X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mój Mały się przemieszczau, to nie mam wątpliwości, że to on, bo nigdy wcześniej takiego uczucia nie doznałam. Takie jakby wiercenie od środka. Musiałam się trochę przyzwyczajać, bo początkowo nie tyle było to bolesne ile średnio przyjemne ;) Teraz jest już ok i z niecierpliwością wyczekuję kolejnych wierceń w brzuchu :D

kanapa lubi tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Bajka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień Dobry dziewczynki:)

U mnie znów zapowiada się gorąco :/ a wieczorkiem było tak cudnie chłodno na spacerku:)

zdjęcie piękne :) dzidzia się za główkę trzyma :)

mój maluch śpi :) w nocy troszkę się powiercił bo oczywiście budziłam się co jakiś czas mając totalnie głupie sny:/ może później się uaktywni:)

kanapa lubi tę wiadomość

"nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne..."

czekamy na Ciebie z miłością :*
    3jgxugpjh2uwut9m.png

<3
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2014, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy wy nadal potrzebujecie duzo spac ?W nocy spie 7 godz dzisiaj wstalam o 5(przez katar) i juz nie moglam zasnac nie czuje sie jakos mega wyspana ale ponowne zasniecie nie przychodzi mi juz z taka latwoscia jak kiedys: ( :D
    2 pytanie to czy w waszej diecie czesto kroluje jakas ryba?\ostatnio jadlam cos z ryba chyba 3 tyg temu i martwie sie czy to moze jakos zaszkodzic Nie brakuje mi jakos jej wcale jem troche miesa zreszta wszystkiego troche ale jakos ryb rzeczywiscie dawno nie jadlam czy tomoze przywolac jakies negatywne skutki w ciazy dla dziecka?wiecie cos na ten temat?

maria.sm
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Ja wczoraj byłam u endokrynologa. Wyniki mam dobre, plan dawek leków ustalony i następna wizyta we wrześniu.

Zaczynam się denerwować dzisiejszą wizytą u gina.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • madzialena Przyjaciółka

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To powiem Wam, że ja pierwszy raz wczoraj nie stresowałam się wizytą, pewnie dlatego, że mój Mały non stop się wiercił więc wiedziałam że "żyje". Też na początku ruchy dzidziusia nie były aż takie przyjemne, pewnie dlatego, że nigdy wcześniej czegoś takiego nie odczuwałam, ale teraz kocham to uczucie.
    Moje dziecięę jest baaaaaardzo aktywne, więc nie wiem kiedy śpi te 20h haahhaha

Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące<3

3jgxyx8d3kdqanb8.png
    qtchrmhyfy9rpt8a.png
  • Nati89 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane co do ruchów to ja wlasnie odczuwam w brzuszku cos takie malo przyjemne, moze to juz jakie slabiutkie ruchy czy cos ...kurde nie wiem, czuje takie wiercenie od srodka mało przyjemne

0d1yflw1vo1m1usk.png
  • kanapa Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Maria.sm ja nie przejmuję się tym że ryb nie jem ponieważ w moich witaminkach jest całkiem sporo dha i omega a w tych rybach które są do kupienia w sklepach jest mnóstwo antybiotyków... nawet w tuńczyku z puszki jest rtęć, która jest baaardzo szkodliwa...

Na usg widzę jak moja mała łobuzuje ale dopiero chyba tylko 4 razy poczułam kopniaczki- nie mogę się doczekać kiedy będzie tego więcej :D

Aniołek 16.12.2013 [*] 8tc (5tc)
    Aniołek 25.01.2019 [*] 10tc (8tc)
    vimnpx4.png
    w1s2aai.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Nati to z pewnością Maluch :D U mnie było to samo, rozpychanie a potem wiercenie od środka też mało przyjemne ;) Także zacznij się przyzwyczajać i cieszyć, bo to Twoje maleństwo daje o sobie znać :)

Nati89 lubi tę wiadomość

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Nati89 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mam nadzieje, ze za niedługo zasadzi mi takiego kopa, ze go z niczym nie pomylę :D

eforts lubi tę wiadomość

0d1yflw1vo1m1usk.png
  • AsiaCh Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobietki! :)

Marimiko - ja bardzo często mam kłucie przy wzgórku oraz pochwie/szyjce. Ostatnio tydzień temu jak się przejęłam to pojechaliśmy z mężem na IP a tam okazało się, że wszystko w porządku i że to są po prostu bóle charakterystyczne w ciąży, także głowa do góry! Kazali mi brać nospę.

