Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wkraczam na nowy etap ze swoją ciążową anemią. Dzisiaj, przy zachowaniu pełnej świadomości, kiedy próbowałam coś powiedzieć, wychodził mi tylko niezrozumiały bełkot. Na szczęście nie jestem dzisiaj sama i po 10 min minęło. Byłabym przerażona gdyby nie to, że z synkiem miałam to samo na tym etapie. Faza niesamowita. Muszę jak najszybciej ogarnąć żelazo bo się posypuję. Miała tak któraś? Moja mama straszy mnie udarem.Synek 16.12.2017 💙
Córeczka 26.12.2019 ❤️ -
Alassea
Też wydaje mi się, że powinnaś to skontaktować z lekarzem.Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
Alassea wrote:Ja wkraczam na nowy etap ze swoją ciążową anemią. Dzisiaj, przy zachowaniu pełnej świadomości, kiedy próbowałam coś powiedzieć, wychodził mi tylko niezrozumiały bełkot. Na szczęście nie jestem dzisiaj sama i po 10 min minęło. Byłabym przerażona gdyby nie to, że z synkiem miałam to samo na tym etapie. Faza niesamowita. Muszę jak najszybciej ogarnąć żelazo bo się posypuję. Miała tak któraś? Moja mama straszy mnie udarem.Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Najgorzej, że jestem teraz u rodziców, a tu jest taki szpital, że szkoda gadać. Byłam z tego powodu na IP w pierwszej ciąży i do tej pory mam traumę. Chyba muszę wracać asap do Warszawy. Hemoglobinę mam 9,5. Wtedy z synkiem na bank miałam wyższą i było jeszcze gorzej. Może to ucisk na jakiś nerw? Mówiłam o tym swojemu ówczesnemu lekarzowi, ale nie potrafił mi tego wyjaśnić. Potem już się nie powtórzyło i zapomniałam o sprawie aż do terazSynek 16.12.2017 💙
Córeczka 26.12.2019 ❤️ -
Alasea a to nie jest po prostu objaw tzw przeze mnie budyniu ciązowego zamiast mózgu. W poprzedniej ciąży miałam częste tego objawy tj. Nie czytałam książek bo kupiłam wątek po 2 zdaniach, zaczynałam coś mówić i używałam w połowie zdania bo już nie pamiętała co chciałam powiedzieć itp. Podobno od hormonów coś tam się z tym naszym mózgiem dzieje że działa dużo gorzej. Teraz w tej ciąży do czwartku pracowałam więc ćwiczyłem mózg i mam wrażenie że jest lepiej. Co prawda zdarza się mi chleb do lodówki włożyć a masło zanieść do pralki ale jeszcze w miarę skłania gadam. Mam taką nadzieję.
Co do hemoglobiny to poprzednio utrzymała mi się na granicy normy tj. 11 i coś i teraz spadła na razie tylko 0.1 poniżej normy więc nie widzę z tym zwiazku -
Hej dziewczyny, byłam dzisiaj na wizycie i się okazało że nie mogę wstać tylko nadal mam leżeć... mało tego wracam do leków na podtrzymanie bo łożysko nadal się nie podniosło A szyjka nadal miękką i się trochę skróciła (na szczęście jeszcze jest w normie).
Ale najbardziej się załamałam jak lekarz stwierdził że mimo ułożenia głównego możliwe że może czeka mnie cc🤔 ponieważ łożysko jest tak nisko że może zacząć się krwawienie i nie da rady urodzić sn😖
Następna wizyta za 2 tygodnie... lekarz przewiduje że jak zobaczymy się jeszcze 2 razy to będzie sukces bo niby dziewczyny z cukrzycą ciążowa i tak niskim łożyskiem rodzą między 34-36 tc... Ale jakoś mu nie wierzę 😃 (teraz jestem w 32+1).
Adaś waży ok 2kg a ja przez te 3 tygodnie przytulam 0.3 kg, aż mi się wierzyć nie chce bo czuje się jakbym z 10 kg przytyła.
Mam do Was pytanie, jak to wygląda z cc. Czy dostaje się narkozę czy znieczulenie od pasa w dół? Jak długo goi się rana? Czy możesz nosić dziecko na następny dzień czy trzeba ileś dni odczekać. Nadal mam nadzieję na poród sn ale wolę się psychicznie przygotować na cc. -
Pozmama znieczulenie jest od pasa w dół nic strasznego później tylko głupie uczucie braku czucia w nogach ale mija do.paru godzin zależy jak kto reaguje na znieczulenie. U mnie rana była zagojona do tygodnia tak na prawdę jak byłam na wyciągnięciu szwów 7 dni po cc to miałam tylko 2 strupki w środku goi się nawet do pół roku 😑 ja syna brałam na ręce na następny dzień nie dałem rady z nim stać ale zanieść do przebrania albo wziąć na ręce i siedzieć z nim to spoko. Nie powinno się nosić więcej niż 5 kg więc dzidziutka można nosić jeśli siły pozwalają 🙂 na chodziłam mega zgarbiona bo tak mnie szew ciągnął po jeden stronie i tam mam masę zrostow😣
PozMama lubi tę wiadomość
Synek 2016❤️walczymy o rodzeństwo
PCOS
Mąż Azoospermia
3x iui
24.11.2018 krótki protokół(30 pobranych komórek-18 dojrzałych, 12 zamrozonych6zaplodnionych)3 zarodki
24.11.2018 hiperka
11.12.2018 transfer od.
