Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
oni tym cyrklem nie mierzą nam obwodu bioder(pokrytych tłuszczykiem mniej lub wiecej) ale te wyrostki biodrowe, a wiec budowe kostna ...nie rozumiem tego przeliczania wagi matki na sposób porodu, szczerze, to tu dopiero to słysze...i w czasach jak rekomendacje sie zmieniaja (zmniejszenie liczby cc)
-
Ja przez 4 miesiące widziałam na laktatorze 8 razy na dobę, oprócz tego przystawianie córki, moje życie składało się wyłącznie z walki o kp co totalnie zrylo mi psychę a i tak się nie udało. Myślę że duży problem byl z moim upartym dzieckiem które przy piersi szło spać i ciumkalo a nie ssało, mogłam ja przebierać, rozbierać, tarmosić i nic to nie dawało. Teraz nie pozwolę się wpędzić w stan psychiczny w którym byłam wtedy, najwyżej dam butle i tyle.
Do szpitala biorę i mm i butelke, drugi raz nie zdam się na łaskę poloznych które nie chciały mi dać mieszanki, a głodne dziecko plakalo godzinami. U mnie jakikolwiek pokarm pojawil się w 5 dobie po CC mimo pracy z laktatorem co 3 godziny i przystawiania dziecka - w jakim stanie były moje brodawki nie chce sobie przypominać.
Szpital trzeba przejść. W domu spokój, CDL, i nastawienie "najwyżej nie wyjdzie, mm to żadna tragedia".
Przynajmniej takie są moje plany. -
Ja miałam to szczęście że jak rodziłam pierwsze dziecko 12 lat temu to nie było takiego terroru kp a do szpitala każdy musiał mieć butelkę i mm . Pierwsza położna z jaką miałam kontakt po porodzie powiedziała mi tylko żeby karmić najpierw z obu piersi a jak nadal będzie głodny to mm w kartę poprostu wpisali karmienie mieszane ,nikt się nie czepiał. Nikt nie pokazywał jak dostawiać ,jedyne na co byli uczuleni to dieta matki ,absolutnie nie wolno było kawy ,opitol dostałam jak zobaczyli sok pomarańczowy na szafce bo to cytrusy . Potem jak rodziłam trzecie w UK i położne przychodziły do domu to były zdziwione że ja dwoje dzieci wykarmilam a nie wiem jak prawidłowo dostawić dziecko. Ale mi ten luz akurat dobrze zrobił bo nie było tej presji będę kp to będę ,nie to też dobrze nikt nie robił że mnie wyrodnej matki. U mnie zawsze ta laktacja powoli rusza i ostatnio też a obok mnie dziewczyna z pierwszym dzieckiem i już karmiła normalnie na drugi dzień a ja ,weteranka i mleka tyle co nic i też mnie to ubodlo bo jak to możliwe ,na szczęście resztki logiki wygrały z hormonami . Karmiłam do ośmiu miesięcy i dalej bym karmiła tylko pannę się zbuntowała i nie chciała dłużej ,sama się odstawiła z dnia na dzień ,nie liczę czacie się absolutnie z matki psychiką ,która mocno to przeżyła. Tak że dziewczyny luz ,nie dajcie się zwariować to wasze dziecko i wy decydujecie ,najważniejsze jest wasze i dziecka szczęście a jaką drogą to osiągniecie to już nie ma znaczenia
-
Ja również kupię Bebilon Profutura 1 w buteleczkach
do tego zabieram butelkę (z córka miałam Lovi) i podgrzewacz do butelek
https://www.aptekagemini.pl/bebilon-1-profutura-rtf-mleko-poczatkowe-od-urodzenia-plyn-70ml.htmlStyczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
2018 👶
2019 👶
Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀 -
Kamcia ja dziś usłyszałam że" ciąża to jednak pani służy" więc stwierdziłam że to kwestia przyzwyczajenia,na co pani stwierdziła że w moim przypadku to rzeczywiście . Zapytała tylko czy napewno jedno dziecię noszę bo teraz to dużo tych mnogich ciąż jest, taaa. Stwierdziłam że jedno a to tylko tak źle wygląda
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
oj tak
te wspaniałe hormony
ale zdecydowanie-za drugim razem łatwiej-łatwiej nie dac sie stłamsic
przez położne
ine matki
rady obcych bab i....chłopów
tyle ze ja nie wstydze sie i nie kryje z porodem czy karmieniem
ale i przy najmłodszym ułyszałam "szkoda" od innej mamy gdy jej powiedziałam ze nie kp
mnie szkoda nie było...tylko sie usmiechnełam -
pościeliłam łóżeczko Małgosi
tzn mam tylko przescieradło i podkład...
