X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen_:) wrote:
    A ja mam takie pytanie, czy stosujecie poduszkę ciążową? Czy warto zamówić ? Znalazłam na Allegro taki zestaw i sie zastanawiam, bo coraz gorzej mi się śpi ...

https://allegro.pl/rogal-ciazowy-premium-cc-poduszka-kocyk-gratis-i6647959056.html
    Mi mama kupiła w Biedrze jak były, ale jeszcze nie przetestowałam, bo czeka na mnie w PL. Wczoraj właśnie mówiłam do męża, że musimy szybciej do Polski jechać, bo już chcę moją podusię ;-)

Madlen_:) lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa wrote:
    Dziewczyny ale tutaj już profesjonalne tematy rozmów, a Wy wszystkie tak doświadczone i z ogromną wiedzą, że czuję się przy was taka malutka, ja nic nie wiem, jestem zielona... :/
    Do tej pory bałam się kupować cokolwiek dla dzieci żeby nie zapeszyć. Ale poczytałam trochę, wysłuchałam dobrych rad i zaczynam bardzo powolutku kupować ciuszki jak najmniejsze. U mnie pewno poród będzie troche wcześniej niż w terminie, więc chcę być przygotowana, a poza tym jak mnie wybombi tak że się ciężko będzie toczyć, to nie wyobrażam sobie chodzić i robić wielkich zakupów z ogromnym brzusiem ;)
    Narazie szukam tylko maleńkich ciuszków w ciucholandach. Takie kruszynki szybko wyrosną, a poza tym przy dwójce na raz to będę zmuszona szukać oszczędności. Jeśli chodzi o łóżeczka, wózek, foteliki to też rozglądam się za używanymi w internecie, jeszcze orientacyjnie, ale pewno koło września trzeba będzie coś zamówić.

A przepraszam, ale jeszcze was nie zdążyłam poznać, a któraś z Was pytała skąd jestem - z Brzeska (60 km na wschód od Krakowa). A rodzić mam zamiar w Bochni, .w tamtym szpitalu jest mój lekarz, tam też leżałam w zeszłym roku i dodatkowo ten szpital ma 2 stopień referencyjności, a przy bliźniakach to konieczne (albo 3 stopień, ale to już w mojej okolicy tylko szpital uniwersytecki w Krakowie).
    Kochana nie tylko Ty jesteś "zielona" :-P U mnie pierwsza dzidzia będzie i też mam słabe pojęcie w wielu tematach. Staram się poprostu dużo czytać, pytać, porównywać :-) Tu też jest sporo trochę bardziej doświadczonych dziewczyn, które zawsze coś podpowiedzą :-)

JaKa lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:
    kurcze a ja nadal nic nie czuje oprocz zbiegania sie w gorke brxucha gdy leze...juz sama nie wiem czy to skurcz czy dziecko...jak chodze czy stoje tego nie czuje tego zbiegania
    Ja nie czuję nic a nic, nawet najlżejszego smyrnięcia...:-( a tak już czekam na to, wczuwam się w swoje ciało no i nadal nic :-(

Dziewczyny tak w ogóle to kiedy najpóźniej powinno się poczuć ruchy??? Zastanawiam się jak długo maksymalnie mogę jeszcze czekać...

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Ja nie czuję nic a nic, nawet najlżejszego smyrnięcia...:-( a tak już czekam na to, wczuwam się w swoje ciało no i nadal nic :-(

Dziewczyny tak w ogóle to kiedy najpóźniej powinno się poczuć ruchy??? Zastanawiam się jak długo maksymalnie mogę jeszcze czekać...
    Kochana jak pierwsza ciąża to i w 24 tc, spokojnie już niedługo poczujesz :)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    No nie wierzę :P siostra od mojej koleżanki też Ola i tez taka agentka...

Czyli dziewczyny na imię nie dajemy Aleksandra :)
    Hehe a ja znam taką jedną Olę, która jest 26letnią dziewicą, czeka do ślubu :-P więc są wyjątki :-P

Aga9090 lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry zaczynając 19 tydzień <3

3mam kciuki za połówkowe :)

Odnośnie tarczycy byłam wczoraj i lekarz mówił , że trudno mu powiedzieć o tym FT4 , bo nie widzi wyników i tego jak się zmieniły do ostatnich :/ bo być może trzeba zmienić dawkę a może nie , nie chce się wypowiadać , bo wiadomo najlepiej jak spojrzy na to nasz lekarz :)
    Wiem tyle , że dzidziuś od ok.20 tyg ma już wykształconą swoją tarczycę i korzysta z wyniku mamy do 20tyg tak jest w praktyce , ale dobrze szczególnie obserwowac do 22tc .
    Niby się już później tak nie sprawdza dopiero po 30 tyg , ale kazał mi dmuchac na zimne i robic sobie badanie co miesiąc :)
    W kazdym razie zostałam cały czas na dawce 1,5 tabl letroxu 0,75 :)

Dzisiaj 13 ale może to będzie miły dzień :) tego Wam życzę :)

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• mkgk Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha... to czekamy... ja tez juz bym chciala jakies ruchy poczuc wiedzac ze to ruchy.

