X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • goto4 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz przerabiamy mięsko i rybkę. Zaczęliśmy przez przypadek, bo mąż podgrzal słoiczek i nie przeczytał, że jest z królikiem. Młodemu bardzo smakowało. A dzisiaj mieliśmy spaghetti- tez się przyjęło.

esyqd4f.png
    vej6x4z.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podaje juz mięso i raz d dalam rybę bo też nie przeczytałam etykietki :)

Chrupki zwykle to jest 100 % kukurydza, trzeba tylko patrzeć żeby były bez soli. Nie wiem czy Franek traktuje to jak przegryzkę czy gryzak ale potrafi je zjadać jak szalony. Dzisiaj koleżanki synek jednego jeszcze nie włożył do buzi a ten już z 3 zjadł :)

Juliana myślę że z tym rozszerzaniem diety to trzeba robić intuicyjnie z uwzględnieniem potrzeb swojego dziecka, oczywiście przy zachowaniu pewnym standardów ale coby nie zwariować z jakiś tabelkami itp.

ja często daje młodemu cos do ręki albo z mojej ręki np kiwi (w sumie nawet nie wiem po którym jest msc)
    kupilam mu też ciastka z hippa, nie zobaczyłam ze są z cukrem się czasem dostanie jedno, w ogóle kojarzą mi się z kosteczkami dla psiaka :)

Uczyłam się dzisiaj z doradcą wiązać chustę, fajna sprawa tylko Franek musi się przekonać :)

goto4 lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 19 maja 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas był dziś właśnie debiut z chrupkami kukurydzianymi :), Mała aż się trzęsie jak widzi jak coś my jemy i dałam jej dziś popołudniu jednego takiego długiego chrupka żeby zobaczyć jak sobie poradzi, tak szybko spałaszowała, że aż byłam w szoku :)

relgtv73uvywn530.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja tez planuje chrupki wprowadzic, ale co w sklepie jestem to zapominam, musze tez jakis przegryzek typu ciasteczka dla niemowlat kupic,
    ja jestem dosc restrykcyjna w wprowadzaniu nowego jedzenia i ich ilosci, jakos wole dac mniej niz wiecej i ostroznie, nie chce zeby wplynelo to negatywnie na jej malutki organizm, ale widze, ze ona sie juz bardzo do jedzonka z lyzeczki sie przekonala, ze musze dawac jej wiecej, bardzo patrzy jak jemy czy pijemy, a jak dzis jadlam budyn i podusnelam lyzeczke to buzka otwarta i zdziwiona, ze jej nie dalam ;/ troche mi bylo pozniej ghlupio ze ja tak oszukalam,
    dzis zjadla poza mlekiem, kleik kukurydziany pol lyzki stolowej w 30ml mm, caly sloiczek marchewki i 2 plaskie lyzki kaszki manny,a no i z 3 lyeczki jabluszka, wszystko spedzlowala nic nie zostawila, moj maly glodomorek,

a jutro idziemy na szczepienie ;D

eforts uwazaj na kiwi podobno bardzo uczula, ja tez z tego wzgledu uwazam, bo podobno jak sie cos zbyt wczesnie daje to to moze potem uczulac, gdzies sie naczytalam i uwazam, ogolnie ja z tych co duzo czytaja i mysla nad tym ;P

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 19 maja 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna a w jaki sposób dajesz kaszkę manną?? gdzieś wyczytałam, że można dodawać do jakiegoś owocu na przykład, ale szczerze to słabo się w tym orientuję :/

relgtv73uvywn530.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupilam kaszke mleczna wiec rozcienczam w wodzie, daje w celu oswajania z glutenem

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kasiakuzniki Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki rozszerzam dietę od jakiś 2 tyg
    warzywka same nie bardzo jej wchodziły więc szybko przeszła na jarzynową
    lub marchewkową z ryżem itd
    teraz już dostaje te z oznaczeniem 5m mięsne
    rybne czeka za dwa dni dam
    ja daje jej z mięsem chętnie ze względu na jej słaba hemoglobinę
    ogólnie teraz zjada 5x po 150 mleka
    prawie cały słoiczek zupki obiadku
    i pół słoiczka owocka bo nie bardzo jej wchodzą
    muszę ją zabawiać żeby zjadła deserek
    olała bym gdyby nie problem z kupka bo robi twarde kupki
    więc tego deserku pilnuję
    aha i daje jedną lub pół miarki kleiku ryżowego do wieczornej butli
    kaszkę z glutenem tez mam może od jutra zacznę dodawać do porcji śniadaniowej bądź do deserku
    -
    Wiki też ma dziś szczepienie druga dawka na pneumokoki
    mam nadzieje że szczepienie się odbędzie bo wydawało mi się rano że coś ją uszko boli ale teraz jak by nic jej nie było
    może na nim leżała i ją bolało
    zobaczymy pani doktor powiem niech dokładnie poogląda
    ciekawa jestem ile klucha waży!!!
    ja obstawiam że ponad 8kg....

