Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Iza czy mala boli brzuszek ? Jezeli nie ma takich objawow to ja bym poczekala, nawet nie wiem cxy dawalabym jakies leki, juz lepiej jablko lub suszona sliewke, u nas jest od jednej do czterech kupek na dobe, zaczyna sie od twardych zbitych kulek a koncxzy kupka luzna kolor ciemny w zaleznosci od spoxywanych produktow, polecam konsultacje pediatry, ale poobserwuj ja chwile
-
Dziewczyny czy macie jakieś sprawdzone kubki niekapki? Natalka nie chce pić płynów innych niż mleko właściwie w żadnej formie poza podawaniem łyżeczką. Miała jakiś niekapek z pepco ale się nie sprawdził wiec musze szukać dalej. Jak coś polecacie to napiszcie proszę.
-
ylena może spróbuj z doidy cup, taki kopnięty kubeczek:)u nas Zuza strasznie się rwie do picia z niego, narazie śmiesznie jej to wychodzi, ale pije z niego, mamy też niekapek z lovi, ale niespecjalnie jej podchodzi, bardziej służy do masowania dziąseł
eforts lubi tę wiadomość
-
Ja mam kubeczek z Aventa ale jestem średnio zadowolona z niego, mam wrazenie ze przecieka Duzo osob wokół polecalo mi NUK-a z serii Easy Learning- podobno bardzo fajnie się sprawdzają i to jest cala seria kubeczkow stopniowo przyzwyczajajaca do picia z normalnego kubka. Wlasnie nosze się z zamiarem kupienia Choc u nas poki co tez Kubie lepiej idzie samodzielne picie z butelki niż z tego Kubeczka, bardziej traktuje go jako zabawke i gryzak niż zrodlo zaspokajania pragnienia
A dziś wyobrazcie sobie odkryłam chyba powod tak ciężkiego ząbkowania mojego dziecka.. Myslalam ze wychodzą mu gorne jedynki a tu niespodzianka- razem z jedynkami wychodzą również gorne dwojki Jakie było moje zdziwienie dziś jak zajrzałam mu do buzi szczesliwa ze obie jedynki się przebily i moim oczom ukazal się kolejny, już piaty do kolekcji zab Pewnie dlatego była taka awantura, domyślam się ze wychodzenie 4 zebow na raz musiało bolec -
Ja mam niekapek z TT, niby on jest od 4 miesiaca ale Maja w ogole nie chce z niego pic. Z butelki tez nie, jak woda to tylko lyzeczka podana Przymierzam sie do zakupu doidy cup, w sierpniu lecimy do Pl i wtedy zamowie
Dzis moje dziecko zrobilo 3 kupy! 3 dni temu podalam jej starte surowe jabluszko, przedwczoraj dostala probiotyk a wczoraj zjadla prawie caly sloiczek suszonych sliwek Najwazniejsze, ze sie zalatwila i nie plakala przy tym
Przebily nam sie dolne jedynki! Obie w tym samym czasie Moze to dlatego w ostatnich tygodniach tak zle spala w nocy...od jakis 5-6 nocek spi super (odpukac)-zasypia max o 20 i dopiero okolo 5 zaczyna sie wiercic. Wtedy na szybko cycek, troszke pociumka i spi dalej
Swoja droga, nie moge uwierzyc źe juz ponad miesiac minal odkac wrocilam do pracy...Teraz to dopiero szybko dni uciekaja...za szybko! -
Bukumola widzisz Kubuś hurtowo ząbkuje,żeby teraz dać Ci odpocząć.
Gratuluje chyba pierwszych "2"!!!
Iza83 dla Małej również gratulacje!!
Dziś się wybieramy na szczepienie, i już mi szkoda tego mojego brzdąca!
Nie wiem ale jakoś te szczepienia mnie dużo kosztują.;/
Ja wczoraj kupiłam niekapek z lovli 360.
Mały z niego chętnie piŁe wodę. Myślałam że może nie załapie ale szybko podchwycił o co chodzi. Najlepsza była mina jak poleciała mu woda i automatycznie oczy odkrywcy mu sie zrobiły. Zresztą Mój Agent z butelki wody niet, udaje że nie wie do czego smoczek od butelki służy ale jak poczuje soczek to dostaje oswiecenia.Bukumola lubi tę wiadomość
-
Annusiak, dzięki, no chyba faktycznie pierwsze "2" wśród forumowych dzieci Hehe, tymbardziej jestem zdziwiona ze czytałam gdzies kiedyś ze po jedynkach wychodzą trojki a dopiero potem dwojki ale jak widać moje dziecko ma swoja, jedyna sluszna kolejność
Iza- widzisz, domowe sposoby poskutkowaly, 3 kupy hehe, to chyba zalatwila się za wszystkie czasy U nas zaczyna się chyba jakies lekkie przytkanie bo od wczoraj młody robi takie twarde bobki po trochu przez caly dzień, niby nie placze przy tym ale mam wrazenie ze robi jedna kupe na raty przez caly dzień I wlasnie zamierzam dziś zaserwować mu suszone sliwki..
