X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga to że ta kasa jest wydawana to jest duży plus dla gospodarki, ale właśnie podejście że nie będę pracować bo mam 500 plus kilkoro dzieci, nie raz dzieci które mają po naście lat i nie potrzebują opieki całodobowej. Dlaczego nie ma ludzi do pracy? Takiej sytuacji nie było nigdy, skąd to się wzięło? Główne zawody nie wymagające wykształcenia wyższego niż podstawowe. Im więcej państwo będzie dawać tym więcej będzie nierobów. Dla mnie powinno to byc na zasadzie ulgi podatkowej bądź dodatku dla rodziców pracujących, dla mnie bardzo trudne było pogodzenie pracy i przedszkola dla dziecka, ciągle choroby, L4, stres bo kredyt i czy mnie w końcu nie wywalą.

Malgonia, AnitaK, Ewe90 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga a uwazasz, ze ja nie place vatu lub akcyzy?
    To jest wlasnie piekny trik ktory pis zastosowalo, robiac z platnikow vat jakis oszustow i Bog wie kogo. A platnikami vat jestesmy wszyscy, 23% od wiekszosci codziennych zakupow. I ja na tenpodatek musze zapracowac, ktos inny nie.
    Chcialabym zeby byla sielanka, ze kobieta dostaje pomoc od panstwa i decyduje sie zostac w domu i wychowywac dzieci. Nuestety wiekszosc zostaje w domu bo sa nierovami, od pokolen chowanych w przeswiadczeniu "ze mi sie nalezy" i w ten sam sposob chowaja swoje dzieci. I niestety odsetek tych, ktore sie dla dziecka poswiecaja jest znikomy.
    I oczywiscie nie jest tak, ze patologi przybedzie, ale utrzymywanie jej z publicznych pieniedzy przez spoleczenstwo, ktore wcale zamozne nie jest jest chorym systemem.

Ewe90, Meggs, Meggs, AnitaK, Irvine90, Madera2000 lubią tę wiadomość

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bo jeszcze się pokłócimy tu wszystkie :)

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja właśnie spojrzałam na tą sprawę globalnie w skali kraju. Wy patrzycie na jednostki.

Tak,m są rodziny wielodzietne patologiczne, ale ile ich jest. Mały procent. A ile jest rodzin wielodzietnych, którzy starają się dać lepszy start dzieciom? Wiecie?
    A skąd się wzięły tłumy nad polskim morzem w wakacje. Właśnie z tych rodzin, które starały się ale były ważniejsze wydatki, a teraz te dodatkowe pieniądze odkładają na wakacje, ubrania i szkołę.

Ewa 90 dałaś własnie przykład patologi która nie brała 500 + bo było jedno dziecko. Przecież oni są chorzy bo tacy są, a 500+ nie ma nic do tego.
    Patologia była, jest i będzie. A pogardzanie ludźmi którzy są biedniejsi, albo mają dużo dzieci jest dla mnie dużo większą patologią.

Nigdy nie wiecie, kiedy sami możecie spaść na dno (nie moralne tylko finansowe). Ja tego doświadczyłam. Było nas 4 dzieciaków. Tato nieźle zarabiał. Mama między ciążami pracowała. Gdy urodził się najmłodszy brat. Tato powiedział , żeby mama została w domu bo babcia, która z nami mieszkała miała problemy z chodzeniem. Młody był mały, było jeszcze nieduże gospodarstwo. Kury, 2 krowy itp. Nagle zmarła babcia w połowie lat 90 zamknięto duży zakład pracy w którym tato pracował, a najstarszy brat dostał się na studia dzienne. Było biednie jadło się głownie to co sami wyhodowaliśmy. Tato dostał zasiłek, mama założyła działalność i sprzedawała skarpetki na targu. Ociec był po 50 to nie dostał nigdzie roboty a ze miał 40 lat stażu pracy to dostał zasiłek do osiągniecia wieku emerytalnego. Troje z nas skończyło studia dzienne, ojciec przez 5 lat nie wypił ani jednego piwa, rzucił palenie. I się udało. A żeby było śmiesznie MOPS był u nas raz na winiosek rodziców i po zobaczniu dużego domu wybudowanego w latach 80 ( bez kredytu) stwierdzili, że skoro dom jest schludny, dzieci nie chodza brudne, to jedyne co mogą dać to jednorazowo 4x50zł.

