Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
iza83 czulas, ze nie masz mleka ? Bo ja go w sumie nie czuje tylko w nocy troche bardziej piersi nabrzmiewaja, a ze leci to slysze jak mala polyka, a to mala dala Ci sygnal placzem, ze nic nie leci? Ciekawa jestem bo czasem sie zastanawiamczy bede wiedziala, ze zbkliza sie koniec laktacji
Pisalam o odstawieniu smoczka, po dwoch dniach, trzeciego wrocilismy do dudusia, mala tak bardzo go chciaala biedna tak zaczela plakac, i stwierdzilam, ze nie potrafie tak na nia patrzec, dala mi wybor dajesz smoka albo swoja piers, myslalam, ze chce pic a ona tylko cmokala bo zasnac nie mogla, a gdy zabralam cyca to mi taka awanture zrobila ze ohoho
-
Julianna bylo dokladnie tak jak piszesz. Majka byla na mm w czasie gdy ja bylam w pracy, po powrocie, w nocy i z rana kp. Przez pierwsze 2 tygodnie wracalam do domu z przepelnionymi i bolacymi piersiami, marzylam tylko o tym by mala sciagnela to mleko Po jakis 2 tygodniach mimo pracy przez 8h piersi nagle przestaly bolec i wydawaly sie puste po powrocie do domu, mala tez nie chciala pic...mysle ze u mnie na zanik laktacji wyplynal brak regularnych karmien ale tez i stres...Ale i tak sie ciesze ze moglam kp przez pol roku
-
Dzieje się, dzieje... u nas już 5 ząbków!! Dziś pokazała się prawa górna dwójeczka a w sobotę lewa górna jedyneczka
Całe szczęście mała dobrze przechodzi ząbkowanie- ufff... trochę więcej śpi niż zwykle ale za to z jedzeniem to istny amargedon! normalnie mam ochotę czasem wyjść z domu i nigdy nie wracać skubana nauczyła się trzymać jedzenie w buzi i nie połykać (obiadek/kaszka- coś podawanego łyżeczką)! Dziś przeszła samą siebie i trzymała 25 minut!!!! specjalnie patrzyłam na zegarek! ma otwartą buzię i trzyma jedzenie, nie połknie, będzie jęczeć, płakać, śmiać się, krzyczeć cały czas trzymając jedzenie w buzi! w końcu tak się zaczęła dławić, że musiałam ją ratować nie mam pojęcia jak ona się tego nauczyła ale normalnie do szału mnie tym doprowadza- słoiczek potrafi jeść godzinę na szczęście z mlekiem się trochę "przeprosiła" i nie głoduje zupełnie.
Julianna, jakieś 1,5 m-ca temu ważyła 7kg więc jesteśmy kilogram do przodu pyzy większe się jej zrobiły dziś robiłam porządki z jej ubrankami i musiałam już odłożyć wszystkie 68 na rzecz 74 chociaż jak na noc założyłam jej pajaca 74 to wcale zbyt długi nie był... więc pewnie niedługo znów będzie wymiana garderoby na 80
Mamy też małą rewolucję ze spaniem od kilku dni mała śpi w swoim łóżeczku już tak nam dopiekła, że "albo my albo ona" skubana w poprzek spała! my ściśnięci na brzegach łóżka a księżniczka rozłożona na środku pierwsza noc bez niej w łóżku była dla mnie koszmarna- co chwilę się budziłam, nasłuchiwałam czy oddycha, etc. Już tak nie świruję a małej chyba podoba się spanie w łóżeczku bo bez problemu przesypia całą noc i nikt jej nie poprawia ciągle, nie przykrywa- ogólnie nie przeszkadza -
Nasza gwiazda waży 7220.pół roku kp a teraz już tylko nutramigen.Była uczulona na coś z mojego mleka i mimo że byłam już na diecie bezmlecznej, bezglutenowej i bezjajecznej to nic nie dawało.do tego od 3msc nie przybierala na wadze.Odstawialam ja stopniowo.najpierw kp dwa razy dziennie później raz później raz a dwa dni i tyle.(Nie chciałam odciagac)
Ile drzemek ma wasze dziecko w ciągu dnia? Moja dwie dłuższe lub 3 krotsze.Nie ma takiego stałego planu dnia bo często nie ma nas w domu. W nocy śpi mi od 22 do 5-6 bez jedzenia za to w ciągu dnia ma 6-7 karmienie po Max 150.(Przeważnie 120).
