X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    A jak wygląda u Ciebie siatka?
    Jeśli Cię to uspokoi to synkiem w 13+3 miał 2,3 mm
    I też się trochę stresowalismy,nie powiem że nie
    Nawet ten lekarz co robił USG sugerował badanie nipt
    Ale po przeanalizowaniu z mężem usg i poczytaniu w necie uspokoiliśmy się,bo badanie bylo późno zrobione,bobas spory,a doktorek sugerował się 12 TC z om
    Wrrr,nie polecam enel med

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 13:44

Morelka456 lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 20 czerwca 2023, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Dziewczyny, Izabela Dembińska rozpoczyna kurs wakacyjny do przygotowania do porodu. Polecacie go? Wybieracie się?
    Ja chciałabym się najpierw skonsultować z urofizjogin.,ale może warto tu od razu też uderzyć(?)
    Link:
    https://izabeladembinska.conrego.com/
    Nie wiem co teraz jest w tym kursie,ale ja w ciąży z synkiem uczestniczyłam od września do lutego, bardzo polecam ćwiczenia,ale też webinary bardzo ciekawe
    Teraz się nie zapisuję,bo nie mam czasu...
    Chce zacząć ćwiczyć, właściwie to powinnam wczoraj,ale same wiecie...z bobo ciężko

Nattttal, Madeline lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 20 czerwca 2023, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja byłam u urofizjo przed ciążą bo nie mogłam zajść i szukałam już wszędzie przyczyn. Moja terapeutka uznała że mogę mieć pościskane wszystko w macicy i w ogóle. Więc poszłam. Teraz też miałam mieć wizytę w maju ale odwołałam bo ona sama mówiła że w ciąży dopiero po 16 tygodniu przyjmuje albo w ogóle przed porodem najlepiej
    Ja chodziłam do fizjo urogin w poprzedniej ciąży już od drugiego miesiąca,bo miałam spory ból w pośladku
    Już wtedy miałam skorygowaną postawę ciała, ćwiczenia dobrane
    Polecam zdecydowanie wcześniej niż przed samym porodem

Madeline lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 20 czerwca 2023, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja też podobnie myślę Emilka. Jeśli coś by się mojemu lekarzowi nie spodobało, wtedy rozważę cokolwiek więcej niż pappa i USG.
    Jutro idę na zakończenie roku do mojej pracy i się będę ujawniać przed rodzicami ;) bo już dopytują a ja do pracy nie wracam, zbyt duże ryzyko. Poza tym szanuje teraz mój czas dla siebie, nie miałam takiego od prawie 4 lat ;)

A jeszcze mi się przypomniało. Bo pytałam gina wczoraj o te mocne zaparcia. Mówił że bezpiecznie można brać Lactulose, syrop. Bez recepty w aptece. Tak samo na hemoroidy jeśli kogoś już męczą (u mnie od zaparć i po porodzie) to czopki procto glyvenol
    O tak,ja w weekend musiałam zażyć lactulose
    W poprzedniej ciąży też czasami się wspomagalam, lekarz mi zalecił
    Po porodzie cc też miałam problem i w szpitalu mi dali i pomogło 😁

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 20 czerwca 2023, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Dziewczyny, gratuluję dobrych wiadomości po Waszych wizytach! 🥰🎉❤

U mnie brzuszek już mocno widoczny.😊
    W poprzedniej ciąży też porównywałam wyniki teraz nie mam na to czasu i chyba lepiej mi z tym. Głowa spokojniejsza... 🙈 Najważniejsze, że lekarz mówi, że wszystko w normie, ryzyka bardzo małe i tego się trzymam.
    U mnie lekarz z certyfikatem również nie mierzył kości udowej ani nie sprawdzał łożyska. W poprzedniej ciąży na tym etapie też nie miałam tego pomiaru.
    Jutro mam wizytę kontrolną u diabetologia, ciekawa jestem co mi Pani Doktor powie na temat mojej cukrzycy.

