Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hehe ja to samo zawsze mialam
ja też liczę w tygodniach, tak pytałam czysto z ciekawości
a wczoraj gdzieś znalazłam taki obrazek właśnie które tygodnie to jaki miesiąc i tam było, że od 18, że jeden miesiąc to średnio 4,5 tygodnia.
4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Kochane daje znać że żyję i wciąż jestem z Wami.
Gratuluję udanych wizyt. Azzura a nie mówiłam? Odpoczywaj nad morzem. Ależ bym tam chciała teraz być.
Mógł trzymam kciuki- dpbrze że jesteś otoczona opieką lekarzy. Będzie dobrze. Szpital to nic przyjemnego ale to wszystko dla Waszego dobra.
Dziewczyny na diecie cukrzycowa chyba Paula i wybaczcie nie ogarniam kto jeszcze bo wciąż mylą mi się nicki- robiłam wczoraj krzywą cukrową i wyniki po 1h i 2h w normie tylko na czczo 5.17. Czy czeka mnie dieta i wizyta u diabetologa? Czy to bardzo zły wynik? Wcześniej Czyli minutę przed pobraniem krwi badaly mn kobitki w laboratorium glukometeem i glukoza na czczo była 74 a ż krwi taki numer....
A we wtorek prenatalne...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2018, 12:07
Azzurra lubi tę wiadomość
2006 Kubuś
Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc -
No właśnie, można się pogubić
tym bardziej, że badanie połówkowe wypada na ok. 20 tydzień, a jak nazwa mówi, to badanie w połowie ciąży
heh a tu by wychodziło, że już grubo w ponad 5 ms
-
Skończony 15 tydzień z suwaczka to rozpoczęty 16 tydzień ciąży. A suwaczek pokazuje właśnie skończone tygodnie tak jak mówią i uznają to lekarze
Przeliczanie tygodni na miesiące to ciężka sprawa i ja korzystam ze strony interetowej rodzice.pl i tam ma to całkiem sens.
Karolcia27 owszem badanie połówkowe wypada w 5 miesiącu, a to z tej prostej przyczyny, że ciąża trwa pełne 9 miesięcy czyli na palcach dłoni jakby już licząc 10agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Martula78 wrote:Kochane daje znać że żyję i wciąż jestem z Wami.
Gratuluję udanych wizyt. Azzura a nie mówiłam? Odpoczywaj nad morzem. Ależ bym tam chciała teraz być.
Mógł trzymam kciuki- dpbrze że jesteś otoczona opieką lekarzy. Będzie dobrze. Szpital to nic przyjemnego ale to wszystko dla Waszego dobra.
Dziewczyny na diecie cukrzycowa chyba Paula i wybaczcie nie ogarniam kto jeszcze bo wciąż mylą mi się nicki- robiłam wczoraj krzywą cukrową i wyniki po 1h i 2h w normie tylko na czczo 5.17. Czy czeka mnie dieta i wizyta u diabetologa? Czy to bardzo zły wynik? Wcześniej Czyli minutę przed pobraniem krwi badaly mn kobitki w laboratorium glukometeem i glukoza na czczo była 74 a ż krwi taki numer....
A we wtorek prenatalne... -
Karolcia27 wrote:Hej moje drogie :-* cieszę się z udanych wizyt, mkgk odpoczywaj jak najwięcej, dobrze że wszystko w porządku :-* lepiej jechać o jeden raz więcej do szpitala niż nie jechać wcale :-*
Kochane, powiedzcie mi czy u Was 15 tydzień też był taki jakiś ciężki? U mnie totalny brak energii, siły na cokolwiek, wczoraj dosłownie cały dzień przespałam, dzisiaj miałam iść do pracy, ale rano wstałam i położyłam się znowu bo nie mam siły:-( nie wiem czy to przez pogodę czy zmęczenie już końcem roku, ale czuję się mega wypompowanaa już było tak pięknie i czułam się okej, a teraz znowu ten 15 tydzień taki do d... !
