X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasik Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, ale historia! ☹️ Współczuję bardzo. Dobrze, że nic poważniejszego się nie stało i wszystko ok z dziećmi.

Śniadania to u nas owsianka, placuszki różne, jajecznica, omlet, gofry warzywne, kanapeczki itp. do tego owoce, warzywa. Zjada różnie czasem mniej czasem więcej.

My zrobiliśmy badania krwi i ferrytyna wyszła sporo poniżej normy. Problemy ze snem ma pewnie przez to. Od jakiegoś czasu je bardzo wybiórczo, myślałam, że to taki okres ale teraz to też przypisuję niedoborom. Dostała leki, oby po nich była poprawa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 19:57

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim,
    Dawno mnie tu nie było a tu takie rzeczy :( Kamcia aż mnie ciary przeszły. Jak mogę coś doradzić to trzymaj namiary na tego tira bo uraz może się odezwać za jakiś czas. Mnie napadli w 2009 roku i pózniej zaczał mi siadać kręgosłup w wieku 21 lat... dopiero po kilku latach jeden ortopeda zapytał się mnie o wszystkie urazy no i jedyny uraz to było pobicie przy napadzie. Niestety sprawcow nie znaleziono a ja zostałam z kręgosłupem który z wiekiem wiadomo nie poprawia się.

U nas wszystko ok choć noce są ciężkie od miesiąca. Za 10 dni będzie rok, nie mogę tego ogarnąć. Chcialam zrobić małą imprezę ale czy nie zamkną nas to cholera wie.... Ciągle gdzieś wraca do mnie temat 3 dziecka, póki co wracam do pracy niestety nie na moje stanowisko a mianowicie zostanę handlowcem, a pozniej się zobaczy :D wracam 4 stycznia i już mnie ciary przechodzą jak sobie mylse ze po takich nocach wstaje i jadę pracować.

Postaram się troszkę ponadrabiać, mam nadzieję że u wszystkich z Was wszystko jak być powinno ! :)

Maxi, Limonka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2020, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka dziekuje za rade, problem w tym ze mnie bardzo boli sutek jak mały chwyta jakby ktoś mi igle wkładał, powiem Wam ze prawie płacze Wiec nie wyobrazam sobie teraz odciągać. Z tego co piszesz bede musiała powoli rezygnować z kp. Ale chciałam do końca roku wiec nie ma tragedii ale smutno mi jakoś jak o tym pomysle. Cycek jest dobry na wszystko ☺️

Kamcia to mąż kiedy teraz powinien wyjezdzac? Jesteś najważniejsza dla tych dzieciaczków wiec musisz uważać na siebie, kuruj się 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2020, 23:21

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik. Jak robisz owsianka i jakie robisz placuszki?

Ja jedynie z placków to umiem takie z jabłkami, śliwkami czy bananem. Znalezione w internecie. Robię od około roku córce na przekąskę. Są bez drożdży i robi się je szybko. Czy zdrowe... 🤷‍♀️ Ale raz na jakiś czas... Lepsze placki z patelni niż batoniki🤪

AdelaX ja córkę karmiłam do 13 mc. Później miałam operacje i odrzuciła cyca. Przed operacją próbowałam ją przestawić i podawałam jej mm, mleko krowie, moje Mleko. Nic nie chciała z butli. Wręcz rzucała butlą 🤪 musiałam przestać karmić, Strasznie płakałam bo musiało odbyć to się teraz i już. Córka też płakała. Później z fochem już nie chciała ode mnie pokarmu. 😒 Dla mnie to było trudne. Pokarm miałam 6 mc w cyckach po odstawieniu dziecka 🤪 w każdym razie na pewno dziecko da radę po 12 mc bez mleka krowiego, mm, czy maminego tylko dietę trzeba wtedy znacznie rozszerzyć. Moja córka odrzuciła nabial na 2-3 mc, a później się ustabilizowało. Najgorsze że córce dopiero rosły zęby po 12 mc ale też dalismy radę 😀💪

Wczoraj miałam zaległe szczepienie. Nie dodzwoniłam się do przychodni W celu umówienia wizyty. Miesiąc dzwonienia bez skutku oni raczej celowo nie odbierają. Kiedyś dodzwonić się było bez problemu. Mąż pojechał osobiście i zapisał akurat zwolniła się wizyta i mogliśmy szepic. Teraz zostaje szczepienie po skończonym roczku Odra różyczka i chyba świnka i w 2 r. Ż przypominajace szczepienie na to samo. Syn waży 10300g. Ostatnio ważony 21.08 ważył 9700g. Nie wiem w jakim on centylu ale chyba ok na moje oko 😀
    A ostatnio go mierzyłam jak stał to ma około 74 cm wzrostu. Ubranka nosimy 80. Wogole prawie zresztą nie kupowałam i nie miałam ubranek na 74 parę bodzikow na lato. I spodnie dresowe i jeans ale one są takie na styk długość. Wolę jemu ubierać 80 lub 86 nawet gdybym miała podwijać.

