X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2022💞
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2022💞

Oceń ten wątek:
  • Evli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2022, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) u mnie znowu nie może być do końca dobrze …. Dziś prenatalne, morfologicznie nic niepokojącego, nawet dzidziol znowu przyspieszył, wyszło dziś 12+5..ale NT 2,7 🤯😥 oddałam krew na pappe i już widzę jakie piękne ryzyko mi wyliczy 🥺

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • milam Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2022, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję nerwów, ale samo NT o niczym nie świadczy. Znam sporo przypadków (w końcu to moja trzecia ciąża więc trochę forów zaliczyłam 😉) podwyższonego nt i zdrowych dzieci. Kiedy będziesz miała interpretację pappy?

🧒 2013
    🧒 2016
    648f824a16.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2022, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu robiłam usg i oddałam krew a im się tam nie spieszy 🙄 lekarka mówiła że ich pogoni ale..najpewniej z tydzień poczekam 😬 mam nadzieje że to NT o niczym nie świadczy 🥺 lekarka mówiła że od 3, 3-5 można się zacząć martwić co nie zmienia faktu że tak czy siak czekają mnie dodatkowe badania bo na na dobra pappe nie ma co liczyć przy tej przeziernosci 🤦‍♀️

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • milam Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2022, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niekoniecznie. Pappa do przezierności nic nie ma

🧒 2013
    🧒 2016
    648f824a16.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2022, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja miała chyba 2,6 w podobnym wieku i była jakoś totalnie na granicy, i wszystko ok :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Hania007 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2022, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli, przykro mi bardzo i wspolczuje stresu ale tak jak dziewczyny mówią takie wartości się zdarzają i wierze ze będzie u Was wszystko dobrze. Na grupie syna na 40 osób wyjątkowo sporo było przypadków właśnie z wysoka wartością przyziernosci i u każdej dobrze się skończyło. U Ciebie tez będzie dobrze❤️ Niestety stresujący okres przed Tobą do wyników😞 trzymaj się❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2022, 06:45

7l5Dp2.png

💙29.03.2021r - nasz malutki cud💙

maj 2021r - marzec 2022r - starania o rodzeństwo 👨‍👩‍👧‍👦

10dpo - ⏸ - 9cs🍀
    11dpo - beta 37,56 mIU/ml
    14dpo - beta 207 mlU/ml
    5t+0d - USG - pęcherzyk 🔘 2,6mm
    7t+0d - Dzidzia 0,68cm🥰
    10t+0d - 2,68cm 👶🏻
    12t+6d - 5,5cm 👧🏻🎀
  • Evli Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny 🙂 eh wkurzające to wszystko, nie można być „ normalnie” w ciąży, zawsze jakiś milimetr musi wszystko popsuć 🤯
    Wichrowe_wzgorza właśnie mi lekarka tlumaczyla że NT zależy od długości płodu, u mnie wychodzi NT- 95 centyl i jest lekko poza siatką.
    Zaskoczyło mnie to totalnie, bo moje dziewczyny miały 1,5 i 1,3…wiec różnica spora. Choć pierwszej mimo małej przeziernosci wyszło ryzyko 1:77, biochemia wszystko skopała. I mimo wysokiego ryzyka była zdrowa genetycznie. No nic staram się myśleć pozytywnie i mam nadzieje że krew z pappy wyjdzie dobrze ✊

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • elsol Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Dziekuje dziewczyny 🙂 eh wkurzające to wszystko, nie można być „ normalnie” w ciąży, zawsze jakiś milimetr musi wszystko popsuć 🤯
    Wichrowe_wzgorza właśnie mi lekarka tlumaczyla że NT zależy od długości płodu, u mnie wychodzi NT- 95 centyl i jest lekko poza siatką.
    Zaskoczyło mnie to totalnie, bo moje dziewczyny miały 1,5 i 1,3…wiec różnica spora. Choć pierwszej mimo małej przeziernosci wyszło ryzyko 1:77, biochemia wszystko skopała. I mimo wysokiego ryzyka była zdrowa genetycznie. No nic staram się myśleć pozytywnie i mam nadzieje że krew z pappy wyjdzie dobrze ✊

