Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny
Azzura gratuluję zdrowego synusia
Lotopałanka śliczny tort
Vivaniilka gratuluję kolejnej ciąży - dajesz nadzieję
A ja mam dziewczyny dylemat i nie wiem co z tym zrobić, może coś doradzicie...
Mianowicie tuż po zabiegu łyżeczkowania, ponad 2 tygodnie temu, coś mnie podkusiło i poleciałam zrobić pakiet badań genetycznych - testy pod kątem mutacji komplikujących ciążę itd. W tym pakiecie były m. in badania pod kątem mutacji w genie MTHFR - czyli przyswajanie kwasu foliowego i mutacja PAI 1. No i niestety wyszły mi tutaj wyniki nieprawidłowe.
Mam mutacje:
MTHFR _1298a-c HETEROZYGOTA
PAI-1 4G HETEROZYGOTA
DQA1*03/DQB1*0302
I teraz tak myślę, że może obumarcie mojej ciąży jednak nie było do końca przypadkowe może ma to jakiś związek z tymi wynikami badań.
Nie wiem czy mój ginekolog ogarnia tematy mutacji. Na wizytę na razie do niego nie mam po co iść, bo czekam na 1 po zabiegu, czyli gdzieś w lipcu pójdę dopiero na wizytę.
Szukam jakiegoś genetyka, immunologa w Krakowie. Terminy odległe...
Oprócz Pregna Plus nie biorę nic żadnych witamin, leków.
W związku tym, mam pytanie do dziewczyn w podobnej sytuacji, co mogę teraz jeszcze zrobić w tym temacie?
Vivanillka lubi tę wiadomość
-
Violet na mutacjach się nie znam, ale znajoma też w pierwszą ciążę od razu zaszła, w drugą też ale niestety na podobnym etapie jak u Ciebie się zatrzymała. Wtedy też badania zrobiła i wyszła jej mutacja. Niestety wiele innych badań robiła z różnymi lekarzami gadała ale nikt nie jest w stanie powiedzieć czy to przez mutacje. Za dużo czynników mogło mieć wpływ.
Paula jak póki co z dzidzią ok to chyba nie ma się co martwić. Na wizycie się dowiesz na spokojnieJa w pierwszej ciąży na początku 3 kg spadłam, a na tym etapie już wróciłam i szło do przodu. Tym razem spadek 2,5kg i waga stoi. Czasami się waha +/- 1kg. Ale geralnie widzę, że jednak odżywiam się inaczej, więcej warzyw i owoców więc nie sądzę żeby to dzidzi miało szkodzić. A cukrzycowa dieta jest jaka jest ale jak się dobrze czujesz to raczej jest ok. Każdy mówi, że dzidzia i tak weźmie co potrzebuje a jakieś braki na Tobie mogą się odbić. Także jesli wszystkie wyniki ok, to pod tym względem Wojtuś na pewno też ma się dobrze
Paula222 lubi tę wiadomość
-
Violet a badalas rowniez krzepliwosc? Badania na zespól antyfosfolipidowy (przeciwciala antykardiolipidowe, antyfosfolipdowe plus antykoagulant tocznia) do tego bialko c i bialko s i antytrombina III?
Ja bym sprobowala jeszcze w tym kierunku porobic badania.
Przy PAI czesto zalecaja acard juz w trakcie staran, dla niektorych lekarzy stanowi wskazanie do heparyny (zwłaszcza po poronieniach)Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 14:39
Karmelkovaa lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Violet Flower wrote:Cześć Dziewczyny
Lotopałanka śliczny tort
Mianowicie tuż po zabiegu łyżeczkowania, ponad 2 tygodnie temu, coś mnie podkusiło i poleciałam zrobić pakiet badań genetycznych - testy pod kątem mutacji komplikujących ciążę itd. W tym pakiecie były m. in badania pod kątem mutacji w genie MTHFR - czyli przyswajanie kwasu foliowego i mutacja PAI 1. No i niestety wyszły mi tutaj wyniki nieprawidłowe.
Mam mutacje:
PAI-1 4G HETEROZYGOTA
DQA1*03/DQB1*0302
I teraz tak myślę, że może obumarcie mojej ciąży jednak nie było do końca przypadkowe może ma to jakiś związek z tymi wynikami badań.
Nie wiem czy mój ginekolog ogarnia tematy mutacji. Na wizytę na razie do niego nie mam po co iść, bo czekam na 1 po zabiegu, czyli gdzieś w lipcu pójdę dopiero na wizytę.
W związku tym, mam pytanie do dziewczyn w podobnej sytuacji, co mogę teraz jeszcze zrobić w tym temacie?