I co dowodzi ten przykład, a no nic... bo to była jedna rodzina z milionów w Polsce. Dlatego proszę nie patrzcie stereotypami bo to rani nie tylko te osoby które oceniacie ale również wasze rodziny. Bo ktoś może, kiedyś was źle ocenić przez pryzmat stereotypów.

Co do ulgi podatkowej, to wyobraźcie sobie statystyczną rodzinę z zarobkami ok 4500-5000 netto ile taka rodzina wpłaci PIT ok 15 tys. A mając 2 dzieci jak dostanie 500 zł na 2 dzieci otrzyma 12 tys zł rocznie. Czy myślicie , że ktoś dałby ulgi na cały wpłacony podatek?? Nie sądzę.

Pawjoszka przepraszam jeśli tak zrozumiałaś moją wypowiedź, że duża rodzina to patologia. Chciałam dać tylko argument dla tych co tak myślą, że na sprawę trzeba patrzeć globalnie. I tej tzw patologi czyli rodzin wielodzietnych nie ma dużo. A program ogólnie najwięcej pomaga takim statystycznym Kowalskim, którzy żyją skromnie i zwyczajnie.

kGAop1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia ja chciałam pokazać, że każdy z nas płaci te daniny. A pieniądz tylko wtedy ma wartość kiedy krąży. Nie przeczytałaś całej wypowiedzi a skupiłaś się tylko na jednym - moje pieniądze. Ja chciałam pokazać, że ile ludzi tyle historii dlatego sprowadzanie wszystkiego do jednego jest zupełnie bez sensu.

kGAop1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia dopiero teraz zobaczyłam teks który obraża tych co zostają w domu. Po pierwsze nie wszyscy zostają w domu, Po drugie ci co zostają w domu nie koniecznie zostają z wyboru, a po trzecie nazwałaś tych co zostają w domu nierobami to cholernie krzywdzące. Masz na to jakieś dowody? Może amerykańscy naukowcy zrobili badania?

To tak jakby powiedzieć, że każda dziewczyna która wychodzi za starszego faceta jest utrzymanką. Albo kobiety mają mniejszy mózg więc nie mogą być naukowacmi, prowadzić bisnesu itp .

Nienawidzę stereotypów!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 10:13

kGAop1.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga no właśnie nie czytasz co się pisze :p

Ale nie ważne, ta dyskusja nie ma celu, a ja nie mam ochoty na słowne przepychanki o nic ;)

Milego dnia, dziewczyny :D

2Rp2p1.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz dlaczego nie na ludzi do pracy? Bo duża liczba społeczeństwa wyjechała za granicę żeby żyć jak ludzie ,tam gdzie jak pracujesz to wiesz za co. Są w Polsce całe miasta gdzie zostali tylko emeryci bo kto mógł to wyjechał . W całej Europie rodziny dostają pieniądze na dzieci i nikt tam nie ma z tym proble myślicie że tam nie ma patologi? Kiedy my wyjechaliśmy Anglicy pytali nas dlaczego ? Kiedy mówiłam że ciężko jest żyć z dwójką dzieci kiedy jedno pracuje bo życie drogie ,lekarstwa w razie choroby dziecka ( tam leki dają za darmo) że szczepienie a ,ktore tam są za darmo a u nas trzeba dodatkowo płacić,że na dziecko miesięcznie dostaje się tyle co na paczkę pieluch,kobieta zapytała mnie:"to co wy w tej Polsce podatków nie płacicie?" Kiedy powiedziałam że płacimy i to wcale nie małe była bardzo zdziwiona na co idą te podatki że rodziny nie dostają pomocy.

Patologia korzystała z darmowej służby zdrowia od zawsze 500+ tu nic nie zmienił .

