X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie a co jeśli nie daj Boże NIFTY wykaże jakaś chorobę zespół Downa czy inne? 🤔

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2023, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    A ja lubię tą niewiadomą to oczekiwanie co tam sie kryje dla mnie to takie piękne oczekiwanie i szczerze nie spieszy mi się z tą wiedzą.

A my z mężem cieszymy się, że od 5 tygodni możemy mówić do naszego synka po imieniu. Każda z nas ma inne oczekiwania i inaczej przeżywa ciążę i jest to okej ☺️

Jak Nifty wyjdzie nieprawidłowe, to wtedy można zdecydować się na amniopunkcję, czyli test diagnostyczny. Na szczęście do tej pory żadna z nas na forum nie musiała brać tego pod uwagę i oby tak zostało do końca ❤️
    Testy NIPT mają za zadanie m.in. obniżyć odsetek inwazyjnych testów diagnostycznych. Niejednokrotnie z uwagi na wiek albo drobne wady serduszka ryzyka po pierwszym USG wychodzą bardzo wysokie, wtedy można zrobić test z krwi, a nie inwazyjny obarczony ryzykiem utraty ciąży.
    Moja siostra podczas pierwszej ciąży miała bardzo wysokie ryzyko trisomi 21, zdecydowała się na amniopunkcję, która wskazała, że dziecko jest zdrowe. To było ponad 8 lat temu, wtedy jeszcze te testy nie były popularne. Powiedziała, że dziś na pewno zrobiłaby test z krwi, żeby zaoszczędzić sobie trudnej decyzji o amniopunkcji. Musiała też na nią czekac do 16 tygodnia, test z krwi mogłaby zrobić tego samego dnia i wyniki byłyby po paru dniach, a nie tygodniach ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 19:32

e_mil_ka, Morelka456, SamiDe lubią tę wiadomość

preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    A my z mężem cieszymy się, że od 5 tygodni możemy mówić do naszego synka po imieniu. Każda z nas ma inne oczekiwania i inaczej przeżywa ciążę i jest to okej ☺️

Jak Nifty wyjdzie nieprawidłowe, to wtedy można zdecydować się na amniopunkcję, czyli test diagnostyczny. Na szczęście do tej pory żadna z nas na forum nie musiała brać tego pod uwagę i oby tak zostało do końca ❤️
    Testy NIPT mają za zadanie m.in. obniżyć odsetek inwazyjnych testów diagnostycznych. Niejednokrotnie z uwagi na wiek albo drobne wady serduszka ryzyka po pierwszym USG wychodzą bardzo wysokie, wtedy można zrobić test z krwi, a nie inwazyjny obarczony ryzykiem utraty ciąży.

A ja nie mówię że to jest złe że chcecie znać płeć.

Nattttal lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    A ja nie mówię że to jest złe że chcecie znać płeć.

Oczywiście, że nie. Po prostu przedstawiłam inną perspektywę. Zwłaszcza, że to tylko miły (dla niektórych) dodatek do testu ☺️❤️

preg.png
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 21 czerwca 2023, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Mam pytanie a co jeśli nie daj Boże NIFTY wykaże jakaś chorobę zespół Downa czy inne? 🤔

Dalsza diagnostyka potwierdzająca lub nie, a potem decyzja co dalej. Niekoniecznie już w naszym kraju, na szczęście jako kobiety nadal mamy możliwość korzystania z praw w krajach europejskich.

preg.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enni, Morelka gratuluję udanych wizyt 😍
    Co do Waszych rozważań o nifty, jakby prenatalne wyszłoby niekoniecznie dobrze to bym robiła. Ale tak to szkoda mi wydać tyle kasy, tylko po to żeby wcześniej dowiedzieć się jaka jest płeć. Ale jakby było coś nie halo to bym robiła. Dla własnego spokoju, ewentualnej do dalszej diagnostyki.
    Dziewczyny co znają już płeć - czy pokrywa się Wam płeć z tętnem? Bo ponoć chłopcy mają niższe tętno niż dziewczynki 😜 u mnie w zeszłym roku tętno też było ok 150 o był chłopak, teraz tętno jest takie samo i zastanawiam się jak będzie tym razem 😉

