X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :) mam nadzieje, ze jutro zejdzie ze mnie cisnienie choc troche :)

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jutro będzie dużo wizyt dziewczyny, trzymam mocno kciuki!

• LadyS Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aprpos tematu karmienia...
    Dziewczyny czy wszystkie kupiłyście laktator przy pierwszym dziecku? Czy dopiero po uridzeniu dziecka? Polecacie elektryczny czy ręczny?

c55fdqk3n0x5gje7.png
    36 lat, INV kwiecień 2019, długi protokół.
    06.04 transfer dwóch zarodków
    13dpt - beta 174 17dpt - beta 989
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia, ja od 11 tyg nie mam objawów wcale! Jedynie cycki bolące czasami i sutki tkliwe. Ale poza tym kompletnie nie czuje ze jestem w ciąży :) wiec myśle ze to akurat normalne, 1 trymestr się kończy to i objawy zanikają. Trochę więcej pozytywnego myślenia :)

Malgonia, Mali84 lubią tę wiadomość

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator dla mnie jest koniecznym zakupem ,już przed porodem bo czasem nawał przychodzi już kilka dni po porodzie i trzeba odciągać a ciężko wtedy latać po sklepach i wybierać. Dla mnie lepszy jest elektryczny ale niektóre dziewczyny wola ręczny więc to kwestia indywidualna ,elektryczny dużo droższy jest więc warto na początek mieć ręczny

LadyS lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupowałam laktatora tylko koleżanka mi pożyczyła laktator elektryczny medeli. Musiałam dokupić do niego membranki bo coś nie działał a na początku nie wiedziałm dlaczego, dopiero potem dowiedziałam się , że te membranki się zużywają.

Ja miałam mało pokarmu ( karmiłam 9 mcy) i średnio co 4 tyg miąłam krysys laktacyjny więc kiedy młody nie chciał z pustego ciągnąć a ja chciałam pobudzić laktację to używałam laktatora.

Generalnie słabo wspominam laktację właśnie ze względu na te krysysy bo wtedy młody robił mi bąble na sutkach, które pękały, krwawiły. Masakra! Poza tymi okresami było to wygodne bo nie trzeba było się bawić w wyparzanie butelek, podgrzewanie itp. No i tanie bo mm też trochę kosztuje.

LadyS lubi tę wiadomość

kGAop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z laktatorem,to bym radziła mieć, tak na wszelki wypadek, bo może się przydać bardzo szybko. Tak dla poczucia pewności. Ja miałam już w szpitalu, chociaż pierwszy raz użyłam dopiero po paru miesiącach.

LadyS lubi tę wiadomość

• Malgonia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindziukowa ja to niby wszystko wiem, ale to vo kojarze z dobrym samopoczuciem w ciazy, to ze ostatnio nic dobrego nie oznaczalo.. tylko wtedy byl to 9 tydzien a teraz 12.
    Mam nadzieje, ze nid bede matka wariatka, choc poki co to wszystko na to wskazuje ;)

age.png

• AnitaK Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam w drodze do domu jak wychodzilismy ze szpitala, i żałuję, że nie miałam od razu. Kupiłam ręczny, ze względu na kasę ale strasznie ciężko było odciągnąć więc zapewne elektryczny bardziej by się sprawdził. Teraz mam nadzieję, że nie będzie w ogóle potrzebny <3

LadyS lubi tę wiadomość

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    2cs po poronieniu chybionym ( w sumie 15 cs) 🍀🍀🍀
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dotykam ani szyjki ani nic mam długie paznokcie więc mogłam krzywdę zrobić, macicę wyczuwam wyżej niż powinnam ale może przez drugą ciążę.
    Co do laktatorze to miałam aventu i medele, Avent Philips zdecydowanie lepszy bo obsługa jedną ręką a medela myślałam że mi ręką odpadnie. Nie miałam nawału ale musiałam rozkręcać laktację, karmiłam prawie dwa lata jak już rozkrecilam. Pierwsze miesiące wspomninam źle bo strasznie mi to wchodziło na psychikę, że głoszę dziecko... A co będzie jak zabraknie mi mleka w cyckach. Później wkurzała mnie tylko częstotliwość bo mała mogła wisieć i wisieć godzinami.