Annusiak, my tez dziś idziemy na szczepienie i tez az się boje co będzie.. Bo jak się ta szczepionka nalozy na zęby to młody chyba wogole wyjdzie z siebie a ja przy tym tez Ale już nie bardzo mogę przekladac bo i tak jesteśmy spóźnieni z ta trzecia dawka, powinien dostać już ze 2 tygodnie temu. Także ide i modle się żeby jakos poszlo Tez nie lubie szczepionek, jakos niespokojna zawsze jestem. Ale już ide, chce mieć to z glowy -
Po Waszych wpisach dziś kupiłam mojej kubek 360 z lovi ale póki co na razie jest zabawa nim jeszcze nie załapała, że z niego się pije- mąż demonstrował jej jak z kubeczka korzystać ale kończyło się na histerycznym śmiechu z taty będziemy próbować
Byliśmy też dziś na wizycie kontrolnej u pediatry- mała ma być za tydzień szczepiona na pneumokoki- wszystko super waga na 75 centylu (8kg) a "wzrost" na -uwaga- 97 centylu! długaśne jest to nasze maleństwo w kwestii ząbków to druga górna jedynka lada dzień się przebije i powoli zaczynają nam dwójki górne wychodzić będzie się działo...
Jak Wasze dzieci przechodziły szczepienie na pneumokoki??
-
Kanapa- my juz po dwóch dawkach pneumokokow, póki co odpukać Kuba reagował raczej ok na szczepionkę, nic się nie działo
Wczoraj byliśmy na szczepionce i widzę ze zrobilo sie młodemu na nóżce takie zaczerwienienie w miejscu uklucia, wczesniej nigdy nie miał nic, czym ti smarować?? Czy nic nie robić i samo minie? Nie wydaje się zeby go to bolało...
Czy wasze dzieci juz siedza? Albo szykują sie do siadania? Bo właśnie sie zastanawiam, kuba nie siedzi jeszcze niby ale jak go sadzam w foteliku do karmienia w pozycji półleżącej to podnosi sie do siedzenia i sobie siedzi.. Troche sie ginie na boki troche opiera sie rączkami o boki krzesełka ale siedzi, robi to sam, nie podciagamy bo ani nic ale wygląda to jego siedzenie jeszcze tak chwiejnie i zastanawiam sue- pozwalać mu ba takie zabawy czy nie?? Boje się zeby sobie krzywdy nie zrobil obciążając za bardzo kręgosłup a z drugiej strony skoro robi to sam z siebie to może tak ma być -
Witam:)
Dopiero teraz do Was dołączam a minęło już dużo czasu:)moja mała ząbków nie ma i z tego co czytałam to należy do nielicznych.możemy za to pochwalić się raczkowaniem! Niestety nie karmię już piersią bo mała miała duże problemy z alergią i przyrostem masy ciała ale już wyszliśmy na prostą.Powiedzcie mi prosze jak karmicie maluchy to tylko gotowane rzeczy?My Narazie mamy w diecie same warzywa I kaszke.z warzyw robie zupke I ja blenduje I najpierw karmie lyzeczka a reszte dojada smokiem.mam teraz wprowadzic jakies miesko.zaczynalyscie of krolika? Gdzie Sie to kupuje:-) ?to prawda ze miesko trzeba gotowac osobno I ten wywar jest do wylania?a I jeszcze jedno..Ile czasu gotujecie wode dla malucha? co do siadania to Gabrysia robi dokladnie tak Samo:) jak ma czerwone po ukluciu I spuchniete to najlepiej zrobic oklad z sody
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 17:14
Mamita -
mamita u nas surowe to tylko banan i jabłko narazie i to też nie codziennie,
też sama gotuję i zaczynałam od królika bo najmniej alergizujący, potem kurczak i indyk, wodę w której gotowałam mięso wylewam, używam tej wody w której gotowały się warzywa,
a wodę gotuję 5 minut czasami dłużej ale to już przez moje roztargnienie
-
U nas nigdy nie pokazał się rumień po szczepionce ale myślę, że psiknąć octeniseptem nie zaszkodzi a najlepiej zadzwonić do pediatry lub położnej i zapytać się.
