X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, też jestem pogubiona w tych szczepionkach, ale ja osobiście do konieczności sczepienia jestem przekonana. Też chyba będę zgłębiać temat ale jak pisze zokeia co ja mogę o tym wiedzieć, zależy na jakie informacje i ludzi natrafię, taka opinię sobie wyrobię. Chyba tak, jak inne aspekty związane z opieką i porodem zaufam systemowi i zgodzę się na szpitalną szczepionkę.

Jak czytam Wasze wpisy o byciu ociężałym, bezsenności, skurczach i bólach to się uśmiecham pod nosem, zupełnie jak bym siebie słyszała. Cicho zazdroszczę dziewczynom z terminem na początek grudnia, to już lada chwila. Ja mam odwrotne przeczucie do Marimiko, że przenoszę i będę chodzić w ciąży do końca roku :( a tak bardzo bym chciała urodzić przed świętami!

Dzisiaj byliśmy u gina, Mała waży 2300 g więc tak nie za mało nie za dużo jak powiedział lekarz. Przez 3 tyg przybrała 600 g i niby 200g/tydz jest książkowo. Może i dobrze, ale oczywiście już sobie wkręciłam, że trochę mało... Szyjka bez zmian, mimo że od dwóch dni mam skurcze. Wczoraj i w nocy miałam ich całkiem sporo, macica sobie ćwiczy :)

Niech ten czas już leci szybciej :)

julianna, zokeia lubią tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Milatka :) Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2014, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia - mąż na żonę może wziąć max 14 dni ciągiem zwolnienia. Takie zwolnienie mogą wypisać od razu w spzitalu. Oprócz tego każdemu tatusiowi przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego na urodzenie się dziecka - który to urlop musi wykorzystać w ciągu 30 dni od daty porodu.

Marimiko lubi tę wiadomość

IVF- kwalifikacja 10.2013r.
    22.03.2014r. - punkcja; 27.03.2014r. - transfer; 07.04.2014r. - HCG 66, 81 :))))

f2w3skjo6tak3wsw.png
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się wieczorową porą. Niestety nie byłam obecna na forum, bo w ostatnim tygodniu miałam smutną sprawę - odeszła moja ukochana ciocia, po niecałym roku walki z rakiem płuc. Nie jestem w stanie wszystkiego nadrobić, dlatego skupie się na tych ostatnich wiadomościach.

kaarolaa- kochana nic nie szkodzi, że zaczyna wszystko odpoczątku, wszystko jest dla jego dobra. Powoli będzie nadganiał zaległości. Oj, jak on pięknie walczy! Podziwiam Was jako rodziców, macie w sobie ogrom ciepła i siły.

Bukumola - jeszcze wszystko może sie zmienić. U mnie mała od 27 tc główkowo.

kitty- sliczny pokoik :)

Ja szczepie szepionką jaka jst w szpitalu.

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 9 miesiacu, 36 tygodnniu WOW !!!!

Olcia wspólczuję :( najgorzej jak bliskie osoby odchodza z powodu nieuleczalnych chorob lub wyniszczajacych organizm nowotworów, to zawsze bedzie niesprawiedliwe :( trzymaj sie dzielnie kochana!

Ja tez raczej zaszczepie szczepionka która maja w szpitalu...

wczoraj posprzatalam cale mieszkanie, lacznie z umyciem podłóg, wariactwo ;)
    domek lsni i pachnie ale ja potem zdychalam i w nocy mialam czesto twardnienie brzucha :/ no nic niegrozne na razie jak sadze bo nic innego niepokojacego sie nie dzieje.

Ostatnie wielkie przygotowania a niektore z nas moga juz spokojnie sobie rodzic :)

Milego dnia! ja czekam na siostre, pprzyjezdza zaraz bo do mojego fryzjera po porodzie idzie na sombre :P takze zapowiada sie fajny dzien! gdyby nie pogoda...

Kate

np55zzc.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry...jestem nieprzytomna....znowu spałam że 2-3h...ale tyle do zrobienia dziś ze pewnie g...z tego wyjdzie...mąż nadgodziny w pracy robi i na mnie spadła wymiana oleju u mechanika dziś...oczywiście...jak zawsze..a tu jeszcze wózek do końca wyczyścic, zakupy zrobić i obiad...a tu na oparach funkcjonuje...ah jo powiedział krecik...