12.01.transfer od.
04.02.transfer od.
14.03.2019transfer 4.2.2❄️
19.03. 5dpt beta 8
21.03 7dpt beta 37
23.03 9dpt 163 😍
04.04. 21dpt 9917 🤗
10.04 27dpt ❤️
21.11.2019 córeczka😍
Zostały 2 ❄️❄️
-
Przy planowanej cc znieczulenie jest od pasa w dół ale gdy robią cc na cito to raczej nie kombinują tylko dają pełną narkoze. Rana goi się w zależności od indywidualnych predyspozycji kobiety. Wszytko też zależy od jakości cięcia bo czasem te na cito nie koniecznie są precyzyne. Dziecko mozna podnosic na nastepny dzien bo to zwylke 3-4 kg i nie używa się do tego mięśni brzucha. Ale trzeba uważać bo często po pionizacji są zawroty głowy i mogą być omdlenia więc chodzenie z dzieckiem na rękach lepiej ograniczyć tylko do przekładania dziecka np z tzw mydelniczki na przewijak. Dziecka z fotelikiem radzę nie dzwigac jeszcze prze jakis czas. Cc nie jest takie straszne ale wiadomo to operacja wiec trzeba uwazac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 14:05
-
Dopiero muszę was poczytać bo co zagladne to wpadają dlugie posty 😊 wiec nie mialam czasu i tylko przygladalam się waszym brzuchom. 😊
Wiec i wrzucam swój brzuch, tak jak wspominalam nie jest wysoko a bardziej oklapły, 34 tc ciąży a do 36 tc podnosi się macica ja wątpię zeby mi się podniósł brzuch. Gdyby nie bole krocza to naprawdę mogę robic wszystko, a tak to moment spada energia bo pozniej wszystko ciągnie w pachwinach i w okolicach 🙄 no i fakt tego że czesto się napina brzuch.
Ostatnio mi się tak napiąl brzuch ze przypomnialo mi się jak to bylo w 1 ciazy pod oksy jak poszly mi wody. Brzuch się napinal napinal coraz mocniej i mocniej i w pewnej chwili wszystko puscilo wody odeszly. Bolu nie pamietam tylko bardziej jakby kto pompowal we mnie powietrze. 😜
Ważę 95, 5kg😩 ale w ciazy przytylam 1,5 kg.
Bardzo przytylam w ubieglym roku po operacji kolana 12 kg i przynajmniej jest szansa po ciazy wrocic szybko do wagi prawidlowej o ile do konca ciazy za duzo nie przytyje.
Po pierwszej ciazy schudlam lacznie 16 kg, a po porodzie 10 kg.
No i ja poczynilam kolejne zakupy. Zrezygnowalam z otulacza do fotelika, zamienilam to na pajac ciepły wzielam w rozmiarze 62. I dodatkowo kocykiem będę przykrywac.
Te otulacze to fajna sprawa ale nie wyobrazam wkladania pod wkładkę do fotelika boję sie ze bedzie cos krzywo się ukladac lub za ciasno może miec to wplyw na niewygode noworodka. Gdyby Bobo mial ze 4 mc wziela bym bez wachania... A tak to nie, najwzej jak sie dziecko ur to tez zawzze zdążę kupic, na allegro szybko się kupuje.
I kupilam cos swiattecznego outlet annopol warszawa wprowadzil kolekcję świąteczną.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 09:54
pola89, Muki85, pawojoszka, AnitaK, Malamia lubią tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Maxi cudny ten świąteczny pajacyk
Będzie mnie kusiło, żeby pojechać, niestety mam dość blisko 😂😂😂
A ja się właśnie dokształciłam bo okazało się, że mój fotelik ma 5-punktowe nierozdzielne pasy bezpieczeństwa (Besafe izi go x1), to znaczy że górna i boczna część pasa jest połączona w całość i przez to większość śpiworków i otulaczy do niego nie pasuje, w tym ten co kupiłam jakiś czas temu puchowy...Okazuje się, że śpiworek/otulacz nie może mieć 5 małych wycięć na pasy tylko jedno wycięcie na dolną część pasa i dwa takie długie wycięcia na górno-boczne nierozdzielne pasy...Rano zamówiłam otulacz pink no more, ale na zdjęciach nie widać do końca jakie ma wycięcia. Najwyżej będę zwracać i szukać dalej. Złooo.
