X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra,

bardzo ciekawy ten fotelik. Podoba mi się, że przez cały okres użytkowania dziecko może jechać tyłem, fajnie, że się obraca i łatwiej można włożyć dziecko. Ale ten fotelik nie ma ochrony bocznej i nie ma zdanego Testu Plus. O ile większość fotelików 0-13 nie bierze udziału w tych testach, to jednak już powyżej tej kategorii ze zdanym testem można znaleźć.

A jaki Ty masz fotelik po córce?
    Bo może przez pierwsze pół roku powoziłabyś w nosidle po starszej córce, a potem byś zmieniła np. na Besafe Izi Plus. Dla mnie był to wymarzony fotelik, zobacz, jak on jest skonstruowany, naprawdę bardzo bezpieczny fotelik i akurat w jego przypadku ta „rozpiętość wagowa” moim zdaniem jest do zaakceptowania, jest nieco droższy od Dulafixa (czasem można upolować promocję), ale za to wystarczy na dłużej. Ma tylko jeden, ale poważny mankament – nie zmieści się w każdym samochodzie. W moim poprzednim aucie niestety nie dało się go zamontować, mimo że producent podawał, że się mieści. Koniecznie musisz mierzyć fotelik.

A jeśli bardzo chcesz fotelik 0-18, to zerknij na Britax Romer Max FiX II. On ma i Test Plus, i boczne osłony. Z obrotowym siedziskiem jest Britax Romer Swingfix, ale tutaj to już cena naprawdę powala.

Już kiedyś chyba pisałam, ale serdecznie polecam stronę tylem.pl, naprawdę można znaleźć na niej wiele bezpiecznych fotelików.

Co do samej firmy Britax, może to kwestia przyzwyczajenia, ale przyznam, że nie przepadam za systemem zapinania pasów. Mam wózek Britax i w spacerówce mnie wkurzały, fotelik 0-13kg pasy ok, miałam jeszcze fotelik Britax Romer Max Way i tutaj pasy też mnie irytowały. Tego ostatniego już nie mam, bo w zeszłym roku miałam wypadek samochodowy i musiałam foteliki wymienić, zresztą samochód również. Syn miał Axkida, i po wypadku kupiłam dwa Axkidy Minikidy i pasy zapinają się świetnie i jeszcze zagłówek się automatycznie reguluje.
    Pamiętajcie, Dziewczyny, że po wypadku foteliki nawet bez widocznych uszkodzeń, nie nadają się do dalszego użytkowania i ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić za nie pieniądze, tak więc trzymajcie rachunki.

agniecha2101, Azzurra lubią tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz Was nadrobię, bo naprodukowałyście nieźle ;)

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Karolcia super wyglądasz :D A mężem się nie przejmuj. Faceci już tak mają, że czasami trzeba im coś 10 razy powtarzać ;)

Faktycznie, jak zmieniłaś Avatar to Cię nie poznaję kobieto :-P heh

Dzięki, jesteście kochane :-) bardzo miło mi się zrobiło :-*
    Wiem, że takie problemy to nie problemy, ale wkurza mnie to już, że to głównie ja ogarniam dom, pewnie też trochę tak męża przyzwyczaiłam, że jak wraca z pracy to obiad już czeka na stole, wysprzatane, wyprane itp. Nie mówię, bo też w weekend wyodkurza czy zajmuje się ogródkiem, ale chyba muszę trochę to zmienić... Ehh wyzalilam się trochę, pewnie też już hormony mi buzują :-P

Dip88 lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Daniela Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt, Lotopałanka szkoda, że nie możesz normalnie trafić na lekarza, współczuję, mam nadzieję, że chociaż ręka Cię boli coraz mniej.

Tygrysku, gratuluję drugiego synka :) A Tobie, Irminka, córeczki :)

Witajcie nowe Dziewczyny, Wiktoria, opryszczką w ogóle się nie przejmuj, skoro to nie pierwsza. Ja też jestem po poronieniu, więc rozumiem Twoje obawy, ale myślę, że z czasem będzie trochę lżej.

Violet Flower, cieszę się, że podchodzisz zadaniowo do sprawy, wg mnie to bardzo pomaga. Będziesz miała piękny ślub, jestem przekonana, że wszystko Ci się wkrótce poukłada.

Martula, o Ciebie, nie ukrywam, bardzo się martwię, pewnie nie tylko ja. Od wtorku się nie odzywasz...

Przepraszam, jeśli nie odniosłam się do wszystkich, ale czuję się masakrycznie. Mdłości mi się nasiliły, wymiotuję kilka razy dziennie i wszystko jest do bani.

