X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • Daniela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Paula mi też dosyć mocno brzuch potrafi się napiąć. Najczęściej jak coś porobię albo na wieczór. Niby nie boli ani nic, ale odczuwam wtedy taki jakby dyskomfort i czuje że coś ciśnie. Nawet nie muszę ręką sprawdzać, tylko wiem już że macica się napieła. Kurczę ostatnio w ciąży tak nie miałam, a przynajmniej nic takiego nie czułam. Niby wiem, że to normalne, ale nie wiem czy powinnam ją tak czuć. Też tak macie?

Mnie też się czasem napina, ale rzadziej niż w poprzednich ciążach. I u mnie widać to po szyjce, teraz mam 5,9cm, a wcześniejsze ciąże ciągnęłam na niespełna 3cm. Nie wiem, od czego to zależy, zresztą nie każde napinanie brzucha to od razu skracanie się szyjki.

Ale na wszelki wypadek łykałabym magnez. Sama zresztą też biorę.

❤️2013
    ❤️2015
    ❤️2018
    ❤️2020
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w piątek do diabetologa zobaczymy co mi powie.... Po tych nocach to nawet mimo insuliny cukier na czczo ok 93...a i po posiłkach przekroczenia się pojawiają.... :(

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • inaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    haha taak masz rację :D Wczoraj jak sprawdzałam miałam spięty brzuszek, dziś rano już bardzo wyraźnie jest ponad pępek :P W sumie nigdy nie zwracałam uwagi, jakoś nie było mi to potrzebne :D

Ja nie mam pępka i nie wiem gdzie powinien być na moim brzuchu haha i jak tu żyć? Nie wiem dokąd moja macica sięga. Wydaje mi się, że jest nisko- moja gin tez stwierdziła ze nisko mała miała główkę ostatnio więc chyba też taka moja natura hehe

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• Cyganieszka Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów, to na początku czułam je tylko na powierzchni brzucha, a pewność że to ruchy miałam tylko jak na ten brzuch patrzyłam, bo było to minimalnie widać. Teraz z tygodnia na tydzień czuję ruchy w coraz to nowych miejscach. Zdarza się poczuć w 2 przeciwległych miejscach jednocześnie, jakby się wyciągała na długość. Czuć też takie 'wiercenie się' że niby nie kopie w żadnym miejscu, a jakby się z boku na bok obracała. Najnowszą nowością są kopniaki w miejsca inne niż powierzchnia brzucha, czuć to jakby bardzo nieokreślone naciski/ciśnienie wewnątrz.

Chyba szykuje mi się dziecko wulkan energii;)

Napięcia macicy też mi się zdarzają, zapytam na kolejnej wizycie o nie, aczkolwiek są one rzadkie i niebolesne więc się nie martwię nimi na razie. Żeby było śmieszniej, najczęściej je odczuwam jak leżę, w ruchu się nie zdarzają.

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotopałanka a nie możesz sobie zwiększać na czczo ? Ty masz pewnie tą długo działającą, trochę się nie orientuję. U mnie cukry od kilku dni 90-92 :( A były takie ładne. Mam nadzieję, że nie będzie się pogarszać. Po śniadaniach póki co się opanowały...

marrakech2708 gratuluję zakupu wózka :) Jak okazja, to pewnie, że korzystać :)

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za tydzień mam wizytę, to napewno o tym powiem. Ja ostatnio nawet na koniec ciąży nie czułam żeby macica się napinała, mimo że w 38 tc chodziłam już z rozwarciem 3 cm. A skończyło się że 10 dni po terminie miałam 6 cm, zero skurczy i przebijanie pęcherza płodowego bo nic na mnie nie działało. Dlatego teraz to napinanie się to dla mnie nowość i sama nie wiem czy wyolbrzymiam i jest ok, czy jednak coś nie tak i za bardzo ją czuję. No zobaczymy.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :-* dzisiaj już zdecydowanie lepszy humor, staram się nie myśleć i mam nadzieję, że jednak wszystko będzie okej. Musi być! A co do tego Krakowa to jeśli chodzi o kolejki czy pozostały personel to wszytko wporzadku, siedziałam tam tylko jakieś 1.5 h więc i tak bardzo szybko załatwiłam, co do tego doktora niestety nie wiem jak się nazywa, bo nie przedstawił się ani nic. Eh...no trudno, napsuł mi nerwów, ale mimo wszystko, mam nadzieję, że z małą będzie okej.

