Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Azzurra wrote:https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c0b3d5bcd60f.jpg
Raz, dwa, trzy..próba:-)
Widzę, że poszło. Karmelkovva, ten wystający kikutek to podobno TO.
Sorki za jakość. Nie jestem dobra w te klocki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 18:01
Azzurra lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Ja dzisiaj po wizycie. Następna dopiero 12.07! Za 4 tygodnie.
U nas wszystko w porządku. Dzidziuś rośnie i raczej będzie dziewczynka. Ale za miesiąc powinno być już pewne.
Zaczynam odstawiać leki. Mam teraz 4x1 dupka i 2x1 luteinę. No i powoli będę schodzić tydzień po tygodniu z dawek. Męczy mnie to, szczególnie zakładanie luteiny, ale mam też cykora z odstawianiem!
A mówiłyścue o kupowaniu rzeczy. U nas to pierwsze dziecko i ja jestem zielona. Nic nie wiem i jeszcze nie mam planu jak się do tego zabrać. A przecież jak urodzę to będzie zima...
Lotopałanka, Karmelkovaa, futuremama, Azzurra, Dip88, Malutka_94, Aga9090, Lilly_Ana, olciaa, Jaszmurka, bondzik007, TaPaT, agniecha2101, Aguś 90 lubią tę wiadomość
-
Więc z jednej strony muszę zacząć więcej czytać w necie o sprawach maluszków niż o ciąży. A teraz jeszcze jak przychodzi etap kiedy każde dziecko rośnie w swoim tempie.. to nie ma jak porównać!
Czy korzystacie z abonamentu premium na bellybestfriend? Tam są takie wykresy na obwód główki i brzuszka. Czy opłaca się to kupować i śledzić? Czy tylko zdać się na kekarza, że jak powie ok, to znaczy, że ok? -
Ja to bym tego nie kupowała ... dzdzia kazda rosnie swoim tempem , bym sie zdała na lekarza i doswiadczenie kolezanek
Malinowa_Czekolada, TaPaT lubią tę wiadomość
" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych
-
Sorki za jakość. Nie jestem dobra w te klocki.
GratulacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 18:20
Azzurra lubi tę wiadomość
-
Sorki za jakość. Nie jestem dobra w te klocki.
Gratuluję synkaAzzurra lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny.
Coś co mi się jeszcze nasunęło dla porównania z poprzednią ciąża...a mianowicie w tamtej lekarka miała duże problemy z uchwyceniem Małej... narzekała, że mam pęcherz pełny, później jak zrobiłam siku że pusty. Mruczała pod nosem, że tyłozgięcie, że słabo widać, że już na tym etapie to ciężko zmierzyć (13t 0d...) Robiła przez brzuch, później przez pochwę... a to stresujące było. Dlatego dziś na to badanie szłam jak na ścięcie. A tu niespodzianka- lekarz przyłożył głowicę do brzucha i od razu widziałam zadowolona minę. W ciągu może minuty(!) pokazał siurka, usłyszałam że ładna kość nosowa, super przezierność i na pewno ryzyka będą niskie. Także reszta badania już w super nastroju i z żartami o chinskim kalendarzu płci(u mnie dwa razy się sprawdziło:) i o tym, że nowy zawodnik rocznik 2018/2019 rośnie.
Powiem Wam, że super!ZUZAUK, Karmelkovaa, Dip88, Aga9090, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
No ja jak tak czytam to tez się juz nie mogę doczekać wizyty a tu jeszcze tydzień
ostatnio pięknie było widać i co z tego jak pół na pół hihi a mój gin nie głupi i kazał poczekać aż się wyklaruje , a my czekamy sobie
wiadomo , ze najwazniejsze ze zdrowe , ale jestem ciekawa teraz
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Madlen_:) wrote:Dziewczyny ile czeka się na wyniki testu Pappa? Tyle samo co na zwykłą morfologię czy dłużej ?
Mi lekarz mówił, że wyniki są z dnia na dzień. Krew mi pobrali w piątek i w sobotę jak sprawdzałam w systemie to już były. Najlepiej zapytaj w laboratoriumMadlen_:) lubi tę wiadomość
Malutka_94
-
Azzurra gratulacje udanej wizyty i wszystkim gratki .