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I się witam z rana :)

Odnośnie szczepionek - ja też widzę konieczność szczepienia, ale dla mnie największym znakiem zapytania jest to czym szczepić (żeby szczepionka nie zawierała rtęci i innych świństw) i kiedy szczepić (bo jak pisałam wcześniej moim zdaniem dziecko urodzone np. 2 godziny przed hurtowym szczepieniem jest jeszcze w szoku z przyjścia na świat, a tu już go bombardują wirusem). Z mężem ustaliliśmy, że będziemy malucha szczepić pojedynczymi szczepionkami, a nie tymi skumulowanymi i na te choroby, na które nas szczepiono w dzieciństwie. Takiego zdania jest również mój lekarz. ...no ale to decyzja każdej z nas i na pewno nie jest dość łatwa :)

Karola- jak się czuję Marcelek?

Olcia - bardzo mi przykro :(

Dziewczyny - od tygodnia strasznie puchnął mi dłonie, Wam też? Czasem rano to aż bolą mnie kostki przy zginaniu palców :(

zokeia lubi tę wiadomość

860ianliz3s2rxlo.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaCh - mnie tak bola już od miesiąca...zwłaszcza w nocy..to ciezko coś chwycić...uczucie jakbym miała dlonie a la ludzik Michelin. Ale rano to przechodzi...

Olcia - właśnie doczytałam...również bardzo mi przykro..

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko - masakra, nie dość że boli to jeszcze jak to wygląda, mam takie małe i grube paluszki, a feee... ;)

860ianliz3s2rxlo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane...jestem tu pierwszy raz i udzielam się pierwszy raz...także rodzę w grudniu i przeraża mnie to co tu się dzieje z tematem szczepień, czytam i czytam...ale już nie mogę :-(

PO PIERWSZE - szczepionka szpitalna bezpłatna jest nowszej generacji, jedna dawka jest ok i nic nie zaszkodzi. Mity dotyczą starszych szczepionek euvaxu. Ja syna bezpłatną szczepiłam 6 lat temu i już była wtedy ok.
    Po tej dawce nic nie szkodzi jak będziecie dalsze szczepienie kontynuować Engerixem - robi tak większość rodziców(ja też tak zrobiłam w przypadku synka). Z resztą dalej będę szczepić szczepionką 5w1.

PO DRUGIE - szczepić trzeba. szczepionki nie szkodzą, jedynie mogą wywołać pewne reakcje u dziecka, jak lekarz nie zachowuje odpowiednich odstępów czasu, jak szczepi dziecko przeziębione lub tuż po chorobie...tak niestety nasi polscy lekarze tak potrafią :-(poza tym jak by przestało szczepić się dzieci to sami przyczyniamy się do powrotu chorób, które zostały dzięki szczepionkom wyeliminowane.

PO TRZECIE - nie czytajcie bzdur w internecie, tam to piszą magiczne rzeczy, często bzdurne a potem my mamusie mamy namieszane w głowach - ROZSĄDEK i jeszcze raz ROZSĄDEK

annusiak88, misiaczk25 lubią tę wiadomość

• Milcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj znowu miałam kiepską noc. Budziłam się co 2 godziny. W końcu mąż wstawał o 6 na uczelnie i ja się też obudziłam i nie mogłam zasnąć. Mała się tak wierciła, że spać nie mogłam. Wstałam i z nim chwilę pobyłam, aż pojechał. Poszłam do łóżka i jeszcze na 45 minut zasnęłam i całe szczęście, bo bym wyglądała dzisiaj jak zombi.
    Planuję dzisiaj wyprawę do pobliskich sklepów i do Pepco po jeszcze jeden stanik sportowy. Mam nadzieję, że dam radę.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szczepionek, to u nas na SR jak była kobieta z sanepidu, to mówiła, że to na co my byliśmy szczepieni, w tej chwili nie jest takie groźne, jak to co obecnie się rozwija, bo wirusy tak szybko mutują. Pneumokoki i meningokoki powodują zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowych i sepsę. Ja w rodzinie mam przypadek osoby po sepsie, która na szczęście wyszła z tej choroby, ale niestety nie jest tak sprawna jak przed chorobą. Kobieta po 40, a do końca życia już nie może pracować, gorzej słyszy i co chwilę coś jej się przyplątuje. Mój mąż też w dzieciństwie miał zapalenie opon mózgowych, a już w dojrzałości przeżył zapalenie płuc, ale był wyjęty z rzeczywistości na 3 tygodnie. I teraz jak słyszeliśmy o tych szczepionkach, to stwierdziliśmy, że naszą małą zaszczepimy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2014, 10:42