Mało się udzielam, ale staram się być na bierząco.
    No właśnie,ja też teraz nie mam czasu analizować i lepiej mi z tym 🥰
    Jednak ciąża z bobasem na stanie to co innego 🙃

_Hope lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex a pappe kazali Ci robić wtedy jak odstawisz na 24 godz heparynę?
    Wczoraj mi nic nie mówili,ale znowu takie zalecenie miałam w nifty,że mam odstawić i zrobiłam je po pobraniu krwi.

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niee, z córką też nic nie odstawiałam. Rano normalnie wezmę i pojadę.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widać tylko w nifty takie zalecenia,bo ja też w pierwszej ciąży nic nie odstawiałam.

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę ze jesteście już po z tego co czytam wyniki macie dobre wiec super, ja na prenatalnych będę albo w 12+6 albo 13+6 problem jest w tym ze z okresu i usg są różne terminy i dopiero na tym przekonamy się jaki jest wynik ale ja i tak patrze z okresu ze wychodzi 29.12 i tego się będę trzymac wkurza mnie trochę ta data bo już osoby które wiedza wnioskują swoje racje ze na pewno urodzi się już w styczniu albo ze ktoś tam urodził na początku grudnia, ale ze lepiej tak czy tak dramat 🙄 stwerdzilam ze teraz jak komuś powiem to nie będę mowila dokładnych dat bo te słuchanie już mnie wkurza

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny mam pytanie któraś z was robiła Nifty ? Jak tak to ile czekaliście na wyniki i w którym tyg robiliście je ? Ja miałam robic sanco ale mój mąż wczoraj stwierdził ze nifty lepsze i koniec kropka wiec się uparł bo mowil ze są lepsze, mi to obojętnie i chcemy zrobić to w tym tygodniu, cały czas się denerwują ta pappa kiedy dokładnie ja pobrać żeby zdążyły dojść wyniki do czwartku 🙄

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    A dziewczyny mam pytanie któraś z was robiła Nifty ? Jak tak to ile czekaliście na wyniki i w którym tyg robiliście je ? Ja miałam robic sanco ale mój mąż wczoraj stwierdził ze nifty lepsze i koniec kropka wiec się uparł bo mowil ze są lepsze, mi to obojętnie i chcemy zrobić to w tym tygodniu, cały czas się denerwują ta pappa kiedy dokładnie ja pobrać żeby zdążyły dojść wyniki do czwartku 🙄

Ja robiłam w 10+1, na wyniki czekałam 9 dni kalendarzowych. W Nifty nie ma górnej granicy, kiedy można robić, ważne, żeby było to po skończonym 10 tygodniu. Sporo dziewczyn czekało krócej, ale ja pobierałam krew wieczorem w czwartek i próbka dotarła do laboratorium w niedzielę ☺️
    Dla mnie zrobienie tego testu, to najlepiej wydane pieniądze w ciąży, bo wyniki dały mi dużo spokoju ☺️ i wbrew temu, co czasami się słucha odnośnie wyników testów dna - dla podstawowych trisomi test ma ponad 99% skuteczności. Dla wielu zaburzeń genetycznych i aberracji jest też zastrzeżenie, że w razie fałszywie negatywnego testu (jak też pozytywnego, skutkującego amniopunkcja bądź terminacja ciąży), wypłacane są wysokie odszkodowania. Już samo to wskazuje, że sam producent wie, że testy są skuteczne. Mój ginekolog prowadzący nigdy nie słyszał o fałszywym teście Nifty (nie wypowiadał się co do pozostałych, bo tym byliśmy zainteresowani). Podobnie dwóch innych ginekologów, u których miałam wizyty, kiedy byłam w innym mieście ☺️

Morelka456 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dodatkowo pewność stwierdzenia płci jest fajnym dodatkiem, bo nie trzeba się zastanawiać czy na pewno lekarz dobrze ocenił, chociaż to wiadomo, tylko fajny dodatek do testu ☺️

preg.png
  • Enni Znajoma

Wysłany: 20 czerwca 2023, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:

Mi dwóch różnych lekarzy polecało Harmony. Badanie jest labolatorium w PL alab labolatorium, więc i czas najszybszy-do tygodnia.