U mnie nie było tak kolorowo . 1,5 h scanu dziecię sie tak położyło ze nie dało zmierzyc ani serca ani kręgosłupa, ani przeziernosci karkowej . Zapisali mniemań dodatkowe dwa scany jeden na kardiologiczny w 20 tyg by sprawdzić serduszko.
Mamusie wiecie gdzie rozszyfruje wyniki z Testu Papp-a ?Azzurra lubi tę wiadomość
-
Karmelkovaa wrote:Tak mi się wydaje ze dużo dziewczyn poznikało ... tak patrze na liste jaka długa a nas garstka
Kochane, ja jestem, ja jestemczytam Was codziennie, ale fakt, padam wieczorem na twarz
teraz do późna siedze w pracy, a i po pracy pisze sprawozdania, świadectwa, dyplomy itp. Ale poczekajcie jeszcze tydzień, a będziecie mnie miały tutaj dosyc
heh
Gratulacje wszystkich wizyt i trzymam kciuki za kolejneja mam w czwartek, może wtedy dowiem się jaka płeć, a póki co dzisiaj spadek energii...
Z tego wszystkiego na obiad była... Jajecznica
buziaki :-*
Karmelkovaa, Dip88, agniecha2101 lubią tę wiadomość
4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
ZUZAUK wrote:Azzurra gratulacje udanej wizyty i wszystkim gratki .
U mnie nie było tak kolorowo . 1,5 h scanu dziecię sie tak położyło ze nie dało zmierzyc ani serca ani kręgosłupa, ani przeziernosci karkowej . Zapisali mniemań dodatkowe dwa scany jeden na kardiologiczny w 20 tyg by sprawdzić serduszko.
Mamusie wiecie gdzie rozszyfruje wyniki z Testu Papp-a ?
Dopiero w 20tyg kochana idź moze dla spokoju do kliniki polskiej na usg tam lekarz Ci pomierzy wszystko ;* ale to tylko rada" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Karolcia27 wrote:Kochane, ja jestem, ja jestem
czytam Was codziennie, ale fakt, padam wieczorem na twarz
teraz do późna siedze w pracy, a i po pracy pisze sprawozdania, świadectwa, dyplomy itp. Ale poczekajcie jeszcze tydzień, a będziecie mnie miały tutaj dosyc
heh
Gratulacje wszystkich wizyt i trzymam kciuki za kolejneja mam w czwartek, może wtedy dowiem się jaka płeć, a póki co dzisiaj spadek energii...
Z tego wszystkiego na obiad była... Jajecznica
buziaki :-*
Karolcia koneic roku będa prezenty dla Pani" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Kochane jeszcze właśnie czytalam Wasze opinie na temat porodu, u mnie też to będzie pierwsze dzieciątko i teraz na wizycie ginekolog powiedziała, że przed tą trombofilie da mi skierowanie do Krakowa do szpitala na patologie ciąży, żeby powiedzieli co i jak z porodem i czy w ogóle moge rodzić w tym szpitalu, w którym chciałam ( mam tu fajna położna ) czy nie w jakimś bardziej specjalistycznym. Ciekawa jestem, co mi tam powiedzą. Jeśli mozecie, te kibitki, które są na heparynie napisać jakie zagrożenia wiążą się u Nas i z naturalnym porodem i z cc. Póki co, jestem w tym temacie zielona4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Karmelkovaa wrote:Karolcia koneic roku będa prezenty dla Pani
Wczoraj miałam imprezę klasowa z dziećmi i rodzicami na koniec III klasy, jak wróciłam do domu to przebeczalam pół wieczoru, że się z nimi rozstaje. Naprawdę ,rzadko się zdarza taka super klasa, i dzieci kochane i super rodzicestrasznie mi żal, że się z nimi rozstaje, przygotowałam taką prezentacje na piątek z tych czterech lat, bo mam ich od zerówki, to wszyscy będziemy beczeć
Karmelkovaa, Aga9090, agniecha2101 lubią tę wiadomość
4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Ja też jestem, ja też!! Podczytuje Was codziennie ale średnio do 18 jestem w pracy a potem to juz siły nie te.
