X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • szurabura Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitty, do czego doczepilas pomponiki?

• annusiak88 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 36 tygodniu!!:D
    Aniar może będziesz kolejeną Mamą która tuli swoje dzieciątko!:)
    Ciekawe co u Furi nie odzywa się a z tego co pamiętam chyba miała termin an początek grudnia?! Może u niej też się coś rozkręciło?!:)
    Mi się śniło że jestem w szpitalu lekarz podenerwowany podchodzi pyta czemu jeszcze nie jestem na sali a ja spanikowana odpowiadam mu czy nie możemy przełożyć porodu na jutro;P

dqpri09kf3kzk37k.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniar no to dawaj, ktoś to musi zacząć :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde laski ale sie powoli widze rozkreca juz u co niektorych! no najwyzsza pora bo listopadowki juz koncza rozpakowywanie !!!! ich lista jak na 16 listopada jest imponujaca ;) oczywiscie mowie o rozpakowanych :D
    to teraz nasza kolej !!!!!

szurabura pomponiki wisza przyczepione do sufitu tasma bezbarwna tylko ta dwustronna bo ma szilniejszy klej,
    ale spoko jak sie odkleja to farba nie odchodzi wiec git! One sa lekkie wiec nie ma problemu:)

mi brzuch tez opadl juz z ponad tydzien temu, nie wiem od czego to zalezy, twardnienia mam czesto a bol okresowy pojawil sie wczoraj na chwile, mam nadzieje ze za 2 tyg gora 3 no Mala bedzie z nami :)

dzis sesja brzuszkowa !!

wczoraj rozmawialam z kolezanka, ona wydala na szczepionki w krakowie (razem z pneumokokami i muningokokami) 1800 zl i tez szczepila 5 w 1.

Kate

np55zzc.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Mam do Was pytanie :)
    Którym terminem porodu się sugerujecie? Tym z OM ? Z pierwszego usg? Z kolejnych usg?
    Mój tp według OM to 14.02.2014, na pierwszym usg w 6 tyg przesunął się na 11.02. , na usg prenatalnym w 12 tyg ciąża o tydzień starsza, więc tp przesunąl się na 4.02. Tak samo było na usg w 21 tyg. Wczoraj miałam usg (28+3) okazało sie, że ciąża starsza o tydzień i tp. mam na 28.01.
    Powiedzcie jak to wygląda w praktyce u Was?
    Pozdrawiam Was serdecznie i życzę szybkich porodów :)

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.Witam sie w 34tc:)Ciesze sie,ze udalo mi sie dotrwac do tego tygodnia.
    Ja daje sobie max 2tyg do porodu,czuje ze dziewczynki powoli sie szykuja do wyjscia.Jutro ide do ginekologa zobaczymy,czy cos tam sie juz zaczyna.2tyg temu szyjka miala tylko 1cm,ale byla zamknieta.Ciekawe czy jeszcze ma ten 1cm i czy nie zrobilo sie juz rozwarcie,bo od kilku dni maluchy bardzo cisna na dole.Super by bylo wytrzymac jeszcze 2tyg ale cos czuje,ze nie dam rady

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 10:39

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś z pierwszego usg lub om (tu jak wiesz ze miałaś później owulacje niz w 14 dniu to możesz sobie dodać kilka dni) późniejsze nie mają znaczenia.

Inaczej juz bym była po terminie :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif przy ciszy mnogiej to już jesteś donoszona :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts dziękuję, z tym,że owulacje podobno miałam wcześniej :D no nic u mnie to chyba będzie niespodzianka :D Dziękuję w każdym razie

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś termin podaje się z OM, kazdy kolejny który wychodzi na usg jest podawany z wymiarów dziecka. Ja z OM termin mam na 20 grudnia, a ostatnie usg twierdzi że termin miałabym na 11 grudnia, jednak to oznacza, że moje dziecko jest takie duże jak to które prawidłowo urodziłoby się 11 grudnia. Tak tłumaczył mi gin jak zapytałam go skąd takie zmiany w terminach.

Furia jeszcze nie urodziłą (chyba że w nocy coś się zmieniło) termin cc ma na 25 listopada także jeszcze 9 dni i będziemy jej zazdrościły :D

4dbc34fc83.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj gin mowi ze najbardziej prawdopodobna data jest ta z usg 1 trymestru

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oglądała program o ciążach i tam też podawano, że najbliższy porodowi jest termin usg z 10-11 tygodnia, poóźniejsze terminy nie mają znaczenia, jak to ewka opisała, kwestia wymiarów dziecka, w moim przypadku termin mam na 24.12, w 12 tygodniu usg wyliczylo na 17.12, za miesiać na własnym przykladzie powiem Wam czy to się sprawdza ;D

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też słyszałam, że termin z usg pierwszego trymestru jest najbardziej prawdopodobny.

