X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie tak piszecie o badaniu prenatalnym, może i jak powinnam też iść? Uważacie, że to tylko jest dla kobiet po 30+, czy ja jako 23'latka też mogłabym takie badanie zrobić?

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj robie kotlety syryjskie, moj ukochany poprosił mnie, żebym zrobiła, bo nam tak bardzo smakują! mmm.. pycha. :)

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia ja jestem przed trzydziestką a mimo wszystko będę robiła to badanie. Chce wiedzieć czy wszystko będzie ok. Oczywiście te badania nie dają 100% pewności ale na pewno nie zaszkodzą

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko padłam ze śmiechu:-) Ja też wyglądam jakbym przytyła i to tylko na brzuchu:-) Ale u mnie w pracy to już wiedzą bo na zwolnieniu jestem. Jeszcze większość rodziny nie wie i nie mam zamiaru nic mówić do końca pierwszego trymestru.

Marimiko lubi tę wiadomość

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 26lat a prenatalne, w związku z wcześniejszym poronieniem, będę miała z refundacją. dziś dostałam skierowanie. ucieszyłam się, bo te badania podobno troszkę kosztują..

860ianliz3s2rxlo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczeta, prenatalne sa rutynowo robione miedzy 10 a 13t6d ciazy u kazdej kobiety i sa bezplatne :) :)
    Niezaleznie od wieku

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 24 lata i bede robiła prywatnie dla własnego spokoju, u mnie sa wskazania ze wzgledu na wczesniejsze poronienia....

• eforts Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są podstawowe badania, nie inwazyjne! Robi je się w trakcie usg. Przezierność karkowa, kość nosowa, przepływy i chyba tyle na tych pierwszych co? Bo nozka, glowka to juz na kolejnych.

blue00 lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zapewne chodzi o prenatalne cytogenetyczne, a te sa juz platne, bedzie dobrze karola :) :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris-83 wrote:
    Marimiko padłam ze śmiechu:-) Ja też wyglądam jakbym przytyła i to tylko na brzuchu:-) Ale u mnie w pracy to już wiedzą bo na zwolnieniu jestem. Jeszcze większość rodziny nie wie i nie mam zamiaru nic mówić do końca pierwszego trymestru.
    widze, ze masz takie samo podejscie jak ja...nic nie mowic jak najdłuzej :) wole odczekac do bezpiecznego momentu i wtedy sie pochwalic :)

Doris-83 lubi tę wiadomość

• eforts Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cały czas zapominam sie pochwalic, ze bylam dzisiaj na najdluzszym spacerze odkad jestem w ciazy!:) ale teraz dnadrabiam milką z orzeszkiem :D

kaarolaa, Marimiko lubią tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    To zapewne chodzi o prenatalne cytogenetyczne, a te sa juz platne, bedzie dobrze karola :) :)
    nie znam sie, wiem ze to usg i test pappa....

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Cały czas zapominam sie pochwalic, ze bylam dzisiaj na najdluzszym spacerze odkad jestem w ciazy!:) ale teraz dnadrabiam milką z orzeszkiem :D
    hmmmmmmm czekolada :) ja sie zapchałam buraczkowa i mam poobiedniego lenia :)

eforts lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A chodzisz prywatnie? Test pappa kosztuje niestety

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    A chodzisz prywatnie? Test pappa kosztuje niestety
    ja leczyłam sie prywatnie w klinice tam mam umowine własnie to usg z testem koszt 450 zł...duzo, ale wole miec pewnosc...w poniedziałek ide tez prywatnie do gina bo na nfz kazali mi czekac 3 miesiace...smieszne..........

• eforts Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola kazde poronienie jest wskazaniem do dodatkowych testów?

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    Dziewczeta, prenatalne sa rutynowo robione miedzy 10 a 13t6d ciazy u kazdej kobiety i sa bezplatne :) :)
    Niezaleznie od wieku
    Nie wydaje mi się przynajmniej w moim środowisku są same przypadki, gdzie bez wskazania gin nie zrobi usg prenatalnego i nie mierzy wszystkich parametrów, które tam się mierzy dzieje się to jedynie odpłatnie

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz slysze

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Karola kazde poronienie jest wskazaniem do dodatkowych testów?
    mi lekarka tłumaczyła, ze lepiej takie cos zrobic, wtedy jest czas na ewentualne leczenie...i maja obowiazek powiedziec pacjentce o usg i tescie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    Niezaleznie od wieku
    to nie prenatalne tylko genetyczne :P

Test pappa jest bad. prenatalnym i wtedy za "prenatalne" uważa się komplet: pappa + usg genetyczne.

Co co tych badań - uważam, że usg genetyczne warto zrobić u każdej, natomiast test PAPPA absolutnie nie. Szkoda kasy - to raz. Dwa - nie tak rzadko wychodzą tam jakieś wi ększe prawdopodobieństwa na różne choroby i co później zrobicie? Przez kolejne 6 miesięcy będziecie siedzieć i sie martwić? Ciąży przecież i tak nie usuniecie... więc albo kolejne i kolejne badania (a żadne nie daje gwarancji, że pokaże stan rzeczywisty i to jak będzie), przez to kolejna kasa, albo 6 miesięcy z ta wiedzą, że "mam większe ryzyko" i ze strachem.
    Teraz na wizażu jednej dziewczynie wyszło w PAPPA właśnie podwyższone ryzyko i jest załamana, żałuje że w ogóle podjęła się tych badań!
    Nie widzę sensu robienia czegokolwiek poza usg genetycznym jesli kobieta ma mniej niż 35 lat i w rodzinie nie ma przypadków chorób genetycznych, a usg wyszło ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2014, 17:23

aga.just, Magdalenna lubią tę wiadomość

‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