X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dawno nie zaglądałam. My za chwilę 9 miesięcy skończymy. Sylwester dużo gada. Pozostałe czynności to mały len.
    Trzymam kciuki za staraczki.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukomola moim zdaniem musisz pogodzic sie z nocnym karmieniem a w zasadzie jak kuba nie duzo przybiera to chyba nawet sie z tego cieszyc :)

Tak ilosciowo to mysle ze Franek je mniej z tym ze do tego pije cyca.
    U nas rano jest kawalek pomidora, chlebka z czyms, pozniej zupa om 150 ml, pozniej obiad cos podziubie makaron, warzywa ilosciowo niewiele, i na kolacje nieraz zje jakas kasze z owocem, nieraz kanapke a nieraz nic :)

Franek bije brawo od jakiegos czasu ale to jak mu sie chce nie na zawolanie :) na zawolanie piatke przybije ale to tez nie zawsze :)

Bukomola u nas teraz hitem jest samochodzik jezdzik, Franio umie juz na niego wsiadac i nim jezdzic, chociaz najczesciej robi sobie s niego pchacz ale podnozek zeby wejsc na cos wyzszego :) generalnie jest malym kaskaderem :) dzisiaj mu nawet na plac go zabrałam :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukomola na długo puszczam młodego do żłobka?

Franio pójdzie dopiero za pare msc o nic sie nie boje on lubi dzieci ale nie wiem jak to bedzie nauczyc go spania bez cyca :(

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola ilosciowo rano o 6 jest piers wiec nie wiem, potem drugiue sniuadanie o 9 okolo 100-150 g, o 13 obiad okoloi 200 ssama robiue wiec nie wiem ile dokladnie, o 16-17 podwieczorek owoc z biszkoptem lub kleikiuem, czasem troche mleka, o 19-30 kolacja kaszka ok 150 ml wody plus kaszka wiec 200 g pewnie zjada

Bukumolka jak on tak malo wazy to lepiej ciesz sie, ze nadrabia noca, ja to chgcialam Zoske oduczyc bo ona je duzo i nigdy nie odmawia,

U nas zabawki sa akurat mile widziane, Zosia podchodzi do kartonu i sama wybiera zabawki, uwielbia rozwalac wieze z kolckow ktora jej buduje, albo burzyc piramidke kolek fp, puaninka/organki tez sa super wtedy sobie tanczy, z kazda plkuszowa, gumowa czy plastkiowa zabawka gada, zwykla butelkja po wodzie z kulkami fasola czym kolwiek co grzechocze jest mega atrakcja, teraz przymierzam sie do kupna stoliczka edukacyjnego,

Eforts nad jezdzikiem/pchaczem sie zastanawialam wlasnie, uwazasz ze warto, a Franek juz chodzi ?

Eforts ile razy dziennie kp, troche Franio bedzie zaskoczony brakiem cycusia

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

Juliana ogolnie pchacze nie sa polecane i takowego bym nie kupila z tym ze moje dziecko robi sobie pchacz ze wszystkiego, krzesla, kartonu no i tego samochodzika. Wtedy chodzi albo przy meblach tak sam to nie.

http://allegro.pl/jezdzik-pchacz-harmony-niebiesk-pwtoys-dzwieki-103-i5675263203.html

Cos takiego tylko my mamy w najprostszej wersji, w lidlu za 40 zl kupilismy.

A stoliczek polecam Ci ten
    http://allegro.pl/aktywny-stoliczek-dwujezyczny-bfy27-fisher-price-i5699401314.html

Tylko polecam uzywany nez wzgledu na zasobnosc portfela bo to tylko zabawka predzej czy pozniej sie znudzi, jest plastikowa wiec mozna umyc. Ja kupilam taki Frankowi i siostrzenicy.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kp roznie sa dni ze tylko dwa na drzemki no i potem na wieczor i w nocy. Ale najczesciej jest kilka podejsc do drzemki i wtedy cyc i w trakcie jak sie wybudzi i chce dalej spac to bez cyca nie zasnie i do tego z raz poznym popoludniem.
    Ogolnie odstawie go zanim pojdzie do zlobka tzn w dzien. I tu troche lipa bo przeszlo mi przez mysl zeby po roku odstawicgo w nocy inie dawac cyca ale to jak wroce do pracy to w ogole skonczy sie kp. I w takim wypadkuodstawie w dzien a w nocy jeszcze z pol roku pociagne, takze do drugiego roku powinnismy zakonczyc kp :)
    Tez nie chce go za wczesnie odstawic bo nie chce przechodzic ba mieszanke, jak go odstawie to juz nie bedzie mialmleka w ogole.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie taki mamy
    http://www.promoceny.pl/detail/lidl-jezdzik-294934/

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.ceneo.pl/9052029 kupuje taki, chcialam kupic z fp ale co pisalam do kogos to juz nie bylo, a chcialam z okoliucy zeby odebrac oisobiscie

A ja czytalam ze pchacze sa nawet ok, bo to chodzik i skoczek zle wplytwa na postawe ciala,

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie uważajcie mnie za wyrodna matke która chce odmawiać dziecku jedzenia :) z tym nocnym karmieniem to tak po prostu kombinuje bo mam wrazenie ze to się odbija na jedzeniu w dzień bo sniadania nie zje wcześniej niż o 8 rano i to tez nie zawsze, spokojnie by do 9 wytrzymal. A tu jak niektóre piszecie pierwszy posiłek macie o 6 rano.. gdyby spal cala noc to o 6 bylby glodny i wtedy mialby pierwszy posiłek dwie godziny wcześniej dzięki temu zapewne w dzień udaloby mi się upchnąć dodatkowy posiłek po południu na który teraz nie ma szans przy śniadanku o 8 rano :/ no nic, postanowiłam sprobowac dawac rzadsze mleko, dziś w nocy dostal 5 miarek mleka zamiast 6 i nie widze żeby wplynelo to jakos na niego :) Wiadomo, może będzie tak ze trzba będzie się z tym pogodzić ale może po prostu trzeba mu trochę pomoc przestawić :) zobaczymy..

