Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Marimiko padłam ze śmiechu:-) Ja też wyglądam jakbym przytyła i to tylko na brzuchu:-) Ale u mnie w pracy to już wiedzą bo na zwolnieniu jestem. Jeszcze większość rodziny nie wie i nie mam zamiaru nic mówić do końca pierwszego trymestru.
Marimiko lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDoris-83 wrote:Marimiko padłam ze śmiechu:-) Ja też wyglądam jakbym przytyła i to tylko na brzuchu:-) Ale u mnie w pracy to już wiedzą bo na zwolnieniu jestem. Jeszcze większość rodziny nie wie i nie mam zamiaru nic mówić do końca pierwszego trymestru.
Doris-83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyblue00 wrote:A chodzisz prywatnie? Test pappa kosztuje niestety
-
blue00 wrote:Dziewczeta, prenatalne sa rutynowo robione miedzy 10 a 13t6d ciazy u kazdej kobiety i sa bezplatne
Niezaleznie od wieku -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyblue00 wrote:Dziewczeta, prenatalne sa rutynowo robione miedzy 10 a 13t6d ciazy u kazdej kobiety i sa bezplatne
Niezaleznie od wieku
Test pappa jest bad. prenatalnym i wtedy za "prenatalne" uważa się komplet: pappa + usg genetyczne.
Co co tych badań - uważam, że usg genetyczne warto zrobić u każdej, natomiast test PAPPA absolutnie nie. Szkoda kasy - to raz. Dwa - nie tak rzadko wychodzą tam jakieś wi ększe prawdopodobieństwa na różne choroby i co później zrobicie? Przez kolejne 6 miesięcy będziecie siedzieć i sie martwić? Ciąży przecież i tak nie usuniecie... więc albo kolejne i kolejne badania (a żadne nie daje gwarancji, że pokaże stan rzeczywisty i to jak będzie), przez to kolejna kasa, albo 6 miesięcy z ta wiedzą, że "mam większe ryzyko" i ze strachem.
Teraz na wizażu jednej dziewczynie wyszło w PAPPA właśnie podwyższone ryzyko i jest załamana, żałuje że w ogóle podjęła się tych badań!
Nie widzę sensu robienia czegokolwiek poza usg genetycznym jesli kobieta ma mniej niż 35 lat i w rodzinie nie ma przypadków chorób genetycznych, a usg wyszło ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2014, 17:23
aga.just, Magdalenna lubią tę wiadomość