X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Karolcia nie wiem jak jest z Trombofilią typowo ... ale przy clexanie rodzić można naturalnie chodzi głównie aby plytki krwi były ok , ale tez nie powiem Ci jakie normy musza byc .
    A jesli chodzi o ZZO to musi byc 12h od ostatniego zastrzyku clexanu .
    Podobno poród naturalny jest dla kobiet z trombofilią bezpieczniejszy , a masz stwierdzoną trombofilie wrodzoną ? bo mutacje to nie trombofilia :)
    Ja jestem na clexanie zapobiegawczo trombofilii nie mam , ale tez doktorka mówiła ze iles tam godzin przed bede musiała odstawić :)

Takie info mam :

Trombofilia wrodzona, czyli skłonność do zakrzepicy i nadkrzepliwość krwi, jest jednym z najważniejszych przeciwwskazań do wykonania cesarskiego cięcia. Kobiety z trombofilią dużo bardziej narażone są bowiem na rozwinięcie się zakrzepicy pod wpływem czynników ryzyka, w tym właśnie zabiegu chirurgicznego, jakim jest cesarskie cięcie. Takim czynnikiem jest również unieruchomienie (długotrwała pozycja leżąca) po jego wykonaniu.

Cesarskie cięcie wiąże się również z utratą większej ilości krwi, która u kobiet z trombofilią wrodzoną jest bardzo gęsta, lepka i zbyt szybko krzepnie. Aby zapewnić jak największe bezpieczeństwo dziecku i kobiecie i uniknąć pojawienia się zakrzepicy, przy trombofilii wrodzonej poród siłami natury jest więc wskazany.

Mam mutacje PAI 1, nie robiłam już innych badań w ciąży, bo gin jak i hematolog twierdzi, ze i tak mogą wyjść niewspółmierne podczas ciąży... A o tych mutacjach dowiedziałam się z 3 tyg przed zajściem :-)

Nie wiem czy na moje szczęście, mój gin nazywa to trombofilia i tak mi napisała na książeczce ciąży :-) dala od razu heparynę, więc czuję się dzięki temu bezpieczniej :-) zibaczymy, co powiedzą w tym Krakowie :-) ten "mój" szpital ma II stopień, a ostatnio nawet czytałam na grupie mthfr na FB, że dziewczynie na heparynie, chyba jakoś w 34tc lekarz, ze szpitala z III stopniem, powiedział, że oni się boją i żeby rodziła gdzie indziej i nie wiedziała co dalej ma zrobić.

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Dopiero w 20tyg kochana idź moze dla spokoju do kliniki polskiej na usg tam lekarz Ci pomierzy wszystko ;* ale to tylko rada

Karmelokova ja już byłam w polskiej klinice i u polskiej ginekolog w Poznaniu są inne normy i inne leczenie wiec co
    Mi da polski lekarz ? Skoro na codzień mieszkam w UK ?

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kochana trombofilia a mutacje to jest różnica :) więc troszke jakby dodała Ci chorobe bez pewnosci :D to jest tak ze mutacje mogą być wskaźnikiem , ale aby stwierdzić trombofilie to po czynniku V leiden i genu protrombiny bo to one głównie mówią o zakrzepicy mozna tez podejrzewac po braku któregoś z białek :) PAI np jest łagodnym czynnikiem chorób zakrzepowych więc ja bym bez diagnostyki tego trombofilią nie nazwała :) bo przy trombofilii przede wszytskim dawka 0,4 odpada bo nie ma działąnia jest za słaba minimum wtedy 0.6 wzwyż dobierane do ddimerów i wagi :) to tak z tego co wiem bo mam teraz koleżanke z trombofilią w ciąży :) ale ona ma faktycznie potwierdzoną
    jest pod opieką chyba hematologa na okragło badania sprawdza krwi hematokryt ddimery czas krzepniecia i cała reszte :) wtedy prowadzenie ciazy to troche trudniejsze jest :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 20:03

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUZAUK wrote:
    Karmelokova ja już byłam w polskiej klinice i u polskiej ginekolog w Poznaniu są inne normy i inne leczenie wiec co
    Mi da polski lekarz ? Skoro na codzień mieszkam w UK ?

Bo piszesz ze nie zrobili teraz badania bo nie było mozliwosci tylko czekasz na połówkowe , to myslałam ze wyjsciem będzie usg u pl lekarza na miejscu :) a TY byłas teraz w PL na badania ? ja się pogubiłam chyba hehe przepraszam :D

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra to właśnie tu w Holandii nie robią już Pappa. Jest jakieś inne badanie podobne do Pappa ale nawet nie wiem co to :P Tu odrazu zalecają Nifty, a i koszt nie duży 170 euro, natomiast ze wskazaniem jest za darmo. Także jeśli coś wyjdzie nie tak zwracają koszty. Dziwi mnie dlaczego w Polsce tyle kosztuje...