nie pasuja te moje stare ochraniacze...trzeba sie wziąc za zakupy...oj oj oj
no i piore juz wszystko do kołyski, na minimalizm nie moge narzekac...troche tego jest
ale w poniedziałek zaczne gadac-zostało 5 tyg
dzisiejsze 6 jeszcze dodaje otuchy
z 5 do 4 tak niedaleko -
A ja witam się z wami w tragicznym humorze i nieprzespanej nocy 😥 Wczoraj usłyszałam od partnera , ze tez ma prawo być zmęczony a ja mu mówię ze jestem codziennie zmęczona i żebym nie przesadzała.. Kurczę trochę mnie to zabolało, zdziwiłam się czy on naprawdę tak mysli? Ze przesadzam? Któraś z was tez się może spotkała z czymś podobnym ? 😟
A co do karmienia to ja strasznie chce kp, to moje pierwsze dzieciątko i słyszałam ze kp ma wiele zalet , dlatego będę chyba o to walczyć 😅
-
Ja właśnie wróciłam z usg, 33t4d, dzidziuś 2500 g
)) głowa w dół wiec suuuuper.
Ale szyjka 21 mm i miękka.........
Ból spojenia, i podbrzusza.
Ehhhh boli nawet jak kaszlę..Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 11:26
Zanes, taka_mama, pola89, Miodunka, aganieszkam, Maxi, Malamia, AnitaK, marian_the_baby, Muki85, martaszymi, juudi, pawojoszka, anna23, Ewe90, olka_sz lubią tę wiadomość
16.03 blastka 5AA =Ignaś| 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
2 blastki ❄️❄️
27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków
Za nami:
azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
19.09.2018 - 1 AID17.10.2018 - 2 AID
12.11.2018 - 3 AID
11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm -
Karolajnos, powiedział tak i pewnie już zapomniał, że powiedział, a Ty biedna cierpisz. Facet powiedział jedną prawdziwą rzecz: On też ma prawo być zmęczony. No ma, fakt. Jak człowiek jest zmęczony to mówi różne przykre rzeczy. Człowiek który czuje się źle, zachowuje się źle. Pewnie miał wczoraj gorszy moment.
A o tym, czy Ty przesadzasz, czy nie, to tylko Ty możesz wiedzieć. Przecież nikt z zewnątrz nie wie, jak się czujesz. Ciąża to trudny czas, dla obojga partnerów. Potem też nielekko... -
Karolajnos mój mąż mnie bardzo wspiera, już od 2 miesięcy leżę A on przejął wszystkie obowiązki, mamy już 6 latka, który praktycznie codziennie mam zajęcia dodatkowe na które musi go wozić, robi zakupy, przywozi mi obiad (mamy w mieście taką stołówkę gdzie jest dobre, zdrowe i nie drogie jedzenie), ogarnia pranie i prasowanie do tego prowadzi kilka budów na raz więc często wieczorem jest wykończony A musi jeszcze wykąpać syna, zrobić mu kolację itp... bardzo mi go żal i chciałabym mu pomóc ale nie bardzo mogę... sama widzę że jest zmęczony i dziękuję że tak się stara, a on na to że to normalne w związku...
Może pogadaj że swoim partnerem, czasami się ma gorszy dzień i powie się coś bez zastanowienia. W ciąży jesteśmy bardziej wrażliwe i niektóre rzeczy bierzemy za bardzo do siebie.... najważniejsze żeby pogadać i wszystko sobie wyjaśnić... wiadomo to my jesteśmy w ciąży ale nasi partnerzy też mogą przeżywać że zostaną ojcami i się stresować jak to będzie... dynamika związku przeważnie się zmienia bo nasza uwaga jest skierowana w stronę nowego malucha 😃
Na pewno sobie wszystko wyjaśnicie A nerwy mogą Ci zaszkodzićMelevis lubi tę wiadomość
-
Karolajnos powiedz facetowi niech przywiąze sobie woreczki z piaskiem do kostek i materac z wodą do brzucha i niech nie zapomina zwiekszyc obietosci co tydzien! No i jak spac czy wyjsc z domu to nie inaczej jak z calym ekwipunkiem i przed wyjsciem niech zazyje tabletke nasenną a przed spaniem niech wypije ze 3 energetyki. Wtedy poczuje co ty jako kobieta w ciazy czujesz!
Moj facet wie ze u mnie zakaz narzekania😁 bo ja mam zaraz na wszystko odpowiedz i szybko rozwiąże jego problemy 😊AdelaX, Karolajnos lubią tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Malamia wrote:Norwegian a co lekarz na te bóle i miękką szyjkę?
No właśnie K... nic! Lekarz od usg: zaawansowana ciąża, wić szyjka taka może być, ale ze jest miękka to uważać. Brać: magne b6, nospe po 3xdziennie oraz luteine dopochwowo i doustnie.
I kontrola u mojej prowadzącej.
A jak byłam u prowadzącej na wizycie w środę, to się dowiedziałam, ze zapisano mnie miedzy pacjentkami i mam czekać aż ktoś nie przyjdzie!!!!! Wizytę umawiałam już 2 miesiaće temu, żebym na pewno miała co dwa tygodnie w 8 i 9 miesiącu! I ch...
Myślałam, ze zwymiotuje na wykładzinę i poszłam po 30 min do domu//
A dodam, ze na NFZ nie chodzę....
