X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annusiak jak przeczytałam o tych andrzejkach to się poczułam taka wyjeta z życia :)

przyszłamama lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No do Andrzejek to jeszcze trochę :) Ale naprawdę dzisiaj to jest jakiś obłęd.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Annusiak jak przeczytałam o tych andrzejkach to się poczułam taka wyjeta z życia :)

Taaak, założyłabym jakieś buty na obcasie i pobiegła na imprezkę z tańcami do rana ehhhh jeszcze długo długo nie...

eforts, annusiak88, przyszłamama lubią tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annusiak88 masz rację, przychodnie dysponują często tymi szczepionkami skojarzonymi i wówczas koszt jest mniejszy niż zakup w aptece :-) a dwa wygodniej bo nie trzeba z tym jeździć a transportować szczepionkę trzeba też w odpowiedni sposób.

CO DO SZCZEPIEŃ 5W1 np INFANRIX DTPa IPV HIB:błonica, tężec, krztusiec, polio i HIB:

- szczepimy 4 razy: w 2 miesiącu życia, na przełomie 3/4 miesiąca życia oraz na przełomie 5/6 miesiąc życia a potem w 16-18 miesiąc życia

- do tego daje się szczepionkę na WZW B: pierwsza w szpitalu, druga dawka w drugim miesiącu życia razem z 5w1 a trzecia dawka w 7 miesiącu życia.

PNEUMOKOKI, MENINGOKOKI TO OSOBNE SZCZEPIONKI:
    - PNEUMOKOKI tak się podaje jak 5w1 w tym samym cyklu, ale niekoniecznie razem, warto zachować jakiś odstęp czasowy(z doświadczenia)żeby nie męczyć dziecka

- MENINGOKOKI wystarczy podać dziecku jedną dawkę po skończeniu przez dziecko 12 miesięcy(tak zrobiłam), lub dzieci w wieku od 2 miesięca życia do 12 miesięcy życia – dwie dawki w odstępie minimum 1 miesiąca w pierwszym roku życia + dawka uzupełniająca z drugim roku życia do 6 lat.

OSPA WIETRZNA(polecam)
    - jedna dawka między 13 a 14 miesiącem życia druga dawka w odstępie 6 tygodni.

ODRA, ŚWINKA, RÓŻYCZKA TEŻ 3W1 TZW MMR:
    - między 13 a 14 miesiącem życia

Ceny no to kwestia indywidualna aptek i przychodni ale tak średnio:
    OSPA OK. OD 200ZŁ DAWKA
    PNEUMOKOKI OD 170 DO 300ZŁ DAWKA
    MENINGOKOKI - OD 120 DO 150ZŁ DAWKA
    MMR nie mam danych
    5w1 150-180zł

• Bukumola Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow.. to widzę że już trzeba zacząć oszczędzać :)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na szkole rodzenia właśnie się śmiali, że zamiast na chrzciny potem dawać jakieś prezenty, to niech się rodzina trochę dołoży do szczepień :) Poza tym becikowe i jeśli ktoś ma jeszcze ubezpieczenie, to można przeznaczyć na te szczepionki.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • annusiak88 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola ja jeszcze lepiej przeglądając strone reserved oglądam z zaciekawieniem sukienki i naszła mnie taka poważna myśl!! Gdzie pójdziemy na sylwestra i w czym ja wystąpie!! Po trzech minutach doszło do mnie że mój sylwester będzie albo w małym pokoju albo w dużym :D i zapewne extra sukienka nie będzie mi potrzebna:)
    Fakt faktem mam ochotę sobie potańczyć, wystroić się:)odpłynęłam...;P

kittykate, Lola83, zokeia, przyszłamama lubią tę wiadomość

dqpri09kf3kzk37k.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taaaa ja już mam kiecke na sylwestra, z wycięciami na cycki, znalazłam ją w dziale z sukienkami dosłownie wieczorowymi, nazywa się koszula nocna :P

kittykate, Furia, Milcia, Bukumola, Lola83, Marimiko, Ita, patiii, aniar, zokeia, olcia23, Bogusiar80, pompon, przyszłamama lubią tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patii dzieki za info o tych szczepionkach ja tez zielona w temacie, ta 5 w 1 bede chciala na pewno i te pneumokoki, meningokoki i mmr.
    Kurde troche kasy pojdzie, becikowe jak nic :P

Jestem wykonczona dzis:( brzuch teardnieje, spojenie boli, nawet tylek, ogolnie do dupy i bole okresowe sie powoli zaczynaja...
    Do tego bolal mnie zoladek :/

Kate

np55zzc.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka dokładnie o tym samym sobie pomyślałam :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka89 wrote:
    taaaa ja już mam kiecke na sylwestra, z wycięciami na cycki, znalazłam ją w dziale z sukienkami dosłownie wieczorowymi, nazywa się koszula nocna :P

hahahaha ooo tak dekolt do pasa na sylwestra! Ja to się martwię żeby imprezy na porodówce w sylwestra nie zaliczyć :D

jak sobie przypomnę przedświąteczne przygotowania w tamtym roku, sukienka na wigilię, jakiś fryzjer, na sylwestra coś świecącego, jakiś fajny lakier do paznokci, a teraz :P:P koszula z rozpięciem do pasa, lewatywa, romantyczny stanik sportowy do karmienia i inne romantyczne gadżety :P:P:P

Marimiko, eforts lubią tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola wrote:
    Wow.. to widzę że już trzeba zacząć oszczędzać :)

Koleżanka, która rodziła w lipcu, powiedziała mi, że na szczepionki wydała blisko 3000 zł...