Smoczka dostaje tylko na sen ale to też nie zawsze i po chwili wypluwa. Nasza mała praktycznie zawsze zasypia mi przy wieczornym karmieniu.
Zębów jak nie było tak nie ma.Mamita -
Mój Kuba ważył w zeszłym tygodniu przy szczepieniu 7700g upodobał sobie 10 centyl i czuje ze już na nim zostaniemy
U nas juz sześć zębów, w zasadzie arsenał zębów jest już taki, ze spokojnie młody mógłby zgryźć schabowego a czuje ze pewnie niebawem dolne dwójki będą w natarciu...
Co do drzemek to u nas sa z reguły trzy przy czym ta ostatnia taka króciuteńka ok pól godziny. Czasem jesli zdarza się dwie długie (tak po 1,5h kazda) to na tym koniec ale to raczej rzadko..mam wrażenie ze jestesmy w takiej fazie przejściowej z 3 drzemek na dwie ale jeszcze tak troszkę dwie drzemki to za malo a trzy juz trochę za dużo i potem jest problem z chodzeniem wieczorem spać..
Mamita- twoje dziecię je 7 posiłków dziennie? U nas 5 posiłków w tym jeden w nocy, wiecej jak 4 razy w ciagu dnia młody jedzenia nie tknie, nie zje częściej niż co 4h..
Julianna, rozumiem Cie, wiem jak ciężko patrzeć jak dziecko sie meczy choćby z powodu braku smoczka ciężko być konsekwentnym my id czwartku jestesmy na odwyku od noszenia bo moje dziecko zaczelo nadmiernie dopominać sie rąk i w zasadzie stal sie nieodkładalny w pewnym momencie.. Chyba teściowie go rak rozbestwili jak byliśmy na urlopie, potem pare dni my kontynuowaliśmy bo wychodzimy 4 zeby na raz wiec dziecka bylo żal bo go bolało i tak się dziecko przyzwyczaili ze nawet na minutę nie dal sie odłożyć. Ale w czwartek jyz nam się z mężem przelało tym wszystkim i jest odwyk i juz po paru dniach jest troche lepiej
Czy któraś z was używa wózka firmy x-lander? Przymierzam sie do zmiany wózka bo jestem srednio zadowolona z tego który mam, jest strasznie wielki i strasznie ciezki i drażni mnie juz powoli fakt ze z tym czolgiem nigdzie nie mogę sie zmieścić, za każdym razem walka zeby się do auta zmiescil, nie wspominając juz o sytuacjach kiedy ten wózek trzeba podniesc- 15kg żywej wagi (bez dziecka). Chce zmienić na cos mniejszego i właśnie szukam natchnienia.. Podobają mi sie x-landery..ale nie chciałabym drugi raz wybrac zle. Jakie macie wózki i czy jesteście zadowolone? -
Bukumola ja na Twoim miejscu wybralabym lekka spacerowke z siedziskiem usztywnianym,
Zosia jest na 90-95 centylu, wazy +- 9200 i co tu gorsze 10 czy 95 centyl, kazda z nas sie i tak przejmuje ech bycie matka
Czy mozna dawac swieza nektarynke ? Mala dzis cala wciagnela, a ja sie potem zaczelam zastanawiac czy juz moze i cz cala to nie za duzo....