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 9800 tez ubranka na 80 choc 74 tez jeszcze chodzimy, waga od miesiaca stoi w miejscu. W nocy je teraz 1x ok 1 w nocy mam nadzieje ze w koncu skonczy sie to jedzenie nocne 🤦‍♀️
    U gory jedynka sie przebiła druga tez niedługo będzie wychodzić bo dziasla opuchniete i twarde ale kiedy to nastapi to nie wiadomo 😬
    Ja w grudniu musze umówić się na wizytę znow do giną zeby się skonsultować co z ta moja dziura ale nie wiadomo jak to będzie z przyjęciami przez covid

Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo :)
    PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    14.03.2019transfer 4.2.2❄️
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wazymy 11kg
    Na stojąco 76cm, po cialku 79cm
    Nosimy niezmiennie 74, czasem 80
    Pajace 74 bo nie wiem gdzie schowalam po synach te większe 🙈

U nas od nocy gorączka
    Ale obstawiam "jakiś "wirus, nic więcej nie dolega

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak to jest ale jak mierzyłam Madzię na stojąco to 73-74cm a nosi rozmiar 86, 80 jest za mały 🤷‍♀️

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiowy pajac ma romiar 80/86 I jest na styk (od glowy do kroku)
    Kurtka zimowa 86 jest akurat (mohito)ale z h&m posłuży pewnoe dwa sezony
    Takie codzienne ubranka jak body i pajace to zdecydowanie 74/80

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, fajnie, ze napisalas :) Mialam tez plany wrocic w styczniu, ale ostatecznie wracam juz w grudniu. Chcesz kp i praca czy bedziesz odstawiac przed powrotem?

Maxi, super, ze udalo sie z zaleglym szczepieniem :) Nam udalo sie umowic na polowe grudnia na roczne. Z tych dodatkowych sniadan u nas w sumie troche podobnie do tego co podala Kasik :) Owsianke daje z platkow hipp musli dla dzieci z jogurtem naturalnym lub mlekiem ryzowym, jajka, bieluch z warzywami.

Kamcia, czy malzonek bedzie mogl Tobie pomoc przez najblizsze dni i zajac sie maluchami? Jak samopoczucie? Byc moze warto zapisac dane tego kierowcy i pojazdu (chocby pod katem ewentualnego zwrotu kosztow leczenia)

Zanes, dobry pomysl z ta konsultacja w grudniu. Mam nadzieje, ze pomoze i uda sie wyleczyc przez kolejna ciaza.

Corka rozmiar 80, rzadziej 74. Uzywamy ubranka dwuczesciowe na codzien. Podobnie jak Zanes mam wrazenie, ze ostatni miesiac waga nie ruszyla lub nieznacznie. Wage urodzeniowa mamy potrojona wiec mysle, ze w porzadku :)

Maxi lubi tę wiadomość

Coreczka 11.2019 <3
  • Emisia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie ,
    Podczytuje Was z czasami z innej grupy. Chciałam zapytać czy Wasze Bąble wskazują już paluszkiem?
    Z góry dziękuje za info

2 Aniołki (*)(*) - zawsze w naszych sercach ♥️
    Dziewczynka 🌷🌷🌷
    3jvzvcqgwpeazvhq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małżonek już mi ciśnienie podniósł
    Już kombinuje jutro jechać do pracy
    Jeszze mu powiem co i tym myślę-w dniu jego urodzin

Nie mam danych kierowcy czy auta
    Ale te dane musi miec policja, nie wiem gdzie, ale gdzieś musi być notatka
    Nie wiem nawet jaki tytul jest tej sprawy...kolizja??
    Będę bardziej mobilna, podejde na komisariat bo już wiem, że kontuzja się przeciąganie...
    W przypadku kolizji mam 3 lata (?)A wypadku 10 lat na roszczenia...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zanes Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia moja córka ok 9/10 miesiaca zaczela pokazywać palcem

Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo :)
    PCOS
    Mąż Azoospermia
    3x iui
    24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
    24.11.2018 hiperka
    11.12.2018 transfer od.
    12.01.transfer od.
    04.02.transfer od.
    14.03.2019transfer 4.2.2❄️
    19.03. 5dpt beta 8
    21.03 7dpt beta 37
    23.03 9dpt 163 😍
    04.04. 21dpt 9917 🤗
    10.04 27dpt ❤️
    21.11.2019 córeczka😍

Zostały 2 ❄️❄️
    39h6gxv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma pokazywania palcem

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kasik Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maxi, owsiankę robię na oko 😉 płatki owsiane lub orkiszowe gotuję na wodzie do miękkości i tyle. Do tego różne owoce np. banan, winogrona, prażone jabłka itp.
    A placki to dzisiaj robiłam na kolację: pół szklanki puree z dyni, jajko, pół banana i kilka łyżek mąki. Smakowały.
    Najbardziej lubi najprostsze: jajko, banan i mąka. A tak to biorę przepisy z alaantkowe blw albo kwesti smaku tyle, że jeśli w przepisie jest cukier to go nie daję.

Maxi lubi tę wiadomość

0d1yrjjg8bycqurj.png
    👧 12.2019
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi lubią np krążki jabłka w gęstym cieście nalesnikowym

Albo kiedy sprzątam lodówkę-banan, serki homogenizowane, tarte jabłka dla kwasowości, wiadomo-jajko i maka

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nickky Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda super że się odezwałaś i powodzenia na nowym stanowisku :) Ja też zaczynam nowe stanowisko, ale u mnie to była zmiana z mojej inicjatywy tuż przed pójściem na zwolnienie. W ogóle zmieniam branżę całkowicie i zaczynam od zera więc stresik jest i też boję się o stan umysłu po nockach ;) Jeszcze mam ogólnie jakieś spowolnione procesy myślowe, pieluszkowe zapalenie mózgu czy jakoś tak to się nazywa 🤣

To u nas waga z ostatniego pomiaru w weekend 8,45kg, 68cm na stojąco, 74cm po ciele. Nosimy 74 i to na razie najdłużej noszony rozmiar bo od 5 miesiąca :)

Dziewczyny, a czy któraś jeszcze jest kp i ma dziecko w miarę normalnie śpiące w nocy? (W sensie 1-2 pobudki nie 10) Czasem zastanawiam się, czy da się w ogóle żeby piersiowe dziecko przesypiało noc, jak podczytuję grupy matkowe na fb to nie wygląda to zbyt optymistycznie bo nawet 2-3 latki mają sporo pobudek w nocy i dopiero przesypiają noce po odstawieniu piersi. Chciałabym pokarmić jeszcze z rok albo i dłużej do 3 roku, ale nie wiem czy wytrzymam jeśli noce się nie poprawią 😪

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • Karolajnos Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mnie tez tu dawno nie było, ale z czasem ciężko. Głównie przyszłam z nowina, ze mój Borusek będzie starszym bratem 🙊😻
    A tak poza tym u nas dobrze, oprócz tego ze mamy straszne problemy ze snem.. od jakiś 2 miesięcy pobudki co godzinę 😔😔 Ciagle kp bo za dużo innych rzeczy to mój maluch nie lubi. Je często, właściwie cały dzień wola am ale tylko odrobinka i to tyle, wiec nie ma szas żeby jakiś dzień odpuścić kp żebym gdzieś coś załatwiła bo musi być cyc najmniej 3 razy dziennie.

Ale ten czas zleciał co, jeszcze niedawno pisałyśmy o porodach a tutaj już tematy roczku 😱

