X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytyłam 4,5 kg, wszystko w drugim trymestrze.

Znalazłam na necie rolety do pokoju dziecięcego z różnymi animacjami z bajek i nie tylko ;) fajna sprawa, bo u mnie w pokoju dziecka nie mam jak żadnej firanki powiesić, bo mam okno jedno wąskie i długie, takie balkonowe i rolety byłyby fajnym pomysłem ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

Kubki po herbacie szoruję z osadu raz na jakiś czas CIFem. Z grubsza zgarniam co jest na talerzu, ale nie widzę sensu posiadania zmywarki gdybym miała każdy talerz szorować przed włożeniem do niej :)

Nie używaj cif-u czy tego typu środków. Jak chcesz domyć kubki, namocz kubek wsyp łyżeczkę zwykłej soli kuchennej i gąbeczką przetrzyj.
    Ja do zmywarki dodaję czasem trochę sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń, oprócz tego tabletkę (używam przeróżnych).
    A jak macie problem z kamieniem np. w czajniku to wystarczy wlać troszkę wody, wsypać kwasek cytrynowy i podgotować. Po chwili ani śladu po kamieniu :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    tutaj w UK maja dziwne podejście do ciąży, nie miałam ani razu sprawdzanego nawet moczu... krew tylko w 10 tyg...
    położną zmieniłam, bo ta która miałam ostatnio nie przyszła na dwie wizyty pod rząd i nawet nie dała znać nic, a raz w tym ją prosiłam o spotkanie bo miałam twardnienie brzucha nawet przy wstaniu do toalety... ech masakra...

Ja krew mialam tez tylko raz robiona ale I mocz tez wtedy mialam badany plus na kazdej wizycie polozna sprawdza mi mocz na obecnosc cukru itp. Teraz krew dopiero beda badac w 28 tyg. I podobnie nie mialam wskazan na krzywa cukrowa. Moja polozna ogolnie jest ok. Jrdynie zakrecona jal lato z radiem. Mam porownanie z poprzednia ciaza I tamta byla siper na zadna inna bym jej nie zamienila. Dobrze,ze I teraz nie mam problemow z ciaza bo chyba bym zeszla probujac sie skontaktoeac z obecna.

Suerte zawsze mozesz dzeoniv do szpitala albo triage ja tak zrobilam jak nie moglam skontaktowac sie z moja I sama zalatwilam sobie USG bo ona zapomniala. Ewntualnie idz do GP, nie zaszkodzi. :)

• mnk Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, do zmywarek te tabletki to sa lipne. Ja mam co prawda zmywarke tylko w pracy, ale jak wymieniali to dali dwie tabsy z finisha i jest tragedia. Najlepiej sie sprawdza proszek do prania do zmywarek. Zmywarki zmywarki zmywarki

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Mama julka, ja ogolnie od poczatku przytylam 7 kg. Ale ostatnim razem jak bylam pod koniec czerwca u poloznej to moja waga stala w miejscu. Dlatego napisalam ze w dwa miesiace ;)
    Nie no szyjke napewno mialam badana przy potwierdzeniu ciąży u gina ale później już nie. Źle się wyraziłam moze. Bo jak tak czytam to wy macie przy kazdej wizycie a u mnie nic. Nawet glukoza nie jest obowiazkowa (z czego sie ciesze) :p
    A najlepsze jest wytlumaczenie jak cos moze byc nie tak. 'Boli cie? To napewno nic groznego' i tyle. Nawet o bolu plecow dzis jej nie wspomnialam bo jeszcze by sie przyczepila ze zwolnienie chce wydebic :p i zwatpilam. Najwyzej bede sie meczyc

