X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    A jeśli o szyjkę, to mój bada ręcznie ale oczywiście nie mówi ile ma itp.
    Jestem coraz bliżej częściowej rezygnacji z jego usług jak was czytam....

Jaszmurka, moja pierworodna urodziła się 57 cm i3845. I przez miesiąc nosiła 56! Później 62. Także 62 przyda się na pewno a 56 najprawdopodobniej (pytanie, jak duze dziecko Wam się będzie szykowało..ale na to jeszcze za wcześnie).
    O właśnie pierworodny miał 58 cm i musiał mieć 62,a najmłodsza miała 50 cm i w 52 się topiła... Także myślę, że najbardziej optymalny 56-62, a w razie czego warto mieć parę 52

• Daniela Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa, mam znajomą, która tygodnia nie wytrzymała bez seksu po porodzie - poród cc...

A co do szyjki, to dobrze, że długa. Mojej wczoraj gin nie mierzył, ale pewnie nawet 4 cm nie ma. Mam plan wkrótce zacząć się oszczędzać, żeby jak najpóźniej mieć problemy ze skracaniem. Tfu tfu.

Ubranka 56 wbrew pozorom moim się przydały, miałam ich mało i dokupiłam nawet. Ale więcej 62, choć moi na początku "topili się" w tym rozmiarze. Urodziłam dzieciaki w 37tc, ale oboje mieli ponad 3kg i ponad 50cm. Ale moja przyjaciółka urodziła synka 62cm i też nosił 56 kilka tygodni.

Jaszmurka lubi tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Jaszmurka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za info. Muszę to powoli zacząć ogarniać tzn.spisać sobie, bo ten czas to leci jak szalony...

thgfugpjfonf59xe.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie :) z dzidzia wszystko ok :) serduszko bilo 145/min, wazy jakies 155g. Lezalo glowka do dolu i nie chcialo wypiac pupy. Nadal nie znamy plci, poczatkowo niby dziewczynka, po chwili cos sie pokazalo między nozkami, ale to mogla byc tez pepowina. Chyba najpredzej poznamy na polowkowych.

Niestety muszę brac zelazo, bo hemoglobina spadla mi do 10,7

Azzurra, Karmelkovaa, Lotopałanka, agniecha2101, Aga9090, Jaszmurka, TaPaT, Marti83, Malutka_94, Dip88, bondzik007, RudyTygrysek, Paula222, Aguś 90, Angelika83, Lilly_Ana lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azurra, jak masz wątpliwości co do lekarza, to koniecznie szukaj innego. Ja wczoraj po dłuższej przerwie byłam u mojego i poczułam się fantastycznie. Uwielbiam go. Nie dość, że pamiętał mnie po 3 latach przerwy, zapytał o dzieciaki, to po prostu był super. Wszystko pokazał, wytłumaczył. Ufam mu. To, co ostatnio miałam na NFZ, to w ogóle koszmar, ale i prywatnie różnie się trafia. Ja mojego będę się mocno trzymać. Normalnie tęskniłam za nim.

agniecha2101, Marti83 lubią tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daniela o to nieźle :O ! :D to chyba plamiła jeszcze bo to tydzień... ja pitole ale chcica haha :D ale nie komentuje , bo ja nie byłam nigdy w takiej sytuacji aczkolwiek hm nie w głowie by mi było raczej tak szybko :D za bardzo bede przejeta dzieckiem i tym ze ledwo chodze xD

A własnie powiedźcie mi jakie są przyczyny skracania szyjki i twardnienia brzucha ? te 2 dolegliwosci czesto spotykam na forach a nic o tym nie wiem

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Daniela o to nieźle :O ! :D to chyba plamiła jeszcze bo to tydzień... ja pitole ale chcica haha :D ale nie komentuje , bo ja nie byłam nigdy w takiej sytuacji aczkolwiek hm nie w głowie by mi było raczej tak szybko :D za bardzo bede przejeta dzieckiem i tym ze ledwo chodze xD

A własnie powiedźcie mi jakie są przyczyny skracania szyjki i twardnienia brzucha ? te 2 dolegliwosci czesto spotykam na forach a nic o tym nie wiem
    twardnienia są z powodu małej ilości magnezu. Dlatego trzeba jeść magnez to działa rozkurczowo.
    Jak są twardnienia brzucha tzn. "stawianie się macicy" to nic innego jak skurcze które powodują skracanie się szyjki

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Ja po wizycie :) z dzidzia wszystko ok :) serduszko bilo 145/min, wazy jakies 155g. Lezalo glowka do dolu i nie chcialo wypiac pupy. Nadal nie znamy plci, poczatkowo niby dziewczynka, po chwili cos sie pokazalo między nozkami, ale to mogla byc tez pepowina. Chyba najpredzej poznamy na polowkowych.

