X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Madlen_:) Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mindusia87 wrote:
    Madlen dziękuje bardzo. Mi w pierwszej ciąży jak byłam z synkiem to szybko brzuch wyskoczył. Pamiętam że w 5 miesiacu ciąży miałam brzuch odpowiadający wielkością 6-7 miesiącowi. Był ogromny.
    Jak znajde zdjęcia z okresu ciąży z synkiem to wrzuce na forum dla porównania :)
    A jak z wagą? Miałaś dobry przyrost przy tak dużym przyroście brzuszka ? Ja o dziwo na wadze narazie tylko +0,5kg

p19ucsqv2v28lj5j.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny śliczne te brzuszki macie, ja mam mniejszy. W sumie to robi się trochę widoczny wieczorem :P

marrakech2708 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • madzikkj Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    No to uff. ;P bo ja tylko słyszę od babci, mamy, kuzynek gdzie ja mam brzuch i dlaczego go jeszcze nie mam! No i zaraz czarne myśli.
    Mam troszkę tłuszczu na brzuchu, więc może przez to nie widać nie wiem. Też mam wrażenie, że wiele osób myśli, że brzuch to prawie od początku jest. Nie lubię, jak znajomi patrzą mi tylko na brzuch i patrzą czy już widać albo jak ktoś pyta przez telefon. Jakby to było najważniejsze, czy widać

p19uvfxm23ds5749.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety ząb trzeba wyrwać, bo jest już trzykrotnie leczony kanalowo (za pierwszym razem źle to zrobila taka jedna beznadziejna dentystka) i teraz boli w sposób ciągły od czterech dni.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzikkj wrote:
    Mam troszkę tłuszczu na brzuchu, więc może przez to nie widać nie wiem. Też mam wrażenie, że wiele osób myśli, że brzuch to prawie od początku jest. Nie lubię, jak znajomi patrzą mi tylko na brzuch i patrzą czy już widać albo jak ktoś pyta przez telefon. Jakby to było najważniejsze, czy widać

U mnie tez zaraz za pytaniem jak sie czujesz, jest czy masz juz brzuszek :) Ale Ci, którzy mnie o to pytali wiem, ze robili to dlatego, ze brzuszek jest dla nich słodkim widokiem :) Wtedy jesteś naoczną ciężarna :) ze aż miło patrzeć. Bo tak, to rozmowa o ciazy jest troche abstrakcyjna ;) Gorzej, jesli ktoś pyta bo czeka aż bedziemy wyglądać jak wieloryb - to juz jest słabe.

U mnie widać najbardziej wieczorem/po obiedzie i w sukienkach, w których teraz staram sie często chodzić. W zestawie szorty plus bluzka łatwo to pomylić z brzuszkiem z przejedzenia :) ale w sukience widać, ze to juz raczej nie po makaronie..:)
    Na wadze -3kg..

Madlen_:), Dip88, agniecha2101 lubią tę wiadomość

a3pfhxv.png
  • Agulka901 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Piękny! Jest tu w ogóle jeszcze jakaś kobietka co jej brzuszek nie urósł?

Ja :D

p19uskjo06b2cvyq.png

Adaś 36 tc - 1950g szczęścia (2014)
    Karolek 20tc - Aniołek [*] (2017)
  • marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Niestety ząb trzeba wyrwać, bo jest już trzykrotnie leczony kanalowo (za pierwszym razem źle to zrobila taka jedna beznadziejna dentystka) i teraz boli w sposób ciągły od czterech dni.

Kai, oprócz L4 wystawianego wstecz, możesz tez iść do internisty z prośba o L-4, powinien Ci wystawić jesli masz jakieś zaprzyjaźnionego i zrozumie sytuacje. Poza tym zawsze możesz naskarżyć sie na okropne mdłości :)

a3pfhxv.png
  • madzikkj Znajoma

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was chodzi możne na NFZ do ginekologa w Warszawie?

p19uvfxm23ds5749.png
  • mindusia87 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_:) wrote:
    A jak z wagą? Miałaś dobry przyrost przy tak dużym przyroście brzuszka ? Ja o dziwo na wadze narazie tylko +0,5kg

U mnie waga pod koniec ciąży z synkiem była +20kg. Co miesiąc byłam ważona na wizycie i kontrolowaną mialam wagę. Nic lekarze nie mówili na temat prawidłowości czy nieprawidlowości przyrostu. Na początku ciązy z synkiem zaczynalam z waga 66kg a konczylam ciąże z wagą 86kg. Gdybym może bardziej dbała o swoją diete w ciąży bo wtedy z synkiem sobie za bardzo folgowałam to przytylabym mniej. Teraz w tej ciązy staram sie bardziej kontrolować to co jem.

f2w3yx8dfotu0cc3.png
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen Mindusia śliczne brzuszki macie :-)

Kai tak jak piszą dziewczyny rodzinny tez może przepisac Ci L4. Współczuję bólu zęba, to najgorsze co moze być, szczególnie teraz, jak nie bardzo możemy coś brać :-(

My jutro idziemy na piknik rodzinny zorganizowany z mojej pracy :-) Będą atrakcje dla dzieci i głównie po to tam idziemy :-P A no i wieczorem losowanie nagród, główna to wycieczka zagraniczna, rowery, sprzęt rtv-agd i jakieś pomniejsze ;-) więc warto być :-)

A zaraz mam wizytę u endokrynologa.