Sorki, to Ty jesteś ta z Anglii? Jeśli tak, to współczuję, że nie masz zwolnienia.
    Moja waga też stała w miejscu przez jakiś czas, teraz to nadrabiałam :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mi się wózek podoba Adamex Pajero, niby w specyfikacjach lekki i tak jak w sklepie porównywałam to też spoko (i cena mi odpowiada nie chciałabym wydać więcej niż 1400) ale jest masywny więc nie wiem czy nie będzie za ciężki, a mieszkam w bloku na 3 piętrze bez windy :\ Chyba się przejadę z mężem w sobotę i poprzymierzam się do wózków.[/QUOTE]

Też właśnie podobają mi się te wózki Adamex. Ostatnio przykukałam babkę na spacerze z wózkiem adamex york. Fajnie wyglądał i był taki jakiś zgrabny. Wydawało mi się że zgrabniejszy od pajero, ale może tylko tak mi się wydawało. Ja mam tak, że podglądam wózki " na żywo", potem notuję i sprawdzam w necie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Mnie bada na każdej wizycie, a na co drugiej sprawdza usg dopochwowo długość szyjki.Skierowania na morfologie i mocz dostaje co dwa miesiące, a wizyty mam co 4 tygodnie zawsze. :P U mnie wizyta trwa z 20min zazwyczaj, najpierw lekarz cos tam wpisuje w karte ciazy, pyta czy wszystko w porządku czy nic sie nie dzieje, pozniej wskakuje na wagę :P a pozniej na fotel ginekologiczny, następnie usg przez brzuszek, mierzenie ciśnienia, rozmowa z lekarzem i to w sumie tyle :P

Ja na każdej wizycie jestem badana na fotelu. Najpierw pyta jak samopoczucie, potem bada ciśnienie, wagę, potem na fotel, a na koniec usg przez brzuszek.
    No i tak co 28 dni. A jak mam jakieś pytania to mogę zadzwonić. Chociaż tego nie lubię bo nie chcę "zawracać mu tyłka".

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    no i czy wizytujecie prywatnie czy na NFZ oczywiście:)

Chodzę prywatnie. Mogłabym do tego akurat lekarza chodzić na NFZ, ale nie ma możliwości zarejestrowania się. Rejestrują ostatni poniedziałek miesiąca (7-13), jak dzwonię to cały czas jest zajęte, a jak odbiorą przeważnie po 10-tej to pani w rejestracji mówi, że najlepiej przychodzić osobiście, ale jak to ostatnio stwierdziła "ogonek jest długi". Tak więc nie ma możliwości zarejestrować się państwowo. Chyba, że koczowałabym od 6-tej w kolejce. Tak więc pozostaje prywatnie. Wizyta 150zł, no a w związku z tym, że wizyta prywatna to za wszelkie badania typu różyczka, toksoplazmoza itp są płatne.

• Evka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z USG, Anulka waży 850 gr :) czyli przybiera od ostatnich 2 tygodni ponad 100 gr na tydzień. Jestem w szoku, toć to prawie torebka cukru :D

rewelka, MeGi2986, Mama-julka, Madzisek, kwiatakacji, Marta0912, alicja_, Flakonik lubią tę wiadomość

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) jesteśmy dziś po polowkowych - potwierdzona Helenka :) malutka rozwija się prawidłowo :) pozdrawiamy

Mama-julka, Madzisek, gosia mmr, MeGi2986, kwiatakacji, Marta0912, alicja_, Flakonik lubią tę wiadomość

• mnk Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z Islandii nie z Anglii:D i tu pracuje sie normalnie do konca ciazy:P

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta0912 wrote:
    Też właśnie podobają mi się te wózki Adamex. Ostatnio przykukałam babkę na spacerze z wózkiem adamex york. Fajnie wyglądał i był taki jakiś zgrabny. Wydawało mi się że zgrabniejszy od pajero, ale może tylko tak mi się wydawało. Ja mam tak, że podglądam wózki " na żywo", potem notuję i sprawdzam w necie ;)

Nawet nie pomyślałam o tym, a też widziałam i wydawał się zgrabniejszy i gondola jest o 1,4 kg lżejsza, za to spacerowy jest cięższy ale to już dziecko będzie większe to sobie ogarnę :) Bo stelaż planuję zostawiać w samochodzie, mam spory bagażnik to się zmieści.

