Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane Nifty jest w Polsce jak najbardziej, robia go na Testdna.pl kosztuje 2300zl i jest duzo szerszym badaniem niz Sanco. Akurat zglebialam temat i nawet rozmawialam z konsultantka. Chcialam wiedziec na wypadek gdyby lekarz kazal zrobic.
-
Meggs wrote:Kamcia to jeszcze zapytam skąd u ciebie wysokie ryzyko ZD skoro kosc nosowa i przyziernosc sa ok? Po pappie?
pisałam własnie ze kosc nosowa nie jest OK
tzn lekarka wpisała"hipoplastyczna" a na wyniku hipoplastyczna równoznaczne z brakiem
to mam wytłuszczone i cukrzyce
nie chce pokazywac 3/4 pozostałego wyniku -
Jak to samo? Konsultantka podawala mi argumenty nawet ze Nifty jest lepsze niz Sanco bo bada wiecej rzeczy. Tu jest porownanie ze strony Sanco gdzie te dwa testy sa wypisane w tabeli czyli nie moga byc takie same
http://www.sancotest.pl/porownanie-testu-nifty-z-innymi-badaniami
kamciaelcia wrote:w tych placówkach co podaja na stronie (mam tylko dwie) własnie oficjalnie robie sanco
bo to w sumie to samo pod inna nazwa
testdna odwołuje mnie na nifty, ale jestem umówiona na sanco -
Madera
Weszlam na podaną przez Ciebie strone, wybralam województwo, na "moje"miasto podali dwa miejsca-dokladnie te ktore w necie widnieje jako sanco. Wiem. Bo w jednej robilam rok temu nifty ale za sanco plus w tym roku wołają 3tys a w drugiej(tam bylam rok temu umowiona ale trafilam do szpitala) 2400 i tu zrobie. Nie maja w cenniku nifty -
kamciaelcia wrote:pisałam własnie ze kosc nosowa nie jest OK
tzn lekarka wpisała"hipoplastyczna" a na wyniku hipoplastyczna równoznaczne z brakiem
to mam wytłuszczone i cukrzyce
nie chce pokazywac 3/4 pozostałego wyniku -
U mojego lekarza na stronie jest taka informacja :
"Od 6 września 2018 test NIFTYTM nie jest już dostępny w Polsce. Genomed zastępuje go Testem Prenatalnym SANCO.
Genomed S.A. od maja 2015 roku, jako jedyny w Polsce, wykonuje nieinwazyjne, genetyczne badania prenatalne w swoim laboratorium. W czasie 3-letniej umowy licencyjnej na badanie NIFTY wykonał kilkanaście tysięcy badań. Zakończenie umowy licencyjnej na test NIFTY pozwoliło na podjęcie decyzji o wprowadzeniu technologii, umożliwiającej istotne zwiększenie przepustowości laboratorium, całkowitą automatyzację procesu oraz skrócenie czasu analizy. Nowe badanie prenatalne SANCO, oferowane przez Genomed S.A. od września 2018 r, oparte jest na technologii firmy Illumina, która z powodzeniem wykorzystywana jest już do realizacji narodowych programów przesiewowych badań prenatalnych np. przez rząd Holandii. "
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀 -
Pisałam wyżej-oprócz tego badania usg mialam jeszcze dwa inne usg-przed poradnia badań prenatalnych i zaraz po -bo w nocy po tym nieszczesnyn badaniu dostalam krwotoku...w szpitalu usg robil nasz lekarz na nfz(ide do niego w środę)wyszlam ze szpitala i pojechalam prosto po wynik z pappa a z tamtad prosto do ordynatora w pewnym szpitalu oddac krew na nifty-kurier przy mnie krew odbierał
Kość nosowa JEST brana pod uwagę na moim wyniku
Moja wpisana jako hipoplastyczna
Hipoplastyczna na wyniku jest równoznaczna z jej brakiem -
Ja sie nie znam na pappie bo jeszcze nie mialam, ale tak sobie mysle, ze kazdy z zespolow ma swoj zestaw wad. Inne sa w zespole downa a inne w patau i byc moze przy patau bardziej pod uwage bierze sie akcje serca i jakies odchylenia w wielkosci plodu, a w ZD vardziej przeziernosc i kosc nosowa.
Zadtrzegam, ze to tylko taka moja teoria.
P.s. pytalam na wizycie u gebetyka czy moja wada genetyczna nie wplynie na wynik pappy wlasnie ze wzgledu na obciazony wywiad. Powiedziala, ze to nie ma znaczenia, tylko jest ryzyko ze jesli dziecko moj kariotyp odziedziczy to bialko bedzie wskazywalo na wade. -
na bbf troszke już siedze i napisze coś o czym nie raz tu czytałam i nie mam na mysli kogoś straszyc czy w bład wprowadzac
raczej mam na mysli że ilu lekarzy tyle róznych opinii
padało nie raz ze na wynik pappy LUB hcg ma wpływ brany progesteron
i jeden lekarz mówi ze nie ma to znaczeniaa, inny twierdzi ze wpływa na którys parametr...nie wnikałam, mnie nie dotyczyło