Postaraj się nie stresować, na pewno wszystko słończy się dobrze ✊
    Mnie ginekolog na początku poinformowała, że mam macicę dwurożną możliwe, że jeszcze z przegrodą. A finalnie na usg 1 trymestru wyszło, że nie ma już śladu żadnej dwurożności i wszystko jest tak jak ma być 🙈 No ale ile się naczytałam i nastresowałam to moje... Także głowa go góry ✊✊

Evli lubi tę wiadomość

• Nati94 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli, mocno trzymam kciuki,żeby to był tylko niepotrzebny stres ✊

My mamy po wizycie zdrowego 5.5 cm chłopca 💙

Evli lubi tę wiadomość

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Evli Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 gratuluje synka ❤️❤️❤️

Elsol mi w drugiej ciąży tez nagle znaleźli przegrodę w macicy na prenatalnych 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Na następnym usg już nic nie było 🤦‍♀️ Zwariować można 🤦‍♀️ Ale to tez moja wina czytania na internecie i zadawaniu tysiąca pytań lekarzom...drążę temat i drążę i się tylko martwię póżniej.. Czasem wolałabym nic nie wiedzieć, na niczym się nie znać 😏 i zdanie „powyżej 3mm 3,5mm zaczynamy się martwić” by mi wystarczyło 😏

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • elsol Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Nati94 gratuluje synka ❤️❤️❤️

Elsol mi w drugiej ciąży tez nagle znaleźli przegrodę w macicy na prenatalnych 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Na następnym usg już nic nie było 🤦‍♀️ Zwariować można 🤦‍♀️ Ale to tez moja wina czytania na internecie i zadawaniu tysiąca pytań lekarzom...drążę temat i drążę i się tylko martwię póżniej.. Czasem wolałabym nic nie wiedzieć, na niczym się nie znać 😏 i zdanie „powyżej 3mm 3,5mm zaczynamy się martwić” by mi wystarczyło 😏

Naczytałaś się i niestety już tak łatwo tego z głowy nie wyrzucisz. Dopiero jak przyjdą wyniki. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze ✊✊

Evli lubi tę wiadomość

• Banelova Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Jak miło przeczytać opinie gdzie biochemia skopała ryzyko a urodziło się zdrowe dziecko. U mnie przezierność była 1,7 a biochemia skopana i też dokładnie myślałam to samo: Czemu nie może być w końcu normalnie 🙈 wiem że ciężko wyrzucić z głowy martwienie się, ale będzie dobrze i u mnie i u Ciebie :) ja znam dużo przypadków znajomych gdzie przezierność była koło granicy normy i nic to nie znaczyło. 2,7 a 2,5 mm... Czy 0,2mm to aż taka wielka różnica? To prawie nic. Tylko spokój nas uratuje 😁💪✊

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli, u mnie właśnie też było jakoś powyżej 95 centyla :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Evli Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Banelova w sumie to nie do końca tak było ..napisałam tylko że była zdrowa genetycznie. Niestety u mnie skopana pappa sugerowała problemy z łożyskiem które finalnie się odkleiło .. Mimo że udało ją się uratować to urodziła się wcześniakiem z nierozwiniętymi płucami i po 6 miesiącach musiałam ja pożegnać 😓
    U Ciebie z tego co pamietam to był drugi bliźniak dlatego pappa wyszła średnia.
    Powiem tak, najważniejsze że na usg jest wszystko ok i tego trzeba się trzymać ✊✊✊

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Evli Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Evli, u mnie właśnie też było jakoś powyżej 95 centyla :)

Mam nadzieje że u mnie też to nic nie znaczy 🥺 ehh narazie następny etap- wyniki pappy, jeśli wartości będą ok to odetchne…a pozniej usg i oby nic się nie pojawiło …

