Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Bukomola moim zdaniem musisz pogodzic sie z nocnym karmieniem a w zasadzie jak kuba nie duzo przybiera to chyba nawet sie z tego cieszyc
Tak ilosciowo to mysle ze Franek je mniej z tym ze do tego pije cyca.
U nas rano jest kawalek pomidora, chlebka z czyms, pozniej zupa om 150 ml, pozniej obiad cos podziubie makaron, warzywa ilosciowo niewiele, i na kolacje nieraz zje jakas kasze z owocem, nieraz kanapke a nieraz nic
Franek bije brawo od jakiegos czasu ale to jak mu sie chce nie na zawolanie na zawolanie piatke przybije ale to tez nie zawsze
Bukomola u nas teraz hitem jest samochodzik jezdzik, Franio umie juz na niego wsiadac i nim jezdzic, chociaz najczesciej robi sobie s niego pchacz ale podnozek zeby wejsc na cos wyzszego generalnie jest malym kaskaderem dzisiaj mu nawet na plac go zabrałam -
Bukumola ilosciowo rano o 6 jest piers wiec nie wiem, potem drugiue sniuadanie o 9 okolo 100-150 g, o 13 obiad okoloi 200 ssama robiue wiec nie wiem ile dokladnie, o 16-17 podwieczorek owoc z biszkoptem lub kleikiuem, czasem troche mleka, o 19-30 kolacja kaszka ok 150 ml wody plus kaszka wiec 200 g pewnie zjada
Bukumolka jak on tak malo wazy to lepiej ciesz sie, ze nadrabia noca, ja to chgcialam Zoske oduczyc bo ona je duzo i nigdy nie odmawia,
U nas zabawki sa akurat mile widziane, Zosia podchodzi do kartonu i sama wybiera zabawki, uwielbia rozwalac wieze z kolckow ktora jej buduje, albo burzyc piramidke kolek fp, puaninka/organki tez sa super wtedy sobie tanczy, z kazda plkuszowa, gumowa czy plastkiowa zabawka gada, zwykla butelkja po wodzie z kulkami fasola czym kolwiek co grzechocze jest mega atrakcja, teraz przymierzam sie do kupna stoliczka edukacyjnego,
Eforts nad jezdzikiem/pchaczem sie zastanawialam wlasnie, uwazasz ze warto, a Franek juz chodzi ?
Eforts ile razy dziennie kp, troche Franio bedzie zaskoczony brakiem cycusia
-
Juliana ogolnie pchacze nie sa polecane i takowego bym nie kupila z tym ze moje dziecko robi sobie pchacz ze wszystkiego, krzesla, kartonu no i tego samochodzika. Wtedy chodzi albo przy meblach tak sam to nie.
http://allegro.pl/jezdzik-pchacz-harmony-niebiesk-pwtoys-dzwieki-103-i5675263203.html
Cos takiego tylko my mamy w najprostszej wersji, w lidlu za 40 zl kupilismy.
A stoliczek polecam Ci ten
http://allegro.pl/aktywny-stoliczek-dwujezyczny-bfy27-fisher-price-i5699401314.html
Tylko polecam uzywany nez wzgledu na zasobnosc portfela bo to tylko zabawka predzej czy pozniej sie znudzi, jest plastikowa wiec mozna umyc. Ja kupilam taki Frankowi i siostrzenicy. -
A kp roznie sa dni ze tylko dwa na drzemki no i potem na wieczor i w nocy. Ale najczesciej jest kilka podejsc do drzemki i wtedy cyc i w trakcie jak sie wybudzi i chce dalej spac to bez cyca nie zasnie i do tego z raz poznym popoludniem.
Ogolnie odstawie go zanim pojdzie do zlobka tzn w dzien. I tu troche lipa bo przeszlo mi przez mysl zeby po roku odstawicgo w nocy inie dawac cyca ale to jak wroce do pracy to w ogole skonczy sie kp. I w takim wypadkuodstawie w dzien a w nocy jeszcze z pol roku pociagne, takze do drugiego roku powinnismy zakonczyc kp
Tez nie chce go za wczesnie odstawic bo nie chce przechodzic ba mieszanke, jak go odstawie to juz nie bedzie mialmleka w ogole. -
Dziewczyny, nie uważajcie mnie za wyrodna matke która chce odmawiać dziecku jedzenia z tym nocnym karmieniem to tak po prostu kombinuje bo mam wrazenie ze to się odbija na jedzeniu w dzień bo sniadania nie zje wcześniej niż o 8 rano i to tez nie zawsze, spokojnie by do 9 wytrzymal. A tu jak niektóre piszecie pierwszy posiłek macie o 6 rano.. gdyby spal cala noc to o 6 bylby glodny i wtedy mialby pierwszy posiłek dwie godziny wcześniej dzięki temu zapewne w dzień udaloby mi się upchnąć dodatkowy posiłek po południu na który teraz nie ma szans przy śniadanku o 8 rano no nic, postanowiłam sprobowac dawac rzadsze mleko, dziś w nocy dostal 5 miarek mleka zamiast 6 i nie widze żeby wplynelo to jakos na niego Wiadomo, może będzie tak ze trzba będzie się z tym pogodzić ale może po prostu trzeba mu trochę pomoc przestawić zobaczymy..