Wiem, ze jak pojadę na IP to mnie pewnie mogą zatrzymać.....nie wiem już co robic
2 blastki ❄️❄️
Za nami:
12.11.2018 - 3 AID
11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm -
Malamia wrote:Norwegian a co lekarz na te bóle i miękką szyjkę?
A u Ciebie wiadomo coś więcej? Czy po prostu państwowe wczasy na weekend? Coś Ci podają?
2 blastki ❄️❄️
Za nami:
12.11.2018 - 3 AID
Mój facet non stop gledzi jak to on nie ma przejebane, w pierwszej ciąży też tak gledzil. Ja już się nie przejmuje jak tylko wyskoczy z jakimś tekstem to równam go z ziemią i później to on chodzi obrażony. Ostatnio nie chciał mi paczki z zabki odebrać bo nie jest moim kurierem, poza tym już nałożył najgorsze dresy... O panie jak mu się za to oberwało
oczywiście odebrał ta paczkę ale ile miałam radości ze mogę mu nawtykac że jak można do Zabki isc w dresie, wstyd i hańba! Garnitur w szafie wisi a on w dresie do żabki, teraz to harakiri tylko, no nie mogę
my od początku mamy taki związek ze dogryzamy sobie później się z tego śmiejemy ale też dużo przykrych rzeczy usłyszałam... No faceci nie myślą co mówia niestety
z drugiej strony mój eks to przeciwieństwo, nie dało się z nim pokłócić bo zaraz brał na siebie winę, no to mnie jeszcze bardziej szlag trafial.
Norvegian no szyjka się skróciła, mi zmiekla ponoć ale no poza tym że mam nie dźwigać to nie usłyszałam nic więcej. Teraz mam wizytę w czwartek.
Ale te bóle są niepokojące, w sumie to ja bym pojechala na IP, jak zostawia trudno ale jakby coś się miało zacząć dziać to będziesz sobie zarzucać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 13:03
-
Norwegian_forest wrote:No właśnie K... nic! Lekarz od usg: zaawansowana ciąża, wić szyjka taka może być, ale ze jest miękka to uważać. Brać: magne b6, nospe po 3xdziennie oraz luteine dopochwowo i doustnie.
I kontrola u mojej prowadzącej.
A jak byłam u prowadzącej na wizycie w środę, to się dowiedziałam, ze zapisano mnie miedzy pacjentkami i mam czekać aż ktoś nie przyjdzie!!!!! Wizytę umawiałam już 2 miesiaće temu, żebym na pewno miała co dwa tygodnie w 8 i 9 miesiącu! I ch...
Myślałam, ze zwymiotuje na wykładzinę i poszłam po 30 min do domu//
A dodam, ze na NFZ nie chodzę....
Wiem, ze jak pojadę na IP to mnie pewnie mogą zatrzymać.....nie wiem już co robic
Ja bym poszła na IP, sam ten ból do tego już jest niepokojący. Nawet jak cie zostawią to porobila badania, wszystko posprawdzają i będziesz spokojniejsza. Oby się okazało że to nic poważnego.
Super to ujęłaś. Państwowe wczasy na weekend. Ta szyjka miękka ale na usg nie wygląda źle. Leży ze mną kobieta która ma o połowę krótszą szyjkę. Poza tym lekarz mówił jeszcze o rehabilitancie który zajmie się moim spojeniem, żeby chociaż trochę złagodzić ból. A tak poza tym leżę i czekam...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2019, 14:16
25 cykl 😶
5.04.2019. ⏸️
25.04.19. ♥️
26.11.2019. 👶🏻🩵
👩🏻’97 🧔🏻♂️’93 -
Ja tez dziś po wizycie mały ma 1750g ,dobrze że zapytałam czy przy tym USG co zawsze robi to sprawdza szyjkę ,bo byłam przekonana że tak a on mi mówi że nie i zdziwiony czemu pytam. Na fotelu nie bada na USG nie sprawdza z kad wie czy wszystko jest jest ok. Za to stwierdził że jak ta moja cukrzyca jest nieogarnięta nadal to trzeba uzgodnic z moją diabetolog czy mogę rodzić w naszym szpitalu czy lepiej w Opolu bo tam jest patologia noworodka
aganieszkam, juudi, Miodunka, Malamia, AnitaK, pola89, Maxi, Limonka, Muki85, anna23, kamciaelcia, Mali84, Ewe90, michaga82 lubią tę wiadomość
-
pawojoszka wrote:Ja tez dziś po wizycie mały ma 1750g ,dobrze że zapytałam czy przy tym USG co zawsze robi to sprawdza szyjkę ,bo byłam przekonana że tak a on mi mówi że nie i zdziwiony czemu pytam. Na fotelu nie bada na USG nie sprawdza z kad wie czy wszystko jest jest ok. Za to stwierdził że jak ta moja cukrzyca jest nieogarnięta nadal to trzeba uzgodnic z moją diabetolog czy mogę rodzić w naszym szpitalu czy lepiej w Opolu bo tam jest patologia noworodka
Melevis lubi tę wiadomość
Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️