Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Chusteczek mam 6-ropak pampers i 4ropak johnnson
pieluchy 1 szt bialych newborn 1 dostane od siory musze dokupic dwójek 2 opakowania, dobrze wiedziec ze beda w promocji to lookne
wlasnie zamowilam fotelik maxi cosi cabrio fix
Dzis w Lidlu kupilam bialy polarek z reniferkiem za 24 zl do tego te fioletowe legginsy a'la sztruksy i sukienke dzinsowaale rozm 62 wiec akurat bedzie na luty/marzec jak mała podrosnie
No i przypomnialam sobie o fotelu do karmienia kupuje w ikei ale to na spokojnie w przyszlym miesiacu i wsio
pozostanie spakowanie torby do szpitala...
przyszłamama lubi tę wiadomość
-
ja kupiłam nivea, ale dobre są też johnons baby, do kąpieli kupiłam EMOLIUM bo podobno nie powinien uczulac, duża butelka kolo 30zł ale zawsze wiecej pewnosci ze nic Małego nie złapie, szczególnie, że ja jestem alergiczką. oprócz emolium może być Oliatum i jeszcze jakies..jak zapytasz w aptece julianna to mów , że chcesz coś z Emoliantów dla noworodka do kąpieli. I to się używa tak, że wlewasz troszke tego do wody i juz nic wiecej nie jest ci potrzebne na początek.
Ja mam zapytanie, bo nie wiem czy kupować pampersy 2 czy 1, mam jedną paczke 1 ale maluch przeciez szybko rosnie, jak dokupie jeszcze 1 a pozniej okaże się, że są za malutkie?
Kalendarz ciąży BellyBestFriend
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 20:25
julianna lubi tę wiadomość
-
julianna, ja w aptece gemini zamówiłam dziś:
Bephanten masc do codziennej pielegnacji po przewijaniu
EMOLIUM, krem ochronny na wiatr i mróz, SPF20,
Emolium oliwka do ciała z lipidami
Oilatum baby płyn do kapieli 500 ml (maja super cene 41,59 podczas gdy w rossmanie 60 zl!!!)
Nivea Baby puder dla dzieci
Octenisept plyn 250 ml (do pepka)
Sterimar baby spray fizjologiczny do nosa (ulatwia oproznianie noska, nawilza) moja siora go używa
Pedicetamol (przeciwgoraczkowy i przeciwbolowy) dla niemowlat
i platki kosmetyczne dla niemowlat 60 sztjulianna, przyszłamama lubią tę wiadomość
-
Juliana ja dużo czytałam o kosmetykach, skladach itp i emolienty wcale nie są takie super, oliatum ma pegi w składzie. Ogólnie nie chciałam w ogóle emolientu no ale ostatecznie zdecydowalam sie na floslek baby (jest emolientem ale ma bardzo dobry skład). I to trochę na wszelkii wypadek bo emolienty to troche leki i powinno się je stosowac do zmienionej skory noworodka jeżeli jest zdrowa lub już będzie zdrowa to nie ma takiej potrzeby. Później np hipp.
Do tego do pupy linomag lub bepanthen (spróbuję jeno i drugie i zdecyduje się na któryś). Sudocrem na pewno dostaniemy w wyprawce chociaż nie zamierzamm go używaćoby nie było potrzeby
Balsamow żadnych nie kupuje jeżeli będzie potrzeba nawilzyc jakiś fragment skory dziecka to ww mascia i chciałabym robić dziecku masaze olejkiem migdalowym. Poprosze polozna żeby mnie nauczyla.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 20:52
-
Ja dziś dostałam zamówienie z apteki Gemini, więc od jutra zaczynam pranie.
Kupiłam:
balsamy do prania Dzidziuś,
kosmetyki Hipp,
Oilatum,
Octenisept,
sól fizjologiczną w ampułkach,
Marimer spray izotoniczny,
Fridę i filtry do niej,
termometr polecany przez Eforts (o ile dobrze pamiętam),
Alantan maść,
płatki kosmetyczne Baby Ono,
Tommee Tippee nożyczki i cążki do paznokci,
szczoteczkę z naturalnego włosia i grzebyk,
podkłady higieniczne SENI,
podkłady poporodowe BABY ONO,
majtki siateczkowe BABY ONO i CANPOL.
Paczka w ogóle fajnie zabezpieczona. Wszystko dotarło bezpiecznie. Do zakupów powyżej 300 zł mają przesyłkę gratis.
-
a mi wlasnie polozna polecala emolianty bo powiedziala, ze skóra malucha jest bardzo wysuszona po porodzie, a te wlasnie kosmetyki idealnie ja nawilżają, że podobno nawet nie trzeba oliwką malucha dużo smarować po kąpieli.
Kalendarz ciąży BellyBestFriendWiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 20:41
kittykate lubi tę wiadomość
-
eforts wrote:Kate Ty spodziewasz się dziewczynki? Przy babkach chyba pudry się nie sprawdzaja? Ale to tak powtarzam sama doświadczenia nie mam
Ja w razie co to jeszcze mąki ziemniaczanej będę uzywac jak przyjdzie taka potrzeba ale to u chłopaka.
