Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Aprpos tematu karmienia...
Dziewczyny czy wszystkie kupiłyście laktator przy pierwszym dziecku? Czy dopiero po uridzeniu dziecka? Polecacie elektryczny czy ręczny? -
Malgonia, ja od 11 tyg nie mam objawów wcale! Jedynie cycki bolące czasami i sutki tkliwe. Ale poza tym kompletnie nie czuje ze jestem w ciąży
wiec myśle ze to akurat normalne, 1 trymestr się kończy to i objawy zanikają. Trochę więcej pozytywnego myślenia
Malgonia, Mali84 lubią tę wiadomość
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Laktator dla mnie jest koniecznym zakupem ,już przed porodem bo czasem nawał przychodzi już kilka dni po porodzie i trzeba odciągać a ciężko wtedy latać po sklepach i wybierać. Dla mnie lepszy jest elektryczny ale niektóre dziewczyny wola ręczny więc to kwestia indywidualna ,elektryczny dużo droższy jest więc warto na początek mieć ręczny
LadyS lubi tę wiadomość
-
Ja nie kupowałam laktatora tylko koleżanka mi pożyczyła laktator elektryczny medeli. Musiałam dokupić do niego membranki bo coś nie działał a na początku nie wiedziałm dlaczego, dopiero potem dowiedziałam się , że te membranki się zużywają.
Ja miałam mało pokarmu ( karmiłam 9 mcy) i średnio co 4 tyg miąłam krysys laktacyjny więc kiedy młody nie chciał z pustego ciągnąć a ja chciałam pobudzić laktację to używałam laktatora.
Generalnie słabo wspominam laktację właśnie ze względu na te krysysy bo wtedy młody robił mi bąble na sutkach, które pękały, krwawiły. Masakra! Poza tymi okresami było to wygodne bo nie trzeba było się bawić w wyparzanie butelek, podgrzewanie itp. No i tanie bo mm też trochę kosztuje.LadyS lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kindziukowa ja to niby wszystko wiem, ale to vo kojarze z dobrym samopoczuciem w ciazy, to ze ostatnio nic dobrego nie oznaczalo.. tylko wtedy byl to 9 tydzien a teraz 12.
Mam nadzieje, ze nid bede matka wariatka, choc poki co to wszystko na to wskazuje -
Ja kupiłam w drodze do domu jak wychodzilismy ze szpitala, i żałuję, że nie miałam od razu. Kupiłam ręczny, ze względu na kasę ale strasznie ciężko było odciągnąć więc zapewne elektryczny bardziej by się sprawdził. Teraz mam nadzieję, że nie będzie w ogóle potrzebny
LadyS lubi tę wiadomość
Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
2cs po poronieniu chybionym ( w sumie 15 cs) 🍀🍀🍀 -
Ja nie dotykam ani szyjki ani nic mam długie paznokcie więc mogłam krzywdę zrobić, macicę wyczuwam wyżej niż powinnam ale może przez drugą ciążę.
Co do laktatorze to miałam aventu i medele, Avent Philips zdecydowanie lepszy bo obsługa jedną ręką a medela myślałam że mi ręką odpadnie. Nie miałam nawału ale musiałam rozkręcać laktację, karmiłam prawie dwa lata jak już rozkrecilam. Pierwsze miesiące wspomninam źle bo strasznie mi to wchodziło na psychikę, że głoszę dziecko... A co będzie jak zabraknie mi mleka w cyckach. Później wkurzała mnie tylko częstotliwość bo mała mogła wisieć i wisieć godzinami.
LadyS lubi tę wiadomość
-
Ja laktator pożyczyłam od kolezanki i zakupiłam zestaw indywidualny, żeby było higienicznie. U mnie okazało się to całkiem zbędne, bo miałam okropny nawał i doradczyni laktacyjna odradziła stosowanie laktator, żeby jeszcze bardziej go nie rozkręcić. Dziecię nie akceptowało butelki, więc nie miało sensu odciąganie pokarmu.
Tym razem nie będę miała, a jeśli okaże się konieczny to dokupię lub pożyczę (polecam się zorientować - często w szpitalach są do wypożyczenia w przypadku problemów w tych kilku pierwszych dniach, są też specjalne wypożyczalnie)LadyS lubi tę wiadomość
2015 Aniołek
2017 Synuś -
To jesscze dodam - ten pożyczony od koleżanki to był Tufi Spectra i naprawdę mogę polecić.
Co do sprawdzania macicy etc. to zdaję się na lekarza podczas wizyty, sama tego nie kontroluję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 09:51
LadyS lubi tę wiadomość
2015 Aniołek
2017 Synuś -
Ja kupiłam jak trefiłam do szpitala w 32 tc - bo mój książę chciał już wychodzić
także szczerze nigdy nie wiesz kiedy i jakie okoliczności zmuszą do zakupu, więc ja uważam że lepiej mieć wcześniej
Obeszło się bez rodzenia wcześniaka, a laktator przydał się niedługo później jak mały zobaczył świat i potrafił mi 6-7 h w ciągu dnia nie jeść! Bez laktatora cycki by mi chyba pękły, zwłaszcza że ja to mogłam chyba z czwórkę dzieci wykarmić..
mi za to objawy nie ustępują w ogóle, wczoraj witałam się z miską na widok zawartości nocnika lol. a NIGDY do tej pory mnie nie cofnęło po niczym co moje dziecko 'wyprodukowało' :o
byłam dziś po wyniki FT3 i FT4 i mam pięknie w normachjak o cieszy
Ale nie wiemy wciąż skąd migreny
trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty!!LadyS lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj jestem po rutynowej wizycie
Dzidziuś ma 6,44 cm i wszystko na miejscu. Kilka dni temu na prenatalnych wyszła na 80% dziewczynka, a dzisiaj być może chłopiec. Więc jak to doktor powiedział zdania naukowców w tej sprawie są podzielone
TSH za to mam za niskie, więc z przekładanki 50/75mg letroxu mam obniżone do 50. Ale ft4 w normie.
Dla mnie jeszcze wcześnie na zakupy. Jak poznam płeć to wtedyChociaż i tak podobają mi się neutralne kolory, więc może jak coś zobaczę fajnego to zaświecą mi się oczy
Trzymam kciuki za Wasze prenatalne, mam nadzieję że to będzie dla Was wyjątkowy dzieńmagda sz, hamadriada, Malgonia, Mali84, LadyS, Ewe90, pawojoszka, Maxi, pola89, Nulka, Meggi89, Limonka, taka_mama, Muki85 lubią tę wiadomość
Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczkiciąża samoistna- my siami
-
Co do macania i uciskania brzucha, to dziwna sprawa, bo na prenatalnych pani dr mnie tak cisnęła w brzuch (i to ok pół godziny), że myślałam, że się ssikam i nie wyrobię, ale na usg było widać, że dzidziuś ma dużo miejsca i nie miałam tych bóli takich jak na okres... ALE z drugiej strony, jak nałożę ciaśniejsze jeansy to trochę pobolewa mnie brzuch...Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczkiciąża samoistna- my siami