X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam późnym wieczorem, z pracy nie dają rady do was napisać bo miałam taki młyn.

Gratuluję udanych wizyt <3 Witam nowe mamusie :-)
    Bondzik Słońce, gdzie kupiłaś sukienkę? Byłam dzisiaj w kilku sklepach z zamiarem zakupu sukienki na komunię córci ale niestety, już się nie mieszcze w takie jak zawsze. U mnie z rana jeszcze jest w miarę z brzusiem ale wieczorem to wyglądam jak w 4mc.
    U mnie o ciąży wie mój mąż i córcia, synkom powiem później. Wiedzą moi rodzice i jeden z braci z dziewczyną i moja ciocia chrzestna, która bardzo mnie wspierała po stracie synka i teraz. A w pracy to miałam okazję rozmawiać z kierowniczka w cztery oczy to jej powiedziałam i moja koleżanka z pokoju, która bardzo mi kibicuje i tez mnie bardzo wspierała. Reszta dowie się jak zobaczą, że się zmieniam. Już nie będę nikomu nic mówić bo niestety ale większość to tacy fałszywi ludzie

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się witam z wieczora, w zasadzie to już z łóżka :-)

Gratulacje pozytywnych wizyt i trzymam mocno kciuki za wszystkie jutrzejsze :-*

Irminka, ale niespodziankę musiałaś mieć :-) fajne takie małe cielaczki :-)

Ja wczoraj myślałam że zejde z tego świata zaniedlugo, tak czułam się okropnie, mdłości do samego zaśnięcia, nie mogłam się nawet ruszać żeby nie wywołać nudności. Dzisiaj już o wiele lepiej, więc też wzięłam się za robote, zakupy, sprzątania, upiekłam nawet placka z rabarbarem i zrobiłam jajka z chrzanem,bo akurat miałam dużo w lodówce :-)

Niestety, u mnie źle i dobre samopoczucie się przeplata, więc jutro pewnie będę czuć się kiepsko :-( od wtorku wzięłam wolne do końca tygodnia, więc odpocznę :-)

Zrobiłam ta glukozę glukometrem i na czczo 88, a godzinę po obiedzie 95 - wyniki chyba są ok? We wtorek idę na wszystkie badania.

Irminka1231 lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:

Zrobiłam ta glukozę glukometrem i na czczo 88, a godzinę po obiedzie 95 - wyniki chyba są ok? We wtorek idę na wszystkie badania.
    Wynik bardzo dobry jak na razie nie masz się czym stresować,tylko następnym razem jak będziesz badać poziom glukozy po jedzeniu to zrób to po 2h. Jeśli mogę się w tracić. Wedlug nowych badań who norma naczczo jest od 70-100mg/dl z tego co pamiętam.

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie w ciąży kazali mierzyć godzinę po posiłku. Miało być do 120.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też diabetolog kazał mierzyć po godzinie od rozpoczęcia posiłku.

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie poszperalam w książkach i u kobiety ciężarnej powinno mierzyć się poziom glukozy 1h po posiłku ponieważ wtedy jest największe stężenie. To co ja podałam wyżej tyczy się osób zdrowych lub u których mamy podejrzenie cukrzycy typ 2. Sorry za wprowadzenie w błąd.

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Piękne :)

Miłego dnia dla wszystkich i udanych wizyt :)

Azzurra lubi tę wiadomość

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • Kai Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczku, Korolino, już sobie przypomnialam, jak to było. Dla osób z cukrzycą, ale nie w ciąży norma na czczo jest do 100, po posilkach mierzy się po 2h (norma do 140). W ciąży jest inaczej. Norma na czczo do 90, a po posilkach do 120 po godzinie. W czasie ciąży więc musiałam trzymać te drugie normy, a jak już urodzilam, kazali mi kontrolować cukier przez parę dni (żeby zobaczyć, czy mi cukrzyca nie została, bo czasem niestety tak się zdarza) i wtedy obowiązywały mnie te pierwsze normy.

Goosiaczek2 lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wyczerpująca odpowiedź :-) już wszystko wiem, ale póki co mogę zajadać się owocami i ciastem z rabarbarem :-)

Ja lecę do pracy, u Nas upalnie od rana, miłego dnia :-*

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Kai Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do nowin w pracy, to u mnie już wszyscy wiedzą. Nie ukrylabym tego, bo mi brzuch szybko rośnie. Dyrce poeiedzialam, jak tylko miałam potwierdzoną ciążę. Wczoraj siedzialam na maturze z jedną panią z innej szkoły i dyrka nawet do uczniów wyleciała z tekstem, że mają komisję trzyosobowa, bo jest dzidziuś. Tak więc wieść już stała się powszechnie znanym faktem.
    A moje maleństwo już w komisji maturalbej siedziało. ;-)

ziuta.w, futuremama, TaPaT, Irminka1231, Violet Flower, agniecha2101 lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry <zieeeeew> :D
    Ja w pracy i tak mi się nie chce :D Deszczowa pogoda tylko do spania.
    Wczoraj w lidlu udalo mi się upolować tylko legginsy ciążowe, bo jeansów ani jednej sztuki już nie było pod wieczór :D Ale jestem wdzięczna, że mąż mnie namówił. Najpierw nie chciałam bo przecież mam inne, ale kurcze... mimo że waga lekko spadła to w brzuchu ciasno. Spodni już żadnych nie zakładam a ostatnio nawet legginsy ala spodnie zaczęły cisnąć.
    Spodnie ciążowe jakieś mamy, ale d pracy się nie nadają więc muszę coś kupić :)