Dziewczyny mam pytanie - czy wierzycie w niektóre zabobony? Słuchajcie już 2 razy złapałam się za buzię ze strachu i boję się, żeby maluszek nie miał jakiegoś znamienia. Moja mama się wystraszyła myszy i złapała za bok. No i ja mam tam znamię... A wiecie czego się wystraszyłam? Dwa razy słuchaliśmy z mężem malucha przez detektor i dwa razy tak zasunął kopa, że aż podskoczyłam i złapałam się za buzię. Co Wy o tym myślicie?

I pytanie nr 2. Malucha pod ręką (tzn. jak podpływa i łaskocze) czuję już od 12 tc, ale od dwóch dni -już bez położenia ręki na brzuch (szczególnie wieczorem)- czuję jak mnie coś dosłownie przez sekunde załaskocze i przestaje, a ja zaczynam się drapać bo aż swędzi. Myślicie, że tak mogę odczuwać ruchy malucha? A to łaskotanie to czuję jedynie ze 2 czasem 3 razy wciągu dnia i to po boku brzucha, a nie po środku.

860ianliz3s2rxlo.png
  • Nati89 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaCh ja nie wierze w zadne zabobony, ja slyszalam ze jak sie kobieta w ciazy oparzy to dziecko bedzie meic znamie w tym miejscu, ja praktycznie za kazdym razem parze się o garnki ostatnio o patelnie i to nie fortunie sie dotknelam pod kolanem i mam blizne, ale w to nie wierze, w zadnego zabobony dot oparzen, wystraszenia sie, scinania wlosow itp :)

0d1yflw1vo1m1usk.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    maria.sm ja również mam kłopoty ze snem, Kacperek budzi się w nocy na jedzonko i bardzo często mam później problem, żeby zasnąć w ciągu dnia też często jestem zmęczona, ale nie zasnę. A odnośnie ryb nie jadłam ich w ciąży ani razu, w pierwszym trymestrze zrobiłam pyszną rybkę, której nawet nie tknęłam bo mi śmierdziała i tak mi zostało do dzisiaj, że jak myślę o rybie to jest mi niedobrze..
    AsiaCh ja też w żadne zabobony nie wierze więc spokojnie:)

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapa zdjęcie malucha rewelacyjne:)

kanapa lubi tę wiadomość

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry
    a ja na noc wzielam piec wacikow namoczylam w denacie i przylozylam nad cyckami na to pielucha tetrowa, ktora zaczepilam o stanik. I na to folia. I tak spac. Wszystko przez to, ze tak jak zaczelam chorowac prawie dwa tygodnie temu tak kaszel mam caly czas. Malo przyjemny. Pare razy w ciagu dnia taki wrecz duszacy. Chcialam w poniedzialek isc do mojej rodzinnej, ale ma urlop do 1-ego sierpnia. A do drugiego konowala, ktory mi prawie dziecko wykonczyl w zyciu nie pojde. Narazie nie kaszle. Mam nadzieje, ze mnie wygrzalo :-D zobaczymy.
    A w zabobony nie wierze. Kumpela w sylwka tez sie przestraszyla, bo jakis debil rzucil dziewczynom petarde pod nogi. Takze ja nawet w noge troche oparzyla. Ale urodzila dziecko bez znamion.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kanapa zdjecie rewelacja ! :D

Qrczak ja mam darlanda owieczki w zieleni :P Komplet 14 elementowy (czyli bez mebelkow, spiworka i tego czegos na pieluchy). Kosztowal ponad 300 zl, ale Darlanda bralam taki sam zestaw dla corki 3 lata temu i posciel jest w stanie idealnym, wiec wiem, ze jakosc idzie w parze z ceną. A odcien zieleni jest śliczny. Jakbys chciala to zrobie fotke.