cf409fc7e7.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga no wlasnie to jest wycinek dyskusji. Pisalam wczesniej, ze pracuje w otoczeniu takiego a nie innego srodowiska. Nie twierdze ze wszyscy ktorzy biora 500+ to patologia, ale niestety wiele kobiet zostalo w domu mimo ze pracy jest od zatrzesienia (mieszkam w Warszawie tu naprawde pracy jest dla kazdego), a mimo to zostaja w domu na zasilkach bo dzieki temu maja inne profity. I mimo, ze sa mlidzi i zdrowi to siedza w domach a dzieci w publicznych przedszkolach.
    Wybacz ale dla mnie zycie na koszt panstwa jak jest praca to patologia. Tu nie musi byc picia i bicia. Pewien sposob zycia jest patologiczny.
    I nie porownujmy dzisirjszych czadow gdzie bezrobocie jest 4% do tych gdy bylo 25 i nsprawde ludziom ciezko sie zylo.
    Wydajemy gory publicznych pueniedzy nie zastanawiajac sie jakie bexzie to mialo skutki spoleczne. A bedzie tak, ze eyrosnie nam kolejne pokolenie nauczone zyc na koszt panstwa, bo nikt im innego przykladu nie da. Ba rodzice sa dumni, ze tacy sa przedsiebiorczy.
    Ja nie mowie zeby nie wspierac potrzebujacych, ale ten system ktory jest, jest zly.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka z moich znajomych, krewnych 90 % wróciło już dawno, był czas że masowo wszyscy wyjezdzali, zapewne gdybym nie miała planów wyjechania na studia do Warszawy to sama bm wyemigrowała bo w moim rejonie pracy nie było po prostu. Tam nadal nie jest kolorowo ale i tak lepiej niż 10 lat temu. Ja nie mówię że 500 plus jest zle, bo ma więcej plusów niż minusów ale patoli jest dużo, bardzo dużo, wystarczy się przejechać po kilku dzielnicach w Warszawie, sama miałam styczność mieszkajac na Żoliborzu przez 8 lat, pierwsze 6 bez 500 plus i 2 lata z. Podejście do życia niektórych mnie osłabiało. Ja nie pójdę do pracy mam 3 dzieci to mi się nie opyla, tatusiowi często tez się juz nie opylalo. Znam i takie mamy które nie posłały dzieci do przedszkola bo jednak nawet za te państwowe trzeba będzie 250 oddać.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewe90 sorki , że pomyliłam adersy moja wypowiedź miała być do pawjoszki i do tego tekstu.
    pawojoszka wrote:
    Michaga ilość dzieci nie stanowi o patologi ,znam rodzinę z jednym dzieckiem ,które zostało odebrane bo oboje rodzice uzależnili się od narkotyków, u nas dzieci gromadka a w domu się nie pali nawet nie przeklina.

Pomyłka wynikła z tego, że wywaliło mi wypowiedź w trakcie pisania i zaczełam od nowa.

Nie chciałam wywoływać takiej burzy, ale po prostu nie lubię tego nazywania innych patologią.

Nie ma rozwiązań idealnych, ale od czegoś trzeba zacząć. Można nic nie robić, żeby było tak jak było, tylko czy o to nam chodzi?

Ja widzę np. takie przypadki, gdzie ludzie mają jedno czasem 2 dzieci są dobrze sytuowani. Facet świetnie zarabia a kobieta jest w domu. Dzieci są już w szkole. I co?? I nic..To nie moja sprawa, każdy żyje swoim życiem.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale zbyt często ktoś oceniał naszą rodzinę jako patologię, nie wiedzą nawet co się u nas dzieje w domu. A dom mieliśmy i mamy szczęśliwy.

kGAop1.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak już tak mamy patrzeć globalnie to Polski nie stać na 500+. Ten program przy obecnej ilości dzieci będzie kosztował nasz kraj 40 MILIARDÓW rocznie. Są to niewyobrażalne pieniądze, których rząd nie weźmie sobie ze swojej kieszeni czy nadwyżki tylko za to zapłacimy my sami. I co z tego ze dostaniemy tutaj 500 zł na tacy jak te 500 zł zabiorą nam na podatkach, vatach i innych 😊 ale ludzie nie zdają sobie z tego sprawy. A to po prostu program pięknej iluzji , na co ludzie się nabierają i łykają jak młode rekiny 😁

Ewe90, Malgonia, magda sz, taka_mama, AnitaK, Madera2000, anna23, LadyS lubią tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Mali84 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs ma rację.
    Nie jesteśmy tak bogatym państwem jak Niemcy czy Wielka Brytania. Co roku mimo świetnej koniunktury gospodarczej pożyczamy dziesiątki miliardów złotych żeby dopiąć budżet państwa. Niemcy w zeszłym roku miały nadwyżkę budżetowa!
    To jest jak piramida finansowa i kiedy przyjdzie (a zawsze przychodzi) spowolnienie gospodarcze to trzeba będzie nie tylko zlikwidować wszystkie te nowe programy socjalne ale i mocno podwyższac podatki, żeby nie stać się drugą Grecją. Wtedy wszyscy odczujemy to boleśnie, a najbardziej ci którzy wypadli z rynku pracy bo przyzwyczaili się że pieniądze się należą od państwa. Jasne, na razie starczy pieniędzy bo gospodarka się kręci, ale konsekwencje będą naprawdę bolesne.
    W czasach koniuktury mądry gromadzi oszczędności na gorsze czasy, a głupi chyba wiadomo.

magda sz, Ewe90, taka_mama, AnitaK, Malgonia, Meggs lubią tę wiadomość

03.2018 (*) 8 tydzień
    06.2018 usuwana częściowa przegroda macicy
    3jgxsek2chcyok7s.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie zmieniając temat :) jest sens kupować kosz Mojżesza? z córką miałam łóżeczko ale i tak większość spała z nami w łóżku, nie miałam siły co chwilę ją wkładać i odkładać. Mam do zagospodarowania pokoik dla synka i zastanawiam się czy spać tam czy w sypialni plus kosz mojzesza.