A dzieci wstają o 4 nad ranem, o 5, jeśli są łaskawe. Jestem wtedy nieprzytomna i zupełnie nie wiem, co zrobić z tak wcześnie rozpoczętym dniem.

Ściskam :)

Irminka1231, Violet Flower lubią tę wiadomość

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i Karolcia, wyglądasz szałowo :)

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia ja to znowu mojego M chyba za bardzo przyzwyczaiłam, że to ja ogarniam zakupy i żeby zawsze wszystko w domu było. I ostatnio jak to on miał pojechać i zrobić zakupy ( w sumie to tylko kilka rzeczy) to jakby conajmniej miał zdobyć Mount Everest. A ile marudzenia się nasłuchałam :D Jeszcze jak wrócił ze sklepu to narzekał :P hahah Nawet jak w weekend razem zawsze jeźdźimy do sklepu to on i tak w sumie jest tylko od noszenia ;) Ale muszę go zacząć już uczyć, bo będą napewno później takie momenty, że to on będzie musiał takie rzeczy ogarniać. Gorzej niż z dziećmi :D

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uffff właśnie po ćwiczyłam, teraz drugie śniadanko i idę z godzinkę po koszę, bo mają być deszcze więc później nie będę mogła.... Nie chce mi się. W ogóle jakiś podły nastrój mnie trzyma ostatnio, jeszcze mąż działa na nerwy,albo to moje hormony :/

Lotopałanka ten drugi lekarz też porażka??? Jejjj :( Ale Ty masz pecha :(

Karolcia27 wow wyglądasz wystrzałowo ! :)

Malutka_94 uważaj na siebie, są takie upały że nie wiele nam trzeba... Dobrze, że się nic nie stało ...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ostatnio jak pojechał do Biedry 1 km od naszego domu, to nie było go 3 godziny, a jeszcze dzwonił do mnie z 10 razy gdzie co jest. Dokładnie, kochana, u nas pewnie z narodzinami pierwszego małżeństwa wiele się zmieni i muszę go trochę odzwyczaić, że zawsze ma pyszny obiadek i super czysto i wszystko zrobione.

Daniela, współczuję Ci tych mdłości :-( mi już dawno minęły, chociaż jeszcze takie pojedyncze czasami się zdarzają, ale już niedługo powinno być lepiej :-*

Paula bardzo Cię proszę, moja droga, w wolnej chwili jeśli możesz dopisz mnie na połówkowe na 24 lipca godz. 18.20.

Paula222, Dip88 lubią tę wiadomość

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Uffff właśnie po ćwiczyłam, teraz drugie śniadanko i idę z godzinkę po koszę, bo mają być deszcze więc później nie będę mogła.... Nie chce mi się. W ogóle jakiś podły nastrój mnie trzyma ostatnio, jeszcze mąż działa na nerwy,albo to moje hormony :/

Lotopałanka ten drugi lekarz też porażka??? Jejjj :( Ale Ty masz pecha :(

Karolcia27 wow wyglądasz wystrzałowo ! :)

Malutka_94 uważaj na siebie, są takie upały że nie wiele nam trzeba... Dobrze, że się nic nie stało ...

To widzę, że nie tylko mnie mąż wkurza :-P heh u nas upał niemiłosierny, stałam ponad godzinę w korku bo pół miasta rozkopanego, a do tego klima mi się zepsuła więc przyjechałam mokruska do lekarki. Ale zapowiadają jakieś burze, deszcz i grad i już jutro ma być 16 stopni, czyli spadek o 15 stopni...

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Flauta Koleżanka

Wysłany: 21 czerwca 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o rany widzę ze wiekszosc juz polowkowe planuje, a ja dopiero zaczelam ogarniac prenatalne. Tak sie przejelam zlobkiem pierworodnego i jego niechecia do chodzenia tam ze w ogole nie mam czasu na myslenie o malenstwie brzuszkowym, co moze i dobrze mi robi, bo przynajmniej zapominam tez o mdlosciach :P
    a wracajac do moich prenatalnych to obdzwonilam lekarzy ktorzy robia i moze mnie wcisną na jutro na 7.30 (oby, bo to juz ostatni moment)

2nn3gzu3wl2058ef.png
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to już tylko czekam na te burze, mam nadzieję że dzisiejszy problem to tylko od upałów..
    Mnie Mąż też denerwuje, prawie ciągle go nie ma w domu, jak nie praca to gospodarka, i tak w kółko..niby to rozumiem, ale jednak jest mi przykro. A wczoraj to przeszedł samego siebie, pierwszy raz w życiu nie wyszły mi kotlety, nie wiem jak to się stało ale część była surowa w środku. A on mówi tak "Jutro muszę sam się za nie wziąć bo widzę że z tego to nic nie będzie". Słowa dotrzymał.