Dzis ide na usg nerek bo wyniki moczu u mnie takie jakies slabe. Nieliczne bakterie i fosforany a ph 8.
    Oczywiscie objawow nie mam ani parcia ani pieczenia czy boli... wiec lekarz antybiotyku nie daje ale chce spr chyba nerki czy czasem kamica sie nie robi. Ktos mial lub ma podobnie?

Infekcje pochwy zaleczylam prawdopodobnie grzybice. W kazdym razie w wymazie nie ma bakteri oprocz paleczek mlekowych takze ok.

Myslicie ze jak usg nerek bedzie lek. robil moge prosic o podglad malca? przez ten brak ruchow odczuwalnych sie stresuje.

Powodzenia na polowkowych ja mam 20 lipca rowno w skonczonym 21 tyg.

zi13rjjgy7oea2if.png
  • mkgk Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha... to czekamy... ja tez juz bym chciala jakies ruchy poczuc wiedzac ze to ruchy.

Dzis ide na usg nerek bo wyniki moczu u mnie takie jakies slabe. Nieliczne bakterie i fosforany a ph 8.
    Oczywiscie objawow nie mam ani parcia ani pieczenia czy boli... wiec lekarz antybiotyku nie daje ale chce spr chyba nerki czy czasem kamica sie nie robi. Ktos mial lub ma podobnie?

Infekcje pochwy zaleczylam prawdopodobnie grzybice. W kazdym razie w wymazie nie ma bakteri oprocz paleczek mlekowych takze ok.

Myslicie ze jak usg nerek bedzie lek. robil moge prosic o podglad malca? przez ten brak ruchow odczuwalnych sie stresuje.

Powodzenia na polowkowych ja mam 20 lipca rowno w skonczonym 21 tyg.

zi13rjjgy7oea2if.png
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim :-* witam się z Wami z łóżka :-) dzisiaj odpoczywam, poza tym pogoda deszczową więc nie mam co nawet wychylać nosa z domu a sprzątać też mi się nie chce, więc zajmę się książka :-P

Oj z tymi młodszymi siostrami to jest widzę nie tylko u mnie problem, moja co prawda ma 23 lata i nie ma dziecka ani męża, ale znowu jest tak nieogarnięta życiowo, że masakra. Oczywiście, rodzice koło niej skaczą i ma zawsze na wszystko, czego my że starszą siostrą nigdy nie miałyśmy, a po prostu zero wdzięczności jakiekolwiek. Mama jej nie raz obiadki gotuje, zawozi, bo się niedawno wyprowadziła a i tak rodzice jej kasę dają, pierze itp. No ale co zrobić... Tak zawsze było i nawet jak w ukryciu nie poszła na studia mgr i wzięła kasę która jej dali na czesne i się wyprowadziła z domu, to mama się na nią pogniewała jeden dzień, a na następny już były najlepszymi przyjaciółkami...

Ja maluszka czuję od czasu do czasu, też takie pukniecia, łaskotania, ale pod ręką nadal nic i jakiś większych ruchów też nie, ale na pewno niedługo przyjdzie czas na każdą :-*

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za dzisiejsze połówkowe oraz resztę wizyt również :-*

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkgk wrote:

Ja miałam taką sytuację. Bo te fosforany i inne się wytrącają jak jest pH wysokie. I też miałam pH=8 :) ale lekarz powiedział, żebym kupiła sok z żurawiny w aptece.

Piłam dolewając trochę do herbaty bo sam z wodą jest obrzydliwy. I pH=6,5!!! Bez żadnych kryształków ani bakterii

mkgk lubi tę wiadomość

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w piątek 13 :)
    Kolejny tydzień minął mi jak z procy :) Jak mnie to cieszy ! Ledwo był weekend i ognisko, a już jutro sobota i festyn :) Ja połówkowe mam w środę, stresuję się tym badaniem bo boję się powikłań od cukrzycy u Wojcia ale i to, że zaszłam w ciążę z cyklem HSG, czyli był naświetlona jako komórka jeszcze u mnie w brzuszku :( Boję się... Ale musi być ok.
    U mnie kopniaki bardzo porządne, aż przez brzuch widać jak podskakuje. Daje znać o sobie nie raz aż rozprasza :) Lada dzień wszystkie będziemy czuć ruchy :)

Kai powodzenia w odsmoczkowaniu :) U mnie pierwszy synek miał trochę ciężko, ale za to drugi sam odrzucił smoka jak poszedł do żłobka :)

giovanedonore kciuki za połówkowe ! Nie wiem dla czego, ale ja tego badania boję się chyba najbardziej...