• Matleena89 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:

Nifty robiłam 11+3. Na wynik czekała 9 dni kalendarzowych.

Kasia 03.12.2023 (39+6) | 3400g | 56cm ❤️
    age.png

Starania o pierwsze 👶 od 08.2018

08.2022 - start IVF -> 09.09. PUNKCJA -> mamy 6❄️ (zostały 4❄️)
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super a wiecie gdzie pobiera siw nifty ? Bo sanco wiem ze w diagnostyce a w sumie już bym pobrała około piątku lub soboty i bym czekała, i jestem ciekawa jak to wyglada jak rano łykam tabletki przeciwymiotne, przed pobrana krwią powinnam wziąć je czy lepiej nie, i chyba nie trzeba być na czczo ?, u mnie gin akurat pytała czy jestem pewna ze chce robic (z racji mojego młodego wieku ) ale ja bez wahania mówiłam ze to dla mnie najwaznjsze badanie ja akurat co do plci mam to gdzieś ale te choroby są straszne a ja muszę mieć pewność bo inaczej myślałabym o tym do końca ciąży to tez komfort psychiczny takie badania

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2023, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o Nifty, to możesz umówić pobranie przez stronę albo możesz znaleźć lekarza w swoim mieście, który wykonuje to badanie. Przed nie trzeba być na czczo, ale przez 24h nie można brać heparyny ☺️

Nie wiem czemu niektórzy lekarze mówią młodym kobietom, że nie ma potrzeby robienia niektórych badań. Jasne, ryzyko rośnie wraz z wiekiem, ale to nie znaczy, że nie ma młodych kobiet (par), bez wcześniejszych chorób genetycznych albo przypadków w rodzinie, które rodzą chore dzieci. Takie podejście zawsze mnie szokuje 🤷🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 16:59

preg.png
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natttal dzieki bardzo , właśnie znalazłam pytałam o ceny to waha się 2300/2400 wiec w tym tygodniu sobie pobiorę, potem pappe i oczekiwanie jak na szpilkach 😂 zobaczymy a musisz ze leki przeciwwymiotne rano moge zażyć ? Chyba nic nje zmienia

• Nattttal Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2023, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Natttal dzieki bardzo , właśnie znalazłam pytałam o ceny to waha się 2300/2400 wiec w tym tygodniu sobie pobiorę, potem pappe i oczekiwanie jak na szpilkach 😂 zobaczymy a musisz ze leki przeciwwymiotne rano moge zażyć ? Chyba nic nje zmienia

Ja widziałam tylko zastrzeżenie co do heparyny, więc myślę, że bez problemu. Możesz też zadzwonić na infolinię albo napisać na FB geneplanet. Odpisują dość sprawnie, a będziesz mieć pewność.

preg.png

Wysłany: 20 czerwca 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wracam z wizyty, wszystko dobrze, tętno 160, szyjka długa,ponad 5 cm i odstawiam jedną globulkę cyclogestu, zostanie jeszcze jedna

Dudka1997, e_mil_ka, Nattttal, alex0806, Morelka456, SamiDe, Matleena89, Madeline lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2023, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    A dodatkowo pewność stwierdzenia płci jest fajnym dodatkiem, bo nie trzeba się zastanawiać czy na pewno lekarz dobrze ocenił, chociaż to wiadomo, tylko fajny dodatek do testu ☺️
    A ja lubię tą niewiadomą to oczekiwanie co tam sie kryje dla mnie to takie piękne oczekiwanie i szczerze nie spieszy mi się z tą wiedzą.

Nattttal lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
‹‹ 104 105 106 107 108 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