Niespodzianek wałkiem go! Podobno klepki jak dysk, moze wypaść i trzeba wtedy nastawic :) Ale na powaznie trzeba kuc żelazo póki gorące i wytlumaczyc chlopowi, ze ma rodzine, a nie lózko i kolegów. I po uszach dostaniesz, bo to odkurzanie moglo poczekac, nie musialas na sile odkurzac po dniu na placu zabaw. Są rzeczy wazne i wazniejsze, a jemu na zlosc tym i tak nie zrobiłaś, wiec uwazaj, bo nasteonym razem po dupsku ode mnie dostaniesz za taką akcje :)

A ja wstalam z bólem głowy,a tak juz dobrze bylo chlip ;(

Qrczak, Niespodzianek:), kanapa lubią tę wiadomość

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Kulka41 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Moja siostra w nocy urodziła synka, 55 cm i waga 4050 g. Poród naturalny bez znieczulenia. Ale mówiła, ze tak krzyczała, ze ja po wszystkim gardło bolało.
    Ani się obejrzymy i my będziemy witać nasze maluchy. Niedawno wymieniałyśmy się informacjami ile mm ma zarodek, że serduszko widać. A teraz już dzieciaczki kopią. Czas leci

Ita, Bogusiar80, inka84, Doris-83, Marimiko, Kiara, Niespodzianek:), Bajka lubią tę wiadomość

relganli1r5x4qbq.png
    Aniołek 5.02.2013 - 8tc
  • Ita Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj leci, leci.
    Wieczorem wrzucę zdjęcie mojego wielkoluda. Niedawno dzidziuch miał parę milimetrów i wyglądał jak przecinek a teraz jego kość udowa ma 3,4 cm! Wow! <3

kaarolaa lubi tę wiadomość

atdck6nlmznf5qze.png
  • Qrczak Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaCh daj spokój zabobonom!!! Przecież tak na logikę co ma wspólnego złapanie się za swoje ciało do znamienia dziecka? Kompletnie nic! Także zabobonom mówimy nie!

Niespodzianek jak dzisiejsze samopoczucie? Mam nadzieję, że już potem nie ryczałaś.

Bogusia Ty uważaj na te domowe sposoby walki z przeziębieniem i wszelkimi dolegliwościami, bo nie zawsze to jest dobre. A jak Ci do 1.08 nie przejdzie, to marsz do lekarza!

Inka pamiętam, że pisałaś o tej pościeli, ale nie wiedziałam że dokładnie ten wzór masz, co mi się podoba :) Byłabym Ci bardzo wdzięczna za zdjęcia tej pościeli, bo wiadomo, że te fotki na aukcjach są podkręcone ;) Ale już po Twoich wcześniejszych pochwałach odnośnie tej pościeli byłam pewna, że zdania nie zmienię :D A zdjęcia i tak chętnie zobaczę :)

Kulka no to zostałaś ciocią - gratuluję :) Siostrzeniec spory, więc uznanie dla siostry za wytrzymałość :) A zdradzisz nam imię malucha?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2014, 09:52

f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak mi też się marzy taki zestaw łóżeczko plus ta pościel. Bajkowe to jest. Analizowałaś jak to cenowo wychodzi gdyby kupować oddzielnie?

Marimiko ja mam uczucie puknięcia, jakby coś nagle podskoczyło w brzuchu w stronę skóry :) z dnia na dzień są coraz bardziej wyraźne, ale jeszcze nie wystają z brzucha. Ja i mąż po przyłożeniu ręki czujemy. Najbardziej czuję jak się najem a zwłaszcza czegoś słodkiego i potem się położę. No i wieczorem jak się położę już do łóżka to wtedy jest najwięcej. W ciągu dnia jak coś robię to nie czuję, podobno dziecko wtedy śpi, bo je kołyszemy jak chodzimy i coś robimy.

