X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2018 ! :)
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2018 ! :)

Oceń ten wątek:
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ale ranne ptaszki tu dzisiaj :D
    Ja się zbieram dzisiaj na glukoze i resztę badań i jedyne co mnie przeraża to ta nieszczęsna toksoplazmoza. Uwierzycie że śni mi sie po nocach..? I w ogóle to głodna już jestem a gdzie wytrzymać tyle haha :D

Miłego dnia! :)

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • AMK Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha wyrazy współczucia :( i spokojnej drogi życze

agniecha2101 lubi tę wiadomość

w57v3e3knp6plxtw.png
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 12 września 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Widzę, że sporo nas tu od rana. Ja bym spała więcej tylko jak się kładę to kręgosłup tak boli że drętwieją mi nogi. :( Przez to się budzę i w ogóle ten sen jest kiepski. Ale dzisiaj zamierzam więcej polegiwać.

Piszecie o tym USG trzeciego trymestru. To jest też takie dodatkowe? Jak te prenatalne? Bo ostatnio na wizycie zapomniałam zapytać.

Znowu łapię doła, bo przez tą niewyleczoną infekcję znowu mam globulki i nie mogę brać luteiny i brzuch mi twardnieje..

Czy ciąża musi być taka trudna?

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Malinowa_Czekolada Ekspertka

Wysłany: 12 września 2018, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUZAUK wrote:
    Agniecha wyrazy wspolczucia I bezpiecznie drogi . Pewnie macie sporo kilometrow przed soba . Trzymaj sie .

Dziewczyny nie odzywam sie ale czytam was na bierzaco , zmagam sie z wysokim cukrem I wysokim cisnieniem oraz nie uwierzycie z wrastajacym paznokciem , nie moge chodzic nogi opuchniete , do tego zrobila zie infekcja I zadnych butow nie moge wlozyc mamy Zaraz polowe wrzesnia a ja dreptam w klapkach / japonkach . Ból jest niesamowity.

A masz tam gdzieś w pobliżu jakiegoś podologa? Albo dobrą kosmetyczkę?

oar8rjjgrkg2o91l.png
  • Lotopałanka Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Ja miałam obciążenie 2pkt robione i mam stwierdzoną cukrzycę.... A fakt badanie jest dużym obciążeniem dla organizmu...
    Osobiście nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu....

ZUZAUK współczuję dolegliwości... Oby szybko zaczęły ustępować... Ja czekam z utęsknieniem kiedy cukry zaczną się mi nomowac... Zresztą dużo nam już nie zostało... Dalysmy radę tyle czasu damy jeszcze trochę....

3i49cwa1y1soayfp.png
    atdcanli4g0f7t2i.png

Aniołki:
    Wrzesień 2014 6tc
    Październik 2017 6tc
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azzurra wrote:
    Dip, pięknie! Tylko, że Twój syn ma 10 lat ..mój mąż ma 40 a jak zobaczyłam zdjęcie to tak jakbym zobaczyła szafę mojego męża!

Hahah nie martw się mojego też tak wygląda. Tylko że jego szafę olewam, a jak wkładam czyste, poskładane pranie to kładę na tej kupie porozwalanych ciuchów :D Ostatnio z miesiąc temu poukładałam mu z nudów to po kilku dniach miał to samo i mu powiedziałam, że już nie będę układać bo i tak zaraz porozwala ;)
    Jednak faceci to faceci. Mam nadzieję, że chociaż jednego nauczę, ale też coś nie wychodzi :P

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bondzik007 wrote:
    Hej, ale ranne ptaszki tu dzisiaj :D
    Ja się zbieram dzisiaj na glukoze i resztę badań i jedyne co mnie przeraża to ta nieszczęsna toksoplazmoza. Uwierzycie że śni mi sie po nocach..? I w ogóle to głodna już jestem a gdzie wytrzymać tyle haha :D

Miłego dnia! :)

To powodzenia na badaniach i życzę dobrych wyników.

