Grudniowe mamy 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Wracam do domu, czop zaczął odchodzić, ale rozwarcie bez zmian, skurczy brak.
Ogólnie powiem wam że porażka że szpitalami. Pojechałam na Polną czyli do szpitala położniczego, tam mi powiedzieli że jest kolejka i czeka się kilka godzin na badanie. Pojechałam do innego szpitala na Lutycką tam żeby mnie zbadali musiałam odmówić przyjęcia do szpitala. I te teksty moze się zacząć zaraz albo za kilka dni.
Stresuje się....☹️ -
Olza, nie denerwuj się, to dobrze, że czop odchodzi, organizm się przygotowuje po prostu. A jak zacznie się zaraz, to wrócisz na IP i urodzisz.
Czop podbarwiony krwią zwiastuje raczej, że poród będzie szybciej, niż później. Może unikniesz wywoływania, to dobra wiadomosc.
-
Dziewczyny witam się na nowo☺️ Na początku się trochę udzielałam ale ucichłam sama nie wiem czemu. A teraz już jesteście takie fajne kumpele znacie się jak łyse konie i ciezko się do Was wbić no ale spróbuje 😜Podczytuje Was kilka razy dziennie.
Gratuluje wszystkim mamusiom a reszcie życzę szybkiego i bezbolesnego rozwiązania. Ja będę ostatnia bo termin mam na 27.12
Mali84, Limonka lubią tę wiadomość
-
Madera2000 wrote:Jestem po wizycie, synek niezle przypakował, dziś ma 3365gr (a 28 listopada miał 2850gr) 😅.Wszystkie parametry w porzadku, ale zero rozwarcia i szyjka caly czas dluga...w niedziele albo w poniedziałek jade na wywołanie. Na poczatek zaaplikuja jakis zel, macie z tym doswiadczenie? Obym sie rozpakowała najpozniej w poniedzialek...💪🏻🙏🏻🥰
Na koleżankę rycyna nie działała ani nic a po żelu po trzech godz było po wszystkim. To jest jak ze wszystkim, na każdego działa co innegoMadera2000 lubi tę wiadomość
-
Anna tak mi mow 😍😍😍mi polozna powiedziala ze z tym zelem mam jak najwiecej chodzic, po schodac, nogi na boki jak bocian itd byle nie lezec. Trzeba sie zebrac do kupy i szybko zalatwic sprawe 💪🏻💪🏻💪🏻
anna23 lubi tę wiadomość
-
Macie jakieś sposoby by przespać w miarę noc?
Wczoraj budziłam się co godzinę a noc wcześniej syn ze mna spał i obudził mnie o 4 bo powiedział ze za mocno chrapię i on nie może usnąć 🤣 no i po ptakach już nie usnęłam, a potem w dzień chodzę przymulona. Jest mi tak już strasznie niewygodnie
Tak mi rece drętwieją ze ledwo dokończyłam posta.. -
Ciekawe czy to zel z prostalgynodami czyli to co w spermie czy z oxy. Koleżanka miala jakis plaster i po 8 h zaczęło się. I też kazali jej chodzic w trakcie.
Olza mi czop z krwią odszedł w dniu porodutej krwi będzie co raz więcej.
A cmi Cię może na okres czy coś?
Tadzik z godzinę skończy 3 tygodnie, ale to szybko lecino trzeba będzie skombinować trzecie dziecko za jakiś czas. To nie fair że słodki noworodek jest taka kruszynka tak krótko...dopiero mi się okres spóźnial, pamiętam jak dziś.
Ciąża tak zleciała że wydaje mi się jakby to bylo lata temu. Właśnie go ululalam bo od 18:30 nie chciał za Chiny spać... Co raz dłuższe ma te swoje aktywności.
Adelax a masz poduszkę rogala? Ja bez tego ani rusz, w ogóle obkladalam się masa poduszek, i z tym drętwieniem rąk to tez ledwo posty pisałam już pod koniec, niestety nic mi nie pomagało, ucisk był. Pocieszające jest to że przeszło zaraz po porodzie, tak samo jak mi nogę odejmowalo.