LadyS lubi tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja laktator pożyczyłam od kolezanki i zakupiłam zestaw indywidualny, żeby było higienicznie. U mnie okazało się to całkiem zbędne, bo miałam okropny nawał i doradczyni laktacyjna odradziła stosowanie laktator, żeby jeszcze bardziej go nie rozkręcić. Dziecię nie akceptowało butelki, więc nie miało sensu odciąganie pokarmu.
    Tym razem nie będę miała, a jeśli okaże się konieczny to dokupię lub pożyczę (polecam się zorientować - często w szpitalach są do wypożyczenia w przypadku problemów w tych kilku pierwszych dniach, są też specjalne wypożyczalnie)

LadyS lubi tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jesscze dodam - ten pożyczony od koleżanki to był Tufi Spectra i naprawdę mogę polecić.

Co do sprawdzania macicy etc. to zdaję się na lekarza podczas wizyty, sama tego nie kontroluję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 09:51

LadyS lubi tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jutro prenatalne :)

Malgonia, magda sz, LadyS lubią tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam jak trefiłam do szpitala w 32 tc - bo mój książę chciał już wychodzić :/ także szczerze nigdy nie wiesz kiedy i jakie okoliczności zmuszą do zakupu, więc ja uważam że lepiej mieć wcześniej ;) Obeszło się bez rodzenia wcześniaka, a laktator przydał się niedługo później jak mały zobaczył świat i potrafił mi 6-7 h w ciągu dnia nie jeść! Bez laktatora cycki by mi chyba pękły, zwłaszcza że ja to mogłam chyba z czwórkę dzieci wykarmić.. :P

mi za to objawy nie ustępują w ogóle, wczoraj witałam się z miską na widok zawartości nocnika lol. a NIGDY do tej pory mnie nie cofnęło po niczym co moje dziecko 'wyprodukowało' :o

byłam dziś po wyniki FT3 i FT4 i mam pięknie w normach :D jak o cieszy :D
    Ale nie wiemy wciąż skąd migreny :/

trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty!! :)

LadyS lubi tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj jestem po rutynowej wizycie ;) Dzidziuś ma 6,44 cm i wszystko na miejscu. Kilka dni temu na prenatalnych wyszła na 80% dziewczynka, a dzisiaj być może chłopiec. Więc jak to doktor powiedział zdania naukowców w tej sprawie są podzielone :P

TSH za to mam za niskie, więc z przekładanki 50/75mg letroxu mam obniżone do 50. Ale ft4 w normie.

Dla mnie jeszcze wcześnie na zakupy. Jak poznam płeć to wtedy ;) Chociaż i tak podobają mi się neutralne kolory, więc może jak coś zobaczę fajnego to zaświecą mi się oczy :P

Trzymam kciuki za Wasze prenatalne, mam nadzieję że to będzie dla Was wyjątkowy dzień ;)

magda sz, hamadriada, Malgonia, Mali84, LadyS, Ewe90, pawojoszka, Maxi, pola89, Nulka, Meggi89, Limonka, taka_mama, Muki85 lubią tę wiadomość

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do macania i uciskania brzucha, to dziwna sprawa, bo na prenatalnych pani dr mnie tak cisnęła w brzuch (i to ok pół godziny), że myślałam, że się ssikam i nie wyrobię, ale na usg było widać, że dzidziuś ma dużo miejsca i nie miałam tych bóli takich jak na okres... ALE z drugiej strony, jak nałożę ciaśniejsze jeansy to trochę pobolewa mnie brzuch...

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A sluchajcie jak to z tym pecherzem na prenatalne, ma byc pusty czy pelny?
    Z pelnym to bym mogla nie wytrzymac pol godziny :/

age.png

• Fermina Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia, mi dr kazała opróżnić pęcherz, na szczęście, też bym nie dała rady. ;)

Malgonia lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nigdy nie szłam z pełnym

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja szłam z takim pół na pół :D jakoś dałam radę ale od razu po siku

oc7e509.png
    ySkMp1.png
‹‹ 248 249 250 251 252 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