Kochana być może to miało związek, ale niekoniecznie. Moim zdaniem powinnas teraz zrobić tak:
1. Brać już nawet od teraz, w trakcie staran i ciąży metylowane witaminy tzn kwas foliowy, witaminę D3 z MK7. Jak się uda ( a jestem pewna że to będzie już niebawem) dołączyć sobie do tego inne witaminki. Ja osobiście polecam Folian że Swansona w dawce 800. Zamawiam na allegro wszystko
2. PAI niestety mogła wpłynąć na obumarcie ciążywięc poszukaj takiego lekarza, który bez problemu przepisze Ci zastrzyki Clexane lub Neoparin już od początku ciąży
ja jeszcze biorę do tego Acard - można też już w trakcie staran. Jedna tabletkę na wieczór
I głowa do góry, tym razem na pewno będzie wszystko dobrze4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
U nas zimno i pochmurno, ale mnie to cieszy, bo już miałam trochę dość upałów i kilka zimniejszych dni jest super
mezu pojechał do mamy właśnie pomoc jej w ogrodzie, ale to dobrze, a ja powoli sprzątam sobie w domu
mam nadzieję, że okna można myć bezproblemowo
czy myślicie, żeby raczej sobie odpuścić? Wczoraj byliśmy na tym koncercie, było super, powrót do domu po 2 i dzisiaj spałam chyba najdłużej w życiu, bo aż do 10
Mężu nakupił bobu i widziałam świetna reklamę na necie, bob w cenie 5 zł - dodajcie wiatru naszymhaha także będziemy jutro dodawać w strefie kibica
Dip88, agniecha2101 lubią tę wiadomość
4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Dip88, no właśnie każdy kij ma dwa końce. Z jednej strony teściowe potrafią nieźle wkurzyć, a z drugiej to najbliższą rodzina i babcia naszego dziecka. Ja swoje obydwie babcie wspominam wspaniałe, mimo że moi rodzice zdecydowanie się nie dobrali. Z jednej strony bardzo żałuję, że moje dzieci nie będą miały dziadków blisko (no, może sytuacja się zmieni jak moja mama przejdzie na emeryturę, ale jeszcze jest młoda i pracuje za granicą) a z drugiej to gdybym miała widzieć teściowa co drugi dzień i słuchać jej rad to zdecydowanie ucierpiał by na tym mój związek. Także jest jak jest. Może znajdziemy dzieciom choć dobrą nianię
?
Violet, dzięki:) mam nadzieję, że wkrótce usłyszymy od Ciebie to samo co ostatnio od Vivanilki.
Karmelkovva, jak po wizycie? Ujawnił (-a) się Twoja dzidzia??
-
Juz po wizycie. 5tc pęcherzyk 8mm bez echa zarodka (narazie!). Za 3tygodnie kolejna wizyta.
inaa, Dip88, TaPaT, futuremama, Violet Flower, Jagodagoi, Irminka1231, Lotopałanka, Paula222, Malinowa_Czekolada, Malutka_94, agulineczka, _Jagoda_, MagicCherryCupcake, Madlen_:), agniecha2101, Lilly_Ana lubią tę wiadomość
-
Paula222 wrote:Hej dziewczyny. Ja dziś lekko zmartwiona, waga u mnie w dół i nie wiem dla czego
w 2 dni kg w dół. W sumie już jestem na etapie, że nic nie przytyłam. Dobrze, że wizyta w czwartek bo strasznie martwię się o Wojcia
Dziś w planach wyjazd do rodziców, muszę po drodze kupić czekoladę dla taty, no i dwie dla męża od dzieci
Daniela o matko, współczuję z powodu przyjaciółki ... To musi być dla niej strasznie ciężkie przeżycie...Dużo siły... I trzymam kciuki za synka
Martula kciuki za Ciebie i maleństwo
Aga9090 dobrze, że masz to za sobą, mam nadzieję że już teraz będzie wszystko dobrze
Lotopałanka b. ładny torcikSynek pewnie będzie wniebowzięty
No i sto lat !!