-
Magdasz o kurde poduszka rogal leży i czeka na maluszka nie pomyslalam żeby wziac dla siebie 🤣 już lecę po nią ☺️
To drętwienie to mi tak dokucza od kilku tygodni mocno ze nie mogę sobie poradzić, aż piecze. Były momenty ze wybudzalo mnie to w nocy i jakieś wymachy robiłam. Myślałam ze to brak magnezu ale Pani dr powiedziała ze wlasnie może być ucisk. Czyli dobrze ze zaraz po porodzie przeszło
Jaki już duży Twój synek dopiero czytałam, ze urodziłaś 😙 -
Sytuacja u mnie wyglada tak że odszedl mi czop sluzowy, najpierw brazowy a pozniej z krwią cos zaczyna się dziać. Malo tego dzis strasznie bolą mnie cycki lekko nacisnelam a tam mleko z siara strumieniem. Moje cycki chcą juz karmic. Organizm się szykuje. Mam nastawienie pozytywne 😊
Fermina racja 12.12
Ale juz od 11 fchodzi pierwsza faza pelni
https://www.kalendarzswiat.pl/fazy_ksiezyca/grudzien/2019
Wiec od 11 ppwinno dziac się.
Jutro będę pytac o tą lewatywe... Sama nie wiem czy chcę, ale z córką jak zakonczylo cc i bylo ciezko.
Idę spac muszę odpocząć 🙃
Trzymajcie kciuki.AnitaK, magda sz, Fermina, aganieszkam, Limonka lubią tę wiadomość
19.05.2017r Córeczka 🧡
1.08.2019r będzie chłopiec 💚
15.12.2019r g 4.06 przyszedł na świat nasz Bobas ♥️
3600g 56 cm 🥰
-
Kasik, jeden dzień nie wystarczy, tu trzeba dwóch, trzech tygodni rytuału i dziecko zalapie, że noc.
Brzuszek wzdety od niedojrzałości układu pokarmowego, dziecko na piersi się nie przejada a mleko się błyskawicznie trawi. Ssanie pomaga też na wzdęcia, mój jak tylko zaczynał jeść to sobie pierdzial radośnie.😉
Też byłam antysmoczkowa, dałam po 4tym tygodniu, bo miałam wyssane siniaki na ramionach. Miał super silny odruch. Nie żałuję, bo pomogło. Z polecenia kupiłam zwykły smoczek Mam i u nas przeszedł.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2019, 05:17
-
Ja dałam smoczek już w szpitalu, nie zaburzył odruchu ssania ani nic, z córką zrobiłam błąd bo stałam się jej smoczkiem, ciągle wisiała na cycku. Tadzik jak opedzluje dwie piersi i nadal wpycha łapki do buzi to daje smoczka. Mamy Avent air czy jakoś tak.
-
Ja nie napiszę jak to z Małgosia jest...moich dzieci się nie chwali
Na każdym etapie
Kazdy dzień mi to przypomina hahahaha
Dla mnie spiaco-jedzace dzieci to mit, sama smialam się z mitu w szpitalu, stąd oczekuję TEGO momentu kiedy skończy się nasza sielanka
No ale...zaraz włączają się dodatkowe komentarze (bo mm, bo zoltaczka, bo coś bo ktoś hehe)
Dla mnie ideał, niech tak zostanie zawsze
A tak serio-starszy syn taki byl-do spania i do jedzenia
Praktycznie rok nie plakal
Ale charakterek ma, teraz nadrabia z nawiazka
Mlodszy identyczny jak pierwsza córka-ranne ptaszki, jedzacy jak ptaszki, w nocy musi dac o sobie znac
Więc jak dziś Malgorzatka spala ciagiem 6h tak mlodszy po niej przebudzil się 3x
Jedynie za co dziękuję niebiosom-nigdy dziecko nie zrobilo sobie przerwy w nocy na dluzej niz jedzenie/picie/zly sen
Oczywiscie od razu zamelduje zmiany u nas 🤣
Aktywność co raz dłuższa -i 2h
Spacer przespany (wychodzi nam 2,5h)
Ale lezenie na kanapie obok pozwala Małgoni się relaksowac w ciszy i spokoju
A my się cieszymy póki to trwa
Z dziecmi nigdy nie wiadomo 🤣🤣🤣
Smoczek daje
