Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Flakonik jakie słodkie buzki
niesamowite że nasze dzieciaczki są już prawie w pełni ukształtowane a niedawno były mrugajacymi kropeczkami na USG...
Ja słyszałam że sama wadą wzroku nie jest wskazaniem do CC tylko właśnie ryzyko odklejeni się siatkowki -
nick nieaktualnyChichibi wrote:ja mam astygmatyzm krótkowzroczny , jedne oko -11 a drugie -12
.. ginekolog mimo to powiedział, że wada wzroku NIE jest wskazaniem do cc. Ale poszłam do okulisty i dostałam zaświadczenie na którym jest napisane "Wskazane jest odbarczenie II fazy porodu" i coś o tym, że ciąża nie moze być przenoszona. No i okulistka stwierdziła ze dalszą decyzje podejmie lekarz ginekolog.
..
Na szole rodzenia jak się zapytałam o analize tego zaświadczenia to powiedziała, że nie koniecznie cc, ale że moze dojść do porodu kleszczowego albo próżnociągu ! bo II faza to są już parcia do których nie można dopuścić.
30 wrzesnia ide na wizyte do gina i się dowiem co on zadecydował.
Tak, też to wszystko przeczytałam w necie, dzięki. Jak doszłam na czym polega odciążenie II fazy porodu to też mi się to nie spodobało. Dziękuje bardzo za takie wspomagacze.
Cieszę się, że dużej wady nie mam, a to ciśnienie potem sobie sprawdzę.
-
Chichibi wrote:ja mam astygmatyzm krótkowzroczny , jedne oko -11 a drugie -12
.. ginekolog mimo to powiedział, że wada wzroku NIE jest wskazaniem do cc. Ale poszłam do okulisty i dostałam zaświadczenie na którym jest napisane "Wskazane jest odbarczenie II fazy porodu" i coś o tym, że ciąża nie moze być przenoszona. No i okulistka stwierdziła ze dalszą decyzje podejmie lekarz ginekolog.
Chciałabym miec -4,5 haha.dla mnie to byłby luksus. Nawet jakbym zrobiła sobie laserem wzrok to i tak mialabym -5, i musiałabym nosic okulary/soczewki, wiec sobie podaruje
taka wada
Ja mam wadę stale rosnącą, więc na laserową korektę się nie kwalifikuje.
Zastanawiałam się bardziej czy same dopominałyście się o tą konsultację u okulisty czy po prostu lekarz Was skierował. Moja znajoma miała małą wadę wzroku, a okazało się, przy rutynowej wizycie, że ma odklejoną siatkówkę. Normalnie poszłabym tak sobie do lekarza, ale z racji spędzania ciąży na leżąco rutynowa kontrola stomatologiczna w 2 trymestrze mnie ominęła, natomiast z oczami już się trochę obawiam pominąć badanie. Wiem, że wada sama w sobie nie kwalifikuje do cc. Tylko chce sprawdzić inne rzeczy, których tak po prostu nie czuje się normalnie.
Natomiast odbarczenie II fazy porodu brzmi trochę strasznie. Mam nadzieję, ze wszystko Ci objaśnią. -
Wygląda, że warto rutynowo sprawdzić tą siatkówkę przed porodem sn i ewentualnie poddać się zabiegowi "przyklejenia czy zabezpieczenia tej siatkówki".
Nie chodziło mi, że sama wada jest wskazaniem do cc, tylko czy prowadzący ciąże lekarze wysyłają Was na kontrolę siatkówki i ciśnienia, czy raczej trzeba się o to dopominać... bo jeśli okaże się, że trzeba robić zabieg przed porodem to trzeba się jakoś w czasie zmieścić. -
nick nieaktualnyAcikk wrote:Flakonik widzę że opanowalas zdjęcia, pokaz brzuchaaaa
!!!
Woecoe co..brak mi slow. Byla u nas dzisiaj tesciowa i powiedziala ze jej sie nie podoba ten wozek. Ze boi sie o bezpieczenstwo ze ta gondola spadnie ...wiecie jak wyglada mima kobi dla bliznoakow? Ze jedna gondola jest jakby pod druga...i ona mowi ze kupi nam nowy wozek bo ten sie nie nadaje i ona sie bedzie bala...i jak w ogole mam zamiar wyciagac z tego dziecko z dolu.:Oooooooooooooooo nosz kurcze...to po co mysmy kupywali taki wozek? Jak jej nie szkoda kasy niech kupuje ale po prostu szczena mi opadla...