Karmelkova super ten detektor :-) A jak często można słuchać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 11:32

Karmelkovaa lubi tę wiadomość

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wagę sobie odbijemy po ciąży, najważniejsze żeby nasze maleństwa zdrowo rosły :)

Marti83, Madlen_:), Irminka1231 lubią tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bondzik spokojnie, niektorym brzuszek wychodzi dopiero okolo 20tyg. U mnie juz na tyle widoczny, ze ostatnio znajoma pogratulowalami ciazy, a nie miala sie skad dowiedzieć. Raz juz chciano mnie przepuscic w kolejce ;)
    Ja w tym tyg sie nie odzywalam,bo odpoczywam nad morzem, pogoda piekna, niebo bezchmurne, tylko wieczory chlodniejsze.

Ja mam wizyte 13.06

Dip88, olciaa lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sliczne brzusie macie <3

Marti niby zalecane jest do 3x dziennie , ale wiadomo raczej sie tak nie słucha :) dla mnie to słuzy jako uspokajacz ze malutka żyje :)

Ja nie tyje ;/ i nie wiem czy mam sie martwic ;/ brzuszek mi tylko rosnie

Marti83 lubi tę wiadomość

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i od paru dni zdarza mi sie poczuc delikatne pukniecie w dole brzucha. Mam nadzieję, ze to pierwsze wyczuwalne ruchy :)

Karmelkovaa, Dip88, Marti83, bondzik007, mindusia87, Irminka1231, Malutka_94 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Marti83 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkova dlatego pytam bo wczoraj z ciekawości popatrzyłam na używane detektory i jakaś dziewczyna pisze, że użyła go 3 razy w ciągu całej ciąży i trochę mnie to zdziwiło, ale i zarazem zaciekawiło czy nie wolno częściej. jak 3xdziennie to super :-)

Byłam własnie u endo, zwiększył mi dawki leku ale powiedział, ze wyniki mam bardzo dobre :-)

Co do łożyska to wczoraj na prenatalnych dowiedziałam się, ze mam na tylnej ścianie wiec może już nie długo poczuję ruchy, czasem czuję jakieś puknięcia :-)

Agulineczka to takie miłe jest jak ktoś Ci gratuluje ciąży :-) Ja wczoraj kupowałam chleb i obsługiwała mnie koleżanka z podstawówki i zapytała mnie wprost czy jestem w ciąży, a ja jej, ze tak, a ona do mnie: zazdroszczę Ci :-) odebrałam to jako bardzo miłe. Bo ona ma na razie jedno dziecko 10 lat, z mężem rozzstała się, ale ma teraz kogoś, bo smiałyśmy się, bo ja jej powiedziałam, że przecież młode jesteśmy, i jeszcze wszytsko przed nia, a ona na to, ze rozpoczęła już starania :-)

a najbardziej wkurzają mnie życzliwe koleżanki z pracy, które niby gratulują a opowiadają, że współczują lub że ciężko mi będzie. Co ich to obchodzi, współczuć to mi mogą tego, ze straciłam dziecko. A to że jestem w ciąży to świadomie. W nosie ich mam :-P

Dip88 lubi tę wiadomość

p19uugpjbj6l38jc.png

Mój Aniołek Synuś 16 tc [*]05.01.2018
    Mój Aniołek 5-6 tc [*] 15.05.2011
    Potrójna Mama
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti nie ma co się przejmować opinia innych. Ja takich ludzi olewam. Gratuluję dobrych wyników :)

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i popołudniu ale w niezbyt dobrym humorze (znowu!) byłam u rodzinnego i podejrzewa cholestazę.. W wtorek mam usg u jego znajomego ordynatora żeby to potwierdzić...

Kciukam za Was:)

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti ja się moze jutro dowiem bo mam wizytę to będe mojego doktorka wypytywać :) tego od prenatalnych to jakos nie chciałam bo go nie znałam ;p
    Tak mozna słuchac bezpieczne jest :) ja tam mysle bede 2 razy w tyg poczatkiem i koncem słuchac miedzy wizytami jak bede miec co 3 tyg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 12:32

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Daniela Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Piękny! Jest tu w ogóle jeszcze jakaś kobietka co jej brzuszek nie urósł?

Ja :) A niby mam już dwoje dzieci przecież. Brzuch całkiem płaski. Ale w poprzednich ciążach też wyskakiwał mi dopiero około połowy ciąży. Myślę, że to, że ćwiczyłam, też ma na to wpływ i mięśnie trzymają jeszcze.

U mnie najbardziej mojego brzucha wyczekiwała siostra męża, aż mnie wkurzała. Ale to pewnie dlatego, że sama - mimo że nie jest gruba - brzuch ma cały czas ciążowy. A już dotykania po brzuchu nie znoszę...

Kciuki za wizytujące.

Wizytę mam w najbliższy wtorek, ale już nie mogę się opędzić od myśli. Idę dzisiaj na festyn rodzinny do przedszkola, mam nadzieję, że choć na moment się oderwę ;)

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Witam sie i popołudniu ale w niezbyt dobrym humorze (znowu!) byłam u rodzinnego i podejrzewa cholestazę.. W wtorek mam usg u jego znajomego ordynatora żeby to potwierdzić...

Kciukam za Was:)

Nenusia, przykro mi.

Kurcze, zawsze myślałam, że cholestaza to w późniejszej ciąży.

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