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po zaliczeniu małego osłabienia. dobrze że zdążyłam usiąść na łóżko!;/
    Widzę że temat szczepionek przerabiamy.:)
    Ja zaszczepię szczepionkami polecanymi w szpitalu a póżniej jak pisała patii 5w1.
    Moja znajoma szła tym torem i bardzo chwaliła,że Młody bardzo dobrze reagował na te szczepienia. Mówiła że może z raz jej lekko po szczepieniu gorączkował, a co najważniejsze dla mnie że szczepienia są w większych odstępach czasowych niż jak się idzie bezpłatnym torem. Także ja jestem jak najbardziej za Szczepiniem Dzieci!:)

Mój M. wziął się za skręcanie odkurzacza do prania dywanów! Czyżbym się wreszcie doczekała!!:)

dqpri09kf3kzk37k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia masz rację :-) że szczepienie przeciwko meningokokom i pneumokokom jest coraz częściej zalecane. Już 6 lat temu ja szczepiłam małego na pneumokoki i uważam to za bardzo dobre rozwiązanie. Niestety nosicielami pneumokoków w nozdrzach jest 70% społeczeństwa a szczególnie dzieci i niestety jeśli to się aktywuje to może wiele nieszczęscia zrobić, a znam takie przypadki :-(

Annusiak88 to prawda, że szczepionki 5w1 są znacznie bezpieczniejsze :-) niż szczepienia torem państwowym(więcej tu reakcji poszczepiennych i złe samopoczucie). Ja też sobie chwalę, bo mój synio pięknie je tolerował i nie musiał być kłuty tyle razy :-)

Lepiej wydać te pieniądze i mieć spokój...

• Bukumola Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm... widze ze temat szczepionek się rozwija a ja coraz mocniej czuje ze w tym temacie jestem zielona :) To jest tak ze najpierw zaraz po urodzeniu w szpitalu dziecko dostaje to jedna szczepionke (euvax lub engerix i to jest szczepionka na WZW typ B tak?) A potem ta szczepionka 5 w 1 to kiedy?? I na jakie choroby to jest? I jakiego rzedu to sa koszty?? tak pytam bo totalnie nie wiem a skoro mówicie ze jest lepsza to trzeba już zacząć przygotowywać się finansowo na wydatek :P Ona zawiera w sobie te meningokoki i pneumokoki czy to jeszcze sa osobne szczepionki?

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na SR pediatra mówiła, że pneumokoki są obowiązkową szczepionką w większości krajów zachodnich, a u nas nie jest jeszcze obowiązkowa, ale zapewne będzie za jakiś czas. No i z tego co zrozumiałam, to wcześniaki dostają tę szczepionkę za darmo. Za to gruźlica jest jeszcze obowiązkowa, bo jest w kraju ponad 20 tys zachorowań rocznie, a to jest jeszcze dużo i wynika z tego, że jesteśmy krajem niezbyt zamożnym.

Też chcę potem podać tę 5w1.

Ciężki temat ze szczepionkami, ale fakt że wiele groźnych pandemii zostało powstrzymane dzięki szczepionkom. Kiedyś oglądałam program, w którym pokazywali ilości zachorowań na poszczególne choroby przed i po wprowadzeniu szczepionek. Właśnie było to w odniesieniu do modnego ostatnio nurtu nieszczepienia dzieci. Zgodnie z tym co podali w tym programie nieszczepienie dzieci przez część rodziców jest bardzo niebezpieczne dla całej populacji.

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie jak to wyglądą w odstępie czasowym?

Pierwszą szczepionkę dzidzia dostaje w szpitalu, a następnie ?

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu szczepią na WZW i gruźlicę. Dzisiaj w aptece pytałam ile kosztuje Engerix i cena ok 67 zł. Szczepionki 5w 1 to koszt ok 120-140 zł i podaje się ok 6-8 tygodnia życia. Te dodatkowe szczepionki to koszt ok 200-300 zł za dawkę. Każde szczepienie się chyba powtarza. Juz nie pamiętam, ale mam na rozpisce, którą dostaliśmy na szkole rodzenia. Także koszt jest duży.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dziewczyny, byłam dzisiaj w Biedronce i znowu jest promocja na pieluchy Dady. Są te same kartony tylko świąteczne i też w cenie 49.99 zł taj jak wcześniej. Już dzwoniłam do męża i sam stwierdził, że pojedzie i kupi 3, bo mamy tylko jedno opakowanie Pampersów tego rozmiaru.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko jaką dzisiaj mi dyskotekę urządza dziecko. Od samej 6 rano.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia czasami warto zapytać w swojej przychodni czy maja szczepionki te skojarzeniowe. Są wtedy tańsze(cena hurtowa) niż w aptece no i nie musimy specjalnie jechać po nie.;)

A co dyskoteki to może Twój Maluszek szykuje się powoli na Andrzejki:D

dqpri09kf3kzk37k.png
‹‹ 1074 1075 1076 1077 1078 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