X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zewnątrz miałam normalne szwy, a w środku rozpuszczalne. Te rozpuszczalne miałam do środy, kiedy to miałam zabieg i lekarka wyciągnęła mi nite ok 12 cm. Co prawda kawałek wystawał, ale sama nic nie wyciągałam.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie rozpuszczalne szwy wypadly ok.3tyg po porodzie takie supełki. Wredy tez ustalo krwawienie, a w wannie kąpałam się mimo krwawienia i szwów i nic sie nie dzialo :)
    Sex 3,5tyg po porodzie.

Ita lubi tę wiadomość

nxbhnwz.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ita podziwiam Cie ja bym się bała mimo że wierze ze dieta nie ma duzego znaczenia :)

Ja też kapalam się w wannie z tydz temu jak miałam zastoj pokarmu zeby rozgrzac cyce.

a polog znoszę bardzo dobrze od po porodzie siedze normalnie na dupie :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zagladalyscie sobie na krocze? U mnie niby wszystko wyglada tak samo, brak opuchlizny, deformacji itp ale martwi mnie wejście do pochwy. Jest otwarte. Zawsze mialam je ciasniutko zamkniete. Kiedy to wroci do normy? Ktos cos wie?

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goto w szpitalu torunskim wskazane jest pic duzo w trakcie porodu, mi to nawet polozna przypominala zeby miedzy parciami popijala, poza tym i tak dostalam jakies plyny w kroplowce na wzmocnienie;

z ciekawosci ile na forum jest mam ktore karmia sciaganym mlekiem i dokarmiaja mm, czytylko ja jestem takim przypadkiem, ze moj maluch nie lubi moich piersi ssac???

goto4 lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna, nie jesteś sama... mam ten sam problem. Na początku nie miałam pokarmu, dopiero 4 dnia od porodu się pojawił a mała już była na mm butelką dokarmiana i rozleniwiło mi się dziecko :/ czekam na butle z medeli- już zamówiłam- podobno powinno pomóc, smoczek z medeli zmusza do aktywnego ssania tak jak przy piersi więc może coś z tego będzie. Na razie odciągam laktatorem i podaję jej butelką- mam nadzieję, że przez to nie zaniknie mi pokarm.

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już calkiem porzuciłam proby przystawiania do piersi bo konczyly się fatalnie, u mnie pogryzione sutki a maly zly bo mu nic nie leciało przez te cholerne kapturki silikonowe, wpadal w taki szal ze potem ciężko go było uspokoić tak się zloscil z głodu :( generalnie mimo wielu prob i to pod okiem doświadczonej poloznej poddalam się, sciagam co mam laktatorem i maly dostaje z butli także ja tez jestem w gronie tych nie do końca karmiących piersią :) ale wciąż swoim mlekiem a to tez ważne.. używamy tej butli z medeli i jest ok, choć teraz w sumie skoro nie zamierzam go przystawiać do piersi to już wszystko jedno jaka to będzie butla..
    Polozna mowila ze jak nie chce żeby pokarm zanikl to musze regularnie co 3 godz odciagac tak jak maly je, potem jak już się laktacja unormuje i zauważę ze jestem w stanie sciagnac jednorazowo więcej niż on zjada na raz to powiedziała ze mogę sobie zrobić jedna przerwę 6-godzinna od sciągania pokarmu np. w nocy i to nie powinno zaszkodzić laktacji.
    Także Julianna, Kanapa, jestem w takiej samej sytuacji jak Wy i widze ze wiele dziewczyn ma tu podobnie. Ja postanowiłam dac na luz z tym karmieniem, na razie będę odciagac laktatorem a jak dojde do wniosku ze już mam dość to maly przejdzie na sztuczne. Na pewno pol roku karmic nie będę, już to wiem.. ale uważam ze każdy tydzień,kazdy miesiąc na mleku mamy to jest już cos dla dziecka wiec poki co walcze choć mam chwile ze mam ochote wyrzucić ten laktator przez okno!
    Kitty- siedzienie w domu tez mnie dobija, a jutro maz wraca do pracy na 2 cale dni zostaje sama z malym, nie wiem jak ja dam rade:( Nie martw się, jak dzieciaczki trochę podrosną a my się ogarniemy lepiej to będziemy razem na spacery chodzic ;)

Co do krwawienia to ja 11 dni po cesarce i mam takie plamienie brazowe caly czas, czasem przez pol dnia czysta podpaska a potem nagle czuje jak się ze mnie za przeproszeniem wylewa.. szwy mam na brzuchu wiec do tych w kroczu się nie wypowiem ale z brzucha sciagneli mi po 7 dniach od ciecia i goi się ok, musze przyznać ze nic mnie praktycznie nie boli, nie ciagnie, jestem pozytywnie zaskoczona. tylko brzuch wciąż nie chce opasc :(

