X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak duże będą Wasze torby szpitalne? Bez maluszkowych rzeczy? Chciałabym porównać, bo wydaje mi się, że z moją torbą wyglądam jakbym się przeprowadzała :)

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia, ja myślałam, że moja będzie mniejsza. Ale wielkość opakowań z podkładami i wkładami jest ogromna. Nie zmieściło mi się wszystko do jednej. Będę musiała je dopakować do drugiej.

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie,ze dzis obchodzony jest Dzien Wczesniaka?U mnie w miescie dwa szpitale sa podswietlone na niebiesko.
    W tym dniu duzo zdrowka zycze naszemu forumowemu Okruszkowi-Marcelkowi.

zokeia, kaarolaa lubią tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj szpital tez obchodzi i tez podswietlony :) a na stronie wrzucili wzruszajaca historie blizniakow urodzonych tak jak Marcel w 25 tyg!!! I takie historie dodaja sil!!
    Wrzucam wam linka:

http://szpital.ujastek.pl/article/159/

Kaarolaa to dla Ciebie i Twojego Marcelka!!! Kurcze cala dwojke uratowali :)))) az mi lezka poleciala....
    Duuuzo zdrowka dla Was i zobaczysz ze tez wezmiesz swojego Okruszka w koncu do domku zdrowego:) <3

Co do walizek to ja mam takie:)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f327c72b45ff.jpg

+ paczka pampersow i rogal do karmienia (w niektorych szpitalach burza sie ze rozpakowane wole wziac cala) reszte sie przywiezie autem :)

Klif, kaarolaa lubią tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PS. Duzo miejsca zaoszczedzilam na kosmetykach poniewaz kupilam miniaturki i naprawde wiecej nie potrzeba:) dopakuje tylko puder jakies kulki i krem do twarzy no i jakas woda ale w szpitalu ma miejscu sklepik wszystko mozna z takich rzeczy dokupic na biezaco wiec sie nie stresuje:)

Kate

np55zzc.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kittykate sklepik to swietna rzecz, ale trzeba byc przygotowanym na nocną akcję :) sa tez na szczescie automaty. Wlasnie! Muszę do torby dopakowac pieniadze.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zokeia co racja to racja :) spakuje mala wode 1 l :)
    W domu na szczescie zawsze mam zapas wody i cos do przegryzienia, ale mglabym zapomniec zaaferowana akcja porodowa :D

Kate

np55zzc.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate, co do wody - podobno najlepsza z dziubkiem do picia. Pewnie co by się w całej podniosłości chwili nie pooblewać :)

Aaa i podobno dobrze mieć ręcznik papierowy do podmywania. Nie wiem, czy już była o tym mowa...

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2014, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif kochana swiatowy dzien wczesniaka obchodzony jest 17 litopada, jest taka akcja, ze w domach gdzie sa wczesniaki wiesza sie w oknach malusie skarpetki, a szpitale sa podswietlane na fioletowo :) niestety w Olsztynie tego sie nieobchodzi. mam nadzieje, ze jednak za jakis czas sie to zmieni...bo tutaj tez zdarzylo sie wiele cudow, a Marceli, Tymon, Seweryn, Blanka czy Zosia i wiele innych wczesniaczkow sa tego przykladem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2014, 23:18

Lola83, Pollyanna, Klif, kittykate, olka30, Ita, Marimiko lubią tę wiadomość

• julianna Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa dużo zdrówka dla Marcelka;

ja też jestem antylekowa, ale jak miałam skurcze i lekarz zalecał to brałam, bałam się że mogę stracić maluszka;

do torby dla małej spakowałam:
    5 pajacy, 6 bodów na krótki rękaw, 4 na dlugi, spodenki, 3 szt skarpetek, 3 czapeczki, niedrapki, 2 kocyki małe, rożek, 2 kaftaniki, 2 mini tetry, 2 średnie tetry, 1 flanele, 22 szt pieluszek, paczke chusteczek nawilżonych, krem do pupy i na zimno (nie wiem jak jest w szpitalu z kosmetykami, ale w Toruniu nie myją i nie każą), poza tym do wyjścia kombinezon, czapka, fotelik ale tego brać nie będę

Lola83 lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna wrote:

ja też jestem antylekowa, ale jak miałam skurcze i lekarz zalecał to brałam, bałam się że mogę stracić maluszka;

5 pajacy, 6 bodów na krótki rękaw, 4 na dlugi, spodenki, 3 szt skarpetek, 3 czapeczki, niedrapki, 2 kocyki małe, rożek, 2 kaftaniki, 2 mini tetry, 2 średnie tetry, 1 flanele, 22 szt pieluszek, paczke chusteczek nawilżonych, krem do pupy i na zimno (nie wiem jak jest w szpitalu z kosmetykami, ale w Toruniu nie myją i nie każą), poza tym do wyjścia kombinezon, czapka, fotelik ale tego brać nie będę

julianna my to się możemy na porodówce spotkać :)

julianna lubi tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Znowu miałam sny związane z ciążą i porodem. Co za monotematyczność!