A dzisiaj pojechał do roboty rowerem, będę się zamartwiać czy wróci, bo burze u nas zapowiadają bardzo silne :(

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa21 wrote:
    Kogo polecasz we Wro? :)

Ja chodzę do dr Śliża i jestem bardzo zadowolona z jakości wizyty. Jak widać w stopce jestem po przejściach, z dodatkowymi problemami, więc moja ciąża nie jest zwykłą, kolejną, prawidłową ciążą do prowadzenia. Niesamowita kultura osobista, kompetentność, poza tym człowiek do rany przyłóż. Nigdy nie byłam na fotelu badana w tak delikatny sposób, a mam porównanie, bo zanim do niego trafiłam byłam u 4 różnych ginekologów.

Prenatalne przeprowadzał mi dr Rubisz i też była bardzo zadowolona.

Magdaa21 lubi tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    A on robi tez prenatalne? Bo wciąż się zastanawiam gdzie połówkowe robić :D

No to polecam dr Rubisza, bardzo dokładny, kompetentny, sprawił na mnie bardzo dobre wrażenie. Przyjmuje w Ginemedica.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia sukienka piękna, buty cudowne :) Nie widzę najmniejszego problemu w wysokości obcasa :) Ważne by Tobie było wygodnie ;) Mężem się nie przejmuj. Niestety z doświadczenia wiem, ze facetom trzeba wyznaczać zadania. Gdy mój miał wolne, a ja byłam w pracy to mu zapisywałem co ma zrobić. Niestety często było tak, ze ja wchodzę do domu, a on dopiero mył podłogę :( co mnie irytowało...bo w końcu miał na to cały dzień.

Dziewczyny wybierajcie foteliki, wózki...chętnie skorzystam z waszych rad w październiku <3

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_94 wrote:
    Ja to już tylko czekam na te burze, mam nadzieję że dzisiejszy problem to tylko od upałów..
    Mnie Mąż też denerwuje, prawie ciągle go nie ma w domu, jak nie praca to gospodarka, i tak w kółko..niby to rozumiem, ale jednak jest mi przykro. A wczoraj to przeszedł samego siebie, pierwszy raz w życiu nie wyszły mi kotlety, nie wiem jak to się stało ale część była surowa w środku. A on mówi tak "Jutro muszę sam się za nie wziąć bo widzę że z tego to nic nie będzie". Słowa dotrzymał.

A dzisiaj pojechał do roboty rowerem, będę się zamartwiać czy wróci, bo burze u nas zapowiadają bardzo silne :(

Kochana nie martw się :-* ja też tak czasami mam, że nagle mi słabo trochę, szczególnie jak za szybko wstanę albo coś. Jednak ta pogoda, przynajmniej w moim regionie już od początku maja upalna daje Nam popalić :-(

Ehh te nasze małże... Ja dzisiaj miałam robić spaghetti, ale kupiłam dla siebie pierogi z borówkami a mąż jak chce to niech sobie sam robi! A co!

Malutka_94 lubi tę wiadomość

7v8r9n73wz5zsofj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja starsza Córka zasypia tak 20.30 i jeżeli nie idzie do żłobka to o 6 je mleko, zmieniamy pieluchę i śpi do 9. Noce nam przesypia całe od kiedy skończyła 3 m-ce. Rozpieściła nas :) ciekawe jak będzie z drugim dzieckiem, nie liczę na to, że uda się to powtórzyć :P
    Zamierzam się wybrać na usg na początku 17 tc i zastanawiam się czy uda się wtedy określić płeć

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anuschka wrote:
    Zaglądam tu do Was czasami i pewnie pomyślicie, że się wtrącam no ale... :)

