X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem nie powinno się myć gorącą wodą,bo wtedy bardziej drobnoustroje wchodzą do owoców czy warzyw.

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy na parę dni u rodziców i trochę przeglądam rzeczy po starszej. Ale to wszystko słodkie i malutkie 😍

https://zapodaj.net/plik-B1wlvzdKW7

SamiDe, Kasiastaraczka, _Hope lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Z tego co wiem nie powinno się myć gorącą wodą,bo wtedy bardziej drobnoustroje wchodzą do owoców czy warzyw.

Do mnie ciepła/gorąca woda też jakoś nie przemawia. A mówienie sobie, że wcześniej tak nie patrzyłam i nie złapałam to trochę dziwne podejście 😅 to nie znaczy, że teraz też to nie nastąpi.. ja wolę zapobiegać niż leczyć 😉 szczególnie dlatego, że latem mam pomidory, ogórki i inne warzywa z babci działki, a obok jest stado, dosłownie stado kotów, jakiś chory facet zrobił sobie nielegalną hodowlę.. więc chcę wiedzieć jak dobrze myć warzywa i owoce.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może spróbuj myć specjalnymi środkami do mycia owoców i warzyw?

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne że lepiej zapobiegać ale też nie dajmy się zwariowac ;) trzeba po prostu dokładnie wszystko myć, jeść zdrowo, unikać niedozwolonych rzeczy. Ale dla mnie to nie powód żeby np nie zjeść czegoś na mieście :)

Nattttal lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Jesteśmy na parę dni u rodziców i trochę przeglądam rzeczy po starszej. Ale to wszystko słodkie i malutkie 😍

Słodkie te maleństwa 🥰
    Też niedługo będę przeglądać co tam mam odłożone

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Może spróbuj myć specjalnymi środkami do mycia owoców i warzyw?
    A są takie??

Alex, ja jem na mieście, jest dużo rzeczy do wyboru, nie muszę brać sałatki, ale jakaś chinszczyzna itp, czemu nie 😉

Baby girl 🩷
    preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są 😉 a tak z ciekawości jecie maliny? Jeśli tak to jak je myć wtedy?
    Bo ja czekam na te nasze polskie 😊

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jem wszystko, myje jak wcześniej (tj pod bieżącą wodą i wsio), jestem wege, więc zawsze jadałam mnóstwo owoców i warzyw, i dotychczas podstawowe zasady higieny wystarczały. W czasach dzieciństwa to na wsi u dziadków jadłam także niemyte owoce i warzywa, lata 90te ;) Nie zmieniam zatem zasad higieny. Mam też dwa koty, z kotami jestem w życiu od zawsze, mama epizod wolontariatu 4 lata w schronisku przy kotach, w tym sprzątania ich kuwet - nigdy nie przechorowalam toksoplazmozy. Tutaj tylko partner teraz czyści kuwety, albo ja w rękawiczkach, profilaktycznie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 13:17

preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie jutro wychodzę na kolację z dziewczynami z pracy, do włoskiej testo, i kminie czy pozwolić sobie na makaron z borowikami czy odpuścić grzyby;) są też sałatki, ja myślę że oni to myją przed podaniem

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze wiedzieć, że nie tak łatwo to złapać.
    Maliny myję tak jak truskawki, woda z sodą i moczyć z 10-15 min. Później porządnie pod bieżącą wodą.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja właśnie jutro wychodzę na kolację z dziewczynami z pracy, do włoskiej testo, i kminie czy pozwolić sobie na makaron z borowikami czy odpuścić grzyby;) są też sałatki, ja myślę że oni to myją przed podaniem

Myją raczej, ale jak to nie wiesz. Dlaczego grzybów nie? Ja bym jadła.

Baby girl 🩷
    preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niby różnie może być ale raczej w resto biorą z pewnych źródeł. Już ślinotoku dostaje na ten makaron z borowikami ;) a nie gotuje w domu raczej nic z grzybami, jak już to z pieczarkami

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • SamiDe Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że borowika ciężko pomylić 😉 i tak jak mówisz, raczej mają pewne źródła. Morelka, znasz jakiś taki sprawdzony produkt?

Baby girl 🩷
    preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:

Maleńkie ubranka są cudne. 😍
    Ja też wkrótce planuję przeglądać to, co mam po córeczce. 🥰Muszę tylko wcześniej wykombinować komodę na ubranka dla maluszka. 😉

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy w domu tylko jedną komode dla naszej trójki, musimy kupić szafe bo już teraz się nie mieścimy (jeszcze nie kupiliśmy bo mieszkamy tam od niedawna i wgl pełno mebli nam brakuje jeszcze 😅) więc z ubranek ja sama zacznę dokupować już jak będzie szafa a komode damy dzieciakom. Ale od moich rodziców już nie mogłam się nie powstrzymać i mam już w domu jedno pudło i teraz trochę też dobiorę tych ubranek 😁😅

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat jadłam już grzyby i pieczarki na patelni, maliny przepłukuje bo ogólnie nigdy nie myłam malin tak byłam nauczona i szybko się rozwalają, teraz brak problemu bo wyeliminowałam je przez ta pokrzywka 😂 wgl czy macie tak ze czuje w buzi taki kwaśny posmak jest to tak wkurzające to nie zgaga czy coś ja to czuje tylko w buzi ratują miętowe tabletki ale katastrofa po wszystkim co zjem czy nie zjem mam ten posmak obrzydliwy

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja maliny w ciąży jadłam tylko raz do tej pory i je po prostu płukałam

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

• Matleena89 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Ja akurat jadłam już grzyby i pieczarki na patelni, maliny przepłukuje bo ogólnie nigdy nie myłam malin tak byłam nauczona i szybko się rozwalają, teraz brak problemu bo wyeliminowałam je przez ta pokrzywka 😂 wgl czy macie tak ze czuje w buzi taki kwaśny posmak jest to tak wkurzające to nie zgaga czy coś ja to czuje tylko w buzi ratują miętowe tabletki ale katastrofa po wszystkim co zjem czy nie zjem mam ten posmak obrzydliwy

Ja miałam cały czas gorzki posmak. Bez konkretnego powodu. Właściwie dopiero niedawno mi to przeszło :P

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2023, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena a ja mam taki kwas ze dramat zjadłam nawet dziś naleśnika i od razu pojawił się i żuje gumę godzine bo dramat, plus dziś nie mam dużych mdłości wstałam taka w dobrym humorze i bam nie może być cudownie, mam biegunkę 😂 nie wiem od czego ale brzuch mnie boli okropnie miałam rano jechać na nifty ale jak mąż wróci jedziemy wieczorem , teraz narazie czuje się ok ale nie wiem czy to przez to ze miałam jedna wiadomość stresowa rano czy coś bo nic przecież nie zjadłam co by zaszkodziło

‹‹ 107 108 109 110 111 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