Fajna sprawa na późniejszych etapach-taka doslownie zatyczki, uszczelka dla krzykacza🤭
Byly smoczki lovi (jak i butelki lovi)
A teraz malutkie zaskoczenie
Małgosia szybciej i ladniej pije z tych smoczkow do mm gotowego w butelce (mamy 3 rodzaje) więc po prostu zamiast lovi kupilam nuk waskootworowe i te smoczki (jalowe niby jednorazowe)idealnie pasuja
Smoczek lovi też slabo więc kupilam silikonowy nuk i inny
Nuk podszedl
Ale noworodek smoczka nie ciagnie non stop. Przynajmniej u nas tak bylo . Na pewno z nim (jeszcze) nie spi 😉 taki oszukiwacz gdy dziecko mysli że glodne A na pewno nie glodne
Z doswiadczenia i obserwacji wiem że są dzieci ktore zalapią wszystkie smoczki i są takie wymagajace-nie tylko ksztalt ale i material wykonania ważneMalgonia lubi tę wiadomość
-
To ze jestem coraz czesciej w toalecie na dwójeczkę to normalne nie? Organizm się oczyszcza? Boje się w sumie coraz bliżej. Z jednej strony bardzo chce a z drugiej ogromne przerażenie. Dziewczyny masujecie sutki?
Magdasz spałam z rogalem i co prawda lepsza noc ale często tak kołdrę sobie zawijam wiec tak naprawdę chhba wszystko zalezy od nocy po prostu. Bardzo mnie rwie tam na dole ledwo chodzę nie wiem czy dam rade zaprowadzic synka do przedszkola
Kasik nie broń się przed smoczkiem bo czasem po prostu trzeba, ja mam kupione jakieś zwykle lovi natomiast mam polecony Bibs taki uspokajający ale nie kupiłam jeszcze bo może te co mam załapie -
Też użyłam smoczka, mam Lovi dynamiczny - wczoraj pierwszy raz. Kolejna rzecz, której miało nie być, a którą życie zweryfikowało
Młoda wieczorem wzięła i ładnie zasnęła na 2,5 godziny (cud), ale później w nocy już nie chciała, tylko cyc i cyc, zasypiała na cycu, ale od razu po położeniu do łóżeczka w płacz. O 3 wzięłam ją do piersi zawiniętą w rożek (wcześniej odwijałam i brałam w samej piżamce), possała 5 minut więc ewidentnie nie głód tylko chciała się uspokoić. Położyłam ją do łóżeczka super delikatnie i udało się, pospała 1.5h
nad ranem udało min się powtórzyć ten manewr i znowu 2h snu. Takie dziecko to mogę mieć 😂 Zaczęłam odróżniać kiedy ssie bo je, a kiedy memła sobie pierś tak po prostu i wtedy staram się dać smoczek, żeby nie uczyć jej wisieć na piersi przy każdej okazji cały dzień.
Kolki dalej męczą, przelewa jej się w brzuszku, napina się, biedny stworekTeż myślę, że to dlatego, że je bardzo łapczywie i łyka powietrze. Układam do odbijania, ale w ogóle nie odbija. Wasze dzieciaczki odbijają normalnie?
Dzisiaj jedziemy na kontrolę u pediatry w szpitalu 7 dni po porodzie, aż ciężko uwierzyć, że Anulka kończy dziś tydzień 😍
-
niccky
przyjmuje sie ze na mm dziecko powinno zwsze odbić
kp nie...ale w praktyce sa takie co potrzebuja na piersi odbic nawet w trakcie jedzenia (np zmiana piersi-odbijanie)
i są takie co na butli z mm nie odbija ale i po tym nie uleją
u nas różnie -
Dziewczyny, jesli urodze 15 albo 17 grudnia to na Wigilie 24 grudnia bede juz w miare na chodzie? Dam rade wysiedziec przy stole?😅Jestem przewidziana raczej na porod naturalny chociaz do konca nigdy tego nie wiadomo. To bedzie 9 dni albo 7 dni. Cale jedzenie ma zrobic mama i tesciowa, bedzie u nas w domu.