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez zupka jarzynowa jest hitem nad hitami :) poki co ulubione danie :) choć probowalismy już tez kurczaka i lososia i tez było ok. Pojedynczych warzyw już raczej nie daje bo młody jednak ewidentnie woli bardziej wyrafinowane kompozycje smakowe a ze ostatnio jest trochę niejadkiem to staram się mu dogadzać :) Z pojedynczych warzyw to jedynie marchewka bo Kuba ewidentnie lubi wiec czasem robie mu marchewkowy dzien.
    Poki co wyeliminowałam owoce bo Kuba jakos tak mało je i stwierdziłam ze nie będę go jeszcze owocem dodatkowo zapychac jak potem nie chce nawet w strone mleka spojrzeć ;) wiec z owocami jesteśmy trochę do tylu ale jak apetyt się poprawi to wrócimy do nich..

Tez kupiłam już kaszke manne- zamierzam od jutra zacząć podawac. Jakos mnie ten gluten stresuje, zwłaszcza ze podobno ja jako dziecko miałam przejsciowa nietolerancje glutenu wiec jakos mam takie przeczucie ze u niego tez może się pojawić.. no ale wiadomo, jak nie sprobuje to się nie przekonam :/

a te chrupki to takie zwykle najzwyklejsze chrupki kukurydziane?? jaki jest cel podawania tych chrupek? To zawiera gluten? czy tak po prostu jako przekaska??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 13:09

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my po szczepieniu, jak na razie ładnie znosi, zobaczymy jak w nocy, moja Zosia warzy 8kg, waga z ciuszkami 8300g także wow tylko zrobiły pielęgniarki i nazwały ją kluseczką ;D, następne szczepienie dopiero w 13-14msc,

chrupki to wg mnie swojego rodzaju nauka chwytania i samodzielnego jedzenia, a dwa niestety zapychacz, w sumie wyczytalam, ze powinno sie dawac dopiero po 7mscu ;/

f2w3tqywlcgkfgv6.png

Wysłany: 20 maja 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe chrupek to jako zatykacz jak młode maruuudne:D
    -
    a Wiki po szczepieniu
    była bardzo dzielna
    płakała tylko podczas podawania potem szybko zapomniała
    waga uwaga uwaga 8020 O_O
    masakra moja pierwsza tyle ważyła jak miała 6,5 miesiąca
    od dziś do nocnego karmienia daje mniej miarek mleka....
    przybiera za ładnie to jej nie zaszkodzi

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakuzniki nasze dziewczynki idą łeb w łeb z wagą ;D ja też już się zastanawiam czy moje mleko to śmietana, że ona tak przytyła ;D

f2w3tqywlcgkfgv6.png

Wysłany: 21 maja 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no śmietanę masz mamuśka jak nic;)
    ja mam ciut większą władzę nad podanym jedzeniem zawsze moge dać mniej
    zastąpić butle obiadkiem
    a cycusia nie jest tak łatwo:D:D
    ale spokojnie usiądą nasze dziewczyny ruszą do czworakowania to się wyszczuplą:D
    ja dziś do nocnego karmienia dałam o dwie miarki mniej nie zrobiło na małej większego wrażenia wiec dziś dam w ogóle dwie i tak powoli zmniejszę miarki ilość i może odpuści sobie nocne karmienie;)
    -
    fajnie macie że już po szczepionkach
    Wiki dopiero dostała drugie dawki
    10.06 ma trzecie 5w1 i rota
    także jeszcze ją nakłują....

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też 10 mamy ostatnią dawkę rota i WZW. Jak wasi pediatrzy liczą te tygodnie do szczepienia? U mnie w przychodni jak teraz jest np to WZW wpisane w wykazie 6/7 miesiąc, to zawsze liczą po skończonym miesiącu. Poprzednie szczepienia tez tak mieliśmy.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My ciągle przed 2 dawką szczepień i coby wyrobić się przed żłobkiem :)

Chrupki daje młodemu żeby uczył się samodzielnie jeść, żeby mu poprawić humor :) żeby podrapał sobie dziąsła ale też żeby podjadł cos innego niż mleko :) a papka go specjalnie nie jara chociaż od 3 dni jest niezle :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już szczepionke na rotawirusy mamy zaliczona (mielismy ta w schemacie dwudawkowym bo podobno jest tez 3-dawkowa opcja). Pneumokoki poki co dwie dawki za nami, standardowe szczepienia tez dwie dawki- została ostatnia jakos w czerwcu. U mnie w przychodni to wogole nie patrza na to 5,6 miesiąc tylko licza tygodnie od ostatniego szczepienia i babka mi zawsze liczy pelne 6 tygodni od ostatniego szczepienia i mowi żeby się umowic na następne szczepienie najwcześniej po pelnych 6 tygodniach.. Ale ja tam odczekuje z reguly 8 tygodni, tak dla pewności :) teraz niby po 9 czerwca mamy przyjść ale mysle ze to przeciagne i w drugiej polowie czerwca pojdziemy choć nie powiem, bo młody raczej dobrze znosi szczepionki..

