Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
eforts wrote:Ita a możesz podrzucić jakiegoś linka do pieluch gdzie warto kupić np z allegro bo jest duży wybór i nie wiem czy one się mocno różnią. Może ktores polecasz? Widziałam od razu zestawy np 10 pieluch i zastanawiam się czupy są ok.
Pieluchy - kolejny temat rzeka
Jeżeli tak jak HANA chciałabyś wielopieluchować dopiero od 2mca to jeden problem jest z głowy, bo kupujesz pieluszki z regulowana wielkością (over size - "OS")i powinny starczyć aż do odpieluchowania. Ja rzucam się na głęboką wodę i kupiłam sobie parę otulaczy new born/"s" (duuużo mniejsze niz OS) plus tetrę i pierwsze 2 mce zamierzam na tym jechać.
Moim zdaniem lepiej jest w wypróbować pieluszki kilku firm zamiast kupować wielki zestaw w jednym miejscu. Każda firma inaczej szyje i jedne mogą podpasować a inne np. przeciekać.
Ja nie mam problemu z kupowaniem uzywanych, więc wszystko kupowałam na bazarku forum chusty.info. Wtedy jedna pielucha kosztowała od 15 do 35 zł.
Z firm mam głównie polskie:
http://www.kokosi.pl/
http://sklep-milovia.eu/
http://nappime.pl/
http://www.babyetta.pl/
http://pieluszki-ecodidi.blogspot.com/
Wkłady:
bambusowe (bo chłonne)
mikrofibra
ręczniczki z ikei
tetra
prefoldy
formowanki
Rodzaje:
ponieważ nie wiedziałam co nam podpasuje to na początek otulacz +tetra
a później
- kieszonki
- otulacze PUL + wkłady/tetra/prefoldy/formowanki
- otulacze wełniane + to co wyżej
Pieluszki SIO i AIO mnie nie przekonują.
Polecam do poczytania moje ulubione blogi: http://pieluszkomania.blogspot.com/
http://kahlan84.blogspot.com/
http://rodzinawbudowie.blogspot.com/
http://www.wolnymbyc.pl/pieluchowo/
ufff.... Podsumowując - wybór marki, rodzaju pieluchy/wkładów zależy od wizji pieluchowania , bo z tego co zauważyłam każda mama ma własne podejście i nie ma dwóch identycznych stosików
Ps. na allegro głównie sprzedają "chinki" czyli pieluszki z Chin, które mogą (ale nie muszą!!!!!) być gorszej jakości.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 13:28
HANA lubi tę wiadomość
-
Kasandra wrote:zapraszam wszystkie Mamusie, które mają termin porodu w pięknym miesiącu grudniu
1.Mamax 2 grudnia
2.Kulka41 2 grudnia
3.KKK 2 grudnia
4.Oliwia85 4 grudnia (USG)
5.Ita 4 grudnia
6.aniar 4 grudnia
7.Paulina85 5 grudnia (USG)
8.Milcia 5 grudnia (USG)
9.lolaliciouse 5 grudnia
10.Kiara 6 grudnia
11.Furia 6 grudnia
12.Kasandra 7 grudnia (USG)
13.madzialena 7 grudnia (USG)
14.dynamiczna 7 grudnia
15.Ewelina22 8 grudnia
16.Anna_84 8 grudnia
17.ewelinka_shn 9 grudnia
18.maria.sm 10 grudnia
19.aga.just 11 grudnia
20.Kor_a 12 grudnia
21.karola88 13 grudnia
22.Militta110816 15 grudnia
23.williams1 15 grudnia (USG)
24.Kosmitka 15 grudnia (USG)
25.Nessa 16 grudnia
26.Gajka 16 grudnia
27.Marimiko 17 grudnia
28.anuszka1986 17 grudnia
29.kittykate 20 grudnia
30.Magdalenna 21 grudnia
31.kaarolaa 22 grudnia
32.paulinaw 22 grudnia
33.Wanes 23 grudnia
34.ulaa8 23 grudnia
35.julianna 23 grudnia
36.zokeia 23 grudnia
37.saprist88 24 grudnia
38.Qrczak 26 grudnia
39.Niespodzianek:) 27 grudnia
40.Nati89 28 grudnia (USG)
41.NaamaH6669 28 grudnia
42.lithe123 29 grudnia
43.kurka 29 grudnia
44.XYZ 29 grudnia
45.AsiaCh 31 grudnia
Aneczka1 5 grudnia
47.przyszłamama 2 grudnia
-
KittyKate, ktoś mi kiedyś poradził, żeby nie kupować używanych fotelików i baz od nieznanych osób. Chodzi o to, żeby mieć zaufanie, że baza ani fotelik nigdy nie były w samochodzie w trakcie stłuczki. Mogłoby to wpłynąć na bezpieczeństwo w przyszłości (dotyczy to zwłaszcza montowania na sztywno isofix). Zdarza się, że sprzedawcy wcisną wszystko (jak z autami "Pani, funkiel nówka, jeżdżony przez kobietę na zakupy i do kościoła) ale tu lepiej nie ufaj.
aga.just lubi tę wiadomość
-
1.