Bajka Mi się dziś śniło że przeniosło mnie w czasie do 8 klasy podstawówki. I wszyscy byli grubi :D tylko ja normalna i do tego byłam w ciąży :D :D :D

maria.sm Akurat jak byłam w szpitalu to do pokoju do dwóch dziewczyn przyszła dietetyczka i robiła pogadankę. Przede wszystkim 5 posiłków dziennie. 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Nie dopuszczać do długiego uczucia głodu.
    Co do ryby... normalne minimum dla człowieka to 1x w tygodniu. W ciąży mówiła że powinno być 2x w tygodniu. Raz może być do obiadu smażona czy grilowana. Polecane są te tłuste - łosoś, pstrąg i dorsz, a odpada na pewno panga. A druga ryba w tygodniu to np. sardynki czy śledź z puszki, ale w oleju a nie w pomidorach. I makrelę wędzoną można, co aż się wtrąciłam i dopytałam, bo myślałam, że w ciąży nie można. Można a nawet pownno się, bo jest bardzo wartościowa, ale nie częściej niż 1x na tydzień. Za to tuńczyk jest zakazany w ciąży.
    Sama suplementacja DHA może nie wystarczyć gdyż
    1. Lepiej wchłaniamy DHA z ryby niż kapsułki.
    2. I tu zacytuję: "Minimalne zapotrzebowanie na DHA w ciąży wynosi 200 mg/dobę. Suplementacja powinna zawierać minimum 200 mg kwasu DHA dziennie przy zalecanej normie spożycia ryb dwa razy w tygodniu. Jednak w przypadku małego spożycia ryb w diecie należy uwzględnić suplementację wyższą: 400-600 mg dziennie."
    Ja w swoim Femibionie mam 200mg DHA i gin mówił że wystarczy, ale do tego koniecznie trzeba jeść ryby, bo suplementacja to tylko UZUPEŁNIENIE diety a nie ZASTĄPIENIE.

AsiaCh ja też jakiś czas temu przestraszyłam się jak mój kot złapał w mieszkaniu ptaszka i złapałam się za buzię. Ze trzy dni mnie to męczyło, szperałam po necie i wytłumaczyłam sobie to tak:
    1. Te znamiona ma prawie każdy człowiek, ale są one uwarunkowane genetycznie, po prostu podczas rozwoju płodu pigment się w tym miejscu za bardzo nagromadził.
    2. Gdyby wierzyć w to, to każdy człowiek by był caluśki w znamionach, bo przez całą ciążę każda kobieta łapie się w lekkim przestrachu za różne części ciała. A ile razy łapiemy się ochronnie za brzuch? I podejrzewam, że każda ale to każda kobieta chociaż raz w ciąży się przestraszyła i złapała za brzuch a nie każdy człowiek ma znamię na brzuchu.
    3. Ja mam kropkę wielkości pinezki na podbródku. Podobno moja mama się tam złapała jak się przestraszyła myszy. Ale ja nie mam zamiaru całą ciążę martwić się tym czy moje dziecko będzie miało znamię na twarzy. Tym bardziej, że wierzę w Boga a nie zabobony. A czy ty tez nie patrzysz przez wizjer? Nie chodzisz w łańcuszku? Wiesz ile jest zabobonów ciążowych? ;)

UFF mam wenę na pisanie dziś :P

Marimiko lubi tę wiadomość

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane nie dam rady was nadrobic...wiec tylko pisze szybko bo ide sie ogarniac powoli...o 12 wizyta, maluchowi chyba udziela sie moje lekkie zdenerwowanie bo mnie puka dzisiaj od rana...he he ciekawe czy dzisiaj w koncu bedzie ten dzien, czy poznam płec bo naprawde zostane sama...

wczoraj bylismy z dzieciakami i znajomymi na filmie...jakas tam komedia kryminalna Woodiego Allena...moze nie za bardzo dla dzieci bo chyba nic z niej nie zrozumialy, ale sam fakt, ze film zaczał sie o 21:30 i był pod gołym niebem był dla nich atrakcja...takie wymeczone wrociły, ze dzisiaj prawie do 10 spały :)

Ita, Bajka lubią tę wiadomość

‹‹ 703 704 705 706 707 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