Mogę Wam powiedzieć, żebyście się poinformowały dobrze na temat tych fotelików, bo mimo że producent pisze że wagowo jest od 0-18, czy 0-36kg to w takim foteliku dziecko powinno już potrafić siedzieć samodzielnie. Kompletnie nie nadaje się do noworodka. Najlepsze są tzw. łupinki, czy nosidełka - zazwyczaj do 13kg. Najtańsze i dobre są chyba maxi cosi :)
    Nie do końca się z Tobą zgodzę, wydaje mi się, że jednak w foteliku, który ma np 8 stopniową regulację kąta pochylenia, dziecko nie musi potrafić wcale samodzielnie siedzieć, tym bardziej że posiadają specjalne wkładki dla noworodkòw. Owszem te 0-36 to jest już przesada, ale jest kilka naprawdę dobrych fotelików 0-18kg. Miałam oczywiście też wątpliwości jak jeden fotelik może być dobry dla dziecka kilkumiesiecznego i np dwulatka... ale naprawdę dużo orientowałam się w tym temacie i jednak niektóre z tych fotelików faktycznie zdają egzamin. Nie mówię napewno o tych, które kosztują po 500zł :-p Miałam okazję też np ten: http://www.tylem.pl/tylem-i-przodem-rwf-fwf/0-18/i-size/fotelik-britax-romer-dualfix-i-size-0-18-obracany-360.html widzieć na żywo. Moja znajoma go ma, robią naprawdę długie trasy samochodem i jest w 100% z niego zadowolona. Nie jest jakiś za duży dla noworodka, czego ja się akurat bałam. No ale każdy oczywiście ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinię :-)

Azzurra lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to to Karolcia, niech sobie radzi!:D

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • Violet Flower Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f071f2be838.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dd9ad8fdf35.jpg

A to my w 16 tyg :-) wiem, co powiecie o butach ale to moje ślubne i są mega wygodne :-) a póki jeszcze mogę, to rzadko, bo rzadko ale szpilki ubiorę :-)
    Karolcia ty Lasko :D wyglądasz obłędnie!! Piękna<3
    A buty ślubne super! Gdzie kupowalas?

m3sx3e3kljv6iygm.png

qb3c6iye9ikwm5gy.png
    MTHFR 1298 A-C hetero | PAI-1 4G hetero
    [*] 05.06.2018 - 11 tc- zaśniad groniasty częściowy
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daniela wrote:
    Azzurra,

bardzo ciekawy ten fotelik. Podoba mi się, że przez cały okres użytkowania dziecko może jechać tyłem, fajnie, że się obraca i łatwiej można włożyć dziecko. Ale ten fotelik nie ma ochrony bocznej i nie ma zdanego Testu Plus. O ile większość fotelików 0-13 nie bierze udziału w tych testach, to jednak już powyżej tej kategorii ze zdanym testem można znaleźć.

A jaki Ty masz fotelik po córce?
    Bo może przez pierwsze pół roku powoziłabyś w nosidle po starszej córce, a potem byś zmieniła np. na Besafe Izi Plus. Dla mnie był to wymarzony fotelik, zobacz, jak on jest skonstruowany, naprawdę bardzo bezpieczny fotelik i akurat w jego przypadku ta „rozpiętość wagowa” moim zdaniem jest do zaakceptowania, jest nieco droższy od Dulafixa (czasem można upolować promocję), ale za to wystarczy na dłużej. Ma tylko jeden, ale poważny mankament – nie zmieści się w każdym samochodzie. W moim poprzednim aucie niestety nie dało się go zamontować, mimo że producent podawał, że się mieści. Koniecznie musisz mierzyć fotelik.

A jeśli bardzo chcesz fotelik 0-18, to zerknij na Britax Romer Max FiX II. On ma i Test Plus, i boczne osłony. Z obrotowym siedziskiem jest Britax Romer Swingfix, ale tutaj to już cena naprawdę powala.

Już kiedyś chyba pisałam, ale serdecznie polecam stronę tylem.pl, naprawdę można znaleźć na niej wiele bezpiecznych fotelików.

Co do samej firmy Britax, może to kwestia przyzwyczajenia, ale przyznam, że nie przepadam za systemem zapinania pasów. Mam wózek Britax i w spacerówce mnie wkurzały, fotelik 0-13kg pasy ok, miałam jeszcze fotelik Britax Romer Max Way i tutaj pasy też mnie irytowały. Tego ostatniego już nie mam, bo w zeszłym roku miałam wypadek samochodowy i musiałam foteliki wymienić, zresztą samochód również. Syn miał Axkida, i po wypadku kupiłam dwa Axkidy Minikidy i pasy zapinają się świetnie i jeszcze zagłówek się automatycznie reguluje.
    Pamiętajcie, Dziewczyny, że po wypadku foteliki nawet bez widocznych uszkodzeń, nie nadają się do dalszego użytkowania i ubezpieczyciel ma obowiązek wypłacić za nie pieniądze, tak więc trzymajcie rachunki.
    Ten który przed chwilą podawałam linka ma ochronę boczną, to jest dualfix i-size :-) trochę droższy od zwykłego dualfixa.
    Tego Swingfix wcześniej nie widziałam, a wydaje się też super :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 13:42

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 541 542 543 544 545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