Gratulację udanych wizyt :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Ja z Islandii nie z Anglii:D i tu pracuje sie normalnie do konca ciazy:P

No tak, ciąża to nie choroba ;-) Przechlapane :-(

• mnk Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokladnie. Troche lipa bo mam dość ciężką prace, dużo dźwigania i ciągłe stanie na nogach przez 8 godzin jak nie lepiej w zimnie, więc coraz ciężej mi się pracuje :)

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    No dokladnie. Troche lipa bo mam dość ciężką prace, dużo dźwigania i ciągłe stanie na nogach przez 8 godzin jak nie lepiej w zimnie, więc coraz ciężej mi się pracuje :)

Czyli stoisz cały dzień w pracy i jeszcze dźwigasz? Ile kg podnosisz? A jakbyś się naprawde źle czuła to mozesz iśc na chorobowe czy masz przewracać się po kątach ? No ja rozumiem że w pracy biurowej można do końca ciąży pracować, ale fizyczna praca w zimnie... masakra..

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dzwigam juz strasznie duzo no ale tak do 7 kg pewnie teraz podnosze jeszcze. Niestety. Dobrze ze mam szefostwo wyrozumiale:) w sumie nie musialabym dzwigac gdyby nie moi wspolpracownicy swietni :p dobrze ze teraz przynajmniej jestem na kuchni to nie jest najgorzej ale w przyszlym tygodniu juz musze wracac na gore :(

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:

Ale extra! Też pracuję w sklepie, ale ani myślę stać tyle godzin, rozpakowywać towar, biegać za klientami i jeszcze się schylać! Jedyne co byłoby mi odpuszczone, to przesuwanie ciężkich kartonów, ale to by mi koleżanki jedynie darowały. Dlatego poszłam jak najszybciej na L4. Co się będę wysilać za te marne pieniądze. Zdrowie moje i dziecka ważniejsze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałyście ostatnio o twardnieniu brzucha i nie wiedziałam o co cho. A nie pamiętam tego z pierwszej c. Ale wczoraj właśnie przekonałam się co to jest. Wróciłam do domu z latania po sklepach z wózkami, usiadłam w kuchni i brzuch był twardy. Całe szczęście nie bolał bo bym spanikowała.

• mnk Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie u nas nie ma l4. :p

revvelka lubi tę wiadomość

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta0912 wrote:
    Mi się wózek podoba Adamex Pajero, niby w specyfikacjach lekki i tak jak w sklepie porównywałam to też spoko (i cena mi odpowiada nie chciałabym wydać więcej niż 1400) ale jest masywny więc nie wiem czy nie będzie za ciężki, a mieszkam w bloku na 3 piętrze bez windy :\ Chyba się przejadę z mężem w sobotę i poprzymierzam się do wózków.

Też właśnie podobają mi się te wózki Adamex. Ostatnio przykukałam babkę na spacerze z wózkiem adamex york. Fajnie wyglądał i był taki jakiś zgrabny. Wydawało mi się że zgrabniejszy od pajero, ale może tylko tak mi się wydawało. Ja mam tak, że podglądam wózki " na żywo", potem notuję i sprawdzam w necie ;)[/QUOTE]
    Ja bede miala York w pn i musze powiedziec,ze jest zgrabny:)

Ja dzis juz pierwsza noc spedzam w nowym mieszkaniu:) Cholera a zgaga mnie meczy od paru dni po pare razy dziennie..oj Kudlacz bedzie to moje Malenstwo;) kucyk z tylu bedzie mozna wiazac hehe
    Jutro z ranca przede mna glukoza 75g widzialam na skierowaniu,zyczcie powodzenia;)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
‹‹ 818 819 820 821 822 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