-
Violet Flower wrote:Cześć Dziewczyny
Lotopałanka śliczny tort
Mam mutacje:
PAI-1 4G HETEROZYGOTA
DQA1*03/DQB1*0302
Hetero to nie tak źle na szczęście, co nie wyklucza acardu. Ja mam tylko a1298c homo a mam heparyne, acard i metyle. I niestety ale ta mutacja ma wpływ na krzepliwość, przynajmniej u mnie tak wyszło ponieważ mimo brania acard aptt mialam w dolnej granicy normy. Białek nie robiłam, bo juz mi to niepotrzebne bylo, skoro heparyne dostalamzbadaj sobie kwas fol, homocysteine, b12 by móc dobrać dawki. Jedne muszą brac 800 foloanu, inne tylko 400 i starczy
wszystko uzależnione jest od wyników badań. Do tego panel krzepliwości jak najbardziej
)
-
Vivanillka gratuluję Ci jeszcze raz
Karmelkova daj nam tu znać po wizycie. Czekamy
Azzurra no właśnie jak rodzice są daleko to źle, a jak za blisko to czasami jeszcze gorzej. Nie dogodziszJa na moją mamę mogę zawsze liczyć. Raz gdy tu potrzebowałam jakiś czas opieki nad małym to rzuciła wszystko w Pl i przyjechała na kilka miesięcy. Ale po dłuższej chwili mieszkanie z nią też było już męczące
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 15:58
Vivanillka, Karmelkovaa lubią tę wiadomość
-
Vivanillka wrote:Juz po wizycie. 5tc pęcherzyk 8mm bez echa zarodka (narazie!). Za 3tygodnie kolejna wizyta.
Paula waga sie nie martw sie ja w obu moich ciazach(synkiem i corcia) przybralam po 3,5kg a dzieci wazyly corcia 3570g a synuś 3750g .czyli ogolnie to musialam sporo schudnać.a dzieci zdrowe sa.u mnie byly wtedy silne mdlosci i wymioty prawie do porodu.u ciebie pewnie to dieta cukrzycowa.wazne zeby ogolne wyniki krwi byly ok.tak mi mowil lekarz do ktorego mam zaufanie.aga duzo zdrowka dla ciebie.wazne ze wycieli ci tego guza i masz to za soba.milego dnia dziewczynyVivanillka lubi tę wiadomość
-
Jejj dzięki dziewczyny !! Jakoś taki dołek mnie z rana dopadł, bo w poprzednich ciążach tylko przybierałam - teraz jest inaczej, moja mama mówi , że w ogóle ciąży po mnie nie widać... i tak się nazbierało. W czwartek podejrzę na USG i mam nadzieję, się uspokoję.
Vivanillka super wieści !!!Oby tak dalej, bardzo się cieszę Kochana !
Violet Flower ja na mutacjach się nie znam, ale jeśli to jest przyczyna straty, to bardzo dobrze,że ją znalazłaś. Mam nadzieję że lada chwila zajdziesz w kolejną już pięknie rozwijającą się ciążę
Ja właśnie wróciłam od rodziców . Zawiozłam czekoladę tacie, ten oczywiście chciał mnie częstować i do tego ciasto, ale cóżWyrabiam silną wolę
Vivanillka lubi tę wiadomość
-
Malinowa_Czekolada wrote:Kurcze ja dzisiaj też mam doła. bawiłam się z psem na ogródku i z zabawką w ręce zagapiłam się mówiąc coś do męża i pies na mnie skoczył.
Labrador 40kg wagi. I jedną łapą akurat na brzuszek
i nie wiem czy mam dzwonić do lekarza czy przesadzam
Ja bym chyba zadzwoniła na Twoim miejscu. Lepiej zapytać specjlisty, tym bardziej, że to duży ciężar. Mój waży 14 kg, ale też zawsze uważam żeby gdzieś mi na brzuch nie skoczyl.4 cs - 29 marca II kreseczki
-
Cześć dziewczyny!
Ale tu dziś cicho...chyba wszystkie się schowały pod kocami przez to zimno:)
Malinowa_czekolada, i co dzwoniłaś do lekarza? mkgk, jak się dziś czujesz?
No i Karmelkovva milczy po wizycie ( bo chyba wczoraj miała?). Kochana, daj znać.
U mnie chyba idą córce kolejne zęby:( zaczęła się znowu budzić w nocy i ogólnie marudzić.
Dobrej niedzieli!Karmelkovaa lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny
Widzę wszystkie odsypiają niedzielę hehe
Właśnie popijam kawkę, leci mi ten weekend bardzo szybko.. W ogóle czas ostatnio mi leci. Ten tydzień też dość intensywnie się zapowiada, wizyta u diabetologa i ginekologa. Już bym chciała czwartek
Dziś w planach jakiś wyjazd, nie wiemy jeszcze co gdzie i jak ale ciekawe czy nie padnie na teściów...
-
nick nieaktualnyDzień dobry kochane, usg zrobią jutro, czuję się fatalnie, rana pionowa na brzuchu prawie 30 cm.. Dziś dobiera dostanę do jedzenia kleik i będę mogła wstać. Cały czas kroplowki idą, boli okropnie bo przeciwbólowe mogę tylko paracetamol.. Napiszę jak już będę miała sily