U mnie od wczoraj pogoda lepsza, niebo pochmurne, więc słońce się nie przebija, także da się wytrzymać :-) nadgonie że sprzątaniem, gotowaniem, zakupami i prasowaniem :-)

Co do poduszki, ja mam tą motherhood i jak na początku właśnie źle mi się z nią spało, bo spałam tak jak na zdjęciach pokazane, to od dwóch nocy śpię razem z nią, ale układam ja sobie jakoś inaczej, od przodu jakby i nie pod głowę i super mi się śpi. Wczoraj też tak bolały mnie łydki i stopy, a z nią udało mi się zasnąć :-) także szukaj odpowiedniej pozycji dla siebie :-)

Marakech dobrze, że już jesteś po połówkowych :-* jak lekarz tak powiedział to trzeba go słuchać, na pewno z dzidziusia będzie wszystko dobrze :-* a macie już imiona? :-*

JaKa, marrakech2708 lubią tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    Za tydzień mam wizytę, to napewno o tym powiem. Ja ostatnio nawet na koniec ciąży nie czułam żeby macica się napinała, mimo że w 38 tc chodziłam już z rozwarciem 3 cm. A skończyło się że 10 dni po terminie miałam 6 cm, zero skurczy i przebijanie pęcherza płodowego bo nic na mnie nie działało. Dlatego teraz to napinanie się to dla mnie nowość i sama nie wiem czy wyolbrzymiam i jest ok, czy jednak coś nie tak i za bardzo ją czuję. No zobaczymy.

Ja też czuję to napinanie, lykam 6 tabletek magnezu dziennie plus ginka przepisała mi dodatkowy magnez na receptę i biorę jeden na czczo. Wydaje mi się, że to normalnie. O ile nie ma jakiś bardzo bolesnych skurczy czy plamien to nie ma się czym martwic :-*

Dip88 lubi tę wiadomość

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia to w sumie jaką dawkę dziennie bierzesz? Ja mam w jednej tabletce 130 mg magnezu + 1,5 mg B6 i brałam sobie jedną dziennie. Ale to chyba jednak mało? :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• JaKa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrakech dzięki za podpowiedzi :) to widzę, że Ty już wyprawkę szykujesz.
    U nas dobrze w miarę, tylko biodra mi dokuczają w nocy. W poniedziałek mam wizyte, a w następny piątek prenatalne.
    Dzisiaj zaczynamy szkołę rodzenia i mam zamiar wcześniej podjechać do salonu Kubuś żeby się porozglądać za tymi wszystkimi sprzętami ;)

Dipp mi też brzuch twardnieje, podobnie jak Tobie, jak coś dłużej robie albo dłużej chodzę i często na wieczór. Czasami też boli. Muszę powiedzieć o tym lekarzowi, bo zaczyna mnie to martwić. Boję się brać coś na własną rękę.

Jezu ufam Tobie <3
    <3 Piotruś i Tomuś <3 22 listopada 2018
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa no ja właśnie czytałam, że po 20 tc to jest normalne, ale nie powinno być odczuwalne. A ja jednak czuję, mnie to nie boli tylko poprostu czuję że się napieła, ciężko opisać, taki jakby ucisk czy coś w tym stylu :P I doczytałam jeszcze, że dla kobiet w ciąży zalecana dawka magnezu to 400-450 mg na dobę. Wychodzi na to że biorę za mało, bo łącznie z witaminami w ciąży wychodzi mi 200 mg na dobę. Będę od dziś brać jedną tabletkę magnezu więcej i zobaczę do wizyty czy się coś poprawi. Dodam, że czasami jeszcze przed ciąża miałam problemy ze skurczami, które potrafiły mnie łapać dosłownie wszędzie. Pewnie brak magnezu.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula zwiększa ale też nie chce przesadzać....

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to nie wiedziałam. Teraz zerknęłam na skład Prenatal duo, który biorę i wygląda na to , że w nim nie ma w ogóle magnezu, a ja nic więcej z suplementów/witamin nie zażywam :/

Jezu ufam Tobie <3
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daniela wrote:
    Hej Babeczki,

mało mnie tutaj i nie nadrobię na razie. Upały mnie wykańczają.

Agniecha, chciałam Ci tylko napisać, byś nie martwiła się, że nie czujesz jeszcze ruchów. Ja w pierwszej ciąży miałam łożysko na przedniej ścianie i poczułam ruchy około 24 tc, w drugiej na ścianie tylnej i ...24 tc. Także niektórzy tak mają. I podobnie jak u Azzurry, do końca ciąży nie były to spektakularne ruchy, a dzieciaki i później były łatwe do ogarnięcia. Dobrze spały i szybko przesypiały noce. Także w tym upatruj swojej szansy :)
    Odrobinę mnie pocieszyłaś ;-) Zostaje mi mieć nadzieję, że mam poprostu grzeczniutkie, spokojne dziecko ;-)

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaKa no właśnie większość dziewczyn widzę, że bierze dodatkowo magnez. Mam nadzieję, że na wizycie czegoś więcej się dowiem, bo o ten magnez też podpytam, ile brać itd.

