)
po usg powiedział że mam umówić się za 4 tyg, odpoczywać, brać asmag...
przed wizytą ciśnienie mierzy mi pielegniarka i waży -
Zielone Oliwki
Moja typowa wizyta u lekarza wygląda tak, sprawdzenie wagi i ciśnienia, uzupełnienie karty ciąży, wywiad ( dolegliwości itp.), sprawdzenie wyników badań ( morfologia i mocz raz na miesiąc) inne badania w zależności od dolegliwości i terminu ciąży, badanie ginekologiczne na fotelu i usg ( tylko krótsze niż to trymestru I i II), potem jeszcze czas na moje pytania. Ja chodzę prywatnie do lekarza.
Raz byłam na nfz, ale już nie wróciłam. To był trymestr I, miałam straszne problemy z wymiotami, schudłam ponad 5 kg, lekarz nie zlecił żadnych badań, nawet mnie nie zważył, ogólnie bardzo pobieżnie potraktował mój stan zdrowia.
-
nick nieaktualnymnk wrote:Poziomka ja przez dwa miesiace przytylam 7 kg ;/
Alicja nie mam pojecia. Tak mi powiedziała. Aż sama byłam w szoku, że tylko 10 kg i koniec. A jak u was? Jak się czujecie?
Tak czytam i czytam was. I powiem wam ze ja ani razu nie mialam badanej szyjki ;/
To ile w sumie przytyłaś od początku? Bo ja sześć. A 7\2 miesiące to dużo... Niby teraz możemy jeszcze raz tyle przytyć co do tej pory, ale ja wątpię że u mnie stanie na dwunastu.
A badaną szyjkę musiałaś miec tylko może nie wiesz bo ważna jest jej twardość i długość. Nie musi to być tylko badanie na koźle, ale przez pochwę bo lekarz wie na jaką głębokość "weszła" glowica
-
nick nieaktualnyGosiammr, moja koleżanka też bardzo schudła na początku i to bardzo, a lekarz chciał położyć ją nawet do szpitala, ale się nie zgodziła.
Też częściej chodzę prywatnie i jestem bardziej zadowolona z tych wizyt. Tak to jest: płacisz - wymagasz - i masz dobrą opiekę. Nie twierdzę że lekarzom z NFZ nie zależy, ale jednak ograniczają ich przepisy i sami za dużo nie mogą zrobić podczas jednej wizyty. -
nick nieaktualnyZieloneOliwki wrote:Nie bada Cię na każdej wizycie?
A właściwie, powiedzcie czy Was lekarz zawsze bada? Dostajecie skierowania na morfologię/mocz? Jak często wizytujecie? O czym rozmawiacie/jak wygląda Wasza wizyta? Ciekawi mnie czy tylko ja tak szybko z gabinetu wychodzę jak nie mam dolegliwości czy większość z Was;)
Chodzę na NFZ. Lekarz bada mnie na każdej wizycieZawsze mam usg, mierzona szyjkę na fotelu i przez usg i sprawdzaną twardość i czy jest zamknięta. Mam mierzone ciśnienie przed wizytą przez położną i sprawdzaną wagę. Wizyty mam teraz co 3-4 tygodnie i na każdą wizytę mam do zrobienia jakieś badanie, mocz zawsze i morfologia chyba co drugi raz
Jestem u niej zazwyczaj z 20minut
zawsze pamięta, co jej mówiłam na poprzedniej wizycie i pyta jak się czuję
gosia mmr lubi tę wiadomość
-
Mama julka, ja ogolnie od poczatku przytylam 7 kg. Ale ostatnim razem jak bylam pod koniec czerwca u poloznej to moja waga stala w miejscu. Dlatego napisalam ze w dwa miesiace
Nie no szyjke napewno mialam badana przy potwierdzeniu ciąży u gina ale później już nie. Źle się wyraziłam moze. Bo jak tak czytam to wy macie przy kazdej wizycie a u mnie nic. Nawet glukoza nie jest obowiazkowa (z czego sie ciesze) :p
A najlepsze jest wytlumaczenie jak cos moze byc nie tak. 'Boli cie? To napewno nic groznego' i tyle. Nawet o bolu plecow dzis jej nie wspomnialam bo jeszcze by sie przyczepila ze zwolnienie chce wydebic :p i zwatpilam. Najwyzej bede sie meczycMama-julka lubi tę wiadomość