X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarówno toxo jak i rozyczke bada się igg oraz igm. Nawet jeśli wiedziałam że byłam szczepiona to wolałam sprawdzoc jak się sprawy mają. Może dlatego że przyjaciółka mojej mamy jak była w ciąży (fakt że 30lat temu to było) zachorowała na różyczkę i jej córka urodziła się niesłysząca. Może to nie jest jakiś wielki dramat, dzisiaj można wczepić implanty itp, dziewczyna sobie super radzi ale te badania jednak po coś są zlecane w ciąży. Takie moje zdanie :) a o 9:30 dziś wizyta :)

Azzurra, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaaa wrote:
    Ja w pierwszej ciazy cyce miałam juz wielkie a teraz nic flaki jakie po niej zostały. Rano mnie tylko muli dopóki nie zjem.
    W czwartek wizyta juz sie cieszę
    Oj tam, od razu flaki! Piersi kobiety karmiącej! Zregenerują się po kolejnej ciąży:)
    No mnie powinny tym bardziej boleć, bo przecież jeszcze karmię.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, ja dziś mało będę pisać bo mam cholernego doła :-( wszyscy mnie uspokajają, ale jak mam myśleć pozytywnie jak tak strasznie się boję? Znowu moje tsh jest ,ega wysokie, dobrze, ze ft 4 jest ok.

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :) kciuki za dzisiejsze wizyty! :) oby były same dobre wieści.
    Azzura gdzieś czytałam o tych bolących piersiach jako objaw ciąży, że zdecydowanie bardzo odczuwalne jest to przy pierwszej ciąży, a w kolejnych ten objaw jest już słabszy bądź go nie ma. I to by się też u mnie zgadzało. W poprzedniej ciąży na tym etapie nie mogłam ich dotknąć, musiałam spać w staniki, a teraz luz, czasem coś poczuje że lekko bolą, ale generalnie jest bardzo ok w porównaniu do tego co było :) tak wiec myślę, że nie mamy powodów do obaw :)

Azzurra lubi tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, spanie w staniku to było to!:) I kupowanie 3x większej miseczki w 8 tygodniu;)
    Mam nadzieję, aczkolwiek jestem trochę zdezorientowana i generalnie' czarno to widzę'. Do tego "przypomniałam" sobie, że zadeklarowałam powrót do pracy w połowie lipca i zupełnie nie wiem co robić. W razie złych wieści, nie mam nawet niani czy żłobka dla córki. Za chwilę na bank zadzwoni mój szef z pytaniem czy nic się nie zmieniło, a ja nie mam pojęcia co mu powiem.

Także Marti83, nie jesteś sama z dołem:/ łącze się w bólu:/ trzeba być dobrej myśli ...

Marti83 lubi tę wiadomość

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png

Wysłany: 8 maja 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Oj tak, spanie w staniku to było to!:) I kupowanie 3x większej miseczki w 8 tygodniu;)
    Mam nadzieję, aczkolwiek jestem trochę zdezorientowana i generalnie' czarno to widzę'. Do tego "przypomniałam" sobie, że zadeklarowałam powrót do pracy w połowie lipca i zupełnie nie wiem co robić. W razie złych wieści, nie mam nawet niani czy żłobka dla córki. Za chwilę na bank zadzwoni mój szef z pytaniem czy nic się nie zmieniło, a ja nie mam pojęcia co mu powiem.

Także Marti83, nie jesteś sama z dołem:/ łącze się w bólu:/ trzeba być dobrej myśli ...
    Wieści będą na pewno dobre, uspokoisz się po wizycie. Ja też panikowalam przed pierwszą wizytą, ale wrzuciłam na luz. Bo ani mi ani dziecku stres nie jest potrzebny. Będzie co na być, czyli na pewno będzie dobrze :) takie myślenie na pewno pomaga.
    Jak to ktoś kiedyś mi mądrze powiedział :" nie przejmuj się rzeczami, na które nie masz wpływu" :)
    A co do powrotu do pracy, babcie nie moglyby na początku pomóc? Dopóki nie znajdzie się żłobek czy niania?