Ja tez czytałam ze pchacze sa ok, ze chodzikow nie polecają.. zastanawiam się nad pchaczem ale poki co ogladalam tylko takie z fisherprice po 300zl a to za drogo biorac pod uwagę fakt ze może być tak jak z reszta zabawek ze będzie stal w kacie i się kurzyl :) i chyba faktycznie zaczne szukac używanych bo zabawki sa cholernie drogie a jeszcze nigdy nie wiadomo kupując, czy się akurat trafi w dziecka gust :)
    Julianna, ten stoliczek fajny jest, tez go ogladalam i się zastanawiam wiec jak kupisz to daj znac jak się sprawuje!

Eforst- młody był w polowie sierpnia w zlobku 3 razy po godzinie po czym chorowal przez 3 tygodnie :/ skonczylo się antybiotykiem i długo trzymałam go w domu żeby doszedł do siebie. teraz w poniedziałek zrobiliśmy drugie podejście, chodzi codziennie na 3 godziny poki co. Na ten moment jest średnio, nie chce za bardzo bawic się z innymi dziecmi, sporo placze, nie chce spac mimo ze w domu ma drzemke 2h przed południem :) no i jest za bardzo tez nie chce... i dziś rano już po dwóch dniach w zlobku obudzil się z katarem :/ wiec czuje ze latwo nie będzie ale nie ma wyjścia, musi się przyzwyczaić. Mam nadzieje ze do grudnia jakos się przyzwyczai :) w przyszłym tygodniu mamy wydluzyc o godzine tak żeby zostawal na obiadek a potem jeszcze może na poobiednia drzemke. Daze do tego żeby wytrzymywal tak do 14tej w zlobku, co biorac pod uwagę jego trudny charakterek i fakt ze pewnie zaraz znowu się rozchoruje i kolejny tydzień albo dwa wypadną to może akurat do grudnia uda się osiagnac :)

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 30 września 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie dziewczyny:) u nas też są nocne pobudki zazwyczaj ok. 3 i niestety dwie godziny wtedy z głowy, bo Zuza akurat chce się bawić, zje, napije się i bryka :)

u nas hitem jest rowerek
    http://www.babytrike.com.pl/offer/show/30/zielony-2015-edition
    jak nie ma pogody to śmigamy po mieszkaniu, reszta zabawek jest na chwilę bo jedyne co Zuzę interesuje to podnoszenie się przy meblach :)

no jeszcze książeczki, są na topie, potrafi się dłużej nimi zająć.

relgtv73uvywn530.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio bylo dziecko na placu zabaw takim rowerkiem i smialam sie do Franka ze on nie dostanie bo jego wozek musi sie zamortyzowac :) zreszta u nas nie wchodzi w gre nic co go unieruchomi :/

Bukomola w koncu sie wyrobi :)my bedziemy to przerabiac od lutego tznz racji ze takto wygladato zaczne puszczac go w styczniu.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bukumola dzis Zoska jadla o 3 o 6 nie tknela mleka chciala smoka i poszla spac, dopiero o 9 zjadla sniadanie

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monka86 czy Zuza nie spada z rowerka?

Wazylam Zoske, o dziwo mamy 10,5 kg
    Ile waza Wasze pocuiechy?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 30 września 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julianna, rowerek ma pasy i specjalne siedzisko, nie ma opcji zeby spadło, poźniej jak dziecko starsze to można je zdjąć

relgtv73uvywn530.png
  • monka86 Koleżanka

Wysłany: 30 września 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas też ok. 10,5 :)

relgtv73uvywn530.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez ok 10,5

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie nowosci zywieniowe podajecie maluchom ? Ja dzis pierwszy raz zaserwowalam dwie lyzeczki jogurtu naturalnego, mysle o pierwszych kanapkach, ale z czym....

Stoliczek zostal pozytywnie przyjety ( o ktorym piusalam wczesniej) wszystko co ma, polaczone jest z mowieniem i spiuewaniem, dwa rodzasje glosnosci,tylko po pl, niski, bawi sie przy nim na kleczka,

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliana Franek je juz wszystko, kanapki je z pomidorem, mascarpone ze szczypiorkiem (gotowych serkow mu nie daje), z pasta jajeczna, ostatnio nawet z szynka jadl.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts mascarponr to serek to jak sama go zrobilas

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez podaje juz wszytsko Marcelemu, jesli mu smakuje to je, jesli nie to nie, na sile nie daje...ale nadal najwazniejsza jest kasza nawet 3 razy w ciagu dnia i mleko o 2 w nocy...młody wazy 8 kg, teraz slabo przybiera, ostatnio 40 gram w ciagu tygodnia...no i jada duzo mniej, obiadow nie chce, zje ze 3 łyzeczki ma dosc...ale jogurt uwielbia i bulka wieloziarnista jest hitem...lubi gotowane miesko czy rybe...

‹‹ 1305 1306 1307 1308 1309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