Dziewczyny które karmicie mlekiem modyfikowanym- możecie mi proszę napisac jak mniej więcej wygląda Wasz dzień jeśli chodzi o karmienie? w sensie ile posilkow mlecznych, czy samo mleko czy z kleikiem/kaszka, ile ml? Ile słoiczka obiadku/owocow/ jakies przekąski w ciągu dnia? Chcialabym zobaczyć jak to u Was wygląda bo caly czas mam nieodparte wrazenie ze moje dziecko mało je.. i nie wiem czy jestem przewrazliwiona czy faktycznie znaczono odbiega..bo jak patrze na normy na opakowaniu mm to odbiega :/ czytam i widze ze większość dzieci tu już ok 8 kg wazy a mój tydzień temu 6700g :/ niby wiem ze dzieci się nie porownuje ale jednak.. ciężko calkiem uniknąć porownan :/ Kanapa- jedyne moje pocieszenie w Tobie bo z tego co pamiętam twoja córa też chudzinka :P (ale i tak grubsza od mojego)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 11:39

17u9i09kaz7fg3pq.png

Wysłany: 21 maja 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas wygląda tak
    zaczynamy dzień od mleczka 150ml+ 5 miarek mleka
    koło 10-11- druga porcja mleczka taka sama
    o 14 dostaje cały mały słoiczek i popija wodą,soczkiem bądź herbatką
    koło 17 przeważnie mleko też 150 ale dziś dam najpierw trochę owocka i dopije mlekiem zależny ile zje owocka od 90do 120ml
    na wieczór daje 150ml raz samo raz z połowa miarki kleiku ryżowego(a że ją zatyka to tak co dwa dni)żeby jelita oswajać
    no i pije raz nocą ale że się za nią biorę to dziś piła 150 +3 miarki dziś dam jej 2 i postaram się przejść na herbatkę bądź wodę a marze żeby w ogóle zrezygnowała:D

relgmg7y84x14clo.png
    ex2bupjya5lqw4wz.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bukumola sprawdz w ksiazecce wage Kubusia, wg mnie ma prawidlowa, nie sugeruj sie 8kg mojej corci bo ona wazy za duzo takze juz nie dlugo ja bede bala sie zeby nie przybrala zbytnio, ona powinna miec max 7kg ;/ ale co ja zrobie ze ona db przyswaja jedzonko

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie on jest na 10 centylu jeśli chodzi o wage i nie martwiłabym się gdyby od zawsze tak było ale urodzil się niemaly a potem tez był gdzies w okolicach sredniej a potem najpierw 3 tygodnie biegunki, teraz marny apetyt od dwóch tygodni i marnie przybiera na wadze :/ nie to ze calkiem odmawia jedzenia- je ale bardzo rzadko zjada 150ml mleka..jedynie wieczorem przed snem a tak to jak zje 120ml to sukces, nieraz potrafi zjeść 90ml i już nie chce i za cholerę nie wypije i już! nie martwiłabym się gdyby więcej wazyl ale ze wazy marnie to mnie to niepokoi...musze może mu więcej razy w ciągu dnia kaszke dawac do jedzenia albo kleik, sama już nie wiem jak tu go podtuczyć trochę :)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • goto4 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy już po ostatnim szczepieniu. U nas schemat był co 6tygodni. Jak zawsze 2 dni po były z temperatura w okolicy 38 i z obrzękiem na udzie. W tym roku jeszcze zostało nam 2xpneumokoki.
    Co do wagi Jozka nie będę podawała, bo jest spora, ale jak na jego długość jest ok i nie musimy się odchudzać ;-)
    Teraz w biedronka są promocje na jedzonko i artykuły dla maluchów. Musze jutro skoczyć na małe zakupy, bo w niedzielę sklepy będą zamknięte.

esyqd4f.png
    vej6x4z.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 23 maja 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, jednak widze ze tu większość dzieci wypija na jedno posiedzenie te 150ml mleka.. U nas jest z reguly tak:
    ok 7 rano- mleko, raczej nie więcej jak 120ml
    ok 10-11: kaszka na mleku, taka gesta podawana lyzeczka ok. 100-120ml
    ok 14: obiadek- pol małego słoiczka, czasem się zdarzy ze zje 2/3
    ok 16-16:30 znow mleko, 120-150ml
    ok 19:30 mleko+ kleik 150, czasem 180ml
    no i w nocy jedno karmienie- zazwyczaj 120ml.. może jak to się wszystko zsumuje to niby nie wychodzi tak mało, sama nie wiem, może już się nakręcam przez to ze on taki chudy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2015, 14:38

17u9i09kaz7fg3pq.png
‹‹ 1285 1286 1287 1288 1289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