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    No kochana trombofilia a mutacje to jest różnica :) więc troszke jakby dodała Ci chorobe bez pewnosci :D to jest tak ze mutacje mogą być wskaźnikiem , ale aby stwierdzić trombofilie to po czynniku V leiden i genu protrombiny bo to one głównie mówią o zakrzepicy mozna tez podejrzewac po braku któregoś z białek :) PAI np jest łagodnym czynnikiem chorób zakrzepowych więc ja bym bez diagnostyki tego trombofilią nie nazwała :) bo przy trombofilii przede wszytskim dawka 0,4 odpada bo nie ma działąnia jest za słaba minimum wtedy 0.6 wzwyż dobierane do ddimerów i wagi :) to tak z tego co wiem bo mam teraz koleżanke z trombofilią w ciąży :) ale ona ma faktycznie potwierdzoną
    jest pod opieką chyba hematologa na okragło badania sprawdza krwi hematokryt ddimery czas krzepniecia i cała reszte :) wtedy prowadzenie ciazy to troche trudniejsze jest :)

Ja tam się cieszę, że mam tak napisane, bo różnie mogłoby być.. wezmę do tego Krakowa wszystkie wyniki i zobaczymy co powiedzą :-)

Karmelkovaa lubi tę wiadomość

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Ja tam się cieszę, że mam tak napisane, bo różnie mogłoby być.. wezmę do tego Krakowa wszystkie wyniki i zobaczymy co powiedzą :-)

Tylko wiesz wazne dla Ciebie , aby wiedziec czy ją masz czy nie zeby pilnowac krwi :)

Obejrzałam film od momentu jak wpadła w tą dziuple do samego końca tak ryczałam ze nie mogę się opanować ... ale sobie dostarczyłam wrażeń

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My ostatnio z małżem zaczęliśmy oglądać fajny serial na netflixie "Alienist" polecam :-) my też jesteśmy kinomaniakami, nie mamy już pomysłu co oglądać :-P

Przed chwilą wyświetlił mi się fajny artykuł na wiadomościach na tel, żeby CC zacząć nazywać poród brzuszny, żeby niektóre mamy, nie czuły się przez to jakoś gorzej, że niby CC to nie poród :-)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    My ostatnio z małżem zaczęliśmy oglądać fajny serial na netflixie "Alienist" polecam :-) my też jesteśmy kinomaniakami, nie mamy już pomysłu co oglądać :-P

Przed chwilą wyświetlił mi się fajny artykuł na wiadomościach na tel, żeby CC zacząć nazywać poród brzuszny, żeby niektóre mamy, nie czuły się przez to jakoś gorzej, że niby CC to nie poród :-)

Bo czasami mamy po cc mają ujmowane ... i według mnie to jest poród i to :)
    No wiem mamy to samo hehe obejrzelismy ostatnio 2 sezon 13 poodów ale nie wiem czy lubisz takie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 20:54

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Kai Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że nie wiem, kto w necie to wartościowanie sn i cc zaczął robić, ale chyba równo pod sufitem nie miał. Co to za głupoty! Poród to poród, dziecko wychodzi na świat, a matka musi się w zwiazku z tym tak czy tak zmierzyć z bólem i stresem.
    Ja tam dziękuję Bogu, że istnieje możliwość cc, bo moj synek mógłby nie dożyć sn. A tak urodził się cały i zdrowy. I o to chyba chodzi, a nie o czyjeś chore ambicje.
    Teraz urodze cc lub sn w zależności od tego, jak będzie dobrze i bezpiecznie dla dziecka i dla mnie. Z pewnością nie zamierzam się kierować opiniami postronnych ludzi.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po kolacji :) ALe skrobiecie.

Azzurra wpisać Ci synka ? Piękne foto :)

Dziś mi ciśnienie podnieśli... Trzeba uważać, jak się dobiera chrzestnych do swoich dzieci, ehh

Co do porodu, ja nie mam zdania. Ja rodziłam sn, a jakby przyszło cc w razie co to pewnie, najważniejsze jest dziecko. Chociaż przeraża mnie wizja cięcia takiego obszaru brzucha, ale ja tak mam :) Nawet laparoskopie przeżywałam , a tylko 2 dziurki mi robili :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 21:05

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai no dokładnie :)

