X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takamama my mamy podobne terminy, moja mala wczoraj 2630 i lekarz powuedzial, ze szansa na obrot jest bardzo mala.

Ja tez chcialabym rodzic naturalnie, ale nie zaryzykuje zdrowiem dziecka. Przeraza mnie ten bol po operacji o ktorym malineczka pisze, ale choc bede o mala spokojniejsza.

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MALINECZKA CUDNY MALUSZEK ♥️

Ja dzis wstalam o 9.30 😁 teraz corka zasypia to zajmę sie zapakowaniem Bobo do szpitala.
    Ja tez sie bujam na piłce i wiecie ze od kiedy zaczelam się bujać na pilce przestalo bolec mnie krocze, lepiej się wstaje /siada /chodzi nie ma tego ciagnacego i blokujacego bolu pachwin.

Tez i u nas byly sytuacje ze zwierzakiem pod maską, raz jakis zwierz w warszawie przegryzal kable auta 🤷‍♀️ mial latwy dostep i tam mial legowisko, a 2 sytuacja kot przy silniku się schowal ojcu i niestety się upiekł 🤦‍♀️ gdy ojciec otworzyl maskę samochodu po dojechaniu do domu bo cos tam uslyszal to już wylecial opieczony kot przebiegl z 5 metrow i padł. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Teraz juz troche te nowsze modele robia inaczej, zwierzakowi ciezko schowac sie pod maską. Chociaz moj kot ma na osiedlu upatrzony swoj stary model i tam wchodzi. Nie raz widzialam jak sie wciąga pod auto.

19.05.2017r Córeczka 🧡
    1.08.2019r będzie chłopiec 💚
    15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym ZZO to jest w ogóle śmieszna sprawa. Bo niby ma sens, ale pod warunkiem, że się urodzi jak ono jeszcze działa. Często bywa tak, że znieczulenie zejdzie i znów dają oxy żeby ruszyło. No, ale jak któraś ma niski próg bólowy to pdobno ulga niesamowita, pomimo, że najczęściej ZZO przedłuża poród. Ja powiedziałam, choćbym miała tam mdlec to nie wezmę znieczulenia do kręgosłupa jeśli tylko nie będzie wskazań. Mam dość gmerania przy rdzeniu 🤦‍♀️ Mąż ogarnął na nowo łóżeczko po synku dziś, ja w końcu wysterylizowalam laktator w razie wu... W zasadzie to już gotowe wszystko. Teraz czekam do donoszonej i sprzątam już na porządnie. Matko, nie wiecie jak tym rozpakowanym zazdroszczę, że już macie to za sobą... Ja nie lubię czekać, nie lubię nie mieć czegoś pod kontrolą, a tutaj nie wiadomo ani kiedy ani jak 😂

relg6iyem5hi69f7.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:

Przede mna maks 4 tygodnue czekanua. Termin cc wyznaczony na 19.12 :) wyjdziemy akurat na Swieta.. no chyba, ze mala bedzie miala inne plany ;)

Fajna data będzie 🙂

Malgonia lubi tę wiadomość

• Norwegian_forest Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda ile kompletów ubrań do tej pory poszło przy Tadziku? Ja mam w torbie trzy spakowane, ale jeszcze dodatkowo mąż bedzie miał w aucie ok 4, tak gdyby się młody zasilał albo coś.

jt44a76.png

16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • nickky Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka cudny synek! ❤❤❤

Ja też bym chciała bez zzo, boję się wkłucia w kręgosłup i nie chcę leżeć w bezruchu..ale zobaczymy jak wyjdzie w trakcie. U mnie dają do 6cm rozwarcia.