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Banelova Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2022, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Banelova w sumie to nie do końca tak było ..napisałam tylko że była zdrowa genetycznie. Niestety u mnie skopana pappa sugerowała problemy z łożyskiem które finalnie się odkleiło .. Mimo że udało ją się uratować to urodziła się wcześniakiem z nierozwiniętymi płucami i po 6 miesiącach musiałam ja pożegnać 😓
    U Ciebie z tego co pamietam to był drugi bliźniak dlatego pappa wyszła średnia.
    Powiem tak, najważniejsze że na usg jest wszystko ok i tego trzeba się trzymać ✊✊✊
    Ojej ... To bardzo mi przykro 😔😔😔 u mnie głównie to beta jest bardzo niska ale dzieciątko jak najbardziej duże i silne. Słyszałam o możliwych późniejszych problemach z łożyskiem. Który parametr to sugeruje? Niskie biało Pappa czy beta? Czy oba? No ale nic nie można chyba zrobić.... Po prostu trzeba wierzyć że będzie dobrze 😘

• Evli Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Banelova skrajnie nisko białko może sugerować problem łożyska ale to tez nie jest tak że jak ktoś ma niskie to już napewno będzie miał problemy. Pare miesięcy temu jedna dziewczyna miała praktycznie identycznie białko a u niej wszystko dobrze się skończyło bez problemów, także loteria trochę ..
    U mnie już na prenatalnych zaczęły się odchyły, nagle zaczęły „uciekać dni”, pozniej tygodnie była do tylu z terminem.
    Druga córka na prenatalnych była do przodu o dwa dni i wszystko dobrze się skończyło 🙂
    Teraz wyszło mi 5 dni to przodu także wierze że łożysko daje rade, jedynie ta NT mnie martwi..pozostaje czekać i starać się nie zwariować 🤦‍♀️ Najgorsze jak zaczyna się czytać jakie to choroby, wady serca itp może z tego wynikać 😳🙄
    Nie martw się tą beta, najważniejsze że na usg wszystko w porzadku✊

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Szatkownicadojajek Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie wartości to już niskie białko i niska beta? W sumie mam tylko napisane ile i koniec...

1/12/2022 12:20 Milenka 3040 g 52 cm ❤️
  • Banelova Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2022, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Banelova skrajnie nisko białko może sugerować problem łożyska ale to tez nie jest tak że jak ktoś ma niskie to już napewno będzie miał problemy. Pare miesięcy temu jedna dziewczyna miała praktycznie identycznie białko a u niej wszystko dobrze się skończyło bez problemów, także loteria trochę ..
    U mnie już na prenatalnych zaczęły się odchyły, nagle zaczęły „uciekać dni”, pozniej tygodnie była do tylu z terminem.
    Druga córka na prenatalnych była do przodu o dwa dni i wszystko dobrze się skończyło 🙂
    Teraz wyszło mi 5 dni to przodu także wierze że łożysko daje rade, jedynie ta NT mnie martwi..pozostaje czekać i starać się nie zwariować 🤦‍♀️ Najgorsze jak zaczyna się czytać jakie to choroby, wady serca itp może z tego wynikać 😳🙄
    Nie martw się tą beta, najważniejsze że na usg wszystko w porzadku✊
    Ja mam białko niecałe 0,3 MoM, a betę mam tylko 0,15 to dopiero jest niska 😁 ale dzieciaczek jest do przodu o jakieś 2dni, a łożysko wysoko. W poniedziałek idę podejrzeć na USG znów. Mam nadzieję że wyjdzie dobrze i przestanę się zamartwiać ✊

• Banelova Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że nie ma co się zamartwiać jednym parametrem. Jak to kiedyś powiedział mój lekarz : ginekologia to nie matematyka :D i chyba miał rację. Lekka odchyłka w NT czy np na początku w przyroście beta HCG to nie jakiś wyrok. Każdy człowiek to inny organizm a nie robót wg schematu :) no... Coś w tym jest :)

‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