Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
e_mil_ka wrote:A ja lubię tą niewiadomą to oczekiwanie co tam sie kryje dla mnie to takie piękne oczekiwanie i szczerze nie spieszy mi się z tą wiedzą.
A my z mężem cieszymy się, że od 5 tygodni możemy mówić do naszego synka po imieniu. Każda z nas ma inne oczekiwania i inaczej przeżywa ciążę i jest to okej ☺️
Jak Nifty wyjdzie nieprawidłowe, to wtedy można zdecydować się na amniopunkcję, czyli test diagnostyczny. Na szczęście do tej pory żadna z nas na forum nie musiała brać tego pod uwagę i oby tak zostało do końca ❤️
Testy NIPT mają za zadanie m.in. obniżyć odsetek inwazyjnych testów diagnostycznych. Niejednokrotnie z uwagi na wiek albo drobne wady serduszka ryzyka po pierwszym USG wychodzą bardzo wysokie, wtedy można zrobić test z krwi, a nie inwazyjny obarczony ryzykiem utraty ciąży.
Moja siostra podczas pierwszej ciąży miała bardzo wysokie ryzyko trisomi 21, zdecydowała się na amniopunkcję, która wskazała, że dziecko jest zdrowe. To było ponad 8 lat temu, wtedy jeszcze te testy nie były popularne. Powiedziała, że dziś na pewno zrobiłaby test z krwi, żeby zaoszczędzić sobie trudnej decyzji o amniopunkcji. Musiała też na nią czekac do 16 tygodnia, test z krwi mogłaby zrobić tego samego dnia i wyniki byłyby po paru dniach, a nie tygodniach ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 19:32
e_mil_ka, Morelka456, SamiDe lubią tę wiadomość
-
Nattttal wrote:A my z mężem cieszymy się, że od 5 tygodni możemy mówić do naszego synka po imieniu. Każda z nas ma inne oczekiwania i inaczej przeżywa ciążę i jest to okej ☺️
Jak Nifty wyjdzie nieprawidłowe, to wtedy można zdecydować się na amniopunkcję, czyli test diagnostyczny. Na szczęście do tej pory żadna z nas na forum nie musiała brać tego pod uwagę i oby tak zostało do końca ❤️
Testy NIPT mają za zadanie m.in. obniżyć odsetek inwazyjnych testów diagnostycznych. Niejednokrotnie z uwagi na wiek albo drobne wady serduszka ryzyka po pierwszym USG wychodzą bardzo wysokie, wtedy można zrobić test z krwi, a nie inwazyjny obarczony ryzykiem utraty ciąży.
A ja nie mówię że to jest złe że chcecie znać płeć.Nattttal lubi tę wiadomość
-
e_mil_ka wrote:Mam pytanie a co jeśli nie daj Boże NIFTY wykaże jakaś chorobę zespół Downa czy inne? 🤔
Dalsza diagnostyka potwierdzająca lub nie, a potem decyzja co dalej. Niekoniecznie już w naszym kraju, na szczęście jako kobiety nadal mamy możliwość korzystania z praw w krajach europejskich.Nattttal lubi tę wiadomość
-
Enni, Morelka gratuluję udanych wizyt 😍
Co do Waszych rozważań o nifty, jakby prenatalne wyszłoby niekoniecznie dobrze to bym robiła. Ale tak to szkoda mi wydać tyle kasy, tylko po to żeby wcześniej dowiedzieć się jaka jest płeć. Ale jakby było coś nie halo to bym robiła. Dla własnego spokoju, ewentualnej do dalszej diagnostyki.
Dziewczyny co znają już płeć - czy pokrywa się Wam płeć z tętnem? Bo ponoć chłopcy mają niższe tętno niż dziewczynki 😜 u mnie w zeszłym roku tętno też było ok 150 o był chłopak, teraz tętno jest takie samo i zastanawiam się jak będzie tym razem 😉Nattttal lubi tę wiadomość
-
Wiewioora wrote:Enni, Morelka gratuluję udanych wizyt 😍
Co do Waszych rozważań o nifty, jakby prenatalne wyszłoby niekoniecznie dobrze to bym robiła. Ale tak to szkoda mi wydać tyle kasy, tylko po to żeby wcześniej dowiedzieć się jaka jest płeć. Ale jakby było coś nie halo to bym robiła. Dla własnego spokoju, ewentualnej do dalszej diagnostyki.
Dziewczyny co znają już płeć - czy pokrywa się Wam płeć z tętnem? Bo ponoć chłopcy mają niższe tętno niż dziewczynki 😜 u mnie w zeszłym roku tętno też było ok 150 o był chłopak, teraz tętno jest takie samo i zastanawiam się jak będzie tym razem 😉
Nie pokrywa mi się 😀 teraz synek ma już raczej tętno pośrodku normy, ale przez większą część ciąży (dotychczas) miał w górnych granicach normy. Dla zabawy patrzyłam też na kalendarz chiński (podkreślam, dla zabawy, już po wynikach Nifty) i wg niego powinnam mieć córeczkę. -
Morelka456 wrote:Z córką miałam też niskie tętno i wahało się między 145 końcówka ciąży a 165 max.
To akurat się nie sprawdza i raczej bym się tym nie sugerowała 😉Nattttal lubi tę wiadomość
-
Nattttal wrote:Albo zachciankami, wyglądem cery i kształtem brzucha 😀
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy miałyście albo macie czasem taki ból w podbrzuszu po prawej stronie przy samym dotyku? Ja chyba tak mam w momencie,gdy napełni mi się pęcherz. Szybciej nawet tam czuję niż autentycznie parcie na pęcherz. Ale też nie jestem pewna na 100%, że jest to skorelowane z pęcherzem.
Zastanawiam się,czy zapamiętać ten objaw do wizyty, do której jeszcze tydzień, czy to normalka. Zapewne akurat przy badaniu się nie odpali 😉 -
A co do terminu prenatalnych, chyba Emilka zastanawiałaś się, czy nie będzie za późno na wizytę. Wczoraj obejrzałam video Szpitala gin-położnicznego nt.badan prenatalnych i tam mówili, że chodzi o wielkość malucha, żeby była bodajże między 44-84mm,więc czasami mogą one nawet wypaść w 15tc, także raczej bądź spokojna ☺️
-
Ja teraz coraz częściej czuje takie kłucie po prawej stronie trochę wyżej jak kość łonowa.
Wgl od wczoraj plecy mi wysiadają, dodatkowo wczoraj bardzo bolał mnie krzyż, dzisiaj na szczęście chociaż to jedno przeszło...
Poza tym jesteśmy na parę dni u moich rodziców, bo mama w szpitalu, tata praca a mają pełno zwierząt i trzeba dawać im jeść, picie itd więc przenieśliśmy się tutaj żeby pomóc. Ale tutaj taka cisza spokój 😁 u nas to cały czas hałasy bo mieszkamy przy drodze wojewódzkiej a tutaj tak na uboczu to mogłabym cały czas tak mieszkaćMadeline lubi tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
alex0806 wrote:Ja się zastanawiałam. Mój miał 49 w poniedziałek a prenatalne dopiero za ponad tydzień. Ale myślę że będzie ok tętno miał 171 teraz