Niestety muszę brac zelazo, bo hemoglobina spadla mi do 10,7

W prenatalu jest żelazo i polecam sok z pokrzywy z apteki :) u mnie skoczyło do 13 :)
    Super ze z bobaskiem wszystko dobrze :)

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    twardnienia są z powodu małej ilości magnezu. Dlatego trzeba jeść magnez to działa rozkurczowo.
    Jak są twardnienia brzucha tzn. "stawianie się macicy" to nic innego jak skurcze które powodują skracanie się szyjki

No ale jak się suplementuje ciągle magnez powiedzmy ja dziennie jak sie nic nie dzieje 2 zjem ;p to wtedy co powoduje i co robic w takiej sytuacji jak mimo np zwiekszenia dawki nie pomaga

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Daniela Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa, no ona uwielbia seks, czasem oboje się do pracy przez porannne przytulanki spóźniali :)

A przyczyn może być wiele, czasem po prostu niewydolność szyjki bez przyczyn, czasem po łyżeczkowaniu (ale do tego większość lekarzy się nie przyznaje i oczywiście też nie zawsze tak musi być, ja miałam łyżeczkowanie przed pierwszą ciążą, a szyjka mi się mocno nie skróciła), u mnie np prawdopodobnie skracająca się szyjka w drugiej ciąży spowodowana była niewielkim odstępem między ciążami.

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    No ale jak się suplementuje ciągle magnez powiedzmy ja dziennie jak sie nic nie dzieje 2 zjem ;p to wtedy co powoduje i co robic w takiej sytuacji jak mimo np zwiekszenia dawki nie pomaga
    Leżeć... Jak najwięcej odpoczywać. Dwie ciąże miałam podtrzymywanie z powodu "stawiania się macicy" byłam na no-spie 6x1, fenoterol 3x1 (ale już go wycofali) i magnez 3x1. Nie wolno wtedy dotykać brzucha, bo ponoć wywołuje to skurcze i jak najwięcej leżeć..

Jeśli chodzi o niska hemoglobinę to polecam buraki, szpinak, mięso wołowe, wątróbka

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daniela wrote:
    Karmelkovaa, no ona uwielbia seks, czasem oboje się do pracy przez porannne przytulanki spóźniali :)

A przyczyn może być wiele, czasem po prostu niewydolność szyjki bez przyczyn, czasem po łyżeczkowaniu (ale do tego większość lekarzy się nie przyznaje i oczywiście też nie zawsze tak musi być, ja miałam łyżeczkowanie przed pierwszą ciążą, a szyjka mi się mocno nie skróciła), u mnie np prawdopodobnie skracająca się szyjka w drugiej ciąży spowodowana była niewielkim odstępem między ciążami.

Haha ja sie jej nie dziwie dziwie sie ze tak szybko "sie da " :D

Mam nadzieje ze nie bedzie ani skracania ani twardnienia ;/

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Haha ja sie jej nie dziwie dziwie sie ze tak szybko "sie da " :D

Mam nadzieje ze nie bedzie ani skracania ani twardnienia ;/
    Może lubi czerwone morze?? :P

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciul z tym ze morze , gorzej jak z tą raną rozlezie sie albo co brrr ... ja jestem najbardziej wystraszona pozycjonowania ze sie złamie w pół :D bo 6h po juz trzeba wstawac tam gdzie bede rodzić XD

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Ciul z tym ze morze , gorzej jak z tą raną rozlezie sie albo co brrr ... ja jestem najbardziej wystraszona pozycjonowania ze sie złamie w pół :D bo 6h po juz trzeba wstawac tam gdzie bede rodzić XD
    O Boziu.. 6 h, ja wstawalam po dobie.. No fakt kręci się w głowie, a wyprostować się tak szybko to graniczy z cudem..

Może to była pozycja "ja leżę i się nie ruszam, a ty posuwaj"

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tyle wiem od kuzynek , i od kolezanek co tam rodziły ze po porodzie 2 h z tatą i maluszkiem kangurowania po 6 wstajemy ... dla mnie na razie abstrakcja xD

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Ja tyle wiem od kuzynek , i od kolezanek co tam rodziły ze po porodzie 2 h z tatą i maluszkiem kangurowania po 6 wstajemy ... dla mnie na razie abstrakcja xD
    To rzeczywiście szybko...

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam sie ponoć im szybciej tym lepiej , kuzynka wgl prawie nie leżała tylko dużo chodziła juz w domku zeby zrostów nie mieć . Tyle wiem co od nich a mam ich kilka więc i teraz mi opowiadają heh

Emek mi kupił laxi mama na zaparcia bo nie było w aptece błonnika ciekawe czy zadziała znacie to ?

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Nie znam sie ponoć im szybciej tym lepiej , kuzynka wgl prawie nie leżała tylko dużo chodziła juz w domku zeby zrostów nie mieć . Tyle wiem co od nich a mam ich kilka więc i teraz mi opowiadają heh

Emek mi kupił laxi mama na zaparcia bo nie było w aptece błonnika ciekawe czy zadziała znacie to ?
    Nie znam tego. Ja zaczęłam dziś syrop z laktulozą, bo od soboty nic :-/ i nic nie pomaga :-/

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Ja wstałam po 8godzinach. I dałam radę.
    Ja, stara baba:) Ty, mloda, sprawna dziewczyna tym bardziej dasz radę i może być tak, że po pionizacji będziesz lepiej śmigała niż niektóre po SN także proszę SPOKOJNIE. Będzie dobrze, to jest do przejścia. I nie czytaj i nie słuchaj za dużo, taka moja rada:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 17:13

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
‹‹ 488 489 490 491 492 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