Mamax 2 grudnia
2.Kulka41 2 grudnia
3.KKK 2 grudnia
4.Oliwia85 4 grudnia (USG)
5.Ita 4 grudnia
6.aniar 4 grudnia
7.Paulina85 5 grudnia (USG)
8.Milcia 5 grudnia (USG)
9.lolaliciouse 5 grudnia
10.Kiara 6 grudnia
11.Furia 6 grudnia
12.Kasandra 7 grudnia (USG)
13.madzialena 7 grudnia (USG)
14.dynamiczna 7 grudnia
15.Ewelina22 8 grudnia
16.Anna_84 8 grudnia
17.ewelinka_shn 9 grudnia
18.maria.sm 10 grudnia
19.olcia23 10 grudnia (USG)
19.aga.just 11 grudnia
20.Kor_a 12 grudnia
21.karola88 13 grudnia
22.Militta110816 15 grudnia
23.williams1 15 grudnia (USG)
24.Kosmitka 15 grudnia (USG)
25.Nessa 16 grudnia
26.Gajka 16 grudnia
27.Marimiko 17 grudnia
28.anuszka1986 17 grudnia
29.kittykate 20 grudnia
30.Magdalenna 21 grudnia
31.kaarolaa 22 grudnia
32.paulinaw 22 grudnia
33.Wanes 23 grudnia
34.ulaa8 23 grudnia
35.julianna 23 grudnia
36.zokeia 23 grudnia
37.saprist88 24 grudnia
38.Qrczak 26 grudnia
39.Niespodzianek:) 27 grudnia
40.Nati89 28 grudnia (USG)
41.NaamaH6669 28 grudnia
42.lithe123 29 grudnia
43.kurka 29 grudnia
44.XYZ 29 grudnia
45.AsiaCh 31 grudnia
karola - Twoj maly to bohater.! kazdego dnia walczy. Cos niesamowitego. Trzymam za niego kciuki tak mocno jak tylko sie da.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 14:36
kaarolaa lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny
coraz ciężej was nadrobić
jeśli chodzi o zakupy apteczne - mam na razie część - też z apteki gemini i sugerowałam się analizami właśnie ze SrokaO.
co do pieluch to na razie kupiłam 1 paczkę białym pampersów. Jak będzie trzeba więcej to mąż dokupi - nie wiem jakie duże maleństwo mi się urodzi
chusteczki nawilżające kupie zgodnie z SrokaO z netto. tylko na razie jakoś mi nie po drodze.
Wstępnie torbę już przygotowuję - sukcesywnie uzupełniam. Dziś też kupiłam miniaturki kosmetyków dla mnie: szampon, żel i dezodorant - żeby w czasie skurczy nie pakować wszystkiego z łazienki. A takie miniatury to super sprawa.
Ostatnio mam dziwne bóle brzucha i skurcze - nie przemijające...pomaga tylko nospa inaczej nie przechodzi..na szczęście mam dziś wizytę u lekarza - może mnie trochę uspokoi.
HANA - ja taka szczupła nie byłam przed porodem jak Ty w 6 mscu! Jak Ty to robisz? jesz coś w ogóle?
Kaarolaa - ja Ci mówiłam, że Twój Marcelek - ma tyle cioć które myślą, modlą się i wspierają - że to musiało się udać:* dla niego
odezwę się wieczorem po wizycie jeszczebuziaki
kaarolaa lubi tę wiadomość
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Hej dziewczyny czy wiecie jak jest teraz z urlopem macierzyńskim?? Ja mam termin na 7 grudnia. Jestem zatrudniona na umowę o prace na czas określony, która wygasa 31.07.2015. czy będę mogła iśc na urlop macierzyński na rok i czy po tym będę mogła skorzystać z urlopu wychowawczego??
