Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
eforts wrote:Annusiak jak przeczytałam o tych andrzejkach to się poczułam taka wyjeta z życia
Taaak, założyłabym jakieś buty na obcasie i pobiegła na imprezkę z tańcami do rana ehhhh jeszcze długo długo nie...eforts, annusiak88, przyszłamama lubią tę wiadomość
Piotruś
Helenka
-
nick nieaktualnyAnnusiak88 masz rację, przychodnie dysponują często tymi szczepionkami skojarzonymi i wówczas koszt jest mniejszy niż zakup w aptece
a dwa wygodniej bo nie trzeba z tym jeździć a transportować szczepionkę trzeba też w odpowiedni sposób.
CO DO SZCZEPIEŃ 5W1 np INFANRIX DTPa IPV HIB:błonica, tężec, krztusiec, polio i HIB:
- szczepimy 4 razy: w 2 miesiącu życia, na przełomie 3/4 miesiąca życia oraz na przełomie 5/6 miesiąc życia a potem w 16-18 miesiąc życia
- do tego daje się szczepionkę na WZW B: pierwsza w szpitalu, druga dawka w drugim miesiącu życia razem z 5w1 a trzecia dawka w 7 miesiącu życia.
PNEUMOKOKI, MENINGOKOKI TO OSOBNE SZCZEPIONKI:
- PNEUMOKOKI tak się podaje jak 5w1 w tym samym cyklu, ale niekoniecznie razem, warto zachować jakiś odstęp czasowy(z doświadczenia)żeby nie męczyć dziecka
- MENINGOKOKI wystarczy podać dziecku jedną dawkę po skończeniu przez dziecko 12 miesięcy(tak zrobiłam), lub dzieci w wieku od 2 miesięca życia do 12 miesięcy życia – dwie dawki w odstępie minimum 1 miesiąca w pierwszym roku życia + dawka uzupełniająca z drugim roku życia do 6 lat.
OSPA WIETRZNA(polecam)
- jedna dawka między 13 a 14 miesiącem życia druga dawka w odstępie 6 tygodni.
ODRA, ŚWINKA, RÓŻYCZKA TEŻ 3W1 TZW MMR:
- między 13 a 14 miesiącem życia
Ceny no to kwestia indywidualna aptek i przychodni ale tak średnio:
OSPA OK. OD 200ZŁ DAWKA
PNEUMOKOKI OD 170 DO 300ZŁ DAWKA
MENINGOKOKI - OD 120 DO 150ZŁ DAWKA
MMR nie mam danych
5w1 150-180zł
-
Lola ja jeszcze lepiej przeglądając strone reserved oglądam z zaciekawieniem sukienki i naszła mnie taka poważna myśl!! Gdzie pójdziemy na sylwestra i w czym ja wystąpie!! Po trzech minutach doszło do mnie że mój sylwester będzie albo w małym pokoju albo w dużym
i zapewne extra sukienka nie będzie mi potrzebna:)
Fakt faktem mam ochotę sobie potańczyć, wystroić się:)odpłynęłam...;Pkittykate, Lola83, zokeia, przyszłamama lubią tę wiadomość
-
taaaa ja już mam kiecke na sylwestra, z wycięciami na cycki, znalazłam ją w dziale z sukienkami dosłownie wieczorowymi, nazywa się koszula nocna
kittykate, Furia, Milcia, Bukumola, Lola83, Marimiko, Ita, patiii, aniar, zokeia, olcia23, Bogusiar80, pompon, przyszłamama lubią tę wiadomość
-
Patii dzieki za info o tych szczepionkach ja tez zielona w temacie, ta 5 w 1 bede chciala na pewno i te pneumokoki, meningokoki i mmr.
Kurde troche kasy pojdzie, becikowe jak nic
Jestem wykonczona dzis:( brzuch teardnieje, spojenie boli, nawet tylek, ogolnie do dupy i bole okresowe sie powoli zaczynaja...
