X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • staraczka83 Koleżanka

Wysłany: 8 października 2014, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiadamiają i z GLS też..

kittykate lubi tę wiadomość

• Ita Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia, nie ma znaczenia do kiedy masz umowę. Od dnia porodu normalnie rok macierzyńskiego ci przysluguje i przez ten czas zus bedzie wyplacal kasiorkę.

eforts, na prawdę fajnie jakbyś miała gdzie kupić używane, bo i koszt mniejszy i w razie czego żal mniejszy jak się nie sprawdzą. Ja egzemplarze, które nam nie podejdą zamierzam odsprzedac na bazarku chusty.info Tam wszystko bardzo sprawnie krąży.

Ja jestem t-shirtowa i szortowa, ale specjalnie do porodu zakupilam na ciuchach koszule rozpinana na calej dlugosci i jedną do karmienia na ramiaczkach. Jeszcze z 1-2 bym znalazla. Do szpitala biore 1koszule do porodu, 2do karmienia, cieple skarpety i szlafrok. W razie czego mąż przecież zawsze moze cos dowiezc a nie ma co sie wyglupiac z wielka torba.

Lola, podobno każde kolejne dziecko wychodzi taniej :D a tak serio może coś mozna zredukować. Ja wstrzymuje sie z zakupem paru "niezbednych" rzeczy, bo po przemysleniach doszłam do wniosku, ze dam sobie bez nich rade np. straszliwie drogi termometr bezdotykowy, poduszka do karmienia, laktator. Może warto tez rozejrzeć sie po znajonych i pożyczyć cześć rzeczy?

atdck6nlmznf5qze.png
  • Pollyanna Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiadamiają mailem i jak wybrałaś przesyłkę kurierską, dostajesz wiadomość od UPS z numerem przesyłki i możliwością jej śledzenia.

kittykate lubi tę wiadomość

Córeczka :)

km5smg7y28om81lj.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam plan wziąć jedną do porodu i dwie do karmienia. No mówią, że ma być koszula nie piżama ze względu na względy krokowe ;) Oczywiście do porodu przeznaczyłam taką starszą koszulkę rozpinaną, ale ostatnio postanowiłam w niej pofarbować włosy i zostały jej delikatne plamki. Mało widać, ale zawsze. Generalnie chyba i tak ją wezmę, będzie mi wszystko jedno.

Ja sobie zrobiłam byznes plan z prawdziwego zdarzenia i tez z większością rzeczy czekam do końca albo wciskam ludziom jako prezenty (jak pytają oczywiście). Takie rzeczy jak bujaczek, fotelik samochodowy, matka edukacyjna, czy termometr bezdotykowy są już rozdysponowane pomiędzy naszych rodziców, szwagra i w pracy u mnie i męża, bo zawsze dają porządne prezenty więc zazwyczaj pytają co się chce żeby nie wydać kupy kasy na marne. W sumie na razie nasze jedyne "szaleństwo" to wózek droższy niż zakładaliśmy. Mimo wszystko jednak wydatek jest sporawy, bo spodziewałam się, że jak tak ładnie wydatki podzieliłam no u nas w kasie więcej zostanie :)

Ja mam dzisiaj wizytę "awaryjną" poszpitalną. Zobaczymy co powie mój gin na moje krwawiące drogi rodne :) No i może w końcu dostanę zdjęcie, chociaż przy "awaryjnej" wizycie pewnie w ogóle mogę zapomnieć!

Z innej beczki to bolą mnie od wczoraj cycki mocno, a dzisiaj rano w jednym jest boląca gulka, mam nadzieję, że to normalne :/:/

Miłego dnia Ciężarówki!

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja.
    U mnie w szpitalu do porodu daja koszule szpitalna.Do szpitala wezme sobie dwie koszule,ktore ostatnio kupilam.Z reguly spie w pizamce,ale ponoc po porodzie koszule sa praktyczniejsze.
    Co do apteki Gemini,ja tez zlozylam zamowienie we wtorek i tez mam status w realizacji.Mam nadzieje,ze dzisiaj wysla i jutro dojdzie.
    Milego dzionka

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja z gemini zamawiam i odbieram osobiście bo mam pod domem. Wczoraj po 14 robilam zamówieniebi dzis z samego rana dostalam sms ze mozna odebrać.