Mój mąż sobie wymyślił po pracu do pracu i jeszcze jechać za czymś gdzies w ewekcie jak bedzie o 22 bedzie super... a ja juz jestem zła i z fochem :/ bo tyle go widze co nic :< tłumaczy to tym , ze teraz robi ze jak dziecko sie urodzi to bedzie w domu ... no ciekawe :/ jak zawsze naobiecuje wszystkim dookoła bo to taki człowiek co sie uczy odmawiac dopiero ...
    Jeszcze dzwoni dzisiaj i mówi ze ktos mu zaproponował jakis festyn obsłużyć < czytaj prądy podłączenia > ja sie pytam czy mu sie chce on mówi ze nie bardzo ... to co sie głupio pytasz ... :D dpbrze ze juz dzwoni i konsultuje chociaz ze mna i łatwiej mu odmówic :/ wszyscy go wyorzystuja bo wszystko umie zrobic jak nie płytki to ogrzewnia to coś ... a ja juz mam dosyć :/ zeby sie wygrzebac troche z tego co do tyłu to koniec nie ma mowy ... on tego nie dobrowolnie , ale chce chłop dobrze wiem... tylko mi go brakuje i martwie sie bo wiadomo zdrowie ma sie jedno

No poskarżyłam sie :p lepiej mi

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Powiem Wam, że nie wiem, kto w necie to wartościowanie sn i cc zaczął robić, ale chyba równo pod sufitem nie miał. Co to za głupoty! Poród to poród, dziecko wychodzi na świat, a matka musi się w zwiazku z tym tak czy tak zmierzyć z bólem i stresem.
    Ja tam dziękuję Bogu, że istnieje możliwość cc, bo moj synek mógłby nie dożyć sn. A tak urodził się cały i zdrowy. I o to chyba chodzi, a nie o czyjeś chore ambicje.
    Teraz urodze cc lub sn w zależności od tego, jak będzie dobrze i bezpiecznie dla dziecka i dla mnie. Z pewnością nie zamierzam się kierować opiniami postronnych ludzi.

Dokładnie :-) zgadzam się w 100% :-)

Karmelkova zaczęłam kiedyś oglądać 1 sezon, jakieś chyba 8 odcinków, ale nie mogłam dotrwać jakoś do końca, tak już na siłę oglądałam :-) to Alienist fajny, kryminalny :-) ale z największą niecierpliwością i tak czekam na Grę o tron :-D to mój nr 1 :-)

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Już po kolacji :) ALe skrobiecie.

Azzurra wpisać Ci synka ? Piękne foto :)

Dziś mi ciśnienie podnieśli... Trzeba uważać, jak się dobiera chrzestnych do swoich dzieci, ehh

Co do porodu, ja nie mam zdania. Ja rodziłam sn, a jakby przyszło cc w razie co to pewnie, najważniejsze jest dziecko. Chociaż przeraża mnie wizja cięcia takiego obszaru brzucha, ale ja tak mam :) Nawet laparoskopie przeżywałam , a tylko 2 dziurki mi robili :P

Mnie to wizja ogólnie porodu przerażała wczesniej ... cc bo rana jak wstać ... sn jak mnie potna jak sie dziecko zablokuje albo jakies kleszcze i wyobraźnia pracuje ... takze czy tak czy siak lepiej nie mysleć o powikłąniach tylko ze beda szczesliwe rozwiazania i kazda napisze w grudniu czy poczatkiem stycznia ze nie było tak źle :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 21:13

Dip88 lubi tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• bondzik007 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkova ja np. mimo że mam "tylko" jedną mutację to jest taka 2w1 trochę ;D nie badałam białek, ale aptt itp. i mimo to miałam w dolnej granicy normy czas krzepnięcia. Po braniu heparyny na szczęście wydłużył się o parę sekund i jestem po środku :) doktor mi tłumaczyła że normy tutaj to tak jak z TSH. Niby norma do 4 około, ale najlepiej i najzdrowiej do starań i ciąży to mieć w granicy 2-2,5. I tak samo jest z czasem krzepnięcia :)

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha najlepiej myśleć tylko o szczęśliwym finale :D
    A z tym mężem, doskonale Cię rozumiem. Mój też sporo potrafi i jeździ nie raz z pracy do pracy, a do tego jeszcze w weekendy każdy coś chce :/

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Karolcia27 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Kai no dokładnie :)