Dziewczyny a ja chcę upiec ciasto ze śliwkami, ale mam problem :/ totalnie nie chce mi się iść do sklepu, bo nie mam składników. W ogóle dziś jakaś masakra, siedzę nadal w piżamie, rozczochrana i nie potrafię się ogarnąć :P Lenistwo mnie ogarneło, jedynie co mi się chce to zrobić to ciasto. Ale z czego? :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• marrakech2708 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:

Marakech dobrze, że już jesteś po połówkowych :-* jak lekarz tak powiedział to trzeba go słuchać, na pewno z dzidziusia będzie wszystko dobrze :-* a macie już imiona? :-*

Póki co mamy 3 typy - Jagodę,Marcelinę i Agatkę :) ja jestem za duetem Jagoda i Marcelina,ale do tego drugiego imienia próbuje przekonać mojego faceta ;-) hihi
    Musze nadrobic co u Ciebie kochana ale trzymam kciuki co by sie nie działo!

JaKa wózek sie trafił w świetnej cenie,używany na olx za około 2500zl a Nam wpadł w ręce za 1400 na ebay wiec nie mogliśmy nie kupić :) lozeczka i laktator rozeznawalam tylko, a ciuszki juz kupuje,ratami ;)
    Lekarz uprzedził,ze to moze byc listopad dlatego juz troche szukam, troche kupuje :)
    Jaka płeć u was?

inaa lubi tę wiadomość

a3pfhxv.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip88 wrote:
    JaKa no właśnie większość dziewczyn widzę, że bierze dodatkowo magnez. Mam nadzieję, że na wizycie czegoś więcej się dowiem, bo o ten magnez też podpytam, ile brać itd.

Dziewczyny a ja chcę upiec ciasto ze śliwkami, ale mam problem :/ totalnie nie chce mi się iść do sklepu, bo nie mam składników. W ogóle dziś jakaś masakra, siedzę nadal w piżamie, rozczochrana i nie potrafię się ogarnąć :P Lenistwo mnie ogarneło, jedynie co mi się chce to zrobić to ciasto. Ale z czego? :P
    Dip88, ja bym pewnie wzięła z cukierni;-) ale to ja;)

Ja właśnie wróciłam z porannego spaceru, a zaraz zbieram się z córką na szczepienia:/
    Na szczęście mąż dołączy, bo ja bardzo źle znoszę kłucie córki. BARDZO źle. Najśmieszniejsze, że jeśli chodzi o samą siebie to mnie to nie rusza, tj. mogą mnie kłuć ile wlezie.

Dobrego dnia wszystkim!:)

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip też leżę i zdycham... Zasloniete okna, wiatrak... Ja w bieliźnie a i tak się gotuję dosłownie....ech niech się skończą te upały bo ile można...

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • JaKa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrakech ja też się spodziewam, że poród będzie wcześniej, mam termin wg prenatalnych tak jak Ty na 15.12. Dobrze byłoby żeby dzieci wytrzymały chociaż do przełomu listopad/grudzień.
    Co do płci, to narazie wiemy, że jest jeden Synek :) jest większy i troszkę starszy. Liczę na to, że w przyszłym tygodniu dowiemy się kim jest drugie mniejsze Maleństwo :)
    Bardzo chcielibyśmy żeby była parka, ale Mąż mówi że pewno też chłopak. Zobaczymy, oby tylko zdrowe były :)

Jezu ufam Tobie <3
    Aniołek [*] 5 maja 2017
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra w Holandii nigdzie nie kupię takich ciast jak są w Polsce, nie wspomnę o tych domowych. Wszędzie tylko coś w stylu tart wypchanych budyniami albo jabłkami, a i tak są dziwne w smaku :P Nie ma słodkich bułek, a o pączkach można pomarzyć. Nawet nie wiedzą co to jest. Jedynie w polskim sklepie można kupić, tylko że świeżą dostawę mają raz na 2 tygodnie, najbliższa za tydzień. A tak mi ślinka cieknie na coś takiego, że muszę to ciasto zrobić :)

Co do szczepień dziecka to ja na pierwszych szczepieniach płakałam, mimo że młody dobrze znosił i potrafił płakać dosłownie minutke. Ja za to za niego nadrabiałam :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

‹‹ 700 701 702 703 704 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