Nasza Lenka:*
mamuśka) -
ja coś sie dzisiaj nie czuje, chyba mnie łapie jakieś przeziębieniemożna brać rutinoscorbin czy coś w tym stylu w ciąży? wolałabym by mnie teraz jednak nie rozłożyło... Pozdrawiam i miłego dnia życzę! :*
Kalendarz ciąży BellyBestFriend[/QUOTE]
można rutinoscorbin lub wit. cprzyszłamama lubi tę wiadomość
-
KittyKAte, to dobrze. Jak na pasy, to chyba nie będzie problemu. Nie znam się, ale wolałam powiedzieć
Ja już chyba nie wrócę do pracy przed porodem. Ostatnio trudno mi usiedzieć, bo mały naciska na przeponę. Dzisiaj załatwiałam parę spraw, chodziłam po mieście i aż mi się słabo robiło. Ale i tak fajnie być w ciążyCzy na Was też się ludzie patrzą? Brzuch niesamowicie przykuwa uwagę!
-
kittykate wrote:Zokeia ja fotelik kupiłam nowy tylko bazy szukam używanej ale tu na miejscu w Krakowie żeby od razu sprawdzić, ja nie mam systemu istofix. Kupuje bazę montowana pasami
my planujemy fotelik kupić nowy bo nigdy nie wiadomo co przeszedł, ale nad bazą myślimy używaną, akurat nie słyszałam o wypadkowych, muszę to przemysleć
-
basiu, nie znam się na tym, ale myślę, że z macierzyńskim nie będzie problemu. Mojej koleżance przedłużono umowę do czasu porodu, a potem macierzyński dostała z ZUSu. Nie jest to identyczna sytuacja jak Twoja, ale skoro ona mogła, to chyba tym bardziej Ty. Proponowałabym zadzwonić na infolinię ZUSu. Tam Ci na pewno wszystko dokładnie wyjaśnią.
-
Pollyanna wrote:Ita, tak czytam Twoją listę i nasunęło mi się pytanie: co przeciwgorączkowego wybrać?
najlepiej mieć coś na bazie paracetamolu i ibuprofenu.
Tylko na samym początku pozostaje jak coś i tak jedynie paracetamol.Pollyanna lubi tę wiadomość
-
Kaarolaa najważniejsze, że Marceli żyje i ma się dobrze biorąc pod uwagę w jakich okolicznościach się urodził. Przykro, że nie udało się temu drugiemu dziecku, ale pewnie lepsze są dla Ciebie dobre przykłady. Śmierć niestety jest częścią życia, a szczególnie wydaje nam się niesprawiedliwa jeżeli dotyka małe, bezbronne istotki... Cieszymy się, że nasza Kruszyna rośnie i trzymamy kciuki żeby był jak najbardziej zdrowy!
Ja jestem właśnie załamana wyprawką... Naprawdę kupujemy najpotrzebniejsze rzeczy, a kwota jaka mi wychodzi na koniec kolumny jest GIGANTYCZNA. Szok! Mówią, że dziecko kosztuje, ale nie myślałam, że aż tyle!! Dzięki Bogu, że rodzice pomagają, bo musiałabym uruchomić swoje żelazne rezerwy!
No nic nie ważne. Najważniejsze zdrowie dziecka. Reszta rzecz nabytakaarolaa lubi tę wiadomość
Piotruś
Helenka
-
Kurcze ja też już myślałem że te maluchy to przeżywają i takie rzeczy się nie dzieją
W każdym razie dziękujemy Bogu za życie Marcela i módlmy się o pełne zdrówko bo to jest możliwe!!!
Ita jak przeczytałam Twoja listę to widzę ze te same internety czytamy
Dzięki za info o pieluchach i linki będę musiała poczytac. Nie dawno zamkneli mi sklep pod nosem ze zdrową żywnością i mieli tam też pieluszki razem z komisem chyba musze zobaczyć gdzie go przenieśli i przejechać się może dotknę i coś wydumam
Lola nie łam się, może musisz ukrucić listędziecko na prawdę potrzebuje nie wiele
Zgadzam się żeby nie kupować używanej bazy czy fotelika od obcych. Ja mam używany fotelik od przyjaciółki ale jest zadbany jak nowy i wiem ze w pełni bezpieczny.
Co do bazy to fajne rozwiązanie szczególnie w pierwsxym foteliku który się często wyjmuje. My nie mamy isofixa wiec odpada.
Ale powiem wam z doswaiadczenia przyjaciółki ze kupili baze przy pierwszym foteliku super, natomiadt drugi musieli kupić konkretny i do tego nadajacy się tylko do tej konkretnej baxy i nie zapinajacy sie w pasy. Czyli jak chcą jechać innym samochodem to muszą też bazę przekładać. Także to tak na przyszłość ale moim zdaniem później juz baza jest zbędna.