Moja mała sama jeszcze nie siada ale jak np. trzymam ją na kolanach albo jest w wózku w pozycji pół-siedzącej to odpycha się pleckami i siedzi- muszę ją jeszcze asekurować bo gibie się na boki do siadania nasze dzieci mają jeszcze trochę czasu- koleżanki córka sama usiadła mając 8 m-cy u innej podobnie. Bukumola, kręgosłupem się nie martw- jeśli dziecko samo się prostuje do siadania to znaczy, że czuje się już na siłach aby to robić- byle by nie sadzać dziecka za wszelką cenę.
Mamita, jak wprowadzałam mięsko to kupowałam gotowe słoiczki np. z gerbera. Jak gotuję małej zupkę to warzywa razem z mięskiem gotuję i do blendowania dodaję odrobinę tej wody- w zasadzie to jest już rosołek
Z owoców surowych tak jak u Monki- banan i jabłko- ale ostatnio dostała kawałeczek arbuza- smakował
-
Hej
Bukomola to Kuba polecial z zabkami po 1 ida 2 a potem 4
U nas czesto surowy owoc jest na przegryzke w ramach gryzienia, banan, naktarynka, truskawki
Co do wywaru miesnego to powinno sie go podawac od 11 msc do tej pory tylko warzywny.
Franek zaczal siedziec sanodzielnie ale do raczkowania sie nie zabiera. U nas byl problem z raczkami, rozkladal je bardzo na boki i najpierw musialam z nim pocwiczyc zeby tego nie robil
Na gulke tak jak mowia dziewczyny soda -
Dziewczyny dzięki za podpowiedzi w sprawie niekapka. Kupiłam ostatecznie z canpolu, bo Nuk był 3 razy droższy i jest jakiś postęp w piciu.
Natala siedzi w miarę samodzielnie od kilku dni właściwie. Od jakiś 3 tygodni siedziała na chwile ale dość chwiejnie jeszcze. Teraz kilka minut spokojnie się utrzymuje i bawi.
Co do surowizn to u nas banany, jabłka, gruszki i po troszku malinek, truskawek i porzeczek. Wszystko mega smakuje -
Bukomola
Dziecko za szybko rozwijające sie moze mieć większe problemu niż ci ske wydaje . Mózg nie nadarza moze wystąpić padaczka i inne choroby .
Mój syn juz raczkuje sam siada z pozycji leżącej na brzuszku , sam wstaje wszędzie nawet o szyby oparty stoi długo ale za to zębów brak
-
Moja Zosienka ruchowo namietnue przewraca sie i lezy w 70% na brzuchu, cwiczy kregoslup, tak smiesznie nim buja, lekko sie odpycha do tylu, czasem probuje podciagac nozki, poza tym chwile siedzi gdy ja posadze i czasem bardzo tego chce bo zlosci sie gdy ja odkladam na plasko, podciaga sie do siadu gdy trzymam jej raczki jyz od dawna, ale sama nie siada,
Mamy nadal 1 zeba, choc widac juz leciutko druga kreseczke,
Zdecydowalam sie na odzwyczajenie od smoka, mala potrzebowala go gdy szla na drzemki ui nocny sen, poza tym nie chciala, a w wozku lub gdy byla i jest bardzo zmeczona zawsze zasypiala bez, ostatnio zasnela mi przy obiedzie a na drugi dzien przy kaszce, ubaw mialkam gdy przystawiam lyzeczke a jej powieki opadaja no i zdecydowalam raptownie, ze czas przygode smoczkowa zakonczyc co by sie nie przyzwyczaila bardziej, dzis mija drugi dzien bez dydusia, jest ciraz lepiej
-
Mamy kp ale tez mm ile wychodzi Wam karmien mlekiem, ja schizy lapie, ze mala malo pijhe mize mleka bo tak 4-5 razt ale poranne/ nocne najdluzej a potem krotko ssie, a woda nie, herbatka/soki lepiej ale to od dnia zalezy srednio 100 ml max na dobe wypija, i pielkuchy moczy, ale nie sa jakos mega zlane, cos zmieniam srrednio co 2h czasem 3h, a w nocy w ogole i juz nie ma takiej mokrej jak byla na samym mleku, a wagowo jest bardzo ok bo ma db 9kg
Kanapa swoja droga Twoja mala konkretnie przytyla, byla raczej drobniutka