Smiechu warteWiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 17:38
Kourtney lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMadzia890722 wrote:a łóżeczko turystyczne jest spoko pod względem bezpieczeństwa? tzn może normalnie na co dzień dziecko w nim spać? Może w sypialni miałabym turystyczne i w nocy by w nim spał a w jego pokoiku normalne drewniane na dzień. Do łóżeczka turystycznego też się kupuje materac taki jak do drewnianego łóżeczka?
My wybralismy turystyczne zamiast drewnianego. Wzielismy takie ktore ma 2 poziomy. Uwazam ze jest jak najbardziej bezpieczne. Nie potrzebny juz ochraniacz bo maly o siatke sie nie poobija. Do tego kupujemy normalny materac dodatkowo. Lozeczko ma dobre zabezpieczenia i samo sie tez nie zlozy. Duzo osob poleca, sprawdzone przez kilka znajomych mnie przekonalo:)Madzia890722 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMadzia890722 wrote:a łóżeczko turystyczne jest spoko pod względem bezpieczeństwa? tzn może normalnie na co dzień dziecko w nim spać? Może w sypialni miałabym turystyczne i w nocy by w nim spał a w jego pokoiku normalne drewniane na dzień. Do łóżeczka turystycznego też się kupuje materac taki jak do drewnianego łóżeczka?
Jest bezpieczne, ale nie zdrowe właśnie pod tym względem , że nie są takie sztywne i nie mają materaca. Następny minus to brak regulacji wysokości, ale jak tak szperam w pamięci to moja szwagierka kładła spać tam, gdzie przewijakczy co tam było.
Nie jestem ich fanką, ale niektórzy tylko ich używają i są zadowoleni. -
Flakonik wrote:Wstawie jutro albo moze jeszcze dzisiaj wieczorem .
Woecoe co..brak mi slow. Byla u nas dzisiaj tesciowa i powiedziala ze jej sie nie podoba ten wozek. Ze boi sie o bezpieczenstwo ze ta gondola spadnie ...wiecie jak wyglada mima kobi dla bliznoakow? Ze jedna gondola jest jakby pod druga...i ona mowi ze kupi nam nowy wozek bo ten sie nie nadaje i ona sie bedzie bala...i jak w ogole mam zamiar wyciagac z tego dziecko z dolu.:Oooooooooooooooo nosz kurcze...to po co mysmy kupywali taki wozek? Jak jej nie szkoda kasy niech kupuje ale po prostu szczena mi opadla...
Smiechu warte
Ona się będzie bała ??? A czy to przypadkiem nie Twoje dzieci :>
-
nick nieaktualnyMama-julka wrote:Jest bezpieczne, ale nie zdrowe właśnie pod tym względem , że nie są takie sztywne i nie mają materaca. Następny minus to brak regulacji wysokości, ale jak tak szperam w pamięci to moja szwagierka kładła spać tam, gdzie przewijak
czy co tam było.
Nie jestem ich fanką, ale niektórzy tylko ich używają i są zadowoleni.Madzia890722 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA tak prezentujemy się w 28/5
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/86477843e290.jpgMeGi2986, Flakonik, bella88, Mama-julka, revvelka, emilka24, Karola1990, Madzisek, gosia mmr, kwiatakacji, pati_zuzia, genoweffa, Marta0912, Nadulka, moniek90 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFlakonik, oglądałam wózek w necie wtedy, gdy pisałaś, że kupiliście. Też się zastanawiam jak się wyjmuje to dziecko z dołu, ale skoro takie wózki produkują, to musi to być do ogarnięcia.
W sumie jeśli teściówka chce Wam kupić jeszcze jeden to nie zaszkodzi. Jak rozumiem będzie to taki jedna gondola przy drugiej, to wtedy będą problemy z wejściem do sklepów -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMeGi2986 wrote:No temu mozna do nich kupic materac taki jak do drewnianego w niczym to nie przeszkadza. I z regulacja sie nie zgodze bo my mamy 2 poziomy, jeden jest podwieszany wlasnie dla noworodkow a drugi poziom standardowy
Helooo! Potem przeczytałam Twój post, że włożysz materac i jest to duży plus bo dzidzia będzie miała lepiej. I jak pisałam o szperaniu w pamięci to musiał być drugi poziom, a nie przewijak
Spoko loko, to nie atak na wszystkich co używają turystycznych tylko wyraziłam swoje zdanie -
nick nieaktualny