Kciuki za wizyty :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 09:14

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • ZUZAUK Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie w 19 tyg , , dobrego j pięknego dnia !
    Powodzenia na wszystkich wizytach ,
    Ja dziś tak spałam mocno ze zaspalam , cóż to było za zdziwnie jak syn w łóżku o 8:00 zamiast w przedszkolu a ja w drodze do racy , w sumie dopiero się wygramoliłam , No coś Piątek 13 tego mogłabym powiedzieć ze to wina dnia ale szefowa ma dziś urodiziny oby była wyrozumiała :)

3jgxyx8d6zfqzqgh.png
  • Karmelkovaa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula bedzie dobrze ;* ja czekam do 24 i tez mam stres własnie ze względu na te leki poczatkowe :/ ale miejmy nadzieje ze wszystko jest prawidłowo :)
    U mnie Julcia tez szaleje coraz bardziej :)

" Ty tylko mnie poprowadź...Tobie powierzam mą drogę '
    w57vflw15bwqt29a.png
    Dwa Aniołki [*] [*]
    2 ciąże biochemiczne ...
    Deficyt KIR , niewydolność ciałka żółtego i duzo innych

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Wygląda na to, że trzeba uważać na imię Ola ;-).
    Walczymy, choć jest ciężko. Przedwczoraj zasnął ładnie, ale od 3 do 6 wojowal. Wczoraj zasnął dopiero około północy i znów się obudził o 3. Jest 5:32, właśnie zasnął. Zobaczymy, jak będzie dziś. Często słyszę od ludzi, że pierwsze trzy dni najgorsze, a potem z górki.
    Aga, a ile miały Twoje dzieci, jak je odzwyczajalas?
    Oby wytrwać. Teraz jest okazja. Jak będę w wysokiej ciąży albo jak urodzi się mała, to już na pewno nie dam rady z tym smoczkowym odwykiem, a teraz jeszcze trochę siły mam. Może córce uda się w ogóle nie wprowadzać smoczka...

Kai ja synka odzwyczaiłam jakoś jak miał rok i 3-4 m-ce. ALe byłam bardzo zdeterminowana, po prostu nie lubię chodzących już dzieci ze smoczkiem w buzi, brzydko to wygląda i jest to wina rodziców, że z tym nie walczą. Ja nie jestem całkiem przeciwniczką smoczków, ale dla małych dzieci.
    Pewnego dnia wyrzucilam wszystkie zapasowe smoczki do kosza, żeby nie mieć w domu w razie tzw W. Ten, z którym chodził najczęściej całkowicie obcięłam. Powiedzialam mu, że smoczek się zepsuł i że musimy go wyrzucić, bo jest już dużym chłopcem. Celowo zrobiłam to w środę, bo w środę zabierają u nas śmieci - wyszłam z synkiem z domu, powiedzialam, żeby wrzucił zepsuty smoczek do dużego pojemnika na śmieci i ze będziemy czekać na pana ze śmieciarą, która go zabierze. I faktycznie synek zobaczył jak ladują śmieci. Tego dnia synek popłakiwał i był trochę męczacy, przez kolejne 2 dni wspominal smoczka, a później jakby o nim zapomnial. Także nie bylo tak źle.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już kopniaczki czuję codziennie - wczoraj nawet dość intensywne po długim męczącym spacerze.

Karmelkovaa, Dip88, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • inaa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEEEEEEEEEJOOOO

Witam w 6 miesiącu ciąży :o i początku 22 tygodnia ! Jacieee brzmi poważnie :D a brzucha nima hahaha
    Utyłam, 2,5kg odpocżatku ciaży ...

Przyszły mi wyniki tsh i ft4 - dobrze ze dzisiaj wizyta u endo bo tsh na górnej granicy dla ciężarnych a ft4 poniżej normy :( wystraszyłam się bo póki co było idealnie przy dawce 50 euthyroxu

Paula222, AMK, Dip88, Malutka_94, agniecha2101 lubią tę wiadomość

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i tak jak przewidziałam.... Mamy insulinę na noc....

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inaa wrote:
    HEEEEEEEEEJOOOO

Witam w 6 miesiącu ciąży :o i początku 22 tygodnia ! Jacieee brzmi poważnie :D a brzucha nima hahaha
    Utyłam, 2,5kg odpocżatku ciaży ...

Przyszły mi wyniki tsh i ft4 - dobrze ze dzisiaj wizyta u endo bo tsh na górnej granicy dla ciężarnych a ft4 poniżej normy :( wystraszyłam się bo póki co było idealnie przy dawce 50 euthyroxu

Właśnie zdalam sobie sprawę dzięki Twojemu wpisowi, że ja też zaczęłam 6 m-c :) a myślałam, że to za tydzień :)

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka wrote:
    No i tak jak przewidziałam.... Mamy insulinę na noc....

Współczuję :( Dodam dla pocieszenia, że ja codziennie kłuje się zastrzykami z heparyną.
    Niestety jest coraz cięzej. Skóra na brzuchu coraz bardziej napięta, cięzko się wkłuć, wczoraj tak mi krew poleciała...

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
‹‹ 630 631 632 633 634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