Jestem po ktg i jestem coraz bardziej zła. Lekarzowi nie spodobał się zapis bo "za płaski", powiedział że może to znaczyć że mała po prostu śpi a może być tak że jest coś nie w porządku. Położne tak mi trzęsły brzuchem, że wywołały skurcze (na szczęście nie porodowe tylko te moje zwykłe twardnienia brzucha piszące się na 40), ale mała się nie obudziła. Po mojemu to po prostu jej pora spania, zwłaszcza, że rano się sporo ruszała, a ona jest z tych mało aktywnych od samego początku. Gin wypisał mi pilne skierowanie na usg z przepływami i w sumie dopiero teraz się zorientowałam że to był w ogóle pierwszy raz w całej ciąży kiedy zmierzyli mi przepływy!!! Na szczęście wszystko wyszło w normie, tylko córka trochę mała, 2570g. Z drugiej strony lekarz zrobił usg w 3 minuty pomiędzy pacjentkami więc pomiar może wyszedł mało dokładny.
    Mam zrobić kolejne ktg w sobotę, co mi zupełnie nie pasuje swoją drogą :/ Oczywiście odpłatnie. Nie wiem, może powinnam bardziej ufać lekarzom, ale po mojemu to się po prostu czepiają. Ruchy dziecka czuję normalnie tylko o innych porach, wszystkie badania w porządku, a na ktg też tętno ładnie miarowe 140, bez skoków, spadków, większych skurczy, tylko tyle że dziecko śpiące.
    Ewk@, widzisz, u Ciebie skacze i źle, u mnie zbyt równo i też źle ;)

Chyba przerzucę się na ktg w szpitalu, do tej pory robiłam w przychodni bo trochę bliżej, ale jakoś ten mój gin coraz mniej mi się podoba.

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian Forest, przy pierwszym dziecku warto mieć więcej ubranek, bo nauka przewijania i ubierania chwilkę trwa i ja przy synku zużyłam więcej ubranek, bo był był zasikany co i rusz :) a miejsca tak dużo nie zajmują.

Norwegian_forest lubi tę wiadomość

• Fermina Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nickky, u mnie od 2,3 tygodni jest płaski zapis i położna tez zmienia boki, trzęsie brzuchem, żeby wymusić zapis prawidłowy i jej się udaje ale ja spędzam ponad godzinę pod ktg zawsze.. Gin za to zawsze mówi, że jest ok, więc sama już nie wiem. Chyba przed następnym pomiarem się najem słodkiego i zobaczymy. 😉

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • nickky Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, mam taki sam plan na sobotę ;) Kupiłam 2 batony i soczek pomarańczowy, jak to młodej nie obudzi to już nie wiem co ;)

Fermina lubi tę wiadomość

n59yvcqg9cxqwkcx.png
  • Norwegian_forest Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Meggi, czyli dobrze, ze już nasyzkowalam więcej.

Nikky mój młody tez jest bardzo spokojnym dzieckiem, czasami ma dni, ze ledwo czuje jak nogami rusza, a czasami pod wieczór tak tyłek wypina, ze mam wrażenie, ze zaraz mi brzuch eksploduje! Taki typ chyba! Np dziś muszę mocno poprzyciskac brzuch, żeby ruszył nogą, dziś senny dzień, niskie ciśnienie, głowa boli. Nie wszystkie dzieci maja ADHD w brzuchu ;)

Ja w sb lub nd wybieram się na ktg, 7 dni przed terminem porodu..

jt44a76.png

16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka
    Śliczny Staś ❤️ i imię ☺️ to mój typ dla naszego synka, ale z mężem nie możemy się dogadać 😜

Zanes
    Dawaj znać :) pewnie już się tulicie ☺️

Taka_mama
    Polubiłam za wagę :) Spory maluch ;) Może poprostu Twoje dziecko jest z tych, co mają większe głowy :) Jeśli lekarz mówi, że ok, to tak jest :)

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spakowalam Bobo! W skrzyneczke jak przy córce. Sprawdzilo mi się to raz to i drugi zapewne też 😁 w skrzyneczke weszło 5 kompletów na zmianę, 3 pieluchy tetrowe, 3 zwykłe... (przy corce zmiescilam wiecej moze dlatego ze kupilam miejsze tetry 🤷‍♀️)
    Plus masci skarpetki butelka i smok awaryjnie. Skrzynka bedzie w torbie gdzie bedzie rozek i ręcznik i mala paczka pieluch 22 sztuk, waciki, i zapas pieluch tetrowych, i z córką jak bylam w szpitalu to mialam jeszcze rogal w torbie ale juz nie mam tej fajnej duzej torby i wrzuce do auta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2019, 22:48

taka_mama, pola89, Muki85, aganieszkam lubią tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • taka_mama Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola, no ja myślę że ta waga to tak trochę przez moją cukrzycę. Córka jak się urodziła 9 dni przed terminem to miała 3270, teraz się zapowiada troszkę większy Maluch.

