X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to glukometr mam jeszcze paski i od jutra witaj dieto i posiłki co 3h

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to glukometr mam jeszcze paski i od jutra witaj dieto i posiłki co 3h

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Piękne ;-) Trochę mnie nie było, ale teraz to u nas był długi weekend od czwartku i chciałam jak najwięcej czasu spędzić z mężem :-) i jakoś na wchodzenie na forum nie było zbyt dużo czasu. Teraz będę Was nadrabiać pewnie z dwa dni ;-) Najgorzej, że nie pamiętam na której stronie skończyłam :-P pewnie z 30 wstecz jak nie lepiej :-P Pomału będę próbowała się odnaleźć :-)

U mnie niestety mimo rozpoczęcia właśnie dwunastego tygodnia, mdłości nie ustępują, a nawet powiedziałabym, że jeszcze bardziej dokuczają niż przedtem, szczególnie wieczorami :-(
    O ciąży już chyba wszyscy na około wiedzą i tu i w PL. Trochę się wkurzałam o to na początku, ale już olałam i niech się dzieje co ma dziać. Tak to już jest, że ludziom ciężko wychodzi dochowywanie tajemnicy.
    Byliśmy w sobotę na zakupach w Niemczech i wróciłam z pojemnikiem kapusty kiszonej i ogórków małosolnych :-) :-)  a w piątek kupiliśmy już wanienkę dla naszego bąbelka ;-) Jakoś tak wyszło, bo była na fajnej promocji i wpadła nam w ręce ;-) a po co później przepłacać ;-) a jeśli nawet miałoby być coś teraz nie tak, to przecież kiedyś w końcu i tak będziemy mieć dziecko :-)

Violet Flower, Dip88, kasiulka1082 lubią tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • anaaa Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bardzo rozumiem czemu juz musicie robić oznaczenie krwi skoro to jest dopiero potrzebne do porodu???!!

Ja po ostatniej wizycie tez dostałam komplet badań aż sie boje ile zostawię w lsbo

4rtki45b8sbxqzn7.png
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaaa wrote:
    Nie bardzo rozumiem czemu juz musicie robić oznaczenie krwi skoro to jest dopiero potrzebne do porodu???!!

Ja po ostatniej wizycie tez dostałam komplet badań aż sie boje ile zostawię w lsbo

Mi lekarz powiedział, że powinnam nosić oznaczenie grupy krwi (oraz kartę ciąży) zawsze przy sobie. Podejrzewam, że to na wypadek jakichś nieoczekiwanych zdarzeń/ wypadku itp.
    Co prawda zawsze zastanawiam się czy w razie wu ktoś w ogóle na dzień dobry przeszukuje poszkodowanych, ich rzeczy osobiste. Ale kazali nosić to noszę. ;)

olciaa lubi tę wiadomość

p19u9jcg5pchuxin.png
  • Marzenqa92 Znajoma

Wysłany: 14 maja 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha 2101 współczuje złego samopoczucia. U mnie jutro zaczyna sie 12 tydzień a od około 2 tygodni nie mam już mdłości

ckaidqk3sn01kiw8.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    Mi lekarz powiedział, że powinnam nosić oznaczenie grupy krwi (oraz kartę ciąży) zawsze przy sobie. Podejrzewam, że to na wypadek jakichś nieoczekiwanych zdarzeń/ wypadku itp.
    Co prawda zawsze zastanawiam się czy w razie wu ktoś w ogóle na dzień dobry przeszukuje poszkodowanych, ich rzeczy osobiste. Ale kazali nosić to noszę. ;)
    również dostałam takie zalecenie kartę ciazy i przypietą do niej grupę krwi mam mieć zawsze przy sobie.

