Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMatleena wrote:A ja wpadłam na taki pomysł, żeby z gondoli na noc zrobić kosz Mojżesza. Dokupiłabym do niej tylko stelaż. Co o tym sądzicie?
Bez kitu, myślałam że ten kosz Mojżesza to nie wiadomo co, zaglądam w końcu w neta, a to zwykła wiklinowa gondola na drewnianym stelażu.
Nie ma nad czym się zastanawiać, jak stelaż ma odpowiedni udźwig i wymiary, to kup stelaż -
My mamy tylko 2 pokoje więc maluch zamieszka w łóżeczku u nas w sypiali. Ale myślę że dla osób które planują oddzielne pokoiki dla maluszków przyda się jakaś dostawka dla niemowlaka do łóżka rodziców choć na pierwsze 3 miesiące.
Ja nie zauważyłam u siebie dodatkowych dolegliwości typu opuchnięte nogi, ale słyszałam ze jest to związane z zatrzymaniem wody w organizmie, więc warto ograniczyć sól i pić pokrzywę choć pewnie najlepiej poradzić się lekarza.
Ktoś wspominał ze jeszcze nie zaczął zakupów wyprawkowych ja też się wstrzymuję myślę ze zamówienie wszystko na początku listopada teraz tylko planuje i szukam. Po pierwsze czeka nas jeszcze remont a po drugie cały czas raczej muszę leżeć.
Pytanie do dziewczyn z wadą wzroku czy lekarz wysłał Was na badania okulistyczne przed porodem ? Moja lekarka nic nie mówi a słyszałam że trzeba sprawdzić siatkówkę. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 15:02
revvelka, rewelka, Madzisek, gosia mmr, kwiatakacji, Madzia890722, Chichibi, emilka24, Nadulka, Ola_45, pati_zuzia, Mama-julka, bella88, iNso87, stars2345, Karola1990, m@rzenie, Pchełka, genoweffa, Marta0912, Matleena, Pola_27, ania14, aannkkaa, Pchelkaa, Piegus, Beatrice, moniek90 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
Madzisek, gosia mmr, gosia mmr, kwiatakacji, genoweffa, Madzia890722, emilka24, Nadulka, Ola_45, pati_zuzia, alicja_, dorciamw, Marta0912, Pola_27, Matleena, Beatrice, moniek90, Kourtney lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mama-julka wrote:Gosiamm mam małe minusy, ale wydaje mi się, że z plusami i dużą wadą wzroku, pow. 7 dioptrii muszą mieć CC. Zaraz zobaczę w necie
Jak coś to pisz czy jestem w błędzie
Słyszałam ze przed porodem sn należy sprawdzić siatkówkę, bo jak jest odklejona to trzeba koniecznie zrobić zabieg laserowy lub mieć cc. Wiem też że trzeba sprawdzić ewentualne nadciśnienie w gałce ocznej. Ja mam minusy ok.-4,5; ale czuje że jest gorzej.
Moja znajoma miała zabieg przed porodem. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnygosia mmr wrote:Słyszałam ze przed porodem sn należy sprawdzić siatkówkę, bo jak jest odklejona to trzeba koniecznie zrobić zabieg laserowy lub mieć cc. Wiem też że trzeba sprawdzić ewentualne nadciśnienie w gałce ocznej. Ja mam minusy ok.-4,5; ale czuje że jest gorzej.
Moja znajoma miała zabieg przed porodem.
Dokształciłam się teraz w necie w tym temacie. Jest tak, jak piszesz. Po 30 tyg. pójdę w razie W do okulisty. zbadać to ciśnienie.
Na razie nie czuję, że pogarsza mi się wzrok. Ciekawe jak później... -
nick nieaktualnyMeGi2986 wrote:Madzia u nas mały od początku bedzie w swoim pokoju. W sypialni byłby problem ze znalezieniem miejsca nawet na kosz mojżesza. A przewijac w nocy tez bys chodzila do jego pokoju czy robilabys to w sypialni? Moja znajoma kupila wlasnie kosz mojzesza do sypialni swojej a w pokoju malucha jest normalne lozeczko.
Co do ruchów to ja az takiego wyczucia nie mam. Oprocz mocnych kopniakow po zebrach i ciut lzejszych w okolicy jajnikow czuje jeszcze jak sie przemieszcza i rozciaga
Zapomniałam,że w nocy też się przewija :p wtedy tylko przewijak brałabym na noc do sypialni i pieluchy i to tutaj robiła. Już sama nie wiem jak to rozwiązać. Przez 25 lat mieszkałam w bloku, teraz od roku mieszkam w domu i jakoś nie wiem czemu nie czuję się do końca bezpiecznie (chociaż jak się ściemnia to żywej duszy nie można spotkać w okolicy).Może w bloku czułam się bezpieczniej, bo miałam pewność, że nikt mi przez balkon do mieszkania nie wejdzie...nie wiem jakoś boję się tego maluszka samego na noc w pokoju zostawiać, poza tym mam też lęk, że nie będę wiedziała jak mu się cos złego będzie działo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 16:35
-
Madzia890722 wrote:Cześć dziewczyny!
jak tam u Was z dolegliwościami? Bo ja niestety znów mam mdłości... nie wspomnę już o okropnej zgadze po wszystkim i cofającym się jedzeniu...kręgosłup też daje w kość no i żołądek od czasu do czasu...
Już coraz trudniej jest się schylić, mam problem z ubraniem skarpetek
Czy Wasze maleństwa też od czasu do czasu tak dziwnie się ruszają? tzn jakby się trzęsło przez kilka sekund? strasznie dziwne uczucie, nie wiem czy się przewraca wtedy, czy co... ale chciałabym mieć podgląd i widzieć co on tam wyczynia
A, i chciałam się Was poradzić, bo myślę i myślę o tym już od dłuższego czasu i nie wiem na co się zdecydować. Czy będziecie mieli łóżeczko w sypialni i będzie spało razem z Wami w sypialni? Czy w swoim pokoiku? Bo ja bym chciała, żeby w nocy spało u nas a w dzień u siebie, żeby się przyzwyczajało do swojego pokoju. Poza tym robimy mu pokoik i ma być taki pusty, bez łóżeczka? Chciałabym go przewijać i kąpać tam u niego w pokoju, bo jest mniejszy, no i tam będę miała ubranka i wszystko,co jest potrzebne. Tylko zastanawiam się jak to wszystko rozwiązać... musiałabym mieć dwa łóżeczka, ale nie jest to dziwne? Jak to u Was będzie?
My będziemy kłaść w pokoju osobnym maleństwo. Niektórzy patrzą na mnie krzywo ale stwierdzam, że wole odrazu przyzwyczajać do pokoikuoczywiście będziemy używali elektrycznej niani
-
nick nieaktualnya łóżeczko turystyczne jest spoko pod względem bezpieczeństwa? tzn może normalnie na co dzień dziecko w nim spać? Może w sypialni miałabym turystyczne i w nocy by w nim spał a w jego pokoiku normalne drewniane na dzień. Do łóżeczka turystycznego też się kupuje materac taki jak do drewnianego łóżeczka?