X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie tak piszecie o badaniu prenatalnym, może i jak powinnam też iść? Uważacie, że to tylko jest dla kobiet po 30+, czy ja jako 23'latka też mogłabym takie badanie zrobić?

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • olcia23 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj robie kotlety syryjskie, moj ukochany poprosił mnie, żebym zrobiła, bo nam tak bardzo smakują! mmm.. pycha. :)

f2w33e3kpfaf4vhi.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia ja jestem przed trzydziestką a mimo wszystko będę robiła to badanie. Chce wiedzieć czy wszystko będzie ok. Oczywiście te badania nie dają 100% pewności ale na pewno nie zaszkodzą

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Doris-83 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko padłam ze śmiechu:-) Ja też wyglądam jakbym przytyła i to tylko na brzuchu:-) Ale u mnie w pracy to już wiedzą bo na zwolnieniu jestem. Jeszcze większość rodziny nie wie i nie mam zamiaru nic mówić do końca pierwszego trymestru.

Marimiko lubi tę wiadomość

PCOS
    W szczęśliwym cyklu pomógł: DONG, tampony borowinowe, inofolic.
    5b09wn15vuf2f1fu.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 26lat a prenatalne, w związku z wcześniejszym poronieniem, będę miała z refundacją. dziś dostałam skierowanie. ucieszyłam się, bo te badania podobno troszkę kosztują..

860ianliz3s2rxlo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczeta, prenatalne sa rutynowo robione miedzy 10 a 13t6d ciazy u kazdej kobiety i sa bezplatne :) :)
    Niezaleznie od wieku

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 24 lata i bede robiła prywatnie dla własnego spokoju, u mnie sa wskazania ze wzgledu na wczesniejsze poronienia....

• eforts Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są podstawowe badania, nie inwazyjne! Robi je się w trakcie usg. Przezierność karkowa, kość nosowa, przepływy i chyba tyle na tych pierwszych co? Bo nozka, glowka to juz na kolejnych.

blue00 lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zapewne chodzi o prenatalne cytogenetyczne, a te sa juz platne, bedzie dobrze karola :) :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doris-83 wrote:
    Marimiko padłam ze śmiechu:-) Ja też wyglądam jakbym przytyła i to tylko na brzuchu:-) Ale u mnie w pracy to już wiedzą bo na zwolnieniu jestem. Jeszcze większość rodziny nie wie i nie mam zamiaru nic mówić do końca pierwszego trymestru.
    widze, ze masz takie samo podejscie jak ja...nic nie mowic jak najdłuzej :) wole odczekac do bezpiecznego momentu i wtedy sie pochwalic :)

Doris-83 lubi tę wiadomość

• eforts Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cały czas zapominam sie pochwalic, ze bylam dzisiaj na najdluzszym spacerze odkad jestem w ciazy!:) ale teraz dnadrabiam milką z orzeszkiem :D

kaarolaa, Marimiko lubią tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    To zapewne chodzi o prenatalne cytogenetyczne, a te sa juz platne, bedzie dobrze karola :) :)
    nie znam sie, wiem ze to usg i test pappa....

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Cały czas zapominam sie pochwalic, ze bylam dzisiaj na najdluzszym spacerze odkad jestem w ciazy!:) ale teraz dnadrabiam milką z orzeszkiem :D
    hmmmmmmm czekolada :) ja sie zapchałam buraczkowa i mam poobiedniego lenia :)

eforts lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A chodzisz prywatnie? Test pappa kosztuje niestety

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    A chodzisz prywatnie? Test pappa kosztuje niestety
    ja leczyłam sie prywatnie w klinice tam mam umowine własnie to usg z testem koszt 450 zł...duzo, ale wole miec pewnosc...w poniedziałek ide tez prywatnie do gina bo na nfz kazali mi czekac 3 miesiace...smieszne..........

• eforts Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola kazde poronienie jest wskazaniem do dodatkowych testów?

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 16 maja 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    Dziewczeta, prenatalne sa rutynowo robione miedzy 10 a 13t6d ciazy u kazdej kobiety i sa bezplatne :) :)
    Niezaleznie od wieku
    Nie wydaje mi się przynajmniej w moim środowisku są same przypadki, gdzie bez wskazania gin nie zrobi usg prenatalnego i nie mierzy wszystkich parametrów, które tam się mierzy dzieje się to jedynie odpłatnie

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz slysze

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Karola kazde poronienie jest wskazaniem do dodatkowych testów?
    mi lekarka tłumaczyła, ze lepiej takie cos zrobic, wtedy jest czas na ewentualne leczenie...i maja obowiazek powiedziec pacjentce o usg i tescie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 maja 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    Niezaleznie od wieku
    to nie prenatalne tylko genetyczne :P

Test pappa jest bad. prenatalnym i wtedy za "prenatalne" uważa się komplet: pappa + usg genetyczne.

Co co tych badań - uważam, że usg genetyczne warto zrobić u każdej, natomiast test PAPPA absolutnie nie. Szkoda kasy - to raz. Dwa - nie tak rzadko wychodzą tam jakieś wi ększe prawdopodobieństwa na różne choroby i co później zrobicie? Przez kolejne 6 miesięcy będziecie siedzieć i sie martwić? Ciąży przecież i tak nie usuniecie... więc albo kolejne i kolejne badania (a żadne nie daje gwarancji, że pokaże stan rzeczywisty i to jak będzie), przez to kolejna kasa, albo 6 miesięcy z ta wiedzą, że "mam większe ryzyko" i ze strachem.
    Teraz na wizażu jednej dziewczynie wyszło w PAPPA właśnie podwyższone ryzyko i jest załamana, żałuje że w ogóle podjęła się tych badań!
    Nie widzę sensu robienia czegokolwiek poza usg genetycznym jesli kobieta ma mniej niż 35 lat i w rodzinie nie ma przypadków chorób genetycznych, a usg wyszło ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2014, 17:23

aga.just, Magdalenna lubią tę wiadomość

‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