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenqa92 wrote:
    agniecha 2101 współczuje złego samopoczucia. U mnie jutro zaczyna sie 12 tydzień a od około 2 tygodni nie mam już mdłości

U mnie ostatnio mdłości prawie ustały, czasem tylko wieczorami aż do zaśnięcia. Do wizyty jeszcze nieco ponad dwa tygodnie ehh...

p19u9jcg5pchuxin.png
  • Dibolek Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    U mnie ostatnio mdłości prawie ustały, czasem tylko wieczorami aż do zaśnięcia. Do wizyty jeszcze nieco ponad dwa tygodnie ehh...
    czekanie jest najgorsze. ja się czuję jakbym na swoją wizytę czekała już pół roku

ziuta.w lubi tę wiadomość

xnw4yx8ds1tp7cez.png
    2ciaze stracone
    17 cykl starań
    16.03.2018 drugi cykl CLO - <3 !
    13.04.2018 beta 55,56
    16.04.2018 beta 221,50
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnalazłam się ostatnio niecałe 20 stron temu ;-) nie jest jeszcze tak źle, pomału nadrobię :-)
    Ostatnią wizytę miałam dokładnie 3 tygodnie temu, a muszę czekać jeszcze 2 :-( Oby tylko z bąbelkiem było wszystko w porządku.

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia to byl super dzień, co? ;D :*

Agniecha jak sie okazało, u mnie tez juz wszyscy wiedzą. Skąd? Nie mam pojęcia! Tez byłam zła, a później stwierdziłam ze w sumie jak będzie źle (tfu tfu) to i tak będą wiedzieć.

U mnie mdłości raczej odpuściły no i sobie wkręcam wszystko co złe :( brzuch czasem boli, mam taki napięty.. najgorsze to, ze w poprzedniej ciąży na tym etapie serduszko już najprawdopodobniej nie biło, więc wiecie co ja mam w głowie... Na usg w piątek chyba zasłonię oczy..

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Olcia to byl super dzień, co? ;D :*
    U mnie mdłości raczej odpuściły no i sobie wkręcam wszystko co złe :( brzuch czasem boli, mam taki napięty.. najgorsze to, ze w poprzedniej ciąży na tym etapie serduszko już najprawdopodobniej nie biło, więc wiecie co ja mam w głowie... Na usg w piątek chyba zasłonię oczy..

Bondzik, nie wkręcamy sobie nic! Nie wolno.
    Nie mamy wpływu na to co będzie, więc nie martwimy się i myślimy pozytywnie. :)
    U mnie też mdłości znacznie słabsze niż wcześniej, ale to nie musi oznaczać niczego złego.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

p19u9jcg5pchuxin.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Tak i to nie jeden. Na dodatek byłam ostatnio u jeszcze innego, wydawał się naprawdę ogranięty i mówił, że jak się dziąsła osuwają jakby z zębów - nie wiem jak to formalnie się nazywa - to też może być przez zbyt twardą szczoteczkę.
    Ale ja ogólnie mam bardzo słabe zęby niestety także mam nadzieję, że dzieci będą miały po tatusiu :)
    Ehh ja już sama nie wiem :-P Tyle ile dentystów, tyle opinii :-P Mi właśnie w tej klinice mówiła babka, że właśnie jak się myje miękką szczoteczką, to się nie doczyszcza dokładnie pod dziąsłami i dziąsła się odsuwają i robią się te "odsłonięte szyjki zębowe".
    Ja wiem jedno... jak zmieniłam szczoteczkę z extra miękkiej na średnio twardą, to mi się poprawiło :-) Trzeba chyba poprostu patrzeć co na kogo jak działa ;-) a no i ja pokombinowałam trochę z różnymi pastami. Przeważnie dentyści namawiali na używanie Meridolu lub Lacalutu, a po nich wcale nie było żadnej poprawy. Napewno stan dziąseł poprawił mi się trochę po używaniu Parodontaxu, ale też i jakiejś taniej ziołowej pasty na krwawienie dziąseł, której nazwy nie pamiętam. Teraz testuję jakąś pastę z Ziaji :-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • TaPaT Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaaa wrote:

Czemu dopiero do porodu? Jeśli jest konflikt to należy sprawę monitorować i sprawdzić w odpowiednim czasie około połowy ciąży dodatkowo przeciwciała i podać zastrzyk koło 26 tygodnia... po porodzie to wiadomo, że zastrzyk przy konflikcie zostanie podany zawsze.

