Grudniowe mamusie 2018 ! :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Agniecha jak coś Cię będzie niepokoiło po porodzie to chyba zawsze możesz sama na kontrolę pójść? Czy u Was nie tak łatwo? Ewentualnie wycieczka do PL... Ale jeśli lekarz mówi że jest lepiej to maluszek jeszcze ma trochę czasu żeby całkiem zniknęło
Z tymi siatkami centylowymi to też wiecie na spokojnie, ile dzieci jest sporych a potem zwalnia albo odwrotnie U mnie młoda na tym etapie ważyła identycznie co mój mały więc obawiam się że też 3900 się szykuje, choć łudziłam się że dziewczynka to mniejsza... Może przy końcówce zwolni
Ciuszki poprałam bo teraz jeszcze pogoda ładna więc fajnie na dworze schły no i wiem na czym stoję... czyli żadnych 56 i 62 mam nie kupować bo już aż za dużo tego
Torba pewnie będzie spakowana w listopadzie. Ale zamawiam już rzeczy dla własnego komfortu. Gdyby coś się działo to przynajmniej będa w domu. Z koszul jestem zadowolona bo wczesniej miałam te rozpinane po bokach i irytowały mnie strasznie. Także teraz kupiłam takie jakby odsłaniane - czerwoną i granatową - i naprawdę spoko to wygląda. Odcięcie pod biustem, mąż się śmieje że prawie jak zwykła sukienka dresowa
A o dziecko pytam, bo mój znów dziś 4:30. MOże gdybyśmy sami mieszkali to jakoś by było a tak teść zaraz wstał, światło w dużym pokoju zapalił no to synuś od razu że on do dziadka idzie. A dziadek co, od razu cyk bajeczka. Tak o. Nie to że mały chciał czy coś. A ja wściekła, wolałabym żeby moje dziecko spało a nie praktycznie w środku nocy bajki oglądało. -
agniecha2101 wrote:Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale zdaje relacje z wizyty...
Podobno jest ok, jak to lekarka powiedziała "na ten tydzień ciąży". Jest delikatna różnica w ciśnieniach w komorach serca spowodowana malutkim ubytkiem, ale ten ubytek w porównaniu do poprzedniego badania się zmniejsza. Powiedziała, że do porodu lub max do 6 miesiąca życia, się zrośnie całkowicie. Po poprzednim badaniu powiedziała, że jest wszystko ok, a jednak nie było z tego co teraz mówi, ale tłumaczę to sobie tym, że nie chciała nas martwić. Znów mam mieszane uczucia... niby jest ok, powinnam się cieszyć, że ten ubytek się zrasta, ale z drugiej strony martwi mnie to, że w ogóle coś tam jest i cały czas myślę o tym czy w ogóle skontrolują to po urodzeniu czy jeśli nic niepokojącego się nie będzie działo, to już nie będą nawet tego badać... Muszę pogadać ze swoją prowadzącą na ten temat, bo po niemiecku ciężko mi się dokładnie dogadać i tak dobrze, że mąż był ze mną, bo babka tak specyficznie rozmawia, że ja jej prawie wcale nie rozumiałam.
Biorę się za nadrabianie
P.S. Macie jakieś sprawdzone sposoby na zapalenie zatok?
O jaki ubytek chodziło Pani doktor? Może o niedomknięty przewód? Może niepotrzebnie się martwisz?
U płodu istnieją fizjologiczne połączenia na poziomie przegrody międzyprzedsionkowej oraz przewodu tętniczego - oba te połączenia zamykają się fizjologicznie dopiero po urodzeniu. I to jest OK. Żaden płód nie ma domkniętych w 100% przewodów. Nam Pani kardiolog wykonująca echo serduszka Małej powiedziała właśnie, ze u jednych dzieci zamkną się krótko po urodzeniu, a u innych może to trwac do około 6 m-cy po porodzie. Żeby stwierdzić pełne domknięcie (zdarzają sie przypadki, że samo się nie domknie) warto się wybrać tak profilaktycznie z około pólrocznym bobaskiem na echo serduszka. U nas w PL takich badań profilaktycznie się nie robi - tylko na życzenie rodziców.Cyganieszka lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Z tą wagą na usg też różnie bywa. I też trzeba patrzeć z przymrużeniem oka. Mi poprzednio mówili, że mały jest i raczej mały się urodzi. Tydzień przed porodem na usg wychodziło jakieś 3400 a jak się urodził ważył 4300. Aż 3 razy z wrażenia się pytałam ile waży
Azzurra, Aga9090, Lotopałanka, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
Dip88 wrote:Z tą wagą na usg też różnie bywa. I też trzeba patrzeć z przymrużeniem oka. Mi poprzednio mówili, że mały jest i raczej mały się urodzi. Tydzień przed porodem na usg wychodziło jakieś 3400 a jak się urodził ważył 4300. Aż 3 razy z wrażenia się pytałam ile waży
Dip, szacun...nie dziwię się, że Cię zaskoczyło:-)
Ja póki co się nie martwię, u mnie raczej i tak cc więc czy 3,5 czy 4,5 to ma mniejsze znaczenie. Tylko, że córka była na tym etapie sporo mniejsza, a też urodziła się spora(no, ale przy Twoim synu to okruszek:-)
W każdym razie, ubranka na 56 już odpuszczam:-)
Wróciłam z zakupów. I jak zwykle obkupilam córkę ja wiem, że nie każdy lubi róż ale po raz kolejny mam takie spostrzeżenia,ze dla dziewczynek jest tego o wiele więcej. Zaraz Wam pokażę, jakie dwa kombinezony jej upolowałam, bo normalnie jestem dumna:-)
-
Azzurra super kombinezoniki ale to prawda, że dla dziewczynki to róż we wszelkich odcieniach, biały, kremowy i ew. jasno szary... Choć ostatnio moja mama kupiła śliczny beżowy dresik w króliczki widać ma lepsze oko niż ja
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 16:07
Azzurra lubi tę wiadomość
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/099261638b1d.jpg
Tutaj tak nie widać ale to taki jasny beżykAga9090, Paula222, agulineczka, Azzurra, Lotopałanka, Malutka_94, Jagodagoi, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
agniecha2101 wrote:Serdecznie zapraszam W sumie jak już jestem w PL to daleko nie mamy Poza tym moja siostra mieszka w Piasecznie, więc czasem też bywam w Twoich stronach
Ja kiedyś przez około 1,5 roku mieszkałam w Mysiadle, nie wiem czy kojarzysz gdzie to jest...?