Mi od 2 dni się śnią głupie sny. Wczoraj, że poszłam do położnej a ona do mnie, że będzie operacja, a ja się pytam czy cesarka? A ona, że nie, muszą mi nerke wyciąć. Uciekłam do Pl i gin powiedział, że wszystko ok. To wracam do Nl do położnej i jej mówię, a ona że nie i będą mi nerke wycinać i potem pół snu uciekałam :P
    A dziś mi się śniło, że już zaczęłam rodzić, ale za wiele nie pamiętam.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja jestem po usg III trymestru. Na szczęście wszystko w porządku :)
    Łożysko na tylnej ścianie, ilość wód dobra, tętno dziecka 139/min.
    Wszystkie narządy i wymiary prawidłowe, no może główka ciut mniejsza, ale w normie :)
    Wazy już ok 1650g, także jest już co dzwigać :)

Jedyne co to cały czas leży w poprzek, na żadnym usg, a mam regularnie co wizytę, nie leżała jeszcze prawidłowo - tzn. główką w dół (synek już około 20 tyg tak się ułożył i grzecznie leżał do samego porodu). Lekarka, która wykonywała mi usg 3 trym powiedziała, że co prawda jest jeszcze czas na obrót, choć wiadomo, że wraz z postępem ciąży szanse maleją, ale musi mnie ostrzec, że jeśli dziecko postanowi tak zostać to już w 38 tyg muszą mnie położyć w szpitalu, bo nie mogą absolutnie dopuścić do samoistnego rozpoczęcia czynności skurczowej. Także mogę się liczyć z cc.

futuremama, Dip88, Malinowa_Czekolada, bondzik007, Malutka_94, Paula222, Jagodagoi, inaa, JaKa, Aguś 90, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i witam się w rozpoczętym 31 tygodniu ciąży :)

Dip88, bondzik007, inaa, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa_Czekolada wrote:
    Hejka. Widzę, że sporo nas tu od rana. Ja bym spała więcej tylko jak się kładę to kręgosłup tak boli że drętwieją mi nogi. :( Przez to się budzę i w ogóle ten sen jest kiepski. Ale dzisiaj zamierzam więcej polegiwać.

Piszecie o tym USG trzeciego trymestru. To jest też takie dodatkowe? Jak te prenatalne? Bo ostatnio na wizycie zapomniałam zapytać.

Znowu łapię doła, bo przez tą niewyleczoną infekcję znowu mam globulki i nie mogę brać luteiny i brzuch mi twardnieje..

Czy ciąża musi być taka trudna?

Oj współczuję tych infekcji :/ A usg 3 trymestru to też takie badanie kontrolne, coś w stylu prenatalnych, połówkowych. Tylko nie pamiętam czy też tak wszystko dokładnie jeszcze raz sprawdzają czy to poprostu już taka kontrola po tych poprzednich.

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Hej dziewczyny, ja jestem po usg III trymestru. Na szczęście wszystko w porządku :)
    Łożysko na tylnej ścianie, ilość wód dobra, tętno dziecka 139/min.
    Wszystkie narządy i wymiary prawidłowe, no może główka ciut mniejsza, ale w normie :)
    Wazy już ok 1650g, także jest już co dzwigać :)

Jedyne co to cały czas leży w poprzek, na żadnym usg, a mam regularnie co wizytę, nie leżała jeszcze prawidłowo - tzn. główką w dół (synek już około 20 tyg tak się ułożył i grzecznie leżał do samego porodu). Lekarka, która wykonywała mi usg 3 trym powiedziała, że co prawda jest jeszcze czas na obrót, choć wiadomo, że wraz z postępem ciąży szanse maleją, ale musi mnie ostrzec, że jeśli dziecko postanowi tak zostać to już w 38 tyg muszą mnie położyć w szpitalu, bo nie mogą absolutnie dopuścić do samoistnego rozpoczęcia czynności skurczowej. Także mogę się liczyć z cc.

Super, że wszystko ok. Kilka nas tu jest w drugiej ciąży i prawie wszystkie mamy to samo z tym ułożeniem. Ciekawe... Mój w pierwszej ciąży też ułożył się po 20 tc główką w dół i tak został do końca, a teraz fika i nie może sobie pozycji znaleźć. Ciągle jest główką do góry albo w poprzek. No zobaczymy, musimy cierpliwie czekać :)

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

• futuremama Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie niby czytałam coś że w drugiej ciąży może się później prawidłowo ułożyć, ale nie wiem. Każą siedzieć z rozstawionymi nogami i prosto, albo leżenie z miednica uniesioną, też takie ćwiczenia z podnoszeniem pupy no i basen... Także zaczynam kombinować powoli może przekonam małą żeby dobrze się ułożyła. Wiem, że może też przed porodem ale mam nadzieję, że nie będzie tak matki stresować.
    A rodzić sn jak jest miednicowo ułożona też sobie nie wyobrażam, cc tez bym nie chciała :)