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się też raczej na sylwestra nigdzie nie wybieramy ;)
    Mam nadzieję, że do tego momentu będę już dobrze na chodzie, to może urządzimy z mężem jakąś kolację przy świętach :)

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam kryzys! Drugi w tym tygodniu...lepiej niech mały się ciut pospieszy...myslalam że w ciągu dnia przejdzie mi troche to niewyspanie i dam radę funkcjonowac...a tu DUPA. Jestem nadal nieprzytomna...ledwo sklecam jakieś zdania...oczy mi się zamykają ale co z tego jak zasnąć sie nie da! Próbowałam zdrzemnac się w łóżku ale wtedy lapie mnie bezdech i zgaga! Nosz kur**!!!! Chociaż ten brzuch mógłby troche opasc bym miała czym oddychać i żeby ta zgaga poszła w las. Mam nadzieję że na środowej wizycie gin mi powie coś w stylu "szyjka zaczyna się skracać" etc..bo jak nie tp chyba zwariuje! Ja wiem że niewiele zostało. I że czas szybko leci..dopiero co było wszystkich świętych a tu już połowa listopada...ale czy na ta końcówkę nie mogło by byc choć odrobinę lżej? Zamiast kobieta wypoczywać i nabierać energii przed wysiłkiem jakim jest poród to jeszcze bardziej ją ten stan wykańcza...i skąd potem wziąć siły na poród? Z tego zmęczenia chce mi się ryczec. A wiecie co najchętniej bym zjadła??? Taka zagadka...........tabletki nasienne!

Niech ktoś powie że nie jestem z tym sama bom gotowa stwierdzic że wyrodna że mnie matka jeszcze zanim nią zostałam...

kittykate lubi tę wiadomość

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym się pochwalić ze właśnie wróciłam ze mężem z40 min spaceru :) może dystans nie tęgi bo tempo ślimacze ale postępy jak ta lala :) brzuch i spojenie przyzwyczajają się do tego chodzenia!!

A z żali to musiałam założyć treki bo na adidasy juz za zimno i mąż mi je zakładał i zdejmował :/

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kittykate niestety mamy ciężko, co do bóli okresowych mam je już około 2 tygodni przy każdym skurczu, ale się nie przejmuję, już nawet od paru dni przy takim skurczu zaczynam czuć jak mnie ciśnie w szyjkę...chyba muszę tak z ciekawości policzyć ile mam skurczy w ciągu dnia, bo liczba się zwiększyła :-) niech macica ćwiczy a za 2 tygodnie niech się już zacznie rozkręcać :-)Magnez już odstawiłam ;-)

Dziewczyny sylwester w tym roku jak znalazł - w domowym zaciszu, pieluchami, super koszuli nocnej ;-) No może ja liczę na to, że mały postanowi wyjść na początku grudnia i wtedy dojdę do siebie i z rodzinką się posiedzi...

• Ewka89 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe nie głupi pomysł przyszedł mi do głowy, trzeba poszukac gdzies jakiejs "świecącej" koszuli nocnej, pazury juz pomaluje po porodzie, a fryzura iście sylwestrowa będzie jak mi dziecko nie da spac pare nocy z rzędu i sobie włosy z głowy powyrywam :D

Eforts, mój gin pytał ostatnio Męża czy juz ubiera mi buty, no to mu powiedział, że te króre są zapinane czy wiązane to ubiera bo ja nie sięgnę, a lekarz na to, że trzeba się trochę poświęcic na koncówce tej ciąży, za to że całe życie będę sprzątać, gotować prac i prasować... taaaaa... tyle razy dziennie ubiera mi te buty że chyba by z głodu umarł jakbym miała z taką częstotliwością gotować :P

Lola83, przyszłamama lubią tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo no to teraz chyba nie zostaje nam nic innego jak całe życie w ciąży chodzić coby chłopy mogły się wykazać przy zakładaniu nam butów :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że u mnie też już się konkretnie rozkreciło- wczoraj kładłam się z nadzieją że w nocy urodzę, ale rano zawiedziona wstałam.
    Bóle okresowe mam już mega silne- duuuzo silniejsze niż moje dotychczasowe okresowe, boli mnie krzyż, spojenie i skurcze mam ale nieregularne. Liczę, że wreszcie coś ruszy.
    Wczoraj brzuch mi opadł tak, że rękę mogłam na górze spokojnie włożyć i mama mi nadziei narobiła, że już zostanie, że brzuch nie wróci na górę, a dzisiaj rano wstaję i co? I dupka małej znowu pod żebrami, ale teściowa i mama jak mnie dzisiaj zobaczyły to stwierdziły, że brzuch opadł- OBY MIAŁY RACJĘ!!!

zokeia, Lola83 lubią tę wiadomość

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniar - trzymam kciuki! Może będziesz następna na liście :)

aniar lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
‹‹ 1075 1076 1077 1078 1079 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