X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna muszą być bite trzy miesiące przepracowane (w tym też urlop) żeby była nowa podstawa do chorobowego. Ja się dowiadywałam w ZUSie.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja w planuje u siebie w płacach spytać, ale fakt w zusie bardziej neutraknie, to w sumie dla mnie powinno byc korzystniej jak dobiore jeszcze urlopu,

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urlop na pewno sie wlicza ale to i tak będzie srednia z 12 m-cy wiec i tak będzie sporo mniej niz pensja po podwyżce niestety...

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli wyrobi się po macierzyńskim przynajmniej 3 pełne miesiące kalendarzowe z wyższą pensją, to podstawę biorą tylko z tych trzech miesięcy nie z 12. Jeśli nie, to biorą taką jak była przed zasiłkiem. Dzwoniłam do ZUSu dokładnie w tej sprawie i tak mi babka powiedziała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 14:35

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Bukumola Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja słyszałam inna wersję ale kadrową nie jestem wiec sie nie sprzeczam.

17u9i09kaz7fg3pq.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    Jeśli wyrobi się po macierzyńskim przynajmniej 3 pełne miesiące kalendarzowe z wyższą pensją, to podstawę biorą tylko z tych trzech miesięcy nie z 12. Jeśli nie, to biorą taką jak była przed zasiłkiem. Dzwoniłam do ZUSu dokładnie w tej sprawie i tak mi babka powiedziała.

Mnie też się wydaje że właśnie tak jest, ale głowy nie dam sobie urwać , bo jak się jest na macierzyńskim to jest się wyrejestrowanym z chorobowego więc do nowej podstawy wliczyć mogą tylko te trzy miesiące przepracowane ( z urlopem włącznie) Chyba że ma się przerwę mniejszą niż trzy miesiące wtedy nie obliczają na nowo.

https://www.maluchy.pl/ci-72114.png
    relge6yd7jws6b5o.png

• Milcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dynamiczna, jak się czujesz? Który to już masz tydzień dokładnie?

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    7ty 4 dni dokładnie mdłości różnie raz są raz nie zachcianki na owoce i słodycze od kiełbasy mnie odrzuca. Nawet dzisiaj w nocy przyśniły mi się racuchy z cukrem pudrem :)

Następną wizytę mam 10-02 . Puki co kazał leżeć ale średnio mi to wychodzi.
    Biorę cały czas luteinę.

relge6yd7jws6b5o.png

• julianna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mdlosci znaczaco slabsze, apetyt na owoce ciut sie zmniejszyl, ale i tak z checia je zjadam, aprzyszedl smak na slodkie, drozdzowki, bulka z miodem, ogolnie mdli mnie na mysl miesa, ale wczoraj zrobbilam kurczaka i mi smakowal, zjadlam z apetytem, chyba mi troche przechodzi, smakuja mi najprostsze rzeczy, kanapka z pomidorem, dzemem..

Odnosnie chorobowego, to do zusu nie zadzwonilam, wiem tyle, ze musza byc trzy msce kalendarzowe, czyli gdy ja jestem od 10.12. Na urlopie to musze albno przeporacowac albo urlopowac przez pelny styczen, luty i mnarzec, a to mi calkiem odpada, bo musialabym jeszcze xaly urlop z tego broku wybrac, oistatecznie nie zoistaloiby mi nic, ale nie jesdtem pewna tych strednuch czy z 3 czy z 12 bo u mnie w pracy przez telkefon babka jakos nie jhasdno mi to powiedziala, wyszxlo, ze bierze sie te trzy msce ale i tak sredfnia z 12, wiec pewna w 100% nie jestem, wiem tylko e jednak od lutego przejde nba chorobowe, teraz tylkjo moge zasloiwac, ze nie poszlam w styczniu gdy mnie gin kiertowal no asle coz.:-)

Dziewczyny jak Wasze nocki, tzn Waszxych dziecvi, u nas cos sie pokrecvilo, juz niby mala wrocila do rytmu spania od 20, i nawet od 2 dni nie trzeba siedziec z nia w pokoju, ale budzi sie zawsze raz w nocy, wczesniej na przytulanie i uspokojenie, a teraz dodatkowo nie zasnie dopoki nie dostanie mleczka, dzieje sie to miedzy 24 a 1, potem spi do 7 i ponownie wypijha mleczko, dzis planuje zapodac herbatke,