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Słuchajcie zmieniając temat :) jest sens kupować kosz Mojżesza? z córką miałam łóżeczko ale i tak większość spała z nami w łóżku, nie miałam siły co chwilę ją wkładać i odkładać. Mam do zagospodarowania pokoik dla synka i zastanawiam się czy spać tam czy w sypialni plus kosz mojzesza.

Ja to chyba będę musiała kupić.. W sypialni mam mało miejsca (70 cm od łóżka do ściany) a w pokoju obok śpi syn :p a ten kosz może na drzemki w dzień też służyć?

2Rp2p1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sypialni uzywamy kołyski drewnianej, jest mniejsza niż łóżeczko ale starcza na spokojnie pół roku.w docelowym pokoju stoi już łóżeczko. Dzieci z nami w łóżku nie spały. U siebie w pokoju około 6.m.z. mieszkały

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie chciałabym żeby synek spał w swoim pokoju jak najszybciej, ale znam siebie i wiem że będe wtedy spała z nim w jego pokoju, na czym ucierpi mąż :D
    Ale może faktycznie na początku w tym koszu i kolo 6miesiąca eksmisja do swojego pokoju. A jak macie ten kosz to gdzie przewijacie? bo na łóżeczko to miałam taki nakładany przewijak

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przymierzam się do kupna kołyski takiej na kółkach co bym mogą po mieszkaniu jeździć a na noc dawać do naszej sypialni a do pokoju dla maluszka łóżeczko, i tak od ok 6mż chciałabym przenieść dzieciątko do jego pokoju :)

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
    17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
    30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
    I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
    II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, że niemcy mają nadwyżkę budżetową a jaki deficyt budżetowy mają Francja , Wielka Brytania, Hiszpania?

Dlaczego we Francji są protesty? Chyba nie z powodu wysokich socjalów...

Jak w Polsce ma się zakładany deficyt budżetowy na początku roku do tego na końcu? Ano w 2018 r był mniejszy niż zakładany.

To było po rządowemu, a teraz po mojemu.

Mi osobiście podobało się 500+ zanim wprowadzili też dla pierwszego dziecka. Bo nie uważam, żeby to zachęciło ludzi do posiadania dzieci.

Celem tego programu było właśnie gromadzenie w czasach koniunktury kapitału ludzkiego na gorsze czasy.

Ktoś powie, że przecież w 2018 r przyrost był ujemny.
    Tak urodziło się mniej dzieci niż zmarło ale czy ktoś popatrzył na prognozy demografów nt. liczby urodzeń w 2018 r przygotowywanych w 2014r??Wg tamtych opracowań miało w 2018 r miało się urodzić 330-340 tys dzieci a urodziło się 388 tys.

Pytanie po co walczyć o więcej ludzi w wieku produkcyjnym za 20 lat? Na to sobie każdy musi sam odpowiedzieć.

Ja nie jestem ekonomistą demografem tylko prostym inżynierem, i wiem że programy społeczne nie są spraweidliwe.
    I nigdy takie by nie były. Bo jeśli by uzależnić dodatki od wpływu do kasy państwa to podział między bogatymi a biednymi nadal by się pogłębiał. Bo po co bogatemu kolejna ulga chyba na nowy samochód czy wakacje które sobie może zapewnić, więc więcej dzieci nie potrzebuje bo musi się skupić na karierze. A dlaczego biedny miałby mieć więcej dzieci jak i tak one dużo kosztują a z marnych podatków to i ulgi będą marne.

To powyżej to tak w dużym uproszczeniu. Uproszczenia są przecież takie popularne ostatnie w mediach.

Masakra, zamiast zająć się pisaniem o dzieciach to ja o polityce. Głupia ja!

kGAop1.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz
    W przyszłym pokoju dzidziusia jest wtedy łóżeczko, przewijak, komoda, tam też kapiemy.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 244 245 246 247 248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