X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Giosiek fajnie ze dołączyłaś do nas :)
    A co do suplementacji żelaza ja od 13 tyg biorę prenatal duo I z tego co widzę tam jest żelazo także spoko 😉

Giosiek lubi tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2023, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    I jak u Ciebie wyniki? Też jestem tego zdania co Ty 😉 Dlatego co miesiąc będę sprawdzać. Robiłam 6 maja to myślę że po powrocie z wakacji w połowie lipca zrobię.

Żelazo 23,2 µmol/l (norma 9 – 30,4)
    Ferrytyna 40,43 ng/ml (norma 4,63 – 204).
    Ferrytyny mogłoby być więcej, ale i tak jest w porządku, zwłaszcza, że sama morfologia też wyszła w normie ☺️

Po mojej miesięcznej chorobie robiłam też posiew i na szczęście wszystko jest ujemne ❤️ chociaż odrobinę podniosło mi się pH z 6 na 6,5, ale jest wciaz w normach laboratoryjnych, więc się nie martwię.

Moje pierwsze witaminy prenatalne miały żelazo, ale już miesiąc temu je zmieniłam na takie bez żelaza, bo ponoć nie powinno się suplementować, jeżeli nie ma niedoborów ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2023, 08:37

preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:

Moje pierwsze witaminy prenatalne miały żelazo, ale już miesiąc temu je zmieniłam na takie bez żelaza, bo ponoć nie powinno się suplementować, jeżeli nie ma niedoborów ☺️

Dokładnie tak jest ;)

Nattttal lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enni, gratuluję super wyników 😉
    Giosiek witaj, super że u Was wszystko dobrze 🙂
    Jeżeli chodzi o żelazo to mi ginekolog powiedział że od 16 tygodnia. Miałam bardzo kiepskie wyniki, ferrytyna poniżej normy, żelazo dolna granica, ale morfologia ok. Więc przed następna wizyta ponowie badania i zobaczymy jak będzie.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ma prawie 400 ferrytyny a żelazo w normie, nie wiadomo czemu tak się dzieje. Hemoglobiny ma prawie 16. Więc wysłałam go do hematologa i idzie dzisiaj. W nadmiarze to nie jest dobre

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek, fajnie, że do nas dołączyłaś. Super, że wszystko w porządku.
    Gratuluję córeczki. 💖

Ja w poprzedniej ciąży musiałam brać żelazo, ale to z zalecenia lekarza. Teraz wynik hemoglobiny miałam w porządku, więc skoro nie mam niedoboru to sama suplementować nie zamierzam.

Nattttal, Giosiek lubią tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo,jeśli chodzi o żelazo. Pamiętam,że brałam Tardyferon,bo mi spadło żelazo i mi ginekolog przepisał. Zobaczymy jak teraz będzie.

• Madeline Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    Nie wiem czy to to samo, ale ja mam tak czasami, przy pełnym pęcherzu.. tak w ogóle to ciągle mam te parcie, a piszą, że wraz z początkiem II trymestru powinno ustępować.. no cóż, zaraz 16 tydz się zacznie, a ja nadal sikam co godzinę...

To raczej zdrowo,jak sikasz co godzinę, przy odpowiednim nawodnieniu tak to powinno wyglądać.:) chyba,że nie pijesz a sikasz,to pewnie maluch ugniata:D
    Ja od początku ciąży nie miałam jakoś bardzo zwiększonej ilości biegania do toalety,ale w nocy zawsze wstaje min.2x.

SamiDe lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Otrzymałam wyniki Pappy i plgf.

Z córką miałam zupełnie inaczej i się już martwię. Jak Wy dziewczyny miałyście?

https://zapodaj.net/plik-VQgfctDte3

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka, masz niskie ryzyka

Morelka456 lubi tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:

Wszystko jest okej ☺️

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:

Wszystko dobrze 🥰

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są moje ryzyka po USG, pappa i PIGF. Pamiętaj, że pappa, to głównie statystyka i po 30rz ryzyka od razu idą do góry, ale wszystko wygląda dobrze

https://zapodaj.net/plik-8bS2uFfFq6

preg.png
  • Enni Znajoma

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Witajcie dziewczyny, chciałabym do Was dołączyć 😊
    Parę słów o mnie 😊
    Jestem aktualnie w 12+5 tygodniu ciąży. Termin porodu mam na 30 grudnia.
    Wczoraj miałam badania prenatalne i wszystko wyszło dobrze 🥳
    W ciążę zaszłam dzięki procedurze IVF. Zarodek był przebadany genetycznie, także odpadły mi badania NIPT ☺️
    Zapytałam wczoraj lekarza, czy już byłby w stanie określić płeć. Powiedział, że nie daje żadnej gwarancji, ale obstawiałby dziewczynkę. Skontaktowałam się później z kliniką, która potwierdziła, że faktycznie spodziewam się dziewczynki ❤️

Kasiastaraczka, wrzucisz mnie na pierwszą stronę? 😊

Hej Giosiek, mam pytanie. Moja ciaza tez z in vitro ale nie badałam zarodkow. Czy przy badanie zarodkow informują Cie o ich płci i masz jakikolwiek wpływ na wybór do transferu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2023, 11:19

• Morelka456 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zobaczyłam ta wolna bete,że powyżej 1 mom i pappa też powyżej 1 mom to spanikowałam. Córka miała 0,coś w obydwu przypadkach.
    I to ryzyko trisomii 21. Ważne,że pisze że wszystkie to niskie ryzyka i też plgf,że ryzyko jest niskie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2023, 11:32

• Morelka456 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enni wrote:
    Hej Giosiek, mam pytanie. Moja ciaza tez z in vitro ale nie badałam zarodkow. Czy przy badanie zarodkow informują Cie o ich płci i masz jakikolwiek wpływ na wybór do transferu?

Też jestem ciekawa,bo z córką też miałam in vitro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2023, 11:56

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enni wrote:
    Po badaniu zarodków dostałam raport, gdzie przy każdym zarodku była tylko informacja czy zarodek jest zdrowy czy nie. My badaliśmy tylko 3 zarodki z 5 uzyskanych i każdy z nich okazał die zdrowy. Wiem, że niektóre kliniki w Polsce (ja robiłam w Czechach) udostępniają cały raport pacjentkom i tam też jest informacja o płci (jaka para chromosomów).
    Nie miałam też żadnego wpływu na to jaki zarodek zostanie przetransferowany. To klinika dokonała wyboru.
    Po badaniach prenatalnych napisałam do koordynatorki zapytanie, czy mogłaby zdradzić mi płeć (klinika dostała pełny raport z badania). Odpisała, żeby nikomu nie mówić, że mi to napisała, bo nie powinna, ale że potwierdza, że lekarz dobrze obstawia dziewczynkę ☺️

age.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Wiadomo jaka była przyczyna poronienia w 14 i 18 tc?
    Niestety nie udało się znaleźć przyczyny poronienia. Wtedy w ciążę zaszłam w poprzedniej procedurze IVF w innej klinice i tam nie badaliśmy zarodków. W 11 tc robiłam badania NIPT, ale tylko trisomie 13, 18, 21 oraz monosomie X z określeniem płci. Mam ponad 35 lat, także to badanie miałam za darmo na kasę chorych (w Niemczech). W 12+4 miałam badania prenatalne, które też wyszły dobrze. Na kolejnej wizycie w 14 tc serce biło, a w kolejnej w 18 tc już nie. Rozwój dziecka zatrzymał się parę dni po badaniu, a ja zupełnie się nie zorientowałam, że coś jest nie tak.
    Poroniłam w szpitalu (indukcja poronienia plus łyżeczkowanie) i pobrany materiał poddano badaniom genetycznym i histopatologicznym. Nie znaleziono żadnych nieprawidłowości.
    Przyznaję szczerze, że fakt, że nie poznałam przyczyny bardzo długo mnie męczył. Chciałam wiedzieć czy to dziecko było chore czy jednak zawinił mój organizm.
    Teraz jednak skupiam się na tej ciąży i staram się nie pozwolić by strach przed kolejnym poronieniem, zabrał mi całą radość z niej płynącą ☺️

Madeline lubi tę wiadomość

age.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz wszystko będzie dobrze 🤗🥰

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Morelka, zauważyłam, że Twoja ciąża jest o 1 dzień młodsza niż moja, ale termin porodu masz na 5 dni przede mną. Zaciekawiło mnie z czego to wynika. Miałaś jakąś korektę ze względu na wiek dziecka według usg?

age.png
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