U mnie dzisiaj kolejna kiepska noc. Chyba organizm mnie już przygotowuje do sytuacji po porodzie.. d dziecko będzie dawać o sobie znać, a mąż będzie chrapał. Także podwójny atak :)

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda u Was to opadnięcie brzucha? Jak je poznać? Obserwuję siebie z niecierpliwością, ale mam dłuuugi tułów i chyba nie zauważę opadnięcia. Brzuch mi nie przeszkadza nawet przy pedicure. No! Do golenia używam lusterka, bo już z góry sobie tam nie zajrzę :)

W nocy miałam 3 ostre (jak wbicie szpileczki) skurcze z lewej strony. Niech już moja macica zacznie trenować!

Co sądzicie o masażu pochwy? Czy któraś z Was to robi? Podobno masaż uelastycznia tkanki.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja według okresu termin mam na 5.12, wg usg l trymestru wyszło 2.12. Teraz każde następne pokazuje ok 5 dni do przodu. Zobaczymy. Moja gin mówiła, że trzymamy się terminu z okresu, bo po 37 tygodniu, jak już ciąża jest donoszona, to wszystko może się zdarzyć.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Furia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa nie urodzilam hehe :P A bym chciala :D :D :D

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi chyba brzuch jeszcze nie opadł. Mam uczucie jakby to już nastąpiło, ale w lustrze jak patrzę, to nadal jest wysoko.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mysle o masażu, niby już od 34 tygodnia można, ale ja się boję jak na razie, że coś przyspieszę, i czekam do donoszenia ciąży, chciałabym w to włączyć męża, zobaczymy ;D

a ja noce przesypiam, tylko budzi mnie pęcherz, i za każdym razem gdy wtedy wstaje mam napięty brzuch więc automatycznie mam duży dyskomfort i ogólny problem z podniesieniem się, i czasem bolą mnie boki koło żeber od brzucha

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Ewka89 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia no w zasadzie na Ciebie już czas ;) ale poczekaj jeszcze te pare dni, co bym mniej z zazdrości umierała ;)

Furia lubi tę wiadomość

4dbc34fc83.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts masz termin przede mną, więc nie krępuj się zacząć lawiny porodowej :)
    Z tego co widzę najpierw nam się posypią wcześniejsze CC a potem polecą dziewczyny z pierwszych terminów :D
    Ja czekam na naturalny więc jeszcze poczekam ;)

Zokeia brzuch czy opadł można poznać po miejscu pod żebrami- ja tam miałam małą wysoko i mnie cisnęła, a teraz Mała jest o dobrej 5 cm niżej i baraszkuje- pod żebrami stworzyła się wolna przestrzeń, ale w lustrze znaczącej różnicy aż tak nie widzę, za to matki (mama i teściowa) mówią że widać- one widzą mnie rzadziej więc może lepiej im dostrzec różnicę.

Co do spania w nocy, ja miałam kiepskie noce, a teraz zaczęło mi się dobrze spać znowu (mimo kilku pobudek nocnych na wycieczki łazienkowe) to śpi się wspaniale. Mąż też stwierdził, że kiepska pora w nocy- śpiochy jesteśmy i nie będzie nam się chciało jechać jak się coś zacznie :P
    Wolałabym żeby rozkręciła się akcja ok. 13 :P i tak zakończyła ok 22. :D Skurcze przepowiadające mam teraz już co wieczór jak w zegarku i co wieczór są coraz mocniejsze, ale w nocy się wyciszają, a rano tylko brzuch mam twardy.

Czekam na jakiś jasny sygnał jak wypadnięcie czopa, albo ekscesy łazienkowe- wtedy będę wiedziała, że coś ruszyło :P
    A już najlepiej to jakby wody odeszły, bo wtedy muszę jechać do szpitala. Przy skurczach obawiam się, że zaliczę fall start i nie rozpoznam tych porodowych i pojadę za wcześnie i mnie odeślą :/

Także wody- odpływajcie!!!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 11:48

Lola83 lubi tę wiadomość

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
‹‹ 1076 1077 1078 1079 1080 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