Mój mąż sobie wymyślił po pracu do pracu i jeszcze jechać za czymś gdzies w ewekcie jak bedzie o 22 bedzie super... a ja juz jestem zła i z fochem :/ bo tyle go widze co nic :< tłumaczy to tym , ze teraz robi ze jak dziecko sie urodzi to bedzie w domu ... no ciekawe :/ jak zawsze naobiecuje wszystkim dookoła bo to taki człowiek co sie uczy odmawiac dopiero ...
    Jeszcze dzwoni dzisiaj i mówi ze ktos mu zaproponował jakis festyn obsłużyć < czytaj prądy podłączenia > ja sie pytam czy mu sie chce on mówi ze nie bardzo ... to co sie głupio pytasz ... :D dpbrze ze juz dzwoni i konsultuje chociaz ze mna i łatwiej mu odmówic :/ wszyscy go wyorzystuja bo wszystko umie zrobic jak nie płytki to ogrzewnia to coś ... a ja juz mam dosyć :/ zeby sie wygrzebac troche z tego co do tyłu to koniec nie ma mowy ... on tego nie dobrowolnie , ale chce chłop dobrze wiem... tylko mi go brakuje i martwie sie bo wiadomo zdrowie ma sie jedno

No poskarżyłam sie :p lepiej mi

Coś o tym wiem, akurat dzisiaj z moim widziałam się tylko chwile, bo pojechał na kolację służbową, a za dwa tygodnie jedzie na tydzień do Włoch na wyjazd "służbowy" oczywiście szkolenia itp, ale jasne, że wieczorem z kolegami będą sobie gdzieś wychodzić, a dla mnie Włochy od zawsze były marzeniem, więc strasznie mu zazdroszczę i już mam nerwy, chociaż ufam mu na 100%. Zawsze mu powtarzam jak cos chce zrobić ( a jeździ wyczynowo na rowerze) i już nie raz się połamał, żeby pamiętał że ma rodzinę ( czyli ja i pies ;) a teraz mu mówię, że zaniedlugo nasza rodzina się powiększy i żeby o tym pamietal :-) to się że mnie zawsze śmieje głupi :-P

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karmelkovaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Dokładnie :-) zgadzam się w 100% :-)

Karmelkova zaczęłam kiedyś oglądać 1 sezon, jakieś chyba 8 odcinków, ale nie mogłam dotrwać jakoś do końca, tak już na siłę oglądałam :-) to Alienist fajny, kryminalny :-) ale z największą niecierpliwością i tak czekam na Grę o tron :-D to mój nr 1 :-)

Nooo niestety ma miec ostatni sezon tylko 8 odcinków :/ ale przystojniak jest hehe tzn. wrona ;p :D hahaha ja jak mi się nada jakiś aktor to bede oglądać w zaparte :D pamiętniki vampirów oglądałam bo mi sie Damon podobał :D ja jestem głupia na tym tle mąż sie zawsze ze mnie śmieje ze mi plakat zawiesi jeszcze hahah ale to jest tylko takie filmowe zauroczenie bo jak mi się spodoba postać to i serial wciąga :) nawet jak film taki seeee xD teraz nawet na 2jce oglądam czarna perła bo przystojniak gra :D :D :D chyba wiesz o kim pisze :D

Ten alienist tez wygląda na fajny i fajni aktorzy :) ja lubie tez filmy gdzie dawne czasy suknie itd :)

bondzik007 lubi tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelkovaa wrote:
    Mnie to wizja ogólnie porodu przerażała wczesniej ... cc bo rana jak wstać ... sn jak mnie potna jak sie dziecko zablokuje albo jakies kleszcze i wyobraźnia pracuje ... takze czy tak czy siak lepiej nie mysleć o powikłąniach tylko ze beda szczesliwe rozwiazania i kazda napisze w grudniu czy poczatkiem stycznia ze nie było tak źle :D

Ale tak jak pisałaś wcześniej, też mi koleżanka opowiadała ostatnio, że ona po CC się super czuła, szybciutko doszła do siebie, a jej znajoma po naturalnym porodzie, jak ja zszyli to bidulka tydzień wstać nie mogła :-(

Za to dzisiaj, moja hardcorowa koleżanka z pracy, 5 dni po porodzie, po CC przyszła dzisiaj do pracy z L4 :-P heh

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Karmelkova ja np. mimo że mam "tylko" jedną mutację to jest taka 2w1 trochę ;D nie badałam białek, ale aptt itp. i mimo to miałam w dolnej granicy normy czas krzepnięcia. Po braniu heparyny na szczęście wydłużył się o parę sekund i jestem po środku :) doktor mi tłumaczyła że normy tutaj to tak jak z TSH. Niby norma do 4 około, ale najlepiej i najzdrowiej do starań i ciąży to mieć w granicy 2-2,5. I tak samo jest z czasem krzepnięcia :)

Tak tak dokładnie :) ja mam jedną mutację tylko tą co połowa społeczeństwa ale clexan mam to pilnuje ddimery i reszte , bo kolezance nagle w ciazy rosły ponad tam normy ciążowe i trzeba było zwiększyc dawke ale to juz było chyba daleko po 20 tyg :)

bondzik007 lubi tę wiadomość

w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...

‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