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Azzurra, najgorsza jest myśl, że mojego synka straciłam, bo też mi tak gwałtownie tsh rosło :-( lekarze mówili, ze nie do końca to był powód, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, bo skoro tsh w ciąży ma być do 1,5 a ja wtedy miałam ponad 10. teraz mam 5,8 :'(

p19uugpjbj6l38jc.png

Potrójna Mama

Wysłany: 8 maja 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti83 jesteś pod opieką endokrynologa? Dopóki ft4 masz w normie nie na dramatu. TSH w ciąży fizjologicznie wariuje, wiec możliwe, że w kolejnych badaniach już Ci się unormuje.

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stoję właśnie w kolejce do pobrania krwi ma czczo. Dziś glukometr pokazał 82 więc dobry wynik tylko mam paski przeterminowane i nie wiem czy dobrze pokazał . .. nawet usiąść gdzie nie ma a ja się czuję jakbym zemleć miała...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower wrote:
    Marti83 jesteś pod opieką endokrynologa? Dopóki ft4 masz w normie nie na dramatu. TSH w ciąży fizjologicznie wariuje, wiec możliwe, że w kolejnych badaniach już Ci się unormuje.
    Tak VioletFlower, po tamtym zmieniłam endo i ten wydaje sie być bardziej kompetentny. Dziś mam u niego wizytę na 10.50, a po 16 gina. Wiec będę wiedzieć co jest. Choć staram się wierzyć w moje maleństwo, to jednak strach czai się za rogiem. Modlitwa dużo mi daje :-)

Paula trzymam kciuki za wyniki, żeby wszystko było dobrze :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 08:20

Paula222 lubi tę wiadomość

p19uugpjbj6l38jc.png

Potrójna Mama
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti83 wrote:
    Dziękuję Azzurra, najgorsza jest myśl, że mojego synka straciłam, bo też mi tak gwałtownie tsh rosło :-( lekarze mówili, ze nie do końca to był powód, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, bo skoro tsh w ciąży ma być do 1,5 a ja wtedy miałam ponad 10. teraz mam 5,8 :'(
    Eh, przykre to. Ja mam za sobą tylko jedną i to szczęśliwą ciążę bez jakichkolwiek powikłań oprócz właśnie lekkich wahan TSH i niedokrwistości i się martwię. I naprawdę współczuję dziewczynom po stratach i wcale się nie dziwię że się martwicie. Tym razem na pewno będzie dobrze, trzeba wierzyć żeby nie zwariować.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • TaPaT Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti83, a Ty masz tylko podczas ciąży problemy z hormonami tarczycy? Czy cały czas je masz? Jak widzi to Twój endokrynolog? Znam przypadki gdy dziewczyny miały bardzo wysokie TSH, a dzieci mają zdrowe i nie było żadnych problemów podczas ciąży właśnie z tym związanych...
    Achia, jak widać nie każde laboratorium bada IgG i IgM w różyczce i toxoplazmozie. Dodatkowo należy wziąć też pod uwagę, że jedne robią jakościową metodą, inne ilościową, a jeszcze inne obydwoma :)

• TaPaT Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azurra, a jakoś szczególnie objawia się ta niedokrwistość? Jakieś wyniki powychodziły Ci poniżej norm?

• Azzurra Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet Flower wrote:
    Wieści będą na pewno dobre, uspokoisz się po wizycie. Ja też panikowalam przed pierwszą wizytą, ale wrzuciłam na luz. Bo ani mi ani dziecku stres nie jest potrzebny. Będzie co na być, czyli na pewno będzie dobrze :) takie myślenie na pewno pomaga.
    Jak to ktoś kiedyś mi mądrze powiedział :" nie przejmuj się rzeczami, na które nie masz wpływu" :)
    A co do powrotu do pracy, babcie nie moglyby na początku pomóc? Dopóki nie znajdzie się żłobek czy niania?