Mam pytanko odnośnie rocznego macierzynskiego. Umowe mialam do konca lipca, ze względu na ciaze zostala mi ona przedluzona do dnia porodu. W jakim czasie musze złożyć wniosek o ten urlop roczny i gdzie? Do zusu czy do firmy? Jestem absolutnie zielona.

Powodzenia na wizycie ;) ja dzis też mam na 9.40 wraz z usg 3 trymestru. Stresik jest...

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    termin złożenia wniosku o macierzyńskie jest chyba dość krótki, ale jeszcze nie szukałam informacji dokładnych, coś mi chodzi po głowie że 2 tyg ale nie wiem czy nie fałszuję,

odnośnie zusu i wyplacania składki chorobowej za cały miesiąc, to czy jest ona brana z przeliczenia ostatnich 12 miesięcy? bo ja dopiero pierwszy raz dostałam kasę z zusu i mam mniej niż jak w pierwszym miesiącu płacił pracodawca, a moja pensja w ostatnich miesiącach wzrastała więc pewnie to nie jest pomyłka?

wczoraj zaczęłam przeglądać stronę sroka o.. całkiem fajna chyba przy zakupie niektórych kosmetyków dostosuje się do ich opinii

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja własnie jem sniadanko i ide wziac prysznic :) kurier mnie obudzil telefonem ze bedzie z fotelikiem
    miedzy 11-12 :) super błyskawicznie! teraz tylko czekam na apteke.

O 16 mam pogaduchy do brzucha w szpitalu dzis tematy zwiazane z noworodkiem, pielegnacja etc ...

Ja sie caly czas zastanawiam nad tym urlopem...umowe mam do lipca 2015 roku, mowilam niby w pracy ze chce isc na rok ale teraz sama nie wiem, oczywiscie mowia mi ze umowe bede miala przedluzona i ze czekaja na moj powrot :)
    chyba wezme pol roku a potem wykorzystam zwykly urlop - bedzie tego troche i wroce jak mala bedzie miala 8 mies.
    Jednak zalezy mi na pracy i chcialabym za dlugo nie byc poza obiegiem...poza tym mam fajna prace, spoko ludzi i dobra kase a wiadomo ze przy dziecku kasy idzie duzo ;)

Mam nadzieje na panstwowy zlobek jako ze my z moim nie mamy slubu i bede skladala wniosek jako samotna matka.
    Kolezanka placi w ten sposob 350 zl za zlobek panstwowy i tez wrocila do pracy jak mala miala ok 8 miesiecy .

Kate

np55zzc.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powodzenia na wizytach laseczki, niech maluchy będą już duże i co by Wam fotki dali, a może i nawet film ;D

ja mam cichą nadzieję, że przy jutrzejszej wizycie może uda się nagrać małą w 4d ;D

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne koszule dla mam są teraz w h&m. Przyjemna bawełna i podtrzymanie biustu. Chyba kupię jedną, bo gdzie pod zwykłym t-shirtem schowam wkładkę laktacyjną? Wolałabym, żeby przytrzymywała mi to jakaś konstrukcja. Albo kupię więcej bawełnianych staników. Mam mały biust, więc moja bielizna jest lekka, czasami wybieram taką na działach dla nastolatek.
    Po raz pierwszy będę spała w koszuli nocnej. Tak jak jedna z Was jestem raczej szortowa. No ale teraz z uwagi na ... proszę się przygotować... wietrzenie krocza (!)... będzie koszula. Ło matko. Zawsze sympatycznie myślałam o swoich intymnych częściach ciała. Nazywałam je nawet dość pieszczotliwie. A jak ostatnio usłyszałam termin 'wietrzenie krocza' to mnie zmroziło :/

Marimiko, Lola83 lubią tę wiadomość

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia to aż tak jest w szpitalu .... oja;
    próbowałam znaleźć na stronie h&m koszulę o której mówiłaś, ale nie widzę, ile ona kosztuje...
    a staniki do karmienia do szpitala też bierzecie? jeszcze sobie nie kupiłam ;/ jeju ile ja rzeczy jeszcze nie kupiłam ;D zapowiada się listopadowo-grudniowy szał zakupowy