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • AMK Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2018, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba cud :) Załatwiłam sobie glukometr żeby sprawdzać poziom cukru na czczo niż dostanę się do diabetologa i wyszło mi 83 wiec chyba dobrze :)

futuremama, TaPaT, Paula222, Violet Flower lubią tę wiadomość

w57v3e3knp6plxtw.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam glukozę w labie była dobra :) ale moja babka ma glukometr to podejdę w któryś dzień sprawdzić jak to wygląda :) dobrze znac normy heh

Ja jednak dzisiaj jadę do doktora nie w poniedziałek , zaczęłam shizować cudować i wymyslac sobie ...
    Dzisiaj ma mi kto kolejke zajac takze na dobre mi to wyjdzie ;/ potem czekanie do 25 na wizyte u nowej pani doktor masara jak sie bedzie ciągnąć :/

3 mam kciuki za wizytujące ;**

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• mindusia87 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się. Ostatnio tak mi się nic nie chce mam takiego lenia że nawet na forum nie mam siły zaglądać A tutaj tyle postów do nadrobienia. Ale nadrobilam was. Macie już może wybraną położna która przeprowadzi was przez ciążę? Dopiero zamierzacie wybierać A może rezygnujecie z położnej jak to jest u was?

f2w3yx8dfotu0cc3.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nic nie wiem , ze położną trzeba ;p a co ona robi ? xD

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• giovanedonore Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mindusia87 wrote:
    Witam się. Ostatnio tak mi się nic nie chce mam takiego lenia że nawet na forum nie mam siły zaglądać A tutaj tyle postów do nadrobienia. Ale nadrobilam was. Macie już może wybraną położna która przeprowadzi was przez ciążę? Dopiero zamierzacie wybierać A może rezygnujecie z położnej jak to jest u was?
    Właśnie dzisiaj zaczęłam o tym czytać. Możesz mi wytłumaczyć, jak to się robi? :( idę do szpitala, w którym chcę rodzić czy jak? Jestem mega pogubiona a hormony tak dają mi się we znaki, że okropnie mnie to przeraża...

Paula, dopisz mi proszę wizytę na 1.06-prenatalne.:)

zi13ugpjtijvw6qw.png
    Serducho 16.04. <3
    PCOS.Teratozoospermia
    Starania od 8.2017
    3.04.18 hcg 15dpo 855
    6.04.18 beta hcg 2931
    zi13ugpjtijvw6qw.png
  • mindusia87 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdopodobnie trzeba zgłosić to lekarzowi że chce się mieć położną, która przeprowadzi Cię przez okres całej ciąży aż do porodu. Hmmm Karmelova położna w ciąży jest jakby twoja prawa ręka. Na początku przychodzi do Ciebie co miesiąc do domu na kontrolne wizyty. Bada Cię wykonuje badania bo ma do tego uprawnienia bada czy z dzieckiem w porządku no i wiadomo przygotowuje Cię psychicznie do porodu tłumaczy co i jak. Im bliżej porodu to przychodzi już potem co dwa tyg. No i przychodzi też po porodzie. Zapewnia Ci wsparcie laktacyjne uczy karmić piersią. Bada dziecko po porodzie waży takie podstawy. Ja nie wiem dziewczyny jak jest w Polsce z położonymi. Bo ja w Polsce nie rodziłam. Synek w Niemczech był rodzony A drugie dziecko będę rodzić w Danii. Najlepiej wypytac się on wszystko swojego lekarza ginekologa podczas wizyty. Ja miałam podczas ciąży z synkiem świetną położną. Równa babka z niej była

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 08:41

f2w3yx8dfotu0cc3.png
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry Mamusie ! Pozdrawiam was cieplo i zycze Milego dnia I wspaniych wizyt

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie wtrace bo schizuje sie z ta cukrzyca ze hej i to jest tak.
    Na czczo do 90
    Po 1 h od pierwszego kesa do 140 to sa nowe zalecenia z bodajrze marca 2017 roku i malo osob o tym wie. I bardzo wazne od 1 kesa sie liczy 1 h :) po 2 h raczej sie nie mierzy :)

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.

Mindusia ja też mam ciągle lenia :P Wczoraj popołudniu jednak znów dopadly mnie mdłości i w nocy też mnie obudzily. Nad ranem usunęłam i teraz wstałam, narazie jest ok. Zobaczymy jak dalej.
    Co do ubrań też muszę chyba zacząć się rozglądać za czymś bo spodnie mnie już cisna w brzuchu a legginsy jeszcze dają radę. Brzuch miałam zawsze płaski a teraz jest większy trochę odstajacy ale nie wiem czy to dzidzia czy te kilka kg co mi już przybyło. Staniki też już muszę wymienić bo zaczyna mi się powoli jakby coś już wylewac :D Także czas na zakupy. Tylko jakoś chęci narazie mi brak na chodzenie po sklepach.

mindusia87 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
‹‹ 257 258 259 260 261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