U nas położna na SR mówiła, że w ogóle przy pieluchach rodzaju Pampers pudrów sypkich się nie stosuje, bo się robi papka. Zalecała w razie czego też mąkę ziemniaczaną. -
eforts wrote:I to trochę na wszelkii wypadek bo emolienty to troche leki i powinno się je stosowac do zmienionej skory noworodka jeżeli jest zdrowa lub już będzie zdrowa to nie ma takiej potrzeby. Później np hipp.
Dokładnie to samo usłyszałam od położnej. I żeby uważać na Nivea, bo one podobno nie są od pierwszego dnia życia dziecka. Ale nie sprawdzałam tej informacji. -
ponawiam pytanie kobietki
bo nie wiem czy kupować pampersy 2 czy 1, mam jedną paczke 1 ale maluch przeciez szybko rosnie, jak dokupie jeszcze 1 a pozniej okaże się, że są za malutkie?
Kalendarz ciąży BellyBestFriendWiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 20:55
-
Moja siostra uzyla 2 paczki 1 i potem przeszla na 2. Ja jedna bede miala od niej a 1 dokupie. wiec w sumie 2 opakowania 1 .
Pollyanna moja siostra stosuje u dziewczynki puder/zasypke i nic sie nie dzieje
a uzywala siostra plynu i oliwki z johnsona i nivea i mala dostala wysypki. Teraz uzywa tylko Oilatum baby do kapieli .
Takze zostane na razie z tym. W razie jak cos sie nie sprawdzi to kupie cos innego.
-
przyszłamama wrote:a mi wlasnie polozna polecala emolianty bo powiedziala, ze skóra malucha jest bardzo wysuszona po porodzie, a te wlasnie kosmetyki idealnie ja nawilżają, że podobno nawet nie trzeba oliwką malucha dużo smarować po kąpieli.
Przy emolientach nie nawilża się dodatkowo skóry. A oliwki podobno nie są dobre dla dzieci bo zapychaja pory. -
Kate, ja nic nie pisałam o Oilatum. Sama kupiłam i zamierzam używać. Wspomniałam tylko słowa położnej o emolientach i lekach. A jeśli chodzi o zasypki, to położna nie dzieliła na chłopców i dziewczynki, tylko ogólnie mówiła o stosowaniu przy Pampersach. Absolutnie nie narzucam Ci stosowania czegokolwiek. A że Johnson i Nivea potrafią sprawiać problemy - też słyszałam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 20:55
-
eforts wrote:Przy emolientach nie nawilża się dodatkowo skóry. A oliwki podobno nie są dobre dla dzieci bo zapychaja pory.
wlasnie o to mi chodzidlatego podobno warto uzywac tych emoliantów.
Kalendarz ciąży BellyBestFriend -
Tak to eforts pisala umknelo mi
dziewczyny tak naprawde kazde dziecko jest inne, a tych wszytskich kosmetykow jest tyle ze mozna zwariowac !
i tak jedno dziecko moze nivea czy johnson uczulac a inne nie - nie ma reguly.
Ale faktycznie opinie o nich sa srednie jesli chodzi o stosownie dla noworodkow z tak delikatna przeciez skora...
Siora wlasnie stosuje zasypke po kapieli przy Pampersach wlasnie i super sie sprawdza malej nic sie nie dzieje zadnych odparzen czy zaczerwienienpewnie nie ma reguly.
-
Bo pewnie jest tak, jak piszesz - póki się nie wypróbuje, można gdybać. Najlepiej byłoby na początku mieć próbki wszystkiego i spróbować, co dla naszego maluszka jest najlepsze. Teraz to takie zakupy w ciemno. A ja już momentami od różnych opinii na temat nie tylko kosmetyków niemowlęcych głupieję.
-
Mam dokladnie to samo, kazdy madre rady daje:)
a czasem najlepiej wsluchac sie w siebie wysluchac rad a wybrac te ktore same intuicyjnie uwazamy za przydatne i dobre. W koncu same za chwilke bedziemy mamami - tego nikt nie uczy... instykt, intuicja jest czasem najlepszym doradca!
No i ze szpitala cos tam sie dostaje jakies probki na pewno - wiem bo siora dostala. Takze zawsze cos tam bedzie mozna przetestowaca jesli to co kupimy okaze sie w porzadku to nie bedzie potrzeby testowania
czasem nawet zwykla nieodcieta metka moze powodowac uczulenie...
pamietajcie o tych nieszczesnych metkach bo teraz sa takie okropne i duze! -
Jasne ze każda wybierze co uzna za słuszne
Z tym że juliana pytala o nasze zdanie to wyrazilam swoje
chyba większość poloznych poleca emolienty ale jak zaczęłam czytac o składach to wcale nie jest tak super co nie znaczy ze nie sprawdzaja się w praktyce
a o pudrach to chyba kwestia żeby u dziewczynek uwazac coby w dziurki nie wpakowac czegosjulianna lubi tę wiadomość