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmie tylko cycem przez kapturki tez nie to wkurza ale młody nie chce ssać cyca, wczoraj pierwszy raz i jedyny zjadł prosto z piersi. Ale tez zamówiłam laktator i butle z medeli na pojedyncze razy żeby móc bez strachu wyjść do lekarza czy nawet na zakupy. Teraz wychodzę na zakupy ale to zaraz po karmieniu iz dusza na ramieniu czy dziecko głodne nie płacze w domu :)
    A pozatym chciałabym raz pisać mu z butli zobaczyć ile zje bo u nas średnia długość jedzenia to 8 min.

U mnie jak młody nie zrezygnuje z tych pierdolonych kapturkow to po pol roku pozagna sie cycem!!

Co do karmienia to tez uważam ze nic na siłę warto próbować i się starać ale nie zatracac się w tym :)

Mi położna kazała koniecznie ćwiczyć mięśnie kegla bo inaczej będę miała problem z nietrzymaniem moczu!!! :/

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    biedne rozumiem was z tym odciaganiem 1 dziecko karmilam w ten sposob 7 miesiecy! szok sama sieboe teraz podziwiam tyle ze po miesiacu u mnie zaczelo sie wszystko normowac dziecko robilo sie aktywniejsze w dzien a w nocy wiecej spalo tak ze pamiwtajcie ze z kazdym dniem jest lepiej..moj mlody teraz ma 2 tyg 2 dni i karmienia sa do zniesienia piersi mam juz chyba zahartowane:)

maria.sm
  • Ita Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa... kapie mi z cycków! Nie czuję żeby były pełne czy ciężkie, ale jak Leo dłużej pośpi to mam cały tshirt przemoczony! :/

Ja nie daję rady, ale tatuś zamotał się w chustę. No i mieliśmy 45 minut spokoju. Wnioski - będziemy dalej ćwiczyć chustonoszenie :)

atdck6nlmznf5qze.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu jeszcze coś dla mam martwiących się, że ich dziecko niedojada:
    https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10203674438013166&id=1583586168&set=gm.800128576676841&source=46&refid=17

atdck6nlmznf5qze.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety malo karmie, tzn przystawiam mala bo potrzebuje bliskosci i ciepla ona cos tam zawsze possie ale mam za malo pokarmu. I dodatkowo to ze dostalam pokarmu prawie w 5 dobie po porodzie i mala byla od poczatku dokarmiana juz w szpitalu... Poza tym sciagam laktatorem to co jest i jej podaje, tragedii z tego robic nie bede trudno.
    Byla u nas dzis polozna na drugiej wizycie, mala pieknie przybrala 170 g w 6 dni czyli ksiazkowo :) waga na dzis 3680 g.
    Wyniki TSH w porzadku, skora rozowiutka, zadnych wysypek, zaczerwienien na pupce etc ladnie je i spi.
    Kupki tez dzis poszly w koncu i byly az 3 wiec po mm to i tak super. Jesli jeden dzien nie zrobi nic sie nie dzieje, masowac brzuszek, robic rowerek i klasc na brzuszku. Bo troche sie stresowalam ale juz inaczej podchodze.
    Ja sie bardziej zorganizowalam i lepiej juz radze sobie ze soba, i ze smutkiem ktory tez mnie dopadl i bylo naprawde zle... Teraz juz sie powoli normuje i mysle pozytywnie.
    Aha no i na sylwestra jedziemy do moich rodzicow, w koncu wyrwiemy sie do ludzi no i bede miala pomoc jeszcze wieksza!
    Jutro nawet jade do pracy zlozyc wniosek o urlop macierzynski, troszke sie wyrwe z domu :) trzeba sobie jakos radzic!

Kate

np55zzc.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem Wam dziewczyny, że mnie trochę zasmucilo to, że nie potrafię jej nakarmić piersią, rozleniwiła się na butelce i jak "zmuszę" ją do ssania piersi to trwa to albo chwilkę albo długo i na zasadzie, że coś tam cmoka i zasypia albo strasznie płacze, ech to takie smutne dla mnie bo ja chciałabym dla niej jak najlepiej, myślę, że ostatnią próbą karmienia bezpośrednio piersią będzie wizyta w poradni laktacyjnej i albo nam się uda albo nie, i zostajemy przy mm i ściąganym mleku, mimo, że jest na ściąganym mleku to ciesze się, że tylko od 2 do 3 razy dostaje mm, a reszte jest na moim czyli około 8 karmień.