Do tego bolal mnie zoladek
-
Ewka89 wrote:taaaa ja już mam kiecke na sylwestra, z wycięciami na cycki, znalazłam ją w dziale z sukienkami dosłownie wieczorowymi, nazywa się koszula nocna
hahahaha ooo tak dekolt do pasa na sylwestra! Ja to się martwię żeby imprezy na porodówce w sylwestra nie zaliczyć
jak sobie przypomnę przedświąteczne przygotowania w tamtym roku, sukienka na wigilię, jakiś fryzjer, na sylwestra coś świecącego, jakiś fajny lakier do paznokci, a teraz:P koszula z rozpięciem do pasa, lewatywa, romantyczny stanik sportowy do karmienia i inne romantyczne gadżety
:P:P
Marimiko, eforts lubią tę wiadomość
Piotruś
Helenka
-
Mam kryzys! Drugi w tym tygodniu...lepiej niech mały się ciut pospieszy...myslalam że w ciągu dnia przejdzie mi troche to niewyspanie i dam radę funkcjonowac...a tu DUPA. Jestem nadal nieprzytomna...ledwo sklecam jakieś zdania...oczy mi się zamykają ale co z tego jak zasnąć sie nie da! Próbowałam zdrzemnac się w łóżku ale wtedy lapie mnie bezdech i zgaga! Nosz kur**!!!! Chociaż ten brzuch mógłby troche opasc bym miała czym oddychać i żeby ta zgaga poszła w las. Mam nadzieję że na środowej wizycie gin mi powie coś w stylu "szyjka zaczyna się skracać" etc..bo jak nie tp chyba zwariuje! Ja wiem że niewiele zostało. I że czas szybko leci..dopiero co było wszystkich świętych a tu już połowa listopada...ale czy na ta końcówkę nie mogło by byc choć odrobinę lżej? Zamiast kobieta wypoczywać i nabierać energii przed wysiłkiem jakim jest poród to jeszcze bardziej ją ten stan wykańcza...i skąd potem wziąć siły na poród? Z tego zmęczenia chce mi się ryczec. A wiecie co najchętniej bym zjadła??? Taka zagadka...........tabletki nasienne!
Niech ktoś powie że nie jestem z tym sama bom gotowa stwierdzic że wyrodna że mnie matka jeszcze zanim nią zostałam...kittykate lubi tę wiadomość
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Chciałabym się pochwalić ze właśnie wróciłam ze mężem z40 min spaceru
może dystans nie tęgi bo tempo ślimacze ale postępy jak ta lala
brzuch i spojenie przyzwyczajają się do tego chodzenia!!
A z żali to musiałam założyć treki bo na adidasy juz za zimno i mąż mi je zakładał i zdejmował -
nick nieaktualnyKittykate niestety mamy ciężko, co do bóli okresowych mam je już około 2 tygodni przy każdym skurczu, ale się nie przejmuję, już nawet od paru dni przy takim skurczu zaczynam czuć jak mnie ciśnie w szyjkę...chyba muszę tak z ciekawości policzyć ile mam skurczy w ciągu dnia, bo liczba się zwiększyła
niech macica ćwiczy a za 2 tygodnie niech się już zacznie rozkręcać :-)Magnez już odstawiłam
Dziewczyny sylwester w tym roku jak znalazł - w domowym zaciszu, pieluchami, super koszuli nocnejNo może ja liczę na to, że mały postanowi wyjść na początku grudnia i wtedy dojdę do siebie i z rodzinką się posiedzi...
-
hehe nie głupi pomysł przyszedł mi do głowy, trzeba poszukac gdzies jakiejs "świecącej" koszuli nocnej, pazury juz pomaluje po porodzie, a fryzura iście sylwestrowa będzie jak mi dziecko nie da spac pare nocy z rzędu i sobie włosy z głowy powyrywam
Eforts, mój gin pytał ostatnio Męża czy juz ubiera mi buty, no to mu powiedział, że te króre są zapinane czy wiązane to ubiera bo ja nie sięgnę, a lekarz na to, że trzeba się trochę poświęcic na koncówce tej ciąży, za to że całe życie będę sprzątać, gotować prac i prasować... taaaaa... tyle razy dziennie ubiera mi te buty że chyba by z głodu umarł jakbym miała z taką częstotliwością gotowaćLola83, przyszłamama lubią tę wiadomość
-
Powiem Wam, że u mnie też już się konkretnie rozkreciło- wczoraj kładłam się z nadzieją że w nocy urodzę, ale rano zawiedziona wstałam.
Bóle okresowe mam już mega silne- duuuzo silniejsze niż moje dotychczasowe okresowe, boli mnie krzyż, spojenie i skurcze mam ale nieregularne. Liczę, że wreszcie coś ruszy.
Wczoraj brzuch mi opadł tak, że rękę mogłam na górze spokojnie włożyć i mama mi nadziei narobiła, że już zostanie, że brzuch nie wróci na górę, a dzisiaj rano wstaję i co? I dupka małej znowu pod żebrami, ale teściowa i mama jak mnie dzisiaj zobaczyły to stwierdziły, że brzuch opadł- OBY MIAŁY RACJĘ!!!zokeia, Lola83 lubią tę wiadomość