... ale jak poszłam na siku, to później śnił mi się Liam Neeson tańczący modern jazz :)

aniar, Ita, Lola83, Marimiko lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna wrote:

A czemu aż tyle rzeczy dla dziecka? Chyba że w szpitalu nie dają. Ja jaj byłam się pytać w szpitalu co wziąć, to mi pielęgniarka powiedziała, że dla dziecka z ubrań nic, bo wszystko dają, tylko wiadomo na wyjście swoje rzeczy i oprócz tego wziąć tylko trzy pampersy i chusteczki nawilżające.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I powiem Wam, że przez to zrobiło się nagle dużo miejsca w torbie i nawet polarowy szlafrok się zmieści. Też kupiłam miniaturki kosmetyków, bo po co brać całe butelki. Do malowania nic nie biorę, bo nawet na to czasu nie będzie. Zresztą w ciąży teraz z racji wskazania leżenia, za dużo nie wychodzę z domu, to też się nie maluje.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zastosuję do zdania "i wszystko to bez czego nie wyobraża sobie Pani pobytu w szpitalu"... u mnie będzie to krem CC, puder i tusz do rzęs. Zawsze, choćbym nie wiem jak była chora, czuję się mniej chora kiedy wyglądam tak jak na co dzień. Suszarkę też biorę.
    Oczywiście wszystko zależy od przyzwyczajeń, ale np w szpitalach w Anglii, czy w Niemczech (oddziały nie położnicze) widziałam pacjentów na co dzień poubieranych w dresy, czy inne domowe wygodne ciuchy. Wprawdzie w PL normą jest hasanie w piżamach cały dzień, ale mnie taki strój totalnie rozleniwia. Kiedy jestem w szpitalu ubieram się więc w ciągu dnia 'dziennie'. Wtedy czuję się zadbana i zmobilizowana. Pamiętam jak moja mama leżała na onkologii i na następny dzień poprosiła mnie o umycie jej głowy! Dzięki świeżym włosom i lekkiemu makijażowi czuła się zdrowsza :) Z powyższych powodów szukam fajnej koszulki do porodu i karmienia. I na zacznę chodzić na pedicure, żeby być przygotowaną w każdej chwili na akcję ;)

Lola83, kittykate lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.S. ...zwłaszcza, że poród to nie choroba, więc nie chcę czuć się jak pacjent.

Ita lubi tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • aniar Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami w 39 tyg. :)
    Co wieczór kładę się z nadzieją, że w nocy akcja się zacznie i co? i gucio wciąż w dwupaku :/

Lola83, zokeia lubią tę wiadomość

9f7c0714c72801dem.jpg
    - Mój blog :)
    Polub mnie na Facebooku:)
    3i492n0a68x5of6u.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniar już bliżej niż dalej :D

Moje dwie torby do szpitala wyglądają tak (górna to torba dziecka, w dolnej rzeczy moje i męża):
    a4u0es.jpg

Po konsultacji z położną troszeczkę zmodyfikowałam listę ze strony szpitala i wyszło coś takiego:
    Dla siebie:

- wygodna koszula do porodu
    - 2 koszule umożliwiające karmienie piersią
    - szlafrok (zmieścił się mój ulubiony frotte :D),
    - klapki i kapciuchy (jakby klapki zamokły pod prysznicem)
    - biustonosz do karmienia piersią x2
    - dwie paczki podkładów poporodowych (1xBella, 1xcanpol)
    - przybory toaletowe (w miniaturkach m.in. woda termalna do spryskiwania twarzy, pomadka do wyschniętych ust, gumki i spinki do włosów!)
    - dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły)
    - ręczniki papierowe x 2
    - woda mineralna niegazowana (dwie butelki 1,5l + mała z dzióbkiem)
    - rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu (jeszcze nie wymyśliłam co to :D pewnie telefon, ładowarka, zeszyt + długopis, aparat)
    - podkłady seni
    - wkładki laktacyjne x6
    - jedzonko, dozwolone dla rodzących (lizaki/landrynki/żelki)

Dla Dziecka:

- 5x body (rozmiar 56 lub 62, 3x z krótkim i 2x z długim rękawem)
    - 4 pajacyki
    - dziesięć pieluszek tetrowych
    - paczka jednorazowych (małe opakowanie pampersa 1, 43szt/op)
    - 3 bawełniane czapeczki;
    - 3 pary skarpetek;
    - 2x kocyk
    - ręcznik (zwykły, domowy, wyprany w dzieciowym proszku)
    - mały jasiek przydatny przy karmieniu

Dla Ojca:

- wygodne ubranie na zmianę;
    - buty na zmianę (kapcie)
    - coś do jedzenia (5xbatonik muesli, snickers, biszkopty, kanapki dorobimy jak się uda)

Kosmetyki dla dziecka zapewnia szpital. Z tego co wiem to wszystko maja nivei dlatego wzięłam dla siebie i dla maluszka buteleczkę olejku migdałowego).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2014, 10:50

Lola83, zokeia lubią tę wiadomość

atdck6nlmznf5qze.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia wrote:
    Ja się zastosuję do zdania "i wszystko to bez czego nie wyobraża sobie Pani pobytu w szpitalu"... u mnie będzie to krem CC, puder i tusz do rzęs. Zawsze, choćbym nie wiem jak była chora, czuję się mniej chora kiedy wyglądam tak jak na co dzień. Suszarkę też biorę.
    Oczywiście wszystko zależy od przyzwyczajeń, ale np w szpitalach w Anglii, czy w Niemczech (oddziały nie położnicze) widziałam pacjentów na co dzień poubieranych w dresy, czy inne domowe wygodne ciuchy. Wprawdzie w PL normą jest hasanie w piżamach cały dzień, ale mnie taki strój totalnie rozleniwia. Kiedy jestem w szpitalu ubieram się więc w ciągu dnia 'dziennie'. Wtedy czuję się zadbana i zmobilizowana. Pamiętam jak moja mama leżała na onkologii i na następny dzień poprosiła mnie o umycie jej głowy! Dzięki świeżym włosom i lekkiemu makijażowi czuła się zdrowsza :) Z powyższych powodów szukam fajnej koszulki do porodu i karmienia. I na zacznę chodzić na pedicure, żeby być przygotowaną w każdej chwili na akcję ;)

zokeia bardzo mi się podoba Twoje podejście. W prawdzie z dużą pewnością ja będę chodzić cały dzień roztrzepana i w szlafroku (szczerze, to myślałam, że tak trzeba?), ale spróbuję postawić sobie za punkt odniesienia przebieranie w ubrania dzienne i może nawet lekki podkład na twarz. Suszarki nie biorę, nie ma mowy, że będę układać włosy :P
    Jak leżałam na patologii też przebierałam się w ubrania "dzienne".

zokeia lubi tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita wrote:
    aniar już bliżej niż dalej :D

Moje dwie torby do szpitala wyglądają tak (górna to torba dziecka, w dolnej rzeczy moje i męża):
    a4u0es.jpg

Po konsultacji z położną troszeczkę zmodyfikowałam listę ze strony szpitala i wyszło coś takiego:
    Dla siebie:

- wygodna koszula do porodu
    - 2 koszule umożliwiające karmienie piersią
    - szlafrok (zmieścił się mój ulubiony frotte :D),
    - klapki i kapciuchy (jakby klapki zamokły pod prysznicem)
    - biustonosz do karmienia piersią x2
    - dwie paczki podkładów poporodowych (1xBella, 1xcanpol)
    - przybory toaletowe (w miniaturkach m.in. woda termalna do spryskiwania twarzy, pomadka do wyschniętych ust, gumki i spinki do włosów!)
    - dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły)
    - ręczniki papierowe x 2
    - woda mineralna niegazowana (dwie butelki 1,5l + mała z dzióbkiem)
    - rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu (jeszcze nie wymyśliłam co to :D pewnie telefon, ładowarka, zeszyt + długopis, aparat)
    - podkłady seni
    - wkładki laktacyjne x6

Dla Dziecka:

- 5x body (rozmiar 56 lub 62, 3x z krótkim i 2x z długim rękawem)
    - 4 pajacyki
    - dziesięć pieluszek tetrowych
    - paczka jednorazowych (małe opakowanie pampersa 1, 43szt/op)
    - 3 bawełniane czapeczki;
    - 3 pary skarpetek;
    - 2x kocyk
    - ręcznik (zwykły, domowy, wyprany w dzieciowym proszku)
    - mały jasiek przydatny przy karmieniu

Dla Ojca:

- wygodne ubranie na zmianę;
    - buty na zmianę (kapcie)
    - coś do jedzenia (5xbatonik muesli, snickers, biszkopty, kanapki dorobimy jak się uda)

Kosmetyki dla dziecka zapewnia szpital. Z tego co wiem to wszystko maja nivei dlatego wzięłam dla siebie i dla maluszka buteleczkę olejku migdałowego).

Ita, jak zwykle wyczerpująca i w podpunktach ;) dzięki!

Jak widzę te torby to mi się gęba śmieje, jeszcze w tym roku byliśmy 3 tyg w Azji i miałam ze sobą plecak 8 kg ;)

Ita, zokeia lubią tę wiadomość

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
‹‹ 1083 1084 1085 1086 1087 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