A 5 miesiąc zaczyna się wraz z 17 czy 18 tygodniem? Według mnie jak na suwaczku jest 15 tydzień to jest 15 tyd, a nie już kolejnya taka info znalazłam, że od 18 tygodnia to 5 miesiąc
Ja jeszcze nie 15 tc ale prawie i ostatnio też ciągle bym spała. Jak się nie wyśpie to już całkiem, wtedy nie mam ochoty nawet palcem kiwnąćCzekam dalej na ten słynny przypływ energii w 2 trymestrze
-
Kai wrote:Martula, ja mialam praktycznie taką samą sytuację. Przekeoczenie na czczo nie jest duże. Skoro masz po 1h i 2h dobrze, a z glukometru wyszło 74, to może się nie przyczepi lekarz. U mnie też tak bylo i lekarka stwiedzila, że ok. Zresztą zrobilam sobie jeszcze raz glukozę na czczo i wyszło prawidlowo. Może też tak zrób? Krzywej się nie powinno powtarzac bez potrzeby, bo to obciążenie, ale na czczo przecież mozna bez problemu.
Kai tak jak radzisz - jeszcze raz zrobię glukoze na czczo. Dziękuję2006 Kubuś
Aniołek [*] 14.01.18 -9tc2
Ola [*] 27.06.2018 - 14 tc -
TaPaT wrote:Skończony 15 tydzień z suwaczka to rozpoczęty 16 tydzień ciąży. A suwaczek pokazuje właśnie skończone tygodnie tak jak mówią i uznają to lekarze
Przeliczanie tygodni na miesiące to ciężka sprawa i ja korzystam ze strony interetowej rodzice.pl i tam ma to całkiem sens.
Karolcia27 owszem badanie połówkowe wypada w 5 miesiącu, a to z tej prostej przyczyny, że ciąża trwa pełne 9 miesięcy czyli na palcach dłoni jakby już licząc 10
Dziękiskorzystam z tej strony
gdzieś właśnie czytałam, że lekarze tak mowia, ale że pacjentki powinny mówić aktualny tydzień, czyli tak jak jest na naszych suwaczkach. Jak u mnie dzisiaj jest 15+3 to ja mówię, że 15
Dip88 pocieszylas mnie, że nie jestem samaja miałam przypływ energii, ale tydzień temu, teraz znowu spadek. Spalanym cały dzień
a w dziś w nocy, jak zasnelam, tak się obudziłam, nie ruszyłam się chyba całą noc nawet.
-
Ech a ja dzis dalam popis. Rano mnie zemdlilo ale zjadlam sniadanie (mleko z platkami jaglanami bo nie mialam ochoty na pieczywo), potem z mezem mielismy wybrać się na zakupy, tuz przed wyladowalam w toalecie. Myslalam ze bedzie ok jak wyjdziemy, ale sklepy spożywcze mi nie służą. Ledwo wyszlismy, a ja wyladowalam w krzakach... 15 tydz 4 d a jak widać po krótkiej przerwie nadal walczę z mdlosciami i wymiotami. Ciekawe od czego to zależy? Upal?
-
Chyba ten 15 tydzień jest jakiś ciężki...
U mnie mdłości już nie ma od dawna, ale nawet do tej pory nie byłam tak zmęczona i śpiąca jak w tym tygodniu
upał też na pewno robi swoje, bo jednak tyle dni z tak wysokimi temperaturami nie wpływa dobrze, a szczególnie na jakiś osoby starsze, dzieci no i Na nas
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/be49be3bd795.jpg
Moje cudo z fasoli.... Ale zmodyfikowalam przepis dodając porzeczki.... Nawet smaczne wyszłoAga9090, Martula78, mar1tusia, bondzik007, Irminka1231, Dip88, agniecha2101, olciaa, Malutka_94 lubią tę wiadomość
-
Karo_88 wrote:Ech a ja dzis dalam popis. Rano mnie zemdlilo ale zjadlam sniadanie (mleko z platkami jaglanami bo nie mialam ochoty na pieczywo), potem z mezem mielismy wybrać się na zakupy, tuz przed wyladowalam w toalecie. Myslalam ze bedzie ok jak wyjdziemy, ale sklepy spożywcze mi nie służą. Ledwo wyszlismy, a ja wyladowalam w krzakach... 15 tydz 4 d a jak widać po krótkiej przerwie nadal walczę z mdlosciami i wymiotami. Ciekawe od czego to zależy? Upal?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2018, 16:16
-
My dzis bylismy na zakupach. Glownie Emek chcial jakies spodenki bo w kazdych mu sie cos poprzecieralo
A i mamcia dorwala w HM spodenki ciazowe za cale 40 zl normalnie stowke kosztowalyJaram sie caly dzien ze to biznes zycia byl.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2d037e1b8722.jpgDip88, agniecha2101, Lotopałanka, Irminka1231, olciaa, ania-89, Martula78, Malutka_94, Malinowa_Czekolada lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a Wy jak zapatrujecie sie na dalsze wyjazdy w ciazy? Za 3 tyg mamy urlop i na poczatku były plany nad Baltyk. Jako że nad morze jedziemy w najbliższym tyg na kilka dni, pojawil sie przeblysk Chorwacji, która kochamy i jeździmy co roku od paru lat. To bylby 19-20 tydz.