Ja tez czytałam ze pchacze sa ok, ze chodzikow nie polecają.. zastanawiam się nad pchaczem ale poki co ogladalam tylko takie z fisherprice po 300zl a to za drogo biorac pod uwagę fakt ze może być tak jak z reszta zabawek ze będzie stal w kacie i się kurzyl i chyba faktycznie zaczne szukac używanych bo zabawki sa cholernie drogie a jeszcze nigdy nie wiadomo kupując, czy się akurat trafi w dziecka gust
Julianna, ten stoliczek fajny jest, tez go ogladalam i się zastanawiam wiec jak kupisz to daj znac jak się sprawuje!
Eforst- młody był w polowie sierpnia w zlobku 3 razy po godzinie po czym chorowal przez 3 tygodnie skonczylo się antybiotykiem i długo trzymałam go w domu żeby doszedł do siebie. teraz w poniedziałek zrobiliśmy drugie podejście, chodzi codziennie na 3 godziny poki co. Na ten moment jest średnio, nie chce za bardzo bawic się z innymi dziecmi, sporo placze, nie chce spac mimo ze w domu ma drzemke 2h przed południem no i jest za bardzo tez nie chce... i dziś rano już po dwóch dniach w zlobku obudzil się z katarem wiec czuje ze latwo nie będzie ale nie ma wyjścia, musi się przyzwyczaić. Mam nadzieje ze do grudnia jakos się przyzwyczai w przyszłym tygodniu mamy wydluzyc o godzine tak żeby zostawal na obiadek a potem jeszcze może na poobiednia drzemke. Daze do tego żeby wytrzymywal tak do 14tej w zlobku, co biorac pod uwagę jego trudny charakterek i fakt ze pewnie zaraz znowu się rozchoruje i kolejny tydzień albo dwa wypadną to może akurat do grudnia uda się osiagnac -
witajcie dziewczyny:) u nas też są nocne pobudki zazwyczaj ok. 3 i niestety dwie godziny wtedy z głowy, bo Zuza akurat chce się bawić, zje, napije się i bryka
u nas hitem jest rowerek
http://www.babytrike.com.pl/offer/show/30/zielony-2015-edition
jak nie ma pogody to śmigamy po mieszkaniu, reszta zabawek jest na chwilę bo jedyne co Zuzę interesuje to podnoszenie się przy meblach
no jeszcze książeczki, są na topie, potrafi się dłużej nimi zająć. -
Ostatnio bylo dziecko na placu zabaw takim rowerkiem i smialam sie do Franka ze on nie dostanie bo jego wozek musi sie zamortyzowac zreszta u nas nie wchodzi w gre nic co go unieruchomi
Bukomola w koncu sie wyrobi :)my bedziemy to przerabiac od lutego tznz racji ze takto wygladato zaczne puszczac go w styczniu. -
Dziewczyny jakie nowosci zywieniowe podajecie maluchom ? Ja dzis pierwszy raz zaserwowalam dwie lyzeczki jogurtu naturalnego, mysle o pierwszych kanapkach, ale z czym....
Stoliczek zostal pozytywnie przyjety ( o ktorym piusalam wczesniej) wszystko co ma, polaczone jest z mowieniem i spiuewaniem, dwa rodzasje glosnosci,tylko po pl, niski, bawi sie przy nim na kleczka,
-
nick nieaktualnyja tez podaje juz wszytsko Marcelemu, jesli mu smakuje to je, jesli nie to nie, na sile nie daje...ale nadal najwazniejsza jest kasza nawet 3 razy w ciagu dnia i mleko o 2 w nocy...młody wazy 8 kg, teraz slabo przybiera, ostatnio 40 gram w ciagu tygodnia...no i jada duzo mniej, obiadow nie chce, zje ze 3 łyzeczki ma dosc...ale jogurt uwielbia i bulka wieloziarnista jest hitem...lubi gotowane miesko czy rybe...