Malgonia, jeśli Młody się nie obróci to będzie to moje drugie cc z tego samego powodu. Na chwilę obecną przeraża mnie w ogóle wizja porodu sn, bo jest to coś nieznanego dla mnie. CC przynajmniej wiem z czym się wiąże. Mój gin już na ostatniej wizycie mówił że on się raczej nie odwróci już. W sumie to szansa jest zawsze do samego porodu, także zobaczymy.

Maxi, skrzyneczka fachowa 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2019, 15:19

Maxi lubi tę wiadomość

08.10.2011 Córka ❤
    15.11.2014 Aniołek
    26.05.2018 Aniołek
    16.12.2019 Synek ❤
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taka mama
    mój tez za drugim razem sie nie obróciła
    a więc miałam dwa dupolki ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Maxi Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka mama a moj syn obrocil się miedzy 33 a 34 tc i tez lekarz mówił ze moze nawet i przed porodem się obrócić.

Norwegia przy pierwszym dziecku mialam w szufladzie przygotowane dodatkowe ubranka i karteczke przylepilam - zapas szpital, a do ubranek na wyjscie tez byla dolepiona kartka wyjscie ze szpitala, tak zeby maz sie nie pogubil 😁

Norwegian_forest lubi tę wiadomość

19.05.2017r Córeczka 🧡
    3600g 56 cm 🥰
    ex2bj48a4io0cz21.png
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy kuny na dachu i mąż znalazł jakąś bułkę pod maską :/

Na kanale MamaLama na youtube, jedna z dziewczyn opowiada o swoim 3 porodzie we wrześniu, fajny odcinek ;) Ale jak którąś drażnią historie porodowe, które są szybkie i prawie nie bolą to nie oglądajcie XD Mi dało to nadzieje, ale taki poród to rzadkość :P

Ja do spania mam 3 śpiworki swaddle me, takie jakby ze skrzydełkami, ale są dość cienkie... Myślicie, że jak ubiorę Małą w body na długi rękaw + zwykły pajac + śpiworek, to przy 17-18 stopniach będzie ok? czy może warto ją jeszcze wsadzić w rożek?

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile mi poszło kompletów hmm juz pisze. Ja mam pajace i body z krótkim. Od urodzenia poszły 3 komplety, mogłabym założyć 4. A to obsika jak przewijam, a to uleje. 55 cm a 56 na styk jest. Także 5-6 można mieć spokojnie

marian_the_baby, Norwegian_forest, anna23 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mężowi zapakowalam awaryjne zestawy i podpisane czekają w szafie 😉 W szpitalu w razie czego coś mają do ubrania dla dzieci, ale teraz jest taki szał na tą nową porodówkę, że lepiej żeby nie brakło...

relg6iyem5hi69f7.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm.. to ja szykujac sie na cc ciecie i 4 dni w szpitalu zalozylam ze 4 zestawy plys jeden na wyjscie mi wystarcza 🤔
    Moze przygotuje emkowi jeszcze ze 4 dwa na rozmiar 56 i dwa na 62 gdyby jednak mala byla wieksza niz sie spodziewam..
    Moja bratowa wyslala mi dzis zdjecie swojej corci w spioszkach ktore ja wzielam z mysla, ze Ala bedzie miec w kolicach 2600, a Julka urodzila sie 3400. Wiec chyba moje wyobrazenie o rozmiarach dziecka tez nie do konca jest trafne ;)

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • nickky Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku to ja chyba mam totalnie za mało ubranek...Starałam się nie kupować za dużo, bo nie wiadomo jaki rozmiar będzie i w sumie mam w rozmiarze 56, 4 body, 4 pajace, 2 śpiochy, kilka kompletów kaftan + spodnie/półśpiochy, ale czytałam, że one są mało praktyczne zwłaszcza na początku. Trochę więcej na rozmiar 62, po 5 sztuk wszystkiego. W sumie założyłam, że będę używać wymiennie pajacyków i bluzek/spodni, a coraz bardziej się skłaniam ku temu, że jednak same pajace z body będą w użyciu.

A powiedzcie, czy pajace rozpinane tylko na 1 nogawkę są bardzo niewygodne do ubierania? Dużo ubranek dostałam od teściowej i niestety ona w ogóle nie zwraca uwagi na to co jej mówiliśmy, żeby body były kopertowe a pajace rozpinane na obie nogawki i boję się, że to w ogóle będzie nie do użycia przy moim braku doświadczenia w ubieraniu noworodka.

n59yvcqg9cxqwkcx.png
‹‹ 623 624 625 626 627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