Oczywiscie najpierw zapytalabym lekarza, ale gdyby z medycznego punktu nie bylo nic przeciw, jechalybyscie? To taki z jednej strony ostatni dzwonek, z drugiej to jednak kawałek (ok 12h, podzielibysmy wtedy droge noclegiem po drodze plus oczywiscie dobre ubezpieczenie). Sama nie wiem. Starsze pokolenie (mama, tesciowie) sa raczej sceptycznie nastawieni a kolezanka (mama dwulatki) mowi zeby jak cos jechac bo to ostatni moment na fajne wakacje we 2, sami tez byli w ciepłym miejscu tyle ze samolotem mniej wiecej na tym samym etapie ciazy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2018, 18:04
-
Karo ja za 3 tygodnie lecę do Grecji. Wyjazd był zaplanowany zanim pojawiły się 2 kreseczki i nie chcę z niego rezygnować o ile oczywiście lekarz da nam zielone światło. Oczywiście dodatkowe ubezp.i rozeznanie w okolicy w kwestii lekarza czy szpitala to podstawa.
Masz, ania-89 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny! Pozdrawiam z Jastarni!
Mam chwilę więc Was poczytam.
A co do wyjazdów...my zawsze jeździliśmy na wakacje w czerwcu bądź wrześniu, bo mój mąż zdecydowanie nie trawi urlopu w sezonie. Teraz kilka dni Bałtyk, a we wrześniu kusi zagranica. Również myślałam o Chorwacji, bo względnie blisko albo Włochy (mam bliska rodzinę). Ale bardzo, ale to bardzo boję się wyjazdu za granicę w ciąży. Jednak nasi lekarze i nasze szpitale to jest zupełnie co innego niż te na południu Europy (krajów poza Europą nawet nie biorę w ciąży pod uwagę).
Strasznie chciałabym pojechać z uwagi na córkę i frajdę jaką by miała z ciepłego morza, ale chyba lek okaże się silniejszy.
Zobaczymy.agniecha2101, Dip88, Martula78 lubią tę wiadomość
-
Dip88, Twój o bliźniakach a mój jest jedynym facetem w Polsce, który zamiast być dumny i szczęśliwy że będzie miał syna jest troszkę niepocieszony bo liczył na drugą córkę. Oczywiście trochę żartujemy na ten temat i mąż się bardzo cieszy że dzidziuś ładnie rośnie i w ogóle jest ale wiecie...ja po prostu czuję że gdzies tam marzenie o drugiej księżniczce było.
Co do kawy- ja sobie nie wyobrażam życia bez dwóch filiżanek dziennie. Że wszystkiego byłam w stanie zrezygnować, ale z kawy nie. Na"szczęście" jestem niskocisnieniowcem więc mogę
Marta, dziękuję! Mam nadzieję, że te cukry u Ciebie to jednorazowa sytuacja!
A jeśli chodzi o chiński kalendarz...u mnie dwa razy się sprawdziło:) ale dopiero teraz obliczylam właściwy wiek;) wg Chińczyków jestem dwa lata starsza, a fe!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2018, 20:16
Aga9090, agniecha2101, Dip88, Martula78 lubią tę wiadomość