A inna sprawa to ochrona brzuszka, pewnie bardziej na to zwracam uwage, ale musze bardzo uwazac, gdyz moje dziecko czasem calkiem przypadkiem chce upasc na moj brzuch lub na niego stanac,mam cykora ze moze sie cos malej dzidzi stac

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie dalej mdli, momentami az mam wrazenie, ze zaraz oddam...najgorzej jest jak jestem glodna i musze mlodemu przebrac pampersa, albo otworze lodowke...apetyt mam glownie na slodkie, ale wedline na kanapce tez zjem, nieco gorzej jest z miesem, z tym mam problem...meczy mnie ta ciaza, z Marcelem bylo super, wrecz lajtowo, nie czulam sie jak w ciazy, a teraz juz mam dosc...mam nadzieje ze niedlugo sie to skonczy...

nocki u nas bez zmian, chociaz teraz przetrzymuje go do 20, czasem 21 zeby rano dluzej pospal, w nocy pobudka na mleko...

jesli chodzi o ochrone brzucha tez sie boje, ze mlody wpadnie na mnie, albo kopnie w brzuch...

• Milcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już kilka razy dostałam kopa w brzuch. Na szczęście nic się nie stało. Niestety to są takie sytuacje, że nieraz nie da się ich uniknąć.

Muszę się pochwalić, że od kilku dni czuję już ruchy małego :)

kaarolaa lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • dynamiczna Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja szczególnie na przewijaku jestem narażona na kopniaki bo młody wtedy leży na wysokości mojego brzucha i wierzga nogami, natomiast szaleńcze zabawy odbywają się raczej z tatą i braćmi więc jestem spokojna , nie mogę się nadwyrężać bo lekarz kazał leżeć co i tak kiepsko mi wychodzi .
    Też najbardziej mnie mdli kiedy jestem głodna i staram się do tego nie dopuszczać.
    Kupy coraz częściej udaje man się zrobić na nocnik:)

Milcia ja już tak czekam na pierwsze ruchy, pozytywnie zazdroszczę :)

relge6yd7jws6b5o.png

• julianna Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje ruchow,
    A u nas z nocnikiem gorzej niz bylo, tylko siku po drzemce lapiemy

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2016, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po prenatalnych. maluch ma 5,8 cm, serducho bilo miarowo 158 NT 1,6, kosc nosowa widoczna...wg lekarza wszystko super, maluch spal ze zlozonymi raczkami przy buzi :) teraz wizyta 10, zakladamy karte w koncu :)

julianna lubi tę wiadomość

• Milcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola to gratulacje :)

A my obie jesteśmy przeziębione. Ola ma kaszel i zastanawiam się, co mogę jej dać. Nie jest jakiś uciążliwy, ale zrywa jej się. Zrobiłam syrop z cebuli, może pomoże.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    Karola to gratulacje :)

A my obie jesteśmy przeziębione. Ola ma kaszel i zastanawiam się, co mogę jej dać. Nie jest jakiś uciążliwy, ale zrywa jej się. Zrobiłam syrop z cebuli, może pomoże.
    jest dobry na kaszel syrop Prospan...moze slyszlalas, ja mojemu podaje jak ma kaszel i po dwoch dniach jest po kaszlu, oczywiscie cebulka tez jak najbardziej :) zdrowka dla Was :)

belldandy lubi tę wiadomość

• Milcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, a mówiliście już w rodzinie o następnej ciąży?

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze nie, dopiero jak pojedziemy pod koniec lutego to sie dowiedza, teraz mnie nie widza to nie wiedza :)

• eforts Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczynki :)

Juliana widze ze dlugi Ci nie zajelo coby dolaczyc do ciezaroweczek :) gratki

Bukomola jak perypetie zlobkowe? My mamy za soba tydzien, wszystko bylo ok,Franek sie zaklimatyzowal ale w weekend juz go cos zlapalo :/ i ma kaszel. Jutto juz nie pojdzie, pojdzirmy do lekarza (dzisiaj bylismy na osluchaniu to czysty. Ja jitro ide pirrwszy dzien do pracy a w srodejuz musze wziac irlop bo moj maz moze zostac tylko dwa dni z malym :/

julianna lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie szpital w domu. Wszyscy jesteśmy chorzy. Ja to już ledwo żyje. Zatkany nos to teraz moja zmora. Ola też się męczy, ale chyba najlepiej to przechodzi.

ltCGp1.png HZoWp2.png
‹‹ 1319 1320 1321 1322 1323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