Powiedzcie mi ile razy karmicie maluchy butelką i po ile ml zjadają/ w jakim odstępie h, ja już się zastanawiam czy nasz maluch nie rozpycha sobie brzuszka, ona ma taki apetyt, i już czasem nie wiem czy jej dać czy nie bo może lacz to tylko wynik gazów , ale widzę, że ma ochotę bo ssie smoka albo swoje rączki i jej daję, czasem je po 1-1,5h czasem po 3h, a ml od 30 do 90-100 ... nie ma reguły.. a ja już nie wiem czy dobrze robię

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj jest na cycu tez jadlby non stop tylko sie zastanawiam czy chodzi mu o mleko czy moze o sam kontakt ze mna i mamlanie sutka :) ale przybiera chyba za duzo zreszta nie wiem Urodzil sie z waga 3760 a obecnie wazy prawie 5 dzisiaj go wazylismy Jasiek ma 2 tyg i 2 dni wiec mysle ze za szybko przybiera ale co mu zrobie jak taki ma apetyt

maria.sm
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis rozmawialam z polozna na ten temat bo tez myslalam ze dziecko mi za duzo je ale nic bardziej mylnego, dziecko je tyle ile potrzebuje i absolutnie nie mozna mu tego pokarmu odmawiac! Nawet jesli teraz troszke za duzo przybiera to wszystko zniweluje jak zacznie raczkowac i chodzic! Ja tez zapisuje ile mi moja zjada pokazalam to poloznej i powiedziala zebym sie nie dala zwariowac tym statystykom ktore prowadze bo tu chodzi o dobro dziecka!
    Wczoraj mala zjadla malo bo nie robila kupki a dzis zrobila juz 3 i zjadla prawie 2 x wiecej! Z czego wieczorem zjadla 80 ml!!
    Nie dajmy sie zestresowac i zwariowac bo szczesliwa mama to szczesliwe dziecko :)

julianna, maria.sm, zokeia lubią tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mój to tez straszny żarłok, zjada w zasadzie co 3 godziny porcje ok 100-110 ml :)a czasem wlasnie i tak potem jeszcze nerwowo cyca szuka i mlaska i ssie paluszki ale juz boje się mu dawać wiecej bo i tak dużo zjada ale czasem sie lamie i zdarzylo sie nawet ze 130 ml zjadl.. Mysle Julianna ze twoja córcia majac ponad dwa tygodnie spokojnie mize zjadać te 100 ml, położna mi mowila ze tak właśnie powinno byc, 100-120 ml przez pierwszy miesiąc życia.

A..i podobno czesto tak jest ze jedno karmienie w ciagu dnia moze byc większe tzn ze dziecko zje Np 130ml a potem zje 80 ml przy następnym karmieniu i tez nie ma sie czym przejmować. Poki dzieci przybierają prawidłowo na wadze ja bym sie nie martwiła.

AniaPoznań lubi tę wiadomość

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem Wam, ze ja nawet nie wiem czy ona db przybiera bo nikt jej nie ważył...;-/ polozna byla jeden raz, ale bez wagi,
    chyba zwieksze porcje malutkiej, bo nam sie zdarza ze 3 razy dolewamy do butelki pokarmu zeby sie najadla bo szkoda nam podgrzac jej 100ml mojego pokarmu i ona go nie przykladowo nie zje i trzeba bedzie wylac, a moje mleko na wage zlota ;) bo srednio mam go po sciagnieciu 80 ml, po nocy powyzej 130ml wiec oszczedzamy zeby nie wylewac zbyt wiele.

AniaPoznań lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2014, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna a probowalas karmic ja kieliszkiem? Moze butelka ja rozleniwia i dlatego piers nie wydaje sie atrakcyjna. Pamietam z zajec w sr, ze podobno kieliszek jest dobrą metodą. Wtedy dziecko zaspokaja potrzebę ssania tylko przy piersi.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dalej w dwupaku:-)

Poczytuję o waszych zmaganiach i mam nadzieję,że będzie mi łatwiej:-)
    Jutro jadę na ktg i wizytę do mojego gina do szpitala. Zobaczymy co tam ciekawego słychać:-)

Pozdrawiam jeszcze nie rozpakowane:-)

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja dalej w dwupaku.

Wczoraj myślałam że coś ruszyło, przeczyściło mnie w wc, dość silny ból podbrzusza i pleców przez 2 godziny - i przeszło. Dziś nic się nie dzieje.

AniaPoznań, Bogusiar - a Wy jak tam?

relgh371rphwpz6l.png
‹‹ 1212 1213 1214 1215 1216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