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • bondzik007 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka cudownie :*
    Ja już wypiłam. Cytryna wciśnięta ze to bardziej kwaśne niż słodkie było :P a że pobieralam w ośrodku gdzie moja mama pracuje to siedzę sobie teraz w wygodnym fotelu :P byle wyniki byly dobre! :)

Dip88, Lotopałanka, Cyganieszka lubią tę wiadomość

12.04.18 - Dwie kreski!! <3 Beta 232,47 11dpo 3cs
    p19u3e3kqm3ubh3v.png

[*] Aniołek 9tc+3 16.11.2017 <3 <3 <3 1cs

Synek <3 cały i zdrowy urodzony 16.12.18 <3

[*] Aniołek 10tc+5 31.12.19 <3 <3 <3 dziewczynka z trisomią 22 ..

MTHFR_1298A-C homozygota , obniżone białko S, podwyższone D-dimery
    Folian, b12, b6, wit D, acard, clexane, duphaston
  • MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_94 wrote:
    Dzień dobry wszystkim :)

Dibolek, jakie śliczne zakupy :)

Ja wczoraj padłam po 21, za to dzisiaj obudziłam się jak Mąż wstawał do pracy i to by było na tyle z mojego spania :) dzisiaj zamierzam prać ciuszki

Zrobiły mi się mega wrażliwe dziąsła. Nawet jak językiem nacisnę to czuję taki dyskomfort i wydaje mi się że są opuchnięte. I tak się zastanawiam, czy to normalne?

Mi Kochana krwawią za każdym razem przy myciu od paru tygodni.. :(

vcvau8q.png
  • Ewelina1712 Nowa

Wysłany: 12 września 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane grudniowe mamy! Jestem tutaj nowa, więc przede wszystkim chciałabym Was przywitać i życzyć dużo dużo zdrówka dla Was i Waszych maleństw <3
    U nas rozjadzy w terminach 03.12 wg OM, 17.12 wg USG. Maleństwo przybiera na wadze dosyć słabo, ale przepływy i cała reszta badań w normie. Oprócz tego mamy wykrytą wadę serduszka.. Tym się najbardziej stresuję, poród w odpowiednim szpitalu, operacja.. Cały ten widok dzieciaczka podłączonego pod kable. Ale cóż, trzeba być dobrej myśli ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2018, 09:09

Ewelina, 24lata, pierwsza ciąża.
    Wada serduszka d-tga
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka, duży bobas już :) oby się jeszcze przekręciła :)

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle jakoś dłuży mi się ta ciąża, chciałabym już mieć wszystko gotowe i żeby już był grudzień.
    Maruda ze mnie straszna. tu mnie boli, tak niewygodnie. Niby kg mało a ciężko się ruszać. Mała już uwiera - praca siedząc więc pewnie też jej ciasno. Brzuch się napina, jak się zapomnę i żwawym krokiem ruszę to za chwilę kłuje z prawej strony. Zgaga zawitała, zmęczenie doskwiera więc wieczorem padam niczym w pierwszym trym. Krążenie coraz bardziej dokucza, morfologia też poleciała w dół więc z moim niskim ciśnieniem to ten...
    Już niecały miesiąc w pracy i idę na zwolnienie to mnie jakoś pocieszyło. W domu fioła dostawałam ale jednak jak mam w pracy taki młyn, w domu żywego 3latka to coraz ciężej to wszystko udźwignąć.

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Malutka_94 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, witaj :)

Dużo zdrówka również dla Ciebie i maluszka :)

Malutka_94
    qb3c3e5eiy8bwivw.png
    85993e3k7v040zv7.png
  • MagicCherryCupcake Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki !

Hej Ewelina - witamy :)

Kochane powiedzcie mi, w którym tyg polecacie te USG III trymestru? Bo będę się właśnie zapisywać.

vcvau8q.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 12 września 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagicCherryCupcake wrote:
    Hej Dziewczynki !

Hej Ewelina - witamy :)

Kochane powiedzcie mi, w którym tyg polecacie te USG III trymestru? Bo będę się właśnie zapisywać.

Ja mam w 31 tc.

MagicCherryCupcake lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔

‹‹ 833 834 835 836 837 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