Jutro wizyta u mojej Pani prowadzacej, minęły już prawie 2.5 tyg od prenatalnych, mam nadzieję że u szkraba wszystko okwe wtorek na kawce dow sie ze moja bardzo dobra kolezanka jest w ciazy (tez grudniowka ale termin pozniej) hehe a przed spotkaniem sama zastanawialam sie jak to zaczac
W pracy już wiedzą wszyscy w zespole i chyba ok, reakcje były mile
Dip88, Karolcia27, TaPaT, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a ja nie wiem czy to pogoda czy jak. Cały czas spać mi się chce, trochę w głowie mnie ćmi i totalny brak sił. Wcześniej 3 godz przespalam i dalej tak samo się czuję. Podczytuje was dzis po troche i nie mam siły i weny na pisanie. I jeszcze plecy mnie coś zaczęły boleć, może przez brak ruchu
Dziś ja marudze
-
Karolcia27 wrote:Wczoraj miałam imprezę klasowa z dziećmi i rodzicami na koniec III klasy, jak wróciłam do domu to przebeczalam pół wieczoru, że się z nimi rozstaje. Naprawdę ,rzadko się zdarza taka super klasa, i dzieci kochane i super rodzice
strasznie mi żal, że się z nimi rozstaje, przygotowałam taką prezentacje na piątek z tych czterech lat, bo mam ich od zerówki, to wszyscy będziemy beczeć
No na pewnomoc wzruszeń bedzie ;*
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Karolcia nie wiem jak jest z Trombofilią typowo ... ale przy clexanie rodzić można naturalnie chodzi głównie aby plytki krwi były ok , ale tez nie powiem Ci jakie normy musza byc .
A jesli chodzi o ZZO to musi byc 12h od ostatniego zastrzyku clexanu .
Podobno poród naturalny jest dla kobiet z trombofilią bezpieczniejszy , a masz stwierdzoną trombofilie wrodzoną ? bo mutacje to nie trombofilia
Ja jestem na clexanie zapobiegawczo trombofilii nie mam , ale tez doktorka mówiła ze iles tam godzin przed bede musiała odstawić
Takie info mam :
Trombofilia wrodzona, czyli skłonność do zakrzepicy i nadkrzepliwość krwi, jest jednym z najważniejszych przeciwwskazań do wykonania cesarskiego cięcia. Kobiety z trombofilią dużo bardziej narażone są bowiem na rozwinięcie się zakrzepicy pod wpływem czynników ryzyka, w tym właśnie zabiegu chirurgicznego, jakim jest cesarskie cięcie. Takim czynnikiem jest również unieruchomienie (długotrwała pozycja leżąca) po jego wykonaniu.
Cesarskie cięcie wiąże się również z utratą większej ilości krwi, która u kobiet z trombofilią wrodzoną jest bardzo gęsta, lepka i zbyt szybko krzepnie. Aby zapewnić jak największe bezpieczeństwo dziecku i kobiecie i uniknąć pojawienia się zakrzepicy, przy trombofilii wrodzonej poród siłami natury jest więc wskazany." Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
Dwa Aniołki [*] [*]
2 ciąże biochemiczne ...
-
Dip88, ponarzekaj sobie śmiało, to pomaga:-)
Zuza, wyników PAPPa chyba się nie powinno interpretować samodzielnie? Tzn można gdzieś chyba znaleźć tę "widełki" w necie, ale właściwy obraz sytuacji daje dopiero USG+ PAPPa. Kurczę, nie wiem w sumie...
Ja PAPPa odpuściłam tym razem,to nie na moje nerwy. Tak właśnie rozmawialiśmy sobie z tym lekarzem i on stwierdził, że wiarygodność obydwu badań jest po prostu nieporównywalna. Tylko NIFTY ma jedną jedyną wadę która jest zaporowa dla większości społeczeństwa cena. Zaporowa, jeśli chodzi o profilaktyke, no bo wiadomo że jak PAPPa złe wychodzi to wtedy kobiety decydują się na testy wolnego DNA płodowego. W wielu krajach podobno odchodzi się od PAPPa i robi testy NIPT, ale u nas po prostu jeszcze jesteśmy na to za biedni. A szkoda.
Dip88 lubi tę wiadomość