-
Hej mamuśki jestem studentką i mamą małej Alicji która, urodziła się w styczniu tego roku. Obecnie jestem na etapie pisania pracy magisterskiej o tematyce "Wiedza kobiet na temat karmienia piersią" Miałabym ogromną prośbę do was o wypełnienie mojej ankiety będę Wam bardzo wdzięczna za każdą wypełnioną ankietę. Pozdrawiam serdecznie. Gosia http://moje-ankiety.pl/respond-78607.html
-
Bukomola ja w sprawie wózka nie pomogę, nadal mam Riko Nano teraz spacerówka i choć wolałabym lżejszy to jeszcze się przemęcze. Jak mała zacznie chodzić to kupię jakąś lekką i łatwo pakowalną do auta spacerówkę (bo teraz wózek zajmuje w moim aucie bagażnik i jedno tylnie siedzenie ).
Julianna ja daje świeże owoce, ale z nowych staram się dawać po troszeczku.Z cytrusami to bym uważała bo one ponoć lubią uczulac, ale jeśli nic się nie działo to nie masz się co zastanawiać - zostało zaakceptowane
U nas 97 centyl (sic!) ale się nie przejmujemy, rodzice też duzi byli -
No je 6 min albo 7 razy na dobę tzn od 6 rano do 22...dziś było 6 ale zupy z królikiem wtrabila 180ml i kaszki 180ml...normalnie je po 120-150..
Co do wózka ja mam jedo- to b.dobra Polska firma ale na Twoim miejscu kupilabym lekka spacerowke...słyszałam że najlepsze są maclaren, ale nie wiem jaki koszt..odkąd Gabrysia raczkuje ciągle muszę za nią latać!dziś jak się już zmeczyla to siadała i odsapywala!Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 21:46
Mamita -
Bukomola wlasnie postanowilismy z mezem ze kupujemy guinny zapp xtra 2 droga ale inne mi sie nie podobja, male gabaryty po zlozeniu. Starsza wersja jest tansza ale siedzisko sie nie sklada. My duzo jezdzimy i juz mnie wkurza ze pol bagaznika zajmuje stelaz a budke wozimy z przodu, tez mamy riko nano.
Swoja droga ylena jezdzisz z przodu?
Jak wy dziewczyny jezdzicie? Ja zalwsze z tylu z Frankiem -
Eforts dokladnie to samo mnie meczy - ogromny wózek który zajmuje pól auta, w żadnym sklepie sie zmieścić miedzy pólkami nie mogę.. Ja mam wózek praktycznie bliźniaczo podobny do riko nano bo tez rozważałam jego zakup i dokladnie te same gabaryty i waga.. Fajnie sie prowadzi ale jest niepraktyczny przez swoje rozmiary..quinny zap fajny, tez go oglądałam ale ja chce 4-kołowy
Ja zawsze jeżdżę z młodym z tyłu, chyba ze jadę z nim sama to wtedy jedzie z tyłu sam :)ale to tylko na krótkie dystanse wchodzi w grę bo inaczej zaplakalby sie na śmierć -
Ylena a masz wyłączaną poduszkę ? Ewentualnie auto bez poduszek?
Dlatego ja chcę kupić drugi fotelik, już przymierzałam Franka w smyku, młody już siedzi, fotelik ma lekkie odchylenie i będę mogła wozić do z przodu. U mnie nie można wyłączyć poduszki wiec musi być z tylu (fotelik ustawiany tylem do kierunku jazdy). A w grę będą wchodzić tylko krotkie dystanse w mieście, docelowo przesiadziemy się za dobrych pare miesięcy.