A puchowy śpiwór pewnie będzie na sanki za x lat albo sprzedam nieużywany. Także oficjalnie mam pierwszą niepotrzebnie kupioną rzecz 😂😂😂 -
PozMama, ja mialam cc na cito znieczulenie od pasa w dół. Ja zle to znioslam i psychicznie też. Nie moglam przekrecic się na bok by w nocy jeszcze na sali pooperacyjnej nakarmic dziecko. Potem problem usiąść i wstać, nie nakarmisz dziecka w kazdej pozycji bo wszystko boli.
Gojenie rany szybko zewnętrznie a wewnetrznie ból do roku czasu w moim przypadku bo u kazdej inaczaj. Natomiast cc to powazna operacji przeciecie wszystkich powlok brzusznych i różnie to się goi zalezy tez czy kobieta ma tendecje do bliznowcow.
Pas ciazowy i poporodowy padlo takie pytanie, chcę kupić ale w czwartek poradze sie lekarza. W 1 ciazy po cc po 3 miesiacach na wlasne ryzyko kupilam i czesc blizny z automatu się ladnie wchlonela a część druga pogrubila jakby za mocno się naciagnela no i czesc mam wypukla blizne napewno zrobie laser nie chce tej blizny!
Ruchów nie liczę, dziecko bardzo aktywne.
Czekam niecierpliwie do czwartkowej wizyty😊
A 40 lat na ciąże to w tych czasach to nie dużo! Wielu moich znajomych jak stuka 40. Planują dziecko! Takie czasy 😊PozMama lubi tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
przy łożysku przodujacym cc to mus, ale ocena tego moze byc i godzine przed cc
a po pionizacji sa zawroty głowy zarówno po cc i sn-flaki musza wrócic na miejsce, więc to "zjawisko" niekoniecznie zwiazane z samym cieciem
nosiłam dziecko jeszcze tego samego dnia (po 3.cc)
i u nas dziecko od poczatku z matka na sali
szwy sie sciaga po tyg, choc za pierwszym razem miałam wszystkie (w tym zew) rozpuszczalneWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 15:31
-
Szczerze mówiąc nie pomyślałam o ciśnieniu bo zawsze miałam bardzo niskie. Cukier jest prawdopodobny bo na krzywej miałam w dolnej granicy normy. No i chudzielec że mnie
wrócę do Warszawy i pójdę do lekarza. Tutaj nie mam czego szukać nawet
Synek 16.12.2017 💙
Córeczka 26.12.2019 ❤️ -
Alassea kurcze daj znać co powiedział lekarz, to faktycznie nie brzmi fajnie, może być to ciążowe roztargnienie ale żeby aż tak to trochę podejrzane. Ja dziś miałam problem policzyć 8 zł z kilku zotowek i dwuzłotówek ale z mówieniem problemów nie miałam nigdy.
Michaga gdzie ten fotel zamówiłaś? Ja czekałam 3 dni, fakt że wybrałam z podstawowych materiałów i może dlatego. Lazilam po różnych sklepach i fakt ciężko znaleźć wygodny. Najbardziej podpasowal mi z Bodzio i z Ikea ale z Ikea kolor nie pasował. Wczoraj przyszedł ten z Bodzio z podnóżkiem do siedziałam na nim cały dzien. Miał docelowo być w pokoju małego ale chyba bez sensu bo przecież nie będe tam siedziec sama, więc zostaje w salonie na dole. Kolor ma inne niż wszystko co mamy ale myślę ze tron musi się wyróżniac. Córka oczywiście chce taki tylko że mały...ale uszaki dla dziecka 560 zł...trochę przegięcie. -
Mi fotel z bodzio też przyszedł szybko i też mi odpowiada
Kamcia, jakiego wija masz w brzuszku, jak w pewnym momencie Maluszek się wypiął to aż sama to poczułąm
Co do ruchów to moja zazwyczaj jest bardzo aktywna, ale przez weekend spała i musiałam liczyć. Wczoraj się tak uaktywniła, że nie mogłam zasnąć. Z tym liczeniem to jest tak, że ma być około 10 ruchów w ciągu godziny, jak nie ma, to zjeśc czekoladę czy napić się soku i liczyć, jeśli po 2h się nie uaktywni to do szpitala. Dzisiaj położyłam się rano i policzyłam 10 ruchów w ciągu 10min, więc nie leżałam pełnej godzinyteraz też nie liczę, bo dokazuje cały dzień
Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczkiciąża samoistna- my siami