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irminka1231 wrote:
    Witam nowe dziewczyny i gratuluje udanych wizyt.mnie dzis mocno mdlizreszta jak codzien.w kosciele na probie komunijnej u syna ledwo wytrzymalam przeszkadzal mi zapach frezji.wrocilam do domu a na łace u moich krowek taka niespodzianka.bliżniaki.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d58b9adb7a51.jpg
    Śliczności :-) Zakochałam się w Twoich cielaczkach ;-) <3

kasiulka1082 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka mam rabarbar i pierwsze polskie truskawki :)

aż nie wiem za co pierwsze się zabrać ;)

Dziewczyny jak pobieracie mocz do badania ogólnego (nie na posiew) to do tych zwykłych pojemniczków, czy kupujecie te jałowe zapakowane w woreczku?

Dziś się Pani w diagnostyce zdziwiła kiedy jej powiedziałam, że lekarz mi zalecał zawsze pobierać mocz do jałowego pojemnika. No bo zakładam, że w tym zwykłym pojemniczku mogą się nanieść jakieś bakterie i potem stres przy gorszych wynikach niepotrzebny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2018, 11:44

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet wydaje mi się, by właśnie zapobiec niepotrzebnemu stresowi , warto wybrać pojemniczek jałowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2018, 11:50

Violet Flower, TaPaT lubią tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    VIOLET Osz Ty.... :p ja się biorę za sprzątanie potem po małego i płac zabaw

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was dziewczyny.
    Ja też mało się odzywałam, ale starałam się zaglądać i podczytywac was. U mnie teraz też od czwartku był długi weekend.
    Co do mdłości to chyba u mnie trochę lepiej bo wcześniej miałam cały czas a teraz bywa różnie. Bardziej mnie chyba łapią pod wieczór, ale też już nie codziennie. Ale za to mam większe zawroty głowy, czasem nie mogę wystac żeby obiad zrobić bo słabo mi się robi.
    W tym tygodniu będę mieć wszystkie badania na glukozy,krew,HIV i te wszystkie inne i też będą mi oznaczać teraz grupę krwi.

Agniecha jeszcze trochę i zobaczymy nasze maleństwa, już bliżej jak dalej :D

agniecha2101 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) nadrobiłam Was przy śniadanku, alleluja, ze nie zostawiłam Was na dluzej, bo czytalabym do kolacji.

Azurra mam nadzieje, ze Twoje samopoczucie juz lepiej :) zreszta jak i u każdej z was, która czuła sie gorzej lub sie zamartwiala.
    Łatwo sie mowi, ale głowa do góry kobietki :)

Co do badania grupy krwi to zgadzam sie z powyższymi opiniami, ale oprócz kontrolnych badań w połowie ciazy, jesli jest konflikt to generalnie uważam, ze znać soja grupę krwi warto- nigdy niewiadomo kiedy sie to przyda. :)

U mnie z cukrem moze byc rożnie, wynik miałam na poziomie 4,7. A od 5,1 juz ponoć jest alarm także szybciej będe miała robiony test obciążenia ale póki co jednak te słodycze jem, ograniczyłam choć absolutnego zakazu nie mam. Zobaczymy co bedzie na wizycie w środę :)

Samopoczucie u mnie rożnie, zmęczenie i uczucie mdłości (wciąż bez wymiotów) jak były tak i są. Ale od kołku dni dokucza mi cos zupełnie nowego nie wiem czy któraś to miała ale jest to dziadostwo.
    Ból w okolicy kości ogonowej, promieniuje mi na lewy pośladek (miałam tez kiedyś kontuzje biodra) właśnie lewego.
    Cholerstwo boli jak sie schylam tak, ze aż mi łzy napływają do oczu..najbardziej kiedy sie schylam i wracam do pozycji prostej, można zejść z bólu. Teraz staram sie kucać, ale jak dluzej jestem na nogach to boli i przy chodzeniu..
    Brak wymiotów „zrekompensowany” czymś innym.

Miłego poniedzialkuuuu <3

a3pfhxv.png
‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