Teściowie są już bliżej 80tki i mieszkają na drugim końcu Polski, a moja mama co prawda młoda ale pracuje za granicą więc niestety, jeśli się okaże że z mojej obecnej ciąży nici to będziemy zdani na znalezienie płatnej pomocy w tempie ekspresowym. Albo będę musiała wziąć kilka miesięcy wychowawczego, z tym że właśnie obiecałam jakieś dwa miesiące temu że wrócę w lipcu....pracodawca jaki jest taki jest, ale kurczę będę się czuła niekomfortowo przekazując w ostatniej chwili info że nie wrócę. Czy tak, czy tak mnie to czeka.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TaPaT ja mam hashimoto zdiagnozowane w 2011 roku po pierwszym poronieniu. Wcześniej urodziłam córcie. Później urodziłam dwóch synów i są zdrowi, ale tsh w ciąży z nimi aż tak mi nie rosło jak teraz, no ale pewnie wiek też robi już swoje. Lekarz, jak mu pow. o moim tsh to zapytał, czy miała ponad 50 czy 100 więc nie wiem już. Zobaczymy co mi dzis powie

Azurra trzymam mocno && za Ciebie i Twoje maleństwo. Dziś masz wizytę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2018, 08:31

p19uugpjbj6l38jc.png

Potrójna Mama
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TaPaT wrote:
    Azurra, a jakoś szczególnie objawia się ta niedokrwistość? Jakieś wyniki powychodziły Ci poniżej norm?
    Niedokrwistość= anemia czyli hemoglobina leciała na łeb na szyję. Ale jako takich objawów nie miałam, musiałam suplementowac żelazo. Cała ciążę latałam jak sarenka( mimo że mi przybyło ponad 20kg). Z całego serca życzę Wam wszystkim takich ciąż, naprawdę.

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png

Wysłany: 8 maja 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Stoję właśnie w kolejce do pobrania krwi ma czczo. Dziś glukometr pokazał 82 więc dobry wynik tylko mam paski przeterminowane i nie wiem czy dobrze pokazał . .. nawet usiąść gdzie nie ma a ja się czuję jakbym zemleć miała...
    Masz coś do zjedzenia tuż po wyjściu z badań? Kurcze z tymi miejscami to też słabo. Dopóki ciąża niewidoczna nikt kobiecie nie ustąpi... Trzymam kciuki za dobre wyniki:*

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane

U mnie wczoraj cały dzień w ruchu i wieczorem ledwo żywa byłam...nogi pachwiny to masakra co za ból :/

Heh u mnie brzuch balon od rana do wieczora więc się nie wypowiadam... Hahaha...

Objawów jako takich brak więc trzeba czekać do 29.05 żeby się uspokoić widokiem maluszka...

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak widoczna to komentarze :-( Taka polska rzeczywistość. Kiedyś jak jechałam autobusem z dójką dzieci i w zaawansowanej ciąży to musiałam stać, i nikt nie puścił ani mnie ani dzieci. tylko dwie babki gadały, ze jak tak można tyle dzieci, A druga jej na to, że ona chciałaby mieć tyle dzieci bo na starość nie będzie sama :-P i to jest prawda :-)

Violet Flower lubi tę wiadomość

p19uugpjbj6l38jc.png

Potrójna Mama

Wysłany: 8 maja 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Niedokrwistość= anemia czyli hemoglobina leciała na łeb na szyję. Ale jako takich objawów nie miałam, musiałam suplementowac żelazo. Cała ciążę latałam jak sarenka( mimo że mi przybyło ponad 20kg). Z całego serca życzę Wam wszystkim takich ciąż, naprawdę.
    Azzura miałam podobnie w poprzedniej ciąży. Zero komplikacji. Raz też mi za bardzo żelazo spadło i suplementowalam, a poza tym ok. Do porodu na pełnych obrotach. Modlę się, żeby teraz było podobnie, bo ciąża leżąca to ciężka sprawa. Siostra Narzeczonego w obydwu ciążach leżała i teraz ciężko im się zdecydować na trzecie dziecko mimo że bardzo chcieli.

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
‹‹ 234 235 236 237 238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