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Enni, Morelka gratuluję udanych wizyt 😍
    Co do Waszych rozważań o nifty, jakby prenatalne wyszłoby niekoniecznie dobrze to bym robiła. Ale tak to szkoda mi wydać tyle kasy, tylko po to żeby wcześniej dowiedzieć się jaka jest płeć. Ale jakby było coś nie halo to bym robiła. Dla własnego spokoju, ewentualnej do dalszej diagnostyki.
    Dziewczyny co znają już płeć - czy pokrywa się Wam płeć z tętnem? Bo ponoć chłopcy mają niższe tętno niż dziewczynki 😜 u mnie w zeszłym roku tętno też było ok 150 o był chłopak, teraz tętno jest takie samo i zastanawiam się jak będzie tym razem 😉

Nie pokrywa mi się 😀 teraz synek ma już raczej tętno pośrodku normy, ale przez większą część ciąży (dotychczas) miał w górnych granicach normy. Dla zabawy patrzyłam też na kalendarz chiński (podkreślam, dla zabawy, już po wynikach Nifty) i wg niego powinnam mieć córeczkę.

preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z córką miałam też niskie tętno i wahało się między 145 końcówka ciąży a 165 max.
    To akurat się nie sprawdza i raczej bym się tym nie sugerowała 😉

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Z córką miałam też niskie tętno i wahało się między 145 końcówka ciąży a 165 max.
    To akurat się nie sprawdza i raczej bym się tym nie sugerowała 😉
    Dla zabawy można sobie po prostu teoretyzować. Tak samo z kalendarzem chińskim 😜

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Dla zabawy można sobie po prostu teoretyzować. Tak samo z kalendarzem chińskim 😜[/QUOTE

Pewnie,że tak😊 Tak samo jak z obrączka 😁

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2023, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Wiewioora wrote:
    Dla zabawy można sobie po prostu teoretyzować. Tak samo z kalendarzem chińskim 😜[/QUOTE

Pewnie,że tak😊 Tak samo jak z obrączka 😁

Albo zachciankami, wyglądem cery i kształtem brzucha 😀

preg.png
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Albo zachciankami, wyglądem cery i kształtem brzucha 😀
    No ja dzisiaj zostałam odmłodzona o 8 lat 🤣

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    age.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy miałyście albo macie czasem taki ból w podbrzuszu po prawej stronie przy samym dotyku? Ja chyba tak mam w momencie,gdy napełni mi się pęcherz. Szybciej nawet tam czuję niż autentycznie parcie na pęcherz. Ale też nie jestem pewna na 100%, że jest to skorelowane z pęcherzem.

Zastanawiam się,czy zapamiętać ten objaw do wizyty, do której jeszcze tydzień, czy to normalka. Zapewne akurat przy badaniu się nie odpali 😉

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do terminu prenatalnych, chyba Emilka zastanawiałaś się, czy nie będzie za późno na wizytę. Wczoraj obejrzałam video Szpitala gin-położnicznego nt.badan prenatalnych i tam mówili, że chodzi o wielkość malucha, żeby była bodajże między 44-84mm,więc czasami mogą one nawet wypaść w 15tc, także raczej bądź spokojna ☺️

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zastanawiałam. Mój miał 49 w poniedziałek a prenatalne dopiero za ponad tydzień. Ale myślę że będzie ok ;) tętno miał 171 teraz

Madeline lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 21 czerwca 2023, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie wiem jakie są normy tętna, i co znaczy wyższe a co niższe ;) w 12tc na prenatalnych - tętno 171, chłopak.

alex0806 lubi tę wiadomość

preg.png
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz coraz częściej czuje takie kłucie po prawej stronie trochę wyżej jak kość łonowa.
    Wgl od wczoraj plecy mi wysiadają, dodatkowo wczoraj bardzo bolał mnie krzyż, dzisiaj na szczęście chociaż to jedno przeszło...

Poza tym jesteśmy na parę dni u moich rodziców, bo mama w szpitalu, tata praca a mają pełno zwierząt i trzeba dawać im jeść, picie itd więc przenieśliśmy się tutaj żeby pomóc. Ale tutaj taka cisza spokój 😁 u nas to cały czas hałasy bo mieszkamy przy drodze wojewódzkiej a tutaj tak na uboczu to mogłabym cały czas tak mieszkać

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja się zastanawiałam. Mój miał 49 w poniedziałek a prenatalne dopiero za ponad tydzień. Ale myślę że będzie ok ;) tętno miał 171 teraz
    Tak,sorry,Alex 😘 myślę,że totalnie będzie spoko czas na badanie !:))

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2023, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto się wybiera nad morze w lipcu? 😊

• SamiDe Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Kto się wybiera nad morze w lipcu? 😊
    Ja jestem team góry 😉 w tamtym roku Tatry, teraz rzucam wszystko i jadę w Bieszczady 😊

Baby girl 🩷
    preg.png
‹‹ 105 106 107 108 109 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