aganieszkam, nickky, Maxi, juudi, taka_mama, Zanes, Muki85 lubią tę wiadomość

w4sqvfxmfx15mxq1.png

74di3e5exl5zs7dg.png
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia wydaje mi się, że dzieci różnie nabierają umiejętności a rodzice też różnych rzeczy uczą. Np. Jak urodziłam córkę na starej grupie ktoś napisał że córka w 7-8 mc daje buzi. Moja córka nie, ale jej nie uczyłam. Jak parę razy powiedziałam daj buziaka to poszło od razu. Tak samo z pokazywaniem palcem. Dziecka nie uczę, ale rozumienie ma dobre. Bo idzie Anastazka do przedszkola to choćby w 2 pomieszczeniu zajęty zabawą to hasło Anastazka wychodzi do przedszkolka biegnie do drzwi później na korytarz wspólnościowy odprowadza ją ona daje buziaka jemu on wraca do mnie i biegniemy już na opa i robimy papa przez okno balkonowe. Ostatnio zauważyłam że kopjuje mnie przy dezynfekcji rąk 🤪 takie to śmieszne jak ocierał ręka o rękę i spoglądał na mnie. Po córce pamiętam że około 12 mc to falowo poszło że części ciała palcem pokazywała. Kiedyś oglądałam program że dzieci glucho nie me szybko uczą się migać bo ogólnie dzieci szybciej opanowują gestykulację niż mowę więc kwestia pokazywania palcem to pewnie ćwiczenie z dzieckiem w sensie wydania polecenia np pokaż gdzie tata i ja pokazuje palcem tu tata później dziecię kopjuje. Ale jeżeli dziecko jest komunikatywne to rzeczy takie jak pokazywanie palcem samo przyjdzie ok 12 mc.

Nicky jeżeli chodzi o KP i pobudki. Kwestia przyzwyczajenia. Córka ma 3,5 r a nadal częste budzi się w nocy. Zależy od zawodnika nie od KP. My z mężem już przyzwyczajeni. Dzieci kładziemy 20-21. My idziemy spać 24-1. Zaraz syn cyc, córka coś się przebudzi bez powodu, później znowu syn cyc a może jeszcze raz córka. Nie zliczę... 🤷‍♀️ Przyzwyczailiśmy się. Mąż wstaję do córki. Syn na cyca sam przychodzi i często sam się odkłada czyli po karmieniu sturla się z Rogala albo na moją poduchę albo pójdzie do dostawki. Pomagam się jemu ułożyć i przykryć. Karmię na siedząco najczęściej po turecku. Przy córce 1 rok to przy cycku usypia łam przy synu już nie. Córka wprawiła mnie w stan być jak robocop 💪😀🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2020, 21:09

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • AdelaX Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emisia mój pokazuje paluszka i sobie naciska coś np ale tak świadomie nie pokazuje jeszcze. Uważam ze każde dziecko uczy się wszystkiego w swoim tempie, kiedyś gdzieś czytałam na fb jak jakaś dziewczyna pisała ze jej dziecko w wieku 5 miesięcy nauczyło się papa i przybijać piątkę to szczerze mówiąc mnie zatkało bo mój tak robi może od miesiaca. I to nie piątka tylko cześć.

Ja się raczej będę żegnać z kp, zobaczymy jak to będzie ale nicky są takie dzieci które ładnie przesypiają nocki mój ani jeden ani drugi do nich nie należał. Ja się zastanawiam jak to będzie nad ranem jak skoncze kp bo zawsze dawałam cycka i spał dalej. Często dajecie butelkę w nocy?

Karolajnos gratuluje ☺️ W którym miesiącu jesteś?

Kasik zapisałam tez te Dania i spróbuje zrobić 🙃

3 lata starań o drugie maleństwo.

ff3d524ac7.png 5e5a2fd12f.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nicky u mnie Tadzik je w nocy raz może dwa każ ale przez to że idą mu żeby jeden po drugim to lazi po lozku, kręci się jak poparzony. W ogóle śmiesznie bo jeden ząb mu wyszedł jak miał 5 MC a reszta zaczęła wychodzic jak miał 10mc, teraz 8 i widać już kły.
    Karolajnos gratulacje!

Ja też te placuszki wcinam z dziećmi, polecam jeszcze z kasza manna bananem i jajkiem-bialka na pianę i dodać resztę składników, wy mieszać delikatnie łyżka.

Limonka wracam mimo kp, choć ja już bardzo mało karmię i prawie mleka nie mam, Tadzio ssie minutkę przez spaniem w ciągu doby może 4 razy dostaje, preferuje normalne jedzenie i to jesCze musi być dobrze przyprawione, uwielbia mielone, dania indyjskie, pikantne.. Ostatnio curry robiłam to mlaskal ustami i gadał mniam mniam. Na noc kaszę dostaje, w ciągu dnia jogurty wiec jakks sam się odstawia. Core karmilam 2 lata, nie było szans odstawic po roku. No i do dziś jest niejadkiem.

Co do paluszka to jak tańczy to pokazuje paluszkiem skąd słyszy muzykę czy to na tv czy na zabawkę. A tak żeby pokazywał kierunek gdzie chce isc czy coś to nie.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
‹‹ 1062 1063 1064 1065 1066 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