Jak będziesz w okolicy, to również zapraszam na kawę!agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Azzurra piękną masz narzutę Gdzie kupowałaś ? Śliczne kombinezony
agniecha mam nadzieję, że wszystko dobrze będzie...
Dip u mnie podobnie tylko w drugą stronę, synek ,, podobno'' ważył 3700 tydzień przed terminem, a rodziłam prawie 2 tyg po terminie i miał wagę 3330 WIęc nieźle schudł przez te 3 tyg ...Azzurra, agniecha2101 lubią tę wiadomość
-
Azzurra myślę, że nawet przy porodzie SN waga dziecka nie ma znaczenia, bo tak czy siak ból jest ten sam ... Chyba Jedyne to że musieli mnie naciąć.
Ubranka śliczne
I potwierdzam, że dziewczynkom łatwiej coś kupić, jest tyle ślicznych rzeczy, a dla chłopców ciężko coś znaleźć ładnego. Wszędzie jedno i to samoAzzurra lubi tę wiadomość
-
Paula, dzięki:-)
https://www.wyjatkowaposciel.pl/narzuta-220x240-andy-eurofirany.html
Narzuta kupowana na szybko, przy przeprowadzce a już któraś osoba zwraca uwagę,ze wdzięczna. Teściowa tak się zachwycała,ze miałam dla niej prezent z głowy, zamowilam taką tylko w różu:)
Tak patrzę na te kombinezony, to stwierdzam że ten pomarańczowy to chyba jest unisex, czyli może się jeszcze przyda dla synka?agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Agulineczka ja jestem zakochana w tym dresiku taki jest slodki Musze jeszcze dokupić dosłownie kilka śpiochów i pajacykow i ciuszki mam z głowy. No i jeszcze jakieś czapeczki, skarpetki itp... Zostaną już tylko większe gabaryty
Azzurra ten pomarańczowy jak najbardziej unisex, na pewno zostaw dla synkaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 17:39
-
Hej hej, byłam na wizycie, mały rośnie prawidłowo, serduszko udało się tym razem obejrzeć i wszystko jest w porządku
Następna wizyta 12.10. i wtedy znowu będzie dokładniejsze USG. Muszę też powtórzyć HBs, HIV i toxoAzzurra, Karolcia27, futuremama, Lotopałanka, Jagodagoi, Dip88, agulineczka, agniecha2101 lubią tę wiadomość
Malutka_94
-
Malutka_94 wrote:Hej hej, byłam na wizycie, mały rośnie prawidłowo, serduszko udało się tym razem obejrzeć i wszystko jest w porządku
Następna wizyta 12.10. i wtedy znowu będzie dokładniejsze USG. Muszę też powtórzyć HBs, HIV i toxo
-
A co do tej wagi, to lekarz dzisiaj tłumaczył mojemu Mężowi jak to działa i na czym polega. To jest tak, że komputer ma wgrane dane iluś tam kobiet i po dokonaniu pomiarów porównuje wszystkie z bazą danych i na tej podstawie "wyrzuca" szacowaną wagę i margines błędu. Margines błędu jest tym większy, im starsza jest ciąża i w 41 tygodniu może wynieść nawet 40%
Wiecie, A. nie mógł pojąć jak to się stało że żonie kolegi mówili że dziecko waży 3200g, a urodziło się 2700g i musiał zapytaćfuturemama lubi tę wiadomość
Malutka_94
-
Wy się martwicie o zbyt duża wagę dziecka, a mnie dziś pani doktor wyliczyla 4 centyl... . Jutro kontrola usg. Jeśli będzie ok,to pomyślą o wypisaniu mnie do domu, ale martwi mnie ta waga...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 22:23
-
Dzień dobry wszystkim! Zaczynamy dzis 30 tydzień! Wczoraj na szkole rodzenia był temat o symptomach porodu i fazach. Lekko się spocilam ze stresu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 08:10
agniecha2101, futuremama lubią tę wiadomość