Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Milcia, ciesze się, bo głupio by wyglądało jakbyście wszystkie zniknęły a ja bym tu pisała sama do siebie
Mysiok niestety tak jak mówiłam moja wiedza jest całkiem teoretyczna. Ja mam różne pieluszki od Milovii, Nappime, Babyetty i Kokosi.
Spojrzałam na tą grovię i wydaje się ok, ale musisz o tym więcej poczytać, bo takie pieluszki SIO (snap-in-one) starczają zazwyczaj na 1-2użycia w ciągu dnia a później musisz sięgnąć po kolejną.
Pieluszki mozna prać co 2-3 dni. Dziewczyny nie polewają ich żadnym płynem antybakteryjnym tylko zamykają w szczelnym plastikowym kubełku.
Przy praniu do zwykłego dziecięcego proszku dobrze dodać jest olejek herbaciany/lawendowy (właściwości odkażające), albo proszek w stylu np. nappy fresh.
Bibułka na wierzch i do spuszczenia w toalecie. (nie wszyscy z nich korzystają)
Ile pieluch - to zależy jakimi pieluszkami chcesz pieluchować (kieszonki, SIO, AIO, otulacze) i od kiedy tj. od razu po narodzinach czy dopiero gdy maluch osiągnie ok. 5kg i będzie można stosować oversizy (pieluszki dostosowujące się do rozmiaru dziecka i starczające na cały okres pieluchowania.
Na prawdę na sam początek radze poczytać blogi bo tak znajdziesz wiele odpowiedzi -
no juz czytam wlasnie
glowa peka od nadmiaru wiedzy..
opcja SIO wydaje mi sie najprostsza a tak jak mowilam nie bede uzywac wylacznie wielorazowek..i faktycznie wolalabym oversizy a na poczatku zostane przy jednorazowkach.
a w tym nappy fresh to zwykle ubrankaa tez mozna prac?
rozumiem ze robimy plukanie pieluch potem dorzucamy reszte ciuszkow i pierzemy wszystko np w Jelpie+nappyfresh??
planuje na poczatek 3 sio i z 6 wkladow ale mozae poszukam tanszych jednak
-
HeheMilcia taki system obronny ?
Mnie w pieluchach wieloraxowych urzekają wzorymoże kiedyś spróbuję ale nie od narodzin, najpierw zobaczę jak ogarnę pieluchy generalnie.
Ita chustami tez się interesujesz? Przeraza mnie opcja złego zawiązania i upadek dziecka, zdarza się coś takiego?
A no i czy zimowe dzieci nadają się na chusty? Bo w domu to mi nie zależy żeby z niej korzystać a wiosną dziecko już będzie duże na chustę?
Aga to nie wiem czy doczytałaś ale kupiłam konika używanego za 29 zlWiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 12:41
-
Ja Synka nosiłam w elastycznej gdzieś do 8 miesiąca (moim zdaniem latwiej ja zawiazac poczatkujacym niz tkana)...potem miałam przerwę a od 11 jakos przezucialam sie na nosidło MEI TAI..i teraz jak mial 2,5 i bylismy w gorach jeszcze w MEI TAI'u był noszony sporo..moglismy dzieki temu chodzic nawet na trasy na ktore normalnie sam by nie wszedl bo np za dlugie
-
Chuste mialam Lenny Lamb a nosidło mam i zostaje dla drugiego od PATHI http://www.pathi.pl/pl/ szczególnuie nosidlo mocnoo polecam..bez niego zycia i wakacji sobie nie wyobrazalam..cghuste tez glownie na wyjazdach albo w wozku byla i jak maly mial bunt to go wiazalam i spokoj
w domu tez nie nosialm bo za bardzo swoj kregoslup szanuje
-
Mysiok jeżeli używane pieluszki cię nie brzydzą to zajrzyj na bazarek na chusty.info
Co do prania to tak, można też prać ciuszki - proszek+nappy fresh. Tylko pamiętaj żeby za nic na świecie nie dodawać płynu do płukania bo on niszczy pieluchy.
Milcia ja tylko na punkcie pieluch dostałam takiego kręćka (a może na punkcie polowania na okazje cenowe na bazarku). Reszty też jeszcze nie szukam. Przeraża mnie zwłaszcza ilość miejsca, którą będę musiała wygospodarować w wynajmowanym mieszkaniu
-
Bukumola wrote:gdzies czytałam ze po tych witaminach femibion duże dzieci się rodza, do tej pory w to nie wierzyłam ale teraz sama już nie wiem (bo wlasnie biore femibion, bierze to tez ktoras was?)
Ja łykam femibion od początku i moje dziecię jest tylko jeden dzień do przodu, wczoraj ważyło około 45 gram -
Ita no jakos pieluszek uzywanych sobie nie wyobrazam..choc faktycznie np zabawki dla synka wiekszosc uzywki kupuje...ale jednak pieluchy chyba nie
stad koszty mnie przerazaja troche
a plynu do plukania w ogole nie uzywam)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 12:52
-
Eforts no jasne, że i na punkcie chust oszalałam. Jakoś tak kręci mnie wszystko co bliższe natury
Co do chustowania to widziałam dziewczyny, które chustują całkiem duże dzieciaczki np. 1,5-2letnie, ale dużo osób tak jak Mysiok przesiada się na mei-tai albo nosidełka ergonomiczne.
Ja już sobie wymyśliłam, że chustuję od początku, po prostu kupie gdzieś na ciuchach szeroką kurtkę i dzidziucha będę zapinała razem ze mną.
Jasne, że trochę się boję, ale widziałam te wiązania i byłam nawet na takich mini warsztatach z wiązania chust więc mam pewność, że dziecku nie dzieje się tam żadna krzywda i ani się nie udusi ani też go nie upuszczę. -
No ja mam sporo po Synku...i dopieo zaczynam dokupowanie tego co potrzebne bedzie..ale czeka mnie jeszcze zakup rzeczy dla Synka do przedszkola i w ogole wczoraj wpadlam na to ze przeciez nie moge na listopad i grudzien zostawic prezentow gwiazdkowych bo nie wiadomo co to bezie wtedy...czy sie bede dobrze czula i w ogole no i kolejne wydatki a ja mam mega duza rodzine
az z tego wszystkigo wczoraj sie poryczalam bo boje sie ze nie ogarne
-
Milcia wrote:Kurde ja chyba zaraz w panikę wpadnę, jak pomyślę że wiele z nas już ma taką wyprawkę, a ja mam tylko ubranka..
Nie martw się ja mam z 5 bodziaków z lumpa i butki jednewięc czekam tylko do jutra, bym dowiedziała się czy dziewczynka, czy może chlopiec i łowy uwazam za otwarte.
Ita lubi tę wiadomość