Bukomola masz cos na oku? Bo mi nic innego się nie podobaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 22:05
-
Eforts, ja tam znawca wózków nie jestem ale tez słyszałam ze sa mało stabilne i ze srednio sprawdzają sie np na schodach, podjazdach dla wózków itp. Koleżanka kupila trójkołowy i bardzo szybko się go pozbyla na rzecz 4-kolowego, pamiętam ze mocno na niego narzekala ze zle się prowadzi.. Ale to wszystko zaslyszane, własnych doświadczeń nie mam poza tym ja jestem chyba akurat w tej kwestii tradycjonalistką i 4-kolowe zwyczajnie bardziej mi sie podobają podoba mi sie bardzo quinny mood ale tez jest 3-kołowy choc widziałam ze można dokupić podwójną oś dodatkowo no ale to juz troche drogo wychodzi.. Przymierzam się do x-landera x-cite albo x-pulse ale musze na żywo obejrzeć a jeszcze jakos nie bylo okazji.. Tylko właśnie tez się zastanawiam bo x-cite ma kubełkową spacerowke, podobnie jak quinny i nie wiem jakby się to sprawdziło..niby podoba mi sie takie rozwiązanie ale pytanie czy jednak tradycyjnie rozkładane oparcie spacerowki nie jest dla dziecka lepsze..
McLaren wózki to chyba tylko "parasolki" sa wuec odpada bo nasze dzieci jeszcze za Male do takich wynalazkówWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 23:13
-
Bukomola ladne sa te x landery ale ciezkie no i po zlozeniu duze a to jest glowny wyznacznik nowego wozka. Nie wiem czy nie ogladalismy tych x landerow to ten x city prawie w ogole sie noe sklada?!
Najwyzej nie bede jezdzila po schodach no i nie ma co sie oszukiwac to typowo moejski wozek na malych piankowych kolkach ale rico z nami zostaje wiec sadze ze damy rade,
Dziewczyny moze chcecie kupic nowa chuste bawelniana? -
Eforts tak mam wyłączoną poduszkę powietrzną. jak dla mnie to duży komfort ze mogę widzieć małą w trakcie jazdy, podać zabawkę czy smoka jak jest taka konieczność. Natala jest wprawdzie grzeczna w samochodzie, ale na takich trasach poza miasto np. około 60 km do rodzicow to nie wyobrażam sobie jazdy z nią samej z tyłu. Z mężem to oczywiście co innego.
W sumie już pewnie nie długo trzeba nam będzie się przesiąść do kolejnego fotelika, bo nasza kluska ma już prawie 10 kg a fotelik jest do 13 kg.
Widziałam na jakimś blogu recenzje quinny zapp xtra2 i tez mi się podobał, szczególnie to składanie.
Czy macie juz plany na "po urlopie macierzyńskim"? Ja po przeanalizowaniu sprawy doszłam do wniosku ze chyba zdecydujemy się na żłobek. Wytypowalam sobie juz jeden i sytuacja jest podobna jak podała kiedyś Bukomola - jak chce mieć zarezerwowane miejsce od grudnia to właściwie musze zacząć płacić od września Wy jakie macie plany? Kurcze czas strasznie szybko leci, jeszcze niedawno wydawał mi się to odległy temat, a tu już jutro moje dziecię kończy 7 miesiącWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 11:49
-
Ylena to super ze masz taka mozlowosc, ja nie mam dlatego raczej sami nie jezdzimy i z niecierpliwoscia czekam na kolejny fotelik.
U mnie od poczatku wiadomo ze zlobek, od ok lutego wracam do pracy, puszczac zaczne go troche wczesniej ale na szczescie place od czasu kiedy dziecko zaczyna uczeszczac : -
Jak jedziemy we dwoje siedze z mala na tylach, nie potrafilabym jhej samej zostawic, uwielbiam przygladac sie jej, zagadywac, poza tym gdy jedziemy same do miasta 30 km to bez problemu mala chwile gada i zasypia
My mamy poza spacerowka w zestawie wielofunkcyjnym, darowany wozek coto baby sprint, plusem jest skladanie, ale sam w sobie jest wielki, wygodny, ale tez troche miejsca zajmuje i wazy, ale i tak fajniejszy, takze wersje typu parasolka z czasem pewnie tez sie kupi
Odnosnie fotelikow drugi mamy przodem do jazdy, a szkoda bo pozycja tylem jest najbezpieczniejsza