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zokeia, a mi z niewiadomych przyczyn "wietrzenie krocza" uśmiech na ryjku wywołuje :D

julianna, pensja na l4 to średnia z ostatnich 12mcy (w przypadku niedawnej podwyżki wychodzi mniej, w przypadku wysokich premii/dodatków może wyjść więcej niż dotychczasowe dochody)

ewelinka, wniosek składasz pisemnie pracodawcy. Tu jest wszystko opisane:
    http://kadry.infor.pl/urlopy/macierzynski/697246,Kiedy-zlozyc-wniosek-o-urlop-macierzynski.html

zokeia lubi tę wiadomość

atdck6nlmznf5qze.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też śpię w zwykłych koszulkach ale kupiłam sobie piżamę, długie portki i góra specjalnie do karmienia bo pomyślałam że przy wstawaniu w nocy może być chłodno a w szlafrok tez nie będzie mi się chciało bawić.

Zokeia powietrzymy trochę krocze i będzie jak dawniej.

Ja to chyba będę spała w tych sportowych stanikach z pepco (tych za 10 zl są cieńsze niż te za 15, nie bardzo nadają się na dzień bo sutki się odznaczają ale w nocy chyba łatwiej będzie odsłonić pierś niż ze stanika z zaczepką).

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julianna, ze stanikami to na spokojnie. Pani brafitterka kazala mi przyjsc jak najbliżej terminu porodu (u mnie połowa listopada) tak żeby jak najlepiej dobrać rozmiar. A i tak podobno kupuje się miseczkę rozmiar większą bo laktacja bardzo pompuje cycki :D

Koleżanka polecala mi staniki alles mama - tylko najpierw pomierzyc stacjonarnie a jak bedzie znany rozmiar to zamawiac przez net.

julianna, julianna lubią tę wiadomość

atdck6nlmznf5qze.png
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży miałam umowę do dnia porodu i wniosek o urlop macierzyński składałam w Zusie, terminów nie znam.
    Odn płatności przez Zus oni liczą średnią z 12 m-cy od jednego pracodawcy ale wypłacają nie tak jak wypłata za pełny miesiąc tylko za L4. Więc jeśli masz np na 3 tygodnie to za ten okres dostaniesz pieniążki.
    Kurcze ja też miałam plan kupienia piżamki do szpitala bo nie znoszę koszul nocnych ale niestety to nie przejdzie, trzeba wietrzyć krocze :D Wydaje mi się, że też nie macie się co martwić, że zmarzniecie bo większość kobiet po porodzie i podczas karmienia piersią narzeka raczej na duszności, poty i ogólne uczucie gorąca a na salach dla dzieciaczków też jest cieplutko:)
    Dziewczyny czy Wy również tak fatalnie sypiacie? Ja już wysiadam,, dzisiaj godzina snu od 6 do 7 i to tyle a to któraś noc z rzędu już jest:(

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie mam problemów ze snem, jedynym minusem są 3-4 wstawania za potrzebą, i wtedy jak się kładę to czasem do pół godziny mi schodzi za nim przysnę

przyszłamama lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam róznie raz spie super a raz beznadziejnie dzis np sie budzilam w nocy i ten sen byl taki szarpany...
    srednio sie wyspalam :/

Kate

np55zzc.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety cala ciaze mam problemy ze snem.Budze sie np o 3 w nocy i zasypiam dopiero o 7rano.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja śpię od 11 do 8 rano z jedną przerwą, śnią mi się pierdoły i wstaję ledwo żywa...

relgh371rphwpz6l.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eforts, ja też sobie chwalę ten stanik z Pepco. Tylko ja mam ten dwuwarstwowy, bo wydawał mi się lepszy i się też zastanawiam, czy nie dokupić jeszcze jednego i do karmienia używać. Super mi się go nosi i jest bardzo wygodny.

ltCGp1.png HZoWp2.png
‹‹ 978 